Stran 1 od 1

Izpad sistema za tiho alarmiranje

ObjavaObjavljeno: 14. marec 2018, 16:12
Jacksy
Zanimivo, da se je tako dolgo zadeva vlekla predno so zadevo uredili. Me kar zmrazi, ko pomislim, da pozivniki nebi delovali v vasi pa bi bila hujša nesreča z več poškodovanimi...

https://val202.rtvslo.si/2018/02/kje-pa ... j-zuli-12/

Kako v primeru izpada reagirati? Prižgati sireno na domu? Pošiljati SMS-je? klicati gasilce?

Re: Izpad sistema za tiho alarmiranje

ObjavaObjavljeno: 14. marec 2018, 16:41
Miiha
Reco obvesti Poveljnika društva oz. namestnika, ta v GD prižgat sireno, potem pa se med seboj poklicat.. Ali pa sporočilo poslati prek intervencije.net oz ostalih sistemov vsem operativnim članom.. Mislim, da je to neki najboljši način v primeru izpada..

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

ObjavaObjavljeno: 14. marec 2018, 17:25
polo98
Kaj, samo en disk imajo? Vsaj 2 bi morala delovat vzporedno, če enega poberei za ziher. Pa še v rezervnem računalniku enako. Je to nek strošek?
Kam gre pa denar od intervencij? Saj izvozi so plačani! Tega vprašanja pa ni bilo?!

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

ObjavaObjavljeno: 16. marec 2018, 8:38
robit
Jacksy je napisal:Zanimivo, da se je tako dolgo zadeva vlekla predno so zadevo uredili. Me kar zmrazi, ko pomislim, da pozivniki nebi delovali v vasi pa bi bila hujša nesreča z več poškodovanimi...

https://val202.rtvslo.si/2018/02/kje-pa ... j-zuli-12/

Kako v primeru izpada reagirati? Prižgati sireno na domu? Pošiljati SMS-je? klicati gasilce?


Med žledom 2014 je padlo omrežje gsm, elektrike ni bilo cca 10 dni, repetitor Slivnica ni deloval tako da je tudi dostop do re-co Postojna je bil zato ohromljen, pozivniki NISO delovali.

Čez dan smo tako ali tako vsi bili po gasilskih domovih tako da bi načeloma nekdo ki potrebuje pomoč prišel v PGD kaj pa čez noč?

Čez noč je bila dežurna 1 ekipa gasilcev ki so bili v domu in se vsake toliko zapeljali po občini v primeru da bi opazili kaj...občutek nemočnosti kaj, če kaj pride...skratka takrat smo bili odrezani prometno in elektronsko od civilizacije prepuščeni sami sebi 2 zdravnika ki stanujeta v občini sta imela izposojene ročne postaje da smo jih lahko priklicali v primeru potrebe po pomoči.

Po drugi strani pa opazujem CZ katera hodi na mednarodne vaje v tujino z novo opremo uporabljeno samo na vajah ko smo zaprosili za vozilo 4x4 ga ni bilo za dobit med poplavami 2014. Potem nam je vojska odstopila 1 vojaka z puhom #-o

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

ObjavaObjavljeno: 16. marec 2018, 10:04
Jacksy
Žled je bila zelo specifična zadeva sploh zaradi njenega obsega. Praktično cela država je bila v ledenem oklepu in verjamem da nihče ni bil pripravljen na takšen obseg nesreče.

Gasilci (in štabi CZ) se vse premalo zavedamo, da imamo v sistemu ZiR tudi službe, ki skrbijo za rezervni sistem zvez, to so radioamaterji. S svojim sistemom ARON lahko zelo pripomorejo k uspešnosti intervencij, res je da na nekoliko manj akcijski način kot recimo gasilci.
V času žledoloma so bili radioamaterji precej aktivni. Predvsem na postojnskem koncu ter na področju Sovodnja, Trebije,.... Zelo dober zapis kakšen sistem zvez so vzpostavili na gorenjskem koncu si lahko preberemo v zapisu tule: http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=62&t=15402 (žal so slike izginile)
Tudi v Radioklubu "Mozirje" S51DSW smo med leti 2014 in 2017 imeli dve "intervenciji". Sicer manjšega obsega kot zgoraj omenjeni vendar smo vsekakor pripomogli k boljši organizaciji gasilskih intervencij na terenu (žled 2014 in vetrolom 2017).

Pri zgoraj omenjeni napaki me moti predvsem dejstvo da so 4 (ŠTIRI!) mesece potrebovali, da so dobili rezervne dele iz Amerike. Haloo! V času ko v nekaj dneh dobiš paket s katerega koli konca sveta so na ta disk čakali tako dolgo? Zakaj ni nekje rezervnih diskov ?
Ni težava dećurati v gas. domu ob postaji in sprejemati "pozive" preko UKV in enote pošiljati a teren takrat ko si intervencije sledijo skoraj ena za drugo. Če pa se zadeva v enem izmed manjših društev dogaja v "mirnem času" pa ne more ekipa 3 gasilcev dežurati v domu.
Zanimivo mi je predvsem dejstvo, da državniki vsekozi govorijo da je to edini sistem ki ga država podpira, je neodvisen, "tisti najbolj ziher" potem pa zamočijo na celi črti.

Odg: Izpad sistema za tiho alarmiranje

ObjavaObjavljeno: 16. marec 2018, 18:00
polo98
Škoda, da ni podatka kakšen vesolski disk to je, da ga je bilo potrebno naročit čez lužo? V Sloveniji je takšnih strokovnjakov za popravila precej (radioamaterji-elektroniki...).
Nekdo bi moral odstopit in kazensko odgovarjat!