Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

SISTEM ZARE +

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.

Moderator: Mitja Gregorič

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Odg: SISTEM ZARE +

Objava polo98 » 17. oktober 2008, 10:03

Peprič je napisal:polo 98, ne vem od kje ti tale zemljevid, se mi zdi da manjka kar nekaj lokacij (npr. Kobariški stol).


Možno,da ni ažureran.
Mogoče je pa tukaj bolj natančno (glej pod sintal) http://www.apek.si/sl/frekvence_registe ... aFrekvenca
polo98
 
Objave: 412
Registriran: 16. oktober 2005, 17:02

Odg: SISTEM ZARE +

Objava Gost » 31. december 2008, 20:01

mene sam zanima katere zveze uporabljajo kateri kanal
Gost
 

Odg: SISTEM ZARE +

Objava franci1 » 20. maj 2017, 11:12

Pozdravljeni. Ker smo po izjemni ceni prišli do nekaj novih, nekaj pa malo rabljenih Motorola ročnih radijskih postaj, ki delujejo na 70cm področju, konkretno na 403 - 470MHz, bi jih praktično lahko uporabili za simpleksno komunikacijo v okviru društva, teoretično tudi zveze.
Zanima me, kako preprečiti, da posamezne "kanale" sprogramiramo ne frekvencah, da nebi motili ostalih uporabnikov, oziroma kako priti do frekvenc, ki jih uporabljajo v ZARE+, čeprav se mi zdi, da je tale sistem zadnjih 10 let nekje zadaj......v rezervi.....
Frekvence posameznih "izbranih" kanalov v okviru frekvenčnega področja za ZARE+ so bile sicer pred desetletjem objavljene, sedaj so pa kar poniknile nekam.
Na koncu bo verjetno še najbolj enostavno, da pridobimo še nekaj radioamaterskih dovoljenj, precej jih že imamo, in uporabimo 432 MHz področje.
Ali je kakšna druga rešitev, saj vemo, da je ta obseg precej prazen in prostega precej frekvenčnega obsega ?
franci1
 
Objave: 123
Registriran: 4. marec 2007, 16:38
Lokacija: Šentjernej
GE: PGD Šentjernej

Re: SISTEM ZARE +

Objava bvc » 20. maj 2017, 11:57

nato da se kr na ene frekvence priklapljate bi jaz na vašem mestu stopil v kontakt z http://www.akos-rs.si/
bvc
 
Objave: 14
Registriran: 15. oktober 2016, 23:35

Re: SISTEM ZARE +

Objava aznidaric » 21. maj 2017, 22:39

1.)
Zare+ je nekaj drugega kot navadna Motorola (ni napisano, kakšne so). Zare+ uporablja predvsem zdravstvo in določene druge službe (trunking). Tudi delovanje tega sistema je kar precej drugačno od ZARE sistema (ne samo po frekvenci)! Torej predvidevam, da jih v zare+ ne boste mogli usposobiti in uporabljati. Zatorej po vsej verjetnosti napačna izbira teme.
2.)
Lahko imate nekaj radioamaterjev in potem ti uporabljajo te postaje. Kar pomeni, da je ne moreš dati v roke vsakomur ampak samo določenim in morajo delati v radioamaterskem delu spektra po njihovih pravilih. Tudi namen radioamaterstva ni v tem, da boš se šel kar neke komunikacije za gasilce. Zato je ZARE sistem. Če pa je potrebno, pa radioamaterji lahko tudi priskočijo na pomoč.
3.) Te postaje delujejo v področju PMR-ja, vendar so bistveno premočne za to kar dovoljuje PMR. Potem je boljše kupiti kake postajice za PMR in jih imate za tako komunikacjo na prireditvah oz. na večjih vajah za neoperativne dele vaje, da ne obremenjujete centra. Niso sicer tako robustne, vendar glede na ceno in doseg znajo biti dovolj.
4.) Kot je napisal sogovornik, ne moreš kar tako vprogramirati nekih frekvenc in jih uporabljati. Kajti hitro se lahko zgodi, da bo kaka prijava. Mislim, da je minimalna kazen 1000€. Raje ne. Tistega, ki moti, pa se tudi da locirati, če je le volja za to.

Skratka kake večje uporabne vrednosti za gasilerijo nimajo. Jaz bi jih na vašem mestu prodal naprej in kupil ali nekaj PMR ali pa manj prav ZARE postaj.
aznidaric
 
Objave: 82
Registriran: 20. maj 2006, 15:45

Odg: SISTEM ZARE +

Objava franci1 » 21. maj 2017, 23:23

Hvala za oba odgovora.
Zdravstvo bolj malo uporablja ZARE+, ima ga samo podjetje Pacient, kolikor je znano.
Gre za HT 1250 postaje in če jih že imamo, prav gotovo ne bomo kupovali v Hoferju ali na AliExpresu drugih postajic, ker je vsak strošek prevelik.
Lahko bi jih tudi prodali in s tem najbrž tudi lepo zaslužili, res je, vendar bomo najprej storili vse, da jih bomo porabili za karkoli.
In uporabljale so se in delale so v Sloveniji, bomo pa gotovo sedaj poskrbeli, da ne bomo uporabljali frekvenc, ki nam niso namenjene.
Odtod tudi moje vprašanje, ampak če ne dobimo odgovora tukaj, bomo pač počakali nanj od drugod.
Kot sem že omenil, jih pa lahko uporabimo tudi ali pa samo kot RA postaje, pač po pravilih, ki veljajo za radioamaterje.
To pa znamo.
Hvala za odgovora in nasvete.
franci1
 
Objave: 123
Registriran: 4. marec 2007, 16:38
Lokacija: Šentjernej
GE: PGD Šentjernej

Nazaj

Nazaj na Telekomunikacije

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost