Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Izpad sistema za tiho alarmiranje

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.

Moderator: Mitja Gregorič

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Izpad sistema za tiho alarmiranje

Objava Jacksy » 14. marec 2018, 16:12

Zanimivo, da se je tako dolgo zadeva vlekla predno so zadevo uredili. Me kar zmrazi, ko pomislim, da pozivniki nebi delovali v vasi pa bi bila hujša nesreča z več poškodovanimi...

https://val202.rtvslo.si/2018/02/kje-pa ... j-zuli-12/

Kako v primeru izpada reagirati? Prižgati sireno na domu? Pošiljati SMS-je? klicati gasilce?
Uporabnikova podoba
Jacksy
 
Objave: 323
Registriran: 30. maj 2007, 18:58
Lokacija: Mozirje
GE: Mozirje

Re: Izpad sistema za tiho alarmiranje

Objava Miiha » 14. marec 2018, 16:41

Reco obvesti Poveljnika društva oz. namestnika, ta v GD prižgat sireno, potem pa se med seboj poklicat.. Ali pa sporočilo poslati prek intervencije.net oz ostalih sistemov vsem operativnim članom.. Mislim, da je to neki najboljši način v primeru izpada..
Miiha
 
Objave: 36
Registriran: 23. marec 2014, 14:35
GE: PGD Podova

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

Objava polo98 » 14. marec 2018, 17:25

Kaj, samo en disk imajo? Vsaj 2 bi morala delovat vzporedno, če enega poberei za ziher. Pa še v rezervnem računalniku enako. Je to nek strošek?
Kam gre pa denar od intervencij? Saj izvozi so plačani! Tega vprašanja pa ni bilo?!
polo98
 
Objave: 586
Registriran: 16. oktober 2005, 17:02

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

Objava robit » 16. marec 2018, 8:38

Jacksy je napisal:Zanimivo, da se je tako dolgo zadeva vlekla predno so zadevo uredili. Me kar zmrazi, ko pomislim, da pozivniki nebi delovali v vasi pa bi bila hujša nesreča z več poškodovanimi...

https://val202.rtvslo.si/2018/02/kje-pa ... j-zuli-12/

Kako v primeru izpada reagirati? Prižgati sireno na domu? Pošiljati SMS-je? klicati gasilce?


Med žledom 2014 je padlo omrežje gsm, elektrike ni bilo cca 10 dni, repetitor Slivnica ni deloval tako da je tudi dostop do re-co Postojna je bil zato ohromljen, pozivniki NISO delovali.

Čez dan smo tako ali tako vsi bili po gasilskih domovih tako da bi načeloma nekdo ki potrebuje pomoč prišel v PGD kaj pa čez noč?

Čez noč je bila dežurna 1 ekipa gasilcev ki so bili v domu in se vsake toliko zapeljali po občini v primeru da bi opazili kaj...občutek nemočnosti kaj, če kaj pride...skratka takrat smo bili odrezani prometno in elektronsko od civilizacije prepuščeni sami sebi 2 zdravnika ki stanujeta v občini sta imela izposojene ročne postaje da smo jih lahko priklicali v primeru potrebe po pomoči.

Po drugi strani pa opazujem CZ katera hodi na mednarodne vaje v tujino z novo opremo uporabljeno samo na vajah ko smo zaprosili za vozilo 4x4 ga ni bilo za dobit med poplavami 2014. Potem nam je vojska odstopila 1 vojaka z puhom #-o
robit
 
Objave: 207
Registriran: 1. februar 2013, 10:09

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

Objava Jacksy » 16. marec 2018, 10:04

Žled je bila zelo specifična zadeva sploh zaradi njenega obsega. Praktično cela država je bila v ledenem oklepu in verjamem da nihče ni bil pripravljen na takšen obseg nesreče.

Gasilci (in štabi CZ) se vse premalo zavedamo, da imamo v sistemu ZiR tudi službe, ki skrbijo za rezervni sistem zvez, to so radioamaterji. S svojim sistemom ARON lahko zelo pripomorejo k uspešnosti intervencij, res je da na nekoliko manj akcijski način kot recimo gasilci.
V času žledoloma so bili radioamaterji precej aktivni. Predvsem na postojnskem koncu ter na področju Sovodnja, Trebije,.... Zelo dober zapis kakšen sistem zvez so vzpostavili na gorenjskem koncu si lahko preberemo v zapisu tule: http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=62&t=15402 (žal so slike izginile)
Tudi v Radioklubu "Mozirje" S51DSW smo med leti 2014 in 2017 imeli dve "intervenciji". Sicer manjšega obsega kot zgoraj omenjeni vendar smo vsekakor pripomogli k boljši organizaciji gasilskih intervencij na terenu (žled 2014 in vetrolom 2017).

Pri zgoraj omenjeni napaki me moti predvsem dejstvo da so 4 (ŠTIRI!) mesece potrebovali, da so dobili rezervne dele iz Amerike. Haloo! V času ko v nekaj dneh dobiš paket s katerega koli konca sveta so na ta disk čakali tako dolgo? Zakaj ni nekje rezervnih diskov ?
Ni težava dećurati v gas. domu ob postaji in sprejemati "pozive" preko UKV in enote pošiljati a teren takrat ko si intervencije sledijo skoraj ena za drugo. Če pa se zadeva v enem izmed manjših društev dogaja v "mirnem času" pa ne more ekipa 3 gasilcev dežurati v domu.
Zanimivo mi je predvsem dejstvo, da državniki vsekozi govorijo da je to edini sistem ki ga država podpira, je neodvisen, "tisti najbolj ziher" potem pa zamočijo na celi črti.
Uporabnikova podoba
Jacksy
 
Objave: 323
Registriran: 30. maj 2007, 18:58
Lokacija: Mozirje
GE: Mozirje

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

Objava polo98 » 16. marec 2018, 18:00

Škoda, da ni podatka kakšen vesolski disk to je, da ga je bilo potrebno naročit čez lužo? V Sloveniji je takšnih strokovnjakov za popravila precej (radioamaterji-elektroniki...).
Nekdo bi moral odstopit in kazensko odgovarjat!
polo98
 
Objave: 586
Registriran: 16. oktober 2005, 17:02


Nazaj na Telekomunikacije

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov