Pravila gasilske službe - takšna in drugačna...

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
uros11

Odg: Pravila gasilske službe - takšna in drugačna...

Odgovor Napisal/-a uros11 »

toma napisal/-a:Dajte si še enkrat prečitat točko 4.37 tu v prvem odstavku nikjer ne omenjajo izobrazbe V.st za poveljnike in podpoveljnike v PGD kategorije 1-4 ,temveč je za to zahtevana III oz IV st.razen ,če opravljaš funkcijo poklicno ,kjer je zahtevana VI. st. izobrazbe.Za pveljstva v Gasilski zvezi pa je zahtevnost drugačna,zato si predlog PGS za prostovoljne organizacije prečitajte še enkrat.
Tona prebrati bo potrebno zadnji predlog PGS-a katerega je izdala GZS dne 11.9.2009.

Dosegljiv je tukaj :http://www.gasilec.net/ul-priloge/Pravi ... 9.2009.doc
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
SULLY

Odgovor Napisal/-a SULLY »

alc 33 imaš popolnoma prav, tvoj poveljnik se nebi strinjal, pa tudi kakšen moj podrejeni poveljnik tudi ne. Ampak če gledamo v prihodnost, kar naj bi bila ta pravila tudi bila, naj bi bila izobrazba tako splošna, kot gasilska pomembna, in bi morali stremeti k višji izobrazbi, če nam kader v GE to omogoča, tako bi bila IV st. lahko prej izjema kot pravilo in tako bi morali tudi napisati ta člen. Se pa strinjam, da gasilska izobrazba mora biti zagotovljena.
Se opravičujem za neroden komentar.

LP, Boštjan
ful poznavalec

Odgovor Napisal/-a ful poznavalec »

se strinjam da je potrebno imeti nivo izobrazbe, vendar mora ta člen imeti prehodno obdobje...recimo do konca tega mandata...menim da ne more kar naenkart veljati poveljnikipa V stopnja...tudi pri poklicnoh gasilcih je bilo podobno prehodno obdobej, ko so uveljavili pogoj v stopnja
ssečnik

Odgovor Napisal/-a ssečnik »

že nekaj let spremljam naš forum,sedaj pa se moram oglasiti.Strinjam se,da mora imeti poveljnik neko splošno izobrazbo vendar mislim,da se premalo upošteva smer izobrazbe.Nihče me ne bo prepričal,da umetnostni zgodovinar ,(naj mi oprostijo ker sem jih uporabil za primer)bolje vodi intervencijo pri požaru hleva,kot naprimer, tesar.Seveda ob predpostavki, da oba opravljata v službi delo za katerega sta se izšolala.
Uporabniški avatar
tomser
GE: Pijava Gorica
Kraj: Pijava Gorica

Odgovor Napisal/-a tomser »

Zahteva po stopnji splošne izobrazbe je posebej navedena, ker GZS (predlagatelj PGS) ne zaupa v znanja in sposobnosti, ki jih imajo gasilski strokovnjaki izobraženi po sistemu, ki ga vzpostavila sama GZS!

Dovolj bi moralo biti gasilska izobrazba.
Uporabniški avatar
bzovc12
Kraj: Bizovik

Odgovor Napisal/-a bzovc12 »

Eno vprašanje glede PGS. Prebiram jih pa ne najdem kakšni so pogoji za podpoveljnika PGD III. kategorej. Mislim predvsem gasilsko izobrazbo.

Hvala za pomoč.
Divje pleme na JV robu Ljubljane, vas se imenuje Bizovik / Valvasor/
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Za povelnika gasilske enote lll.kategorije se zahteva čin Višji gasilski častnik in V. stopnja splošne izobrazbe,prav tako za podpoveljnika.
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Gasilska izobrazba ki jo je vspostavila GZS ni formalno priznana usposobljenost in tudi ni nikjer verificirana (razen pri izumitelju samem) prav tako pa tudi ne izpolnjuje nacionalnih poklicnih standardov, ki veljajo za gasilce v RS.
Več o tem pa vam bi verjetno znal povedat Milan.....
boris79

Odgovor Napisal/-a boris79 »

Predlog Klariča na seji naj bi bil (po pisanju ata Milana):
"V Sloveniji bomo po novem imeli štab operative, ki bo štel 33 članov(!!!) in za polovico članov sploh ne bo zahtevano kakršnokoli gasilsko ali drugo znanje. Imenovali se bodo pomočniki za vse sorte (Klarič je izjavil da jih po izkušnjah veliko rabi - mu gre kar verjeti)! Po predlogu ne bo potrebno, da imajo tečaj za gasilca ali osnovno šolo."

Zdej pa ne zastopim več!za poveljnike gasilsih enot se zahteva pri III. kat. čin VGČ in izobrazbo V. stopnje, a za člane poveljstva GZS naj gasilska izobrazba ne bi bila potrebna!Pa kdo koga zdej tuki zaj....?

Ko že mislim, da me ti "plehovinarji" ne morjo več presenetit, me vedno znova!
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

tomser napisal/-a:Zahteva po stopnji splošne izobrazbe je posebej navedena, ker GZS (predlagatelj PGS) ne zaupa v znanja in sposobnosti, ki jih imajo gasilski strokovnjaki izobraženi po sistemu, ki ga vzpostavila sama GZS!

Dovolj bi moralo biti gasilska izobrazba.
Popolnoma se strinjam s tabo,sedaj vidim ,kam gre gasilerija,že tako so problemi z prevzemom raznih funkcij sedaj pa ,če bodo naredili to SRANJE z izobrazbo bo pa še večji problem,naj raje rečejo ,da hočejo na tak način pač uničit nekaj društev ,zgleda ,da jih je preveč ,a tistih 33 članov ŠO pa nebo preveč.
Bolj smiselno kot taki pogoji bi bilo ,da bi se nekam zapisalo ,da lahko mandat funkcionarjev v GZS traja le en mandat ,glede na (ne)delo pa bi ga nekateri morali zaključit že davno prej .Če bi imeli na GZS plače kot jih imajo eni povprečni delavci bi prav gotovo ne hoteli opravljat teh funkcij ,kajti ,da si nekdo tam prisluži še upokojitev.Menim ,da če je zahtevana izobrazba za poveljevanje društva 3in 4 kat. V.st. potem bi morali imeti poveljujoči na najvišjem nivoju to je v GZS najmanj magisterij .Tako pač je na PGS smo čakali dolgo in bi bilo še veliko bolje ,če bi ostala kar stara PGS kot pa to skropucalo ,ki je sedaj v razpravi.zgleda ,da bo nekdo potegnil lepe denarce za sestavo teh PGS,vendar dvomim ,da bodo kdaj funkcionalna ,kajti za prostovoljce niso pisana na kožo ,ko pa se gre reševat so le ti v prvih "bojnih" linijah,sramota , da krovna organizacija serje po svojih članih z tako nepremišljenim ravnanjem kot je sestava teh PGS. Očitno je tako ,da bo gospoda iz bele Ljubljane morala malo bolj pljunit v roke in naredt nekaj koristnega tudi za prostovoljce,naj se zavedajo ,da požari in intervencije niso samo v Ljubljani ,temveč širom celotne Slovenije.Prav zanima me kdo bo po preteku teh mandatov spet kandidiral za najvišja mesta in prav zanima me koga bodo zopet po zvezah podprli,sicer je pa itak vseeno ,sranje se bo naredilo sedaj ,kasneje se bo to sranje samo izvajalo.Naši veljaki že vedo kaj delajo ,ali pa samo upam ,da vedo kaj delajo.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
ssečnik

Sem poveljnik gasilske enote III.kategorije,po poklicu sem ključavničar narejeno pa imam tudi šolo za poklicnega gasilca.Pridobil sem čin GČ Ist,imam tečaj za poveljnika društva,opravljenih sedem specialnosti,prijavljen od januarja na tečaj za člana višjih poveljstev.Če uspešno opravim tečaj mi še vedno manjka V. stopnja splošne izobrazbe,V društvu imamo samo enega člana,ki ustreza zahtevam,a je poveljnik sektorja.Poveljniške funkcije se ne podvajajo. Rad bi vedel,kako v takih primerih?
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ne se preveč razburjat :preklinjanje: VGČ-jev in GČ-jev z V. in VI. stopnjo izobrazbe je še zmeram preveč. Izobrazba bi morala bit jasna, kot je to v vseh primerljivih poklicih te vrste. Vodstveni kader se lahko začne z V.stopnjo in naprej (nižji častniki V., Častniki VI. Višji in visoki častniki VII.) Mislim da danes to sploh nebi bil več noben problem!
Uporabniški avatar
toma

hec napisal/-a:Ne se preveč razburjat :preklinjanje: VGČ-jev in GČ-jev z V. in VI. stopnjo izobrazbe je še zmeram preveč. Izobrazba bi morala bit jasna, kot je to v vseh primerljivih poklicih te vrste. Vodstveni kader se lahko začne z V.stopnjo in naprej (nižji častniki V., Častniki VI. Višji in visoki častniki VII.) Mislim da danes to sploh nebi bil več noben problem!
Hec ne zajebavaj se ,si morda eden tistih ,ki si že sedaj na račun ostalih hočeš izborit kak stolček na višjem nivoju,ali pa poglej malo bolj realno.Kot izgleda ti tvoje izkušnje nič ne pomagajo ,da bi pogledal malo bolj na široko kam pelje vsa politika.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
toma

ssečnik napisal/-a:Sem poveljnik gasilske enote III.kategorije,po poklicu sem ključavničar narejeno pa imam tudi šolo za poklicnega gasilca.Pridobil sem čin GČ Ist,imam tečaj za poveljnika društva,opravljenih sedem specialnosti,prijavljen od januarja na tečaj za člana višjih poveljstev.Če uspešno opravim tečaj mi še vedno manjka V. stopnja splošne izobrazbe,V društvu imamo samo enega člana,ki ustreza zahtevam,a je poveljnik sektorja.Poveljniške funkcije se ne podvajajo. Rad bi vedel,kako v takih primerih?
Zaenkrat ti ta osnutek ne daje nikakršne možnosti,je že tako ,da organizacija ,ki te je usposabljal ne verjame v svoj program in sebi,nevem zakaj potem izobraževanje na IGU ,saj ,če bo šlo tako naprej ,nabo nihče več verjel ,da je kdo sploh opravil še kao izobraževanje in boš pač moral še enkrat na kak preuizkus v drugo organizacijo,torej se meče denar stran ,bilo bi bolje,da bi ga porabili za kake boljše namene in stvari.

NA POMOČ !
ssečnik

Hvala za odgovore,moram pa pripomniti da ta osnutek ne daje možnosti DRUŠTVU,ne pa meni,imam več kot dovolj dela tudi brez poveljevanja.Hec, je že res da je VGČjev preveč ,ampak ne pri nas.Po novih pravilih nam manjkata vsaj dva.

Elegantna rešitev,gremo v II kategorijo.
Odgovori