Stran 1 od 2

Internet

Objavljeno: 14. Maj 2003, 12:34
Napisal/-a Bostjan
Ve mogoče gdo kaj novega o dostopu do intrneta za gasilce v zvezi z programom Vulkan. Ali bomo mogli prostovolci spet dat naše mizerne denarce kakemu operaterju?

Objavljeno: 14. Maj 2003, 15:55
Napisal/-a Primoz
Hm, nekaj sem slišal okoli tega, da se GZS dogovarja z Telekomom za neke vrste Centreks dostop, oz. pakete za gasilska društva in gasilske zveze....ne vem, morda bo kakšen drugi forumovec o tem več vedel. :?:

Objavljeno: 14. Maj 2003, 20:00
Napisal/-a Mateja
Po mojih informacijah naj bi se res pogovarjali o cenejsih paketih. Upajmo, da jim bo uspelo. Dejstvo je, da se bomo se naprej kar nekako "slepali" zraven, tisti, ki bomo imeli moznost, bomo to delali v sluzbah (a sem prevec Gorenjka?). Po drugi strani je problem prenosa, modemske povezave so slabe, kar pomeni, da moramo razmisljati o kaksnih drugih povezavah. Kar pa seveda stane. Drustev prve kategorije je 900 ali vec, denarja je pa premalo kot povsod. Dobro, z ugodnejsim paketom bo slo lazje. Aja, je pa res, da bo precej bolje, ko se bo sprostil trg telekomunikacij v Sloveniji in ne bo vec monopola Telekoma.

Objavljeno: 14. Maj 2003, 20:38
Napisal/-a Jure Čokl
Žal pa se pojavi takoj s cenejšim internetom nov problem. Namreč kako ljudstvo izobraziti za uporabo le-tega. Ne vem kako je pri vas, ampak po mojih izkušnjah se večini operativcev niti približno ne sanja, kaj bi z i-netom počeli. Kdo bo takim potem plačal vsaj osnovno izobraževanje? Saj vem, da se v vsakem društvu najde "že koga", ampak...

Sicer pa prvi dvigujem roko v podporo invaziji gasilcev na internet!

Objavljeno: 15. Maj 2003, 1:21
Napisal/-a Mateja
Hm, glede uporabe je seveda velik problem. Tudi drzi, da se tega ne da nauciti na suho, ampak moras biti ob racunalniku in sam poizkusiti. Ker se sole sedaj vse bolj opremljajo, je mogoce resitev v sodelovanju z lokalnimi solami - ce so seveda gasilci v dobrih odnosih.

Sicer pa ucenje vsakega posameznika. Meni so se tudi zadnjic na sestanku v PGD posmehovali, ko sem rekla, da bomo dajali tudi ure in datume sestankov na internet. Kakor kdo hoce. :x Pac tako je. Ampak tudi jaz sem se morala nauciti, dokler se nisem sama poizkusila v tem, se mi je zdelo to zakomplicirano, potem pa ni.

Poznam pa res primere, ko so se ljudje, ze solidno v letih, racunalnisko opismenili. Ne obupat!

Lp iz Bavarske - haha, tukaj je sele situacija zanimiva, nekateri profesorji gledajo v racunalnik kot v zlata jajca. Sem rekla profesorju, da mu nekaj po mejlu posljem, pa je dodal, ja, pa ce mi boste se na disketo dali in na papir. Tko to gre! :lol:

Objavljeno: 15. Maj 2003, 11:52
Napisal/-a Drago
Na 40. seji P GZS smo obravnavali ponudbo za "geocentreks" :oops: vendar je to sistem, ki ga moraš zares spoznat, da bi uvidel vse prednosti, ki jih prinaša ( in teh ni malo ) ter med njimi tudi cenejši dostop do interneta :twisted: smo že pisali na to temo, dobro pa bi bilo, da skupaj "razčistimo" osnovne pojme centreksa oziroma geocentreksa. :lol:

lp DC

Objavljeno: 15. Maj 2003, 12:12
Napisal/-a Bostjan
Zanima me če je sedaj telekom podpisal predlog, ki so ga sprejeli na 40-ti seji :?:
Ena od prednosti je da se vsi vklučeni v centreksu pogovarjajo zaston :P

Objavljeno: 15. Maj 2003, 13:07
Napisal/-a Drago
Predlog za geocentreks je podal Telekom in smo ga na 40. seji samo obravnavali ter zadolžili ožjo "pogajalsko" ekipo za nadaljevanje aktivnosti :oops: torej, če bi kdo podpisal, bi ta predlog morala podpisati GZS :lol:

lp DC

Objavljeno: 11. Junij 2003, 2:03
Napisal/-a Vrsho
Drago napisal/-a:Predlog za geocentreks je podal Telekom in smo ga na 40. seji samo obravnavali ter zadolžili ožjo "pogajalsko" ekipo za nadaljevanje aktivnosti :oops: torej, če bi kdo podpisal, bi ta predlog morala podpisati GZS :lol:

lp DC
Je že kaj novega z internetom za gasilska društva? Nekaj sem slišal, da naj bi imeli gasilci omogočen ADSL po študentskih cenah!

A je kaj na tem?

LP
Vrsho

Objavljeno: 30. Junij 2003, 23:17
Napisal/-a Vrsho
A se zmer noben nc ne ve glede interneta?

Objavljeno: 1. Julij 2003, 7:53
Napisal/-a metodg
Glede internetne povezave pogovori med GZS in SiOL-om potekajo. Za kaj več bo pa potrebno še malo počakati...

Metod G.

Objavljeno: 3. Julij 2003, 0:53
Napisal/-a Vrsho
Kdaj pa bodo ti pogovori končani?

Mene zanima predvsem to, če bo lahko tajnik na "gasilski" internet dostopal od doma. V gasilskem domu pač nimamo pisarne!

Objavljeno: 3. Julij 2003, 6:27
Napisal/-a Bostjan
Verjetno ne, ce se sedaj pogovarjajo o centreksu, bo stevilka gasilskega telefona (v gasilskem domu ), povezana na G.Z. s pomocjo cenreksa (pogovor med stevilkami v centreksu so zaston ), na G.Z. pa urejen skupni dostop do intrneta. Vsaj tako si jest to predstavljam!! :lol:

Objavljeno: 3. Julij 2003, 7:47
Napisal/-a metodg
Boštjan, mislim da si narobe predstavljaš. Če bomo imeli dostop do SiOL-a bomo najverjetneje imeli nek paket. Vsako društvo bo imelo svoje uporabniško ime in geslo. Torej, če mi bo dano, da urejam podatke v Vulkanu, bom dobil to uporabniško ime in geslo in se bom s tem lahko priključil od doma. Doma bom plačal samo vstopni impulz, ostalo gre pa na račun društva.

No, jaz si zadevo tako predstavljam.

Metod G.

Objavljeno: 3. Julij 2003, 9:02
Napisal/-a Janez Tratnik
Centrex (Geocentrex) ni nič drugega, kot neka virtualna telefonska centrala. Vsi uporabniki v okviru geocentrexa se uporabniki kličejo zastonj (zaenkrat še), prenos podatkov pa se zaračunava (fax signali, internet, ...). Prav tako je mogoč klic po internih številkah (zadnja tri ali štiri števila). Če želiš klicati zunanjo linijo (ne številke v okviru geocentrex) je potrebno prej pritisniti številko 0. Impulze se plačuje v odvisnosti od porabe na posamezni številki (logično).

Po moje je najbolje, če bi telefonijo za gasilce uredili po sistemu geocentrex, dostop do interneta pa preko ADSL dostopa. Menim, da bi začeten strošek priklopa in stalne stroške geocentrexa in ADSL plačevala država (oz. bi bilo urejeno ma državni ravni), spremenljive stroške pa bi krili PGD kod dosedaj (nekdo porabi več, nekdo manj). S tem bi vsi imeli nonstop dostop do interneta, prav tako pa bi verjetno na stalne stroške dobili še kak popust (predvidevam). Bi pa ADSL dostop omogočil društvom, ki že imajo računalnik v gasilskem domu in pri katerih je ADSL dostop sploh mogoče urediti (tu so še določene zahteve Telekoma), ostali pa bi imeli omogočen dostop preko geocentrexa (ISDN dostop). Vsak uporabnik bi dobil po dve številki. Ena bi se reklamirala (bila v imeniku) druga pa bi bila za recimo fax ali rezervna linija.
Internet ponudnik bi bil ta trenutek najboljši SIOL (vsaj na njegove pogoje, ker ima pač še vedno monopol).