Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Avtomatsko ponavljanje pozivov ZARE

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.

Moderator: Mitja Gregorič

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava Jani » 10. december 2003, 20:50

To pri nas sigurno ne! Potem imaš popolnoma nov zapis na pozivniku, a ne. Mogoče bo pa več povedal Slipi.

lp Jani
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Objava lipe » 10. december 2003, 22:50

LP!

Tudi mi sodimo pod okrilje Re-Co Kranj in velikokrat prejmemo po dva in tudi tri pozive. Prva dva si običajno sledita relativno hitro. Vsekakor prejmem drugega še na poti v društvo (pa sem tam prej kot v 3 minutah).
Se mi pa takšno ponavljanje poziva zdi zelo smiselna zadeva. Potrjevanje me ne moti, itak pustim pozivnik v garderobi in ga izklopi dežurni.
Uporabnikova podoba
lipe
 
Objave: 447
Registriran: 15. marec 2003, 17:20
GE: Preddvor

Objava anexate » 10. december 2003, 23:45

Meni tudi doma pride samo eno sporočilo, ko sem pa npr. kakih 30 km bližje Kranju, mi jih pa izpiše 2-3, od tega kakšen ni v celoti izpisan. Pridejo pa v različnem časovnem zaporedju. Predvideval sem, da je to zaradi bližine ostalih repetitorjev....

:? lp
Uporabnikova podoba
anexate
 
Objave: 82
Registriran: 13. oktober 2002, 18:36

Objava metodg » 11. december 2003, 8:55

Jah pol je pa možn samo to, da lovimo več digipitrov in da so zakasnitve ravno tolikšne, da prihajajo pozivi v takih časovnih razmakih.
V Kranjski Gori pa lovite samo en digipiter...
Bi znalo bit res.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Tiho alarmiranje!

Objava Don Micky » 11. december 2003, 9:46

LP!

Pri nas je zadeva taka, da se poziv navadno ponovi v minuti do dveh, kolikor mi je znano je bila to naša želja in so jo v ReCO upoštevali. Včasih posebej ponoči, ko operater v centru oceni da gre za hudo nesrečo, pošlje tudi po dva zaporedna poziva tko da se pozivniki oglasijo po štirikrat s ponovitvami.
Bolj star, bolj nor!
Uporabnikova podoba
Don Micky
 
Objave: 452
Registriran: 10. december 2003, 9:24
Lokacija: Tolmin

Objava Jani » 11. december 2003, 10:01

Se mi je kar zdelo, v katerem tiču grmi zajec. Mi v Kranjski Gori smo tako bogu za nogo, da je čudno, da še sploh enega lovimo. Iz tega se da sklepati, da (vsaj na repetitor v Srednjem vrhu) ne gre več kot en poziv. Lahko pa da ga ponovi samo preko Krvavca, če je to sploh možno.

lp Jani
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Objava metodg » 11. december 2003, 10:11

Mislim, da moramo počakati na Slipija...

On bo dal najbolj točen odgovor...

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava lipe » 11. december 2003, 20:00

metodg je napisal:Jah pol je pa možn samo to, da lovimo več digipitrov in da so zakasnitve ravno tolikšne, da prihajajo pozivi v takih časovnih razmakih.
V Kranjski Gori pa lovite samo en digipiter...
Bi znalo bit res.
Metod G.


LP!
Metod, se mi zdi da se motiš!
Kot si rekel počakajmo na slipija.
Uporabnikova podoba
lipe
 
Objave: 447
Registriran: 15. marec 2003, 17:20
GE: Preddvor

haha

Objava Marko Novak » 11. december 2003, 22:12

Da ne bo vojne na gorenjskem :lol:

Jani tist o frekvenci je res 173.250 MhZ, grešiti je človeško.Tisto kar sem zapisal okrog ponavljanja pozivov drži kot pribito. Vsak računalnik ima nastavljeno avtomatsko ponavljanje poziva. Časi so takšni kot, sem napisal. Normalno je tudi če operater ponovi poziv po svoji presoji ,vendar bo tudi to pozivanje šlo v "dvojniku".
Verjemite mi da sem govoril s štirimi različnimi ReCO-ji, in pa z odgovornim na RCO. Toliko okrog zamikov, digipiter udari pb. 10 sekund za glavnim oddajnikom kar je skoraj zanemarljivo.

No, zdaj pa počakajmo kako bo naprej..... lepo se imejte kolegi , kjerkoli ste že :)

Marko
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabnikova podoba
Marko Novak
moderator
moderator
 
Objave: 1063
Registriran: 4. marec 2003, 22:59
Lokacija: PGD Zagorje - mesto

Objava ALEŠ M » 15. december 2003, 23:50

HM zanimivo :roll:

Jest v še nisem dobil ponovljenega poziva?
Proži nas ReCO Kranj. Vedno dobim samo en poziv ali več vendar je samo enega v celoti možno prebrati.

Prvič slišim da naj bi bile poslane ponovitve' :shock: :shock:

LP
Aleš :P
Uporabnikova podoba
ALEŠ M
 
Objave: 209
Registriran: 10. december 2003, 1:33
Lokacija: Bistrica pri Tržiču

Objava Slipi » 21. december 2003, 1:11

Bošta71 je napisal:Pri nas prakticirajo deset minutni interval. Ali je to prepozno ali prehitro nebi komentiral ](*,) .Naj si s tem razbijajo glavo :clubbed: v centru za obveščanje. Oni bodo že vedeli kaj je prav in kaj ni :wink:

L.p. Bošta71


Hja, se opravičujem, vsi pričakujete mojo informacijo, jaz pa odlašam in odlašam. Pač zato, ker pozivnikov ne programiram jaz, ampak sodelavec, v njegovo delo se pa ne želim vtikati, ker imam svojega dovolj. Po drugi strani bi lahko moje napačno razumevanje spravilo po krivici sodelavca v slabo luč. Zato torej, sem mišlenja, naj vsak opravlja svoje delo, čim bolj kvalitetno. Verjamem pa, da bo sodelavec rad razložil okoli pozivnikov, saj kar je v njegovi pristojnosti.
Nekaj manjših informacij lahko vsekakor posredujem, ne odgovarjam pa za pravilnost tolmačenja.

Zakaj sem dal citat na Bošta71. Ker se nikakor ne morem navdušiti nad njegovim mišlenjem, ki je po moji oceni popolnoma napačno. To ni samo stvar ReCO-ja, ampak obojih. ReCO-ja in gasilcev oz. drugih uporabnikov pozivnikov. Če kaj ni znanega pri katerem koli uporabniku, tako pozivnikov kot drugih sredstev zvez in je to v pristojnosti ReCO, se je potrebno obrniti na ReCO, vendar na pristojno osebo, ki pokriva tisto področje, katero nekoga zanima ali ima kakšne probleme. Le v dobrem sodelovanju in izmenjavi izkušenj, ter potreb tako gasilcev kot ostalih služb, se da priti na neko zadovoljivo raven, kjer bodo zadovoljni vsi, tako uporabniki kot delavci v ReCO-jih. In kar je za mene najbolj pomembno, sodelovanje in to dobro z vsemi službami, ki uporabljajo radijski sistem ZARE in pozivnike, ter drugo podporo ali delo centrov.

Glede pozivnikov, lahko rečem, da v Kranju trenutno nimamo vključenega ponavljanja oddaje za pozivnike. Po želji se to lahko vklopi, vendar so v našem koncu pokazale trenutne razmere, da to ni potrebno. Se je pa pokazalo, da je dobro, če se v najkrajšem času ponovi drugi klic, s tem, da se malenkostno spremeni tekst. Kar pomeni, da digipiter drugi poziv ne jemlje, oz. ne enači s prvim in ga sigurno odda. Kar sta ugotovila Jani in Metod, drži, glede na lokacijo imetnika pozivnika, ta lahko sprejme poziv z dveh različnih digipitrov, zato sledi v tako kratkem času 2 kratni sprejem. Pri novem oddanem pozivu, sledi na isti lokaciji ponovno 2 kraten sprejem, kar pa verjamem, da je to moteče. Zato je ponovno samodejno pošiljanje v naši regiji mislim, da po dogovoru, izklopljeno.
Nekaj se je potrebno še zavedati. Tekst v pozivniku. Boljše je oddati 2 kratka teksta, kot pa enega dolgega, za katerega ni garancije, da ga imetnik pozivnika sprejme v celoti. Zato se marsikomu izpiše namesto teksta en kup nekih nerazumljivih znakov, ki pri branju teksta, ne pomenijo nič. Torej, daljši je tekst, več možnosti je, da ta ne bo sprejet v celoti.
Obstaja še kup drugih zadev, ki vplivajo na sprejem brezhibno izpisanega teksta v pozivniku, vendar se sam ne bi spuščal v podrobnosti, da ne bi razlagal kaj narobe.

Vsekakor, se ne sme delati na določenih SI kanalih, ravno zaradi motenja sprejema teksta v pozivnike, kar pa nekateri nikakor niso pripravljeni upoštevati, ali pa je možno, da niti ne vedo. Kar pa bi morali točno vedeti v ReCO-jih, ki za intervencije ne bi smeli dati v uporabo določenih SI-kanalov, za zvezo v enoti, tako ob intervencijah, kot pri preverjanju zvez. Enako velja to za Si kanal, ki odpira repetitorje postavljene v višjih legah. Kateri kanali so to, je razvidno iz tabele, ki pa mislim, da jo imajo vsi gasilci za celotno območje Republike Slovenije.

Zato je moje mišlenje tako: kar vas muči in vam kot gasilcem na intervenciji ali pri uporabi sredstev zvez ni jasno, je nerazumljivo ali nelogično, bi bilo najboljše, da se poveljnik enote obrne na določenega operativca, ki je zadolžen za vzdrževanje oz. delovanje nekega tehničnega sredstva. S tem bomo dosegli dobro sodelovanje in odpravili tisto, kar se v nasprotnem le ugiba in velikokrat neupravičeno obsoja. Mislim, vsaj v kranjskem ReCO, nismo še nikoli nikogar ugriznili, če je kaj vprašal, ampak se zavedamo, da je pomembno naše sodelovanje z vsemi službami v okviru URSZR pa tudi izven. Res pa je, da nas zavezujejo razno razni pravilniki bolj kot kogarkoli na terenu in teh zadev ne smemo niti obiti niti delati bližnjic, ker potem vsako stvar, ki se kljub dobremu namenu, "sfiži", pokasiramo sami.

Za konec, naj navedem še eno "boso". Oddali smo tekst za pozivnik, okoli pol enajste ure dopoldan, s tekstom, da gori hiša, pa nas gasilec pokliče okoli 18 ure in vpraša, če je še čas da gre na kraj požara. Mislim, da je vsak komentar odveč. Se je pa že primerilo. V tolažbo, ne velikrat.

Še za nekaj bi rad uporabil tale člančič, ko je ravno prilika. Če je kdo od gasilcev nekje dokaj daleč stran od domačega kraja in sprejme tekst v pozivnik, da je potrebna intervencija tam in tam, prosim, ne kličite v ReCO in se ne opravičujte, da pač ne morete na intervencijo, ker ste predaleč. Nam v ReCO, tega ni potrebno razlagati. Mi vemo, da vsak, vsak trenutek, ne more biti na razpolago. Mi vas ne bomo opravičevali pri vašem poveljniku, da ste pač odsotni in ne morete na intervencijo. To se boste, če bo potrebno pogovorili kasneje z vašim poveljnikom.

Torej, ni se nas potrebno bati. Če bomo le znali in bo kakršna koli informacija v naši pristojnosti, smo vedno pripravljeni na sodelovanje, včasih je potrebno le malce potrplenja, ker istočasno na dva ali tri konce se pa ne da debatirati. Tudi mi včasih potrebujemo svoj čas, da se lahko komu bolj ali manj posvetimo, nikakor pa nismo za dialog, "kaj nas morite, to je vaša zadeva".

Za kakšne informacije, lahko pišete na e-mail: operativeckr@urszr.si
Že sedaj pa opozarjam, ker je specifika, vsake pokrajine dokaj različna, v Kranju ne moremo debatirati o problemih v drugih pokrajinah. Obrnite se na ReCO-je v svoji pokrajini in kontaktirajte z njimi. Za kakšno specifično vprašanje in primerjavo, pa tudi na naš naslov.

Na, že spet ne gre na kratko!
Teorija je že pol intervencije, praksa pa poskrbi za vse ostalo in še teorijo !!
Uporabnikova podoba
Slipi
 
Objave: 145
Registriran: 18. december 2002, 16:54
Lokacija: Kranj

Nazaj

Nazaj na Telekomunikacije

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov