PLENUM

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odg: PLENUM

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

tomaz napisal/-a:Odgovorni pa še kar vztrajajo in vztrajajo pri zgrešeni investiciji imenovan Fiesa. Res me zanima, kako bodo trije zaposleni obvladovali Center 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 (+1) dni na leto. Pa saj so še sužnji imeli kakšen dan počitka. Tukaj je največja kritika in nasprotovanje izgradnji (poleg porabe sredstev iz požarnega sklada in sredstev namenjenih mladinskemu svetu - tudi predsednice sveta ni bilo na Plenumu). Stroški obratovanja Centra so absolutno prenizko ovrednoteni, kar pomeni, ali se bo cena dvignila ali pa bo Center posloval že v začetku z izgubo in bomo VSI gasilci v Sloveniji to izgubo pokrivali.
Točno tako. Na to namreč računajo in seveda tudi že jemljejo. Ko sem pisal, da so predlagali povečanje članarine za 100 % se ni noben zganil, povišanje je bilo gladko izglasovano. In je že nekja denarja v žaklju.

Kako naprej?

Naj grem malo v zgodovino. Travna gora, ponos slovenskega gasilstva (takrat še s Prešernove) je bil in je še vedno vzorec zgrešene investicije. In kako smo jo kupovali. Sofinancirati so jo morale seveda vse GZ v Sloveniji, prodajati smo morali celo neke značke (še danes jih imam v predalu) in Travna gora je bila kupljena. Se pa spomnim, da je takrat ena od zvez po mnenju in oceni GZS nakazala premalo sredstev in so jih zato zvezi kar zavrnili (tak je usten podatek, kin nam je bil dan na seji takratnega predsedtva GZ). Šlo je za GZ Domžale in smo bili takrat črne ovce v Sloveniji, ker nismo financirali tako pomembnega projekta.

Čez 10 ali 15 let pa so se mnenja seveda obrnila, se je tudi nekaterim drugim posvetilo, da so potegnili kratko.

In enako bo zdaj. Kljub jasnim in glasnim opozorilom na Plenumu (kot pravite) GZS tišči svoje. Menda se izgovarja na evropska sredstva. Fino. Zgleda, da Evropa ne vidi zgrešenih investicij, oziroma bom napisal drugače, zgrešenih investicij za nas gasilce, za koga drugega najbrž ne. Najbolj problematično pa je, da gre vse skupaj pod krinko mladinske dejavnosti. Kako že? Ali ni nekdo tukaj na forumu izračunal, na koliko let bi prišla na vrsto posamezna gasilska zveza za letovanje? Mislim da je šlo za več kot 15 let. Pa ne zastonj, ampak bo treba plačati tržno ceno, tako kot pri vseh, ki imajo kapacitete za letovanje.

Mi smo v naši GZ sicer z letovanjem mladine šele začetniki, vendar se obračamo na organizacije, ki razpolagajo s počitniškimi kapacitetami in zadeva teče. Še celih 48.00 EUR od poštne znamke smo za to dobili, sedaj pa še tega ne bo več, ker bo šlo v Fieso.

Na zadnjem Svetu regije sem sicer robantil, da za Fieso s strani GZ ali na račun regije ne sme biti vzet niti Evro, no, gotov sem samo za GZ, za regijo bodo pa že v Ljubljani odškrtnili in se lahko za nekatere skupne projekte na nivoju regije že lahko obrišemo pod nosom.

In, če me na koncu vprašate, ali dom v Fiesi bo, vam odgovorim, da zagotovo bo. Zakaj? Zato, ker je Plenum sprejel statut GZS, ta pa je pripravila tudi vzorce za GZ in PGD. In kaj ima statut veze s Fieso. Ja, v njem je možno tolikšno število imenovanj novih vodij, da je to prav neverjetno. Če karikiram: predsednik, namestnik predsednika, namestnik namestnika podpredsednika,.... se nadaljuje do onemoglosti. Še huje je pri operativi, kjer je poleg namestnika in podpoveljnikov še vedno kup pomočnikov, kar pomeni, da v ljubi Sloveniji ne bo gasilca brez funkcije.

Te pa je potrebno podeliti, se ve zakaj. Nekaj za nazaj, ker so bile te funkcije obljubljene, nekaj pa za naprej, da bodo volitve 2013 brez prevelikih stresov.

Tako je to, dragi moji. Bi napisal že pred Plenumom, a ne bi zaleglo, tako, kot ni za članarino. Se pa spomnite, ko vam bodo denar začeli vleči iz žepa.

Jaz se prav preveč ne bom sekiral, že štejem mesece. Še 15 do konca mandata (mojega). Na Tržaški bo pa dosmrtni.

Pa lepo pozdravljeni!

Janez 8)

PS: se opravičujem za morebitne tiskarske napake, poanta pa mislim, da je jasna
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Peter pravi
Glavno, da ne bomo lačni.

Vse zveze imajo predstavnike in vsi imajo možnost kaj predlagati ali pripomniti. Zveza naj svojemu delegatu da usmeritve in pove, kaj od njega pričakuje, potem se pa pogleda zapisnik in se vidi, če je te usmeritve upošteval.

Ne verjamem, da bi lahko kdo dosegel, da bi se na plenumu kaj veliko spremenilo, vsekakor pa nobeni zvezi ni treba podpreti sprememb, če se z njimi ne strinja
.
Zveze že imajo predstavnike ,prenekatere tudi take ,da nekaj govorijo ,drugo pa delajo in zaradi takih gre ponekod gasilerija v Kur**. Žal tega pač ni mogoče obrnit ,nekateri pač mislijo da se še vedno dela kot pred 40 leti.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
toma

darko napisal/-a:
No v soboto bo dana možnost da se močno zmanjša število članov UO GZS. Po novem bo to optimalno -kot trdijo šefi- 23 članov v UO. Zanimivo da ima celo naša vlada manj članov oziroma ministrov, ki so zadolženi za posamezna področja.
Pa se je to zgodilo???

NA POMOČ !
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Čeprav nisem Ferenčak, dodajam, da sem pri svojem sodelovanju pri noveliranju statuta izhajala iz jasnih (tudi predstavljenih) stališč, ki temeljijo na ustavnopravnih okvirih in nomotehniki, in jih tudi vgradila, kjer je bilo to izvedljivo. Vsebine urejanja so bile namreč, dragi člani Plenuma, določene in s tem zamejene z vašim sklepom.

Na konkreten in argumentiran očitek pa konkreten odgovor.

Lp

Lenča
Uporabniški avatar
tomaz
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a tomaz »

Najprej opravičilo za napačen priimek.

Bi imel kar nekaj konkretnih vprašanj:

Kje v statutu oz. poslovniku o delu plenuma je določba, kje, kdaj, kako se vlagajo in sprejemajo amandmaji? Ali je za sprejem amandmaja potrebna navadna večina ali 2/3 večina (pa ne se prosim obešat na podrobnosti - relativna in absolutna večina itd)? Ne more biti neko navodilo nad Statutom oz. Poslovnikom.

Zakaj predsedujoči ni dal na glasovanje pobudo za začetek postopka za spremembo 30. in 31. člena Statuta? Plenum je organ upravljanja in pristojen za sprejetje takšnega sklepa (13. in 39. člen)

V posebnih pravilih gasilske službe prostovoljnih gasilcev je določba (9.2) da se spremembe pravil sprejemajo po enakem postopku kot so bila sprejeta pravila. Pravila so bila sprejeta po javni razpravi in ne samo na predlog Upravnega odbora. Pri tej spremembi javne razprave ni bilo. To je procesna napaka pri sprejemanju...

Saj bi o tem tudi po ZS in imam še kar nekaj vprašanj, pa na žalost ni možnosti

Pa lep pozdrav
Tomaž
Uporabniški avatar
tomaz
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a tomaz »

Zanima me pa tudi, kdaj je Upravni odbor GZS imel na dnevnem redu točko sprememba Posebnih pravil gasilske službe za prostovoljne gasilce, da je lahko predlagal Plenumu, poleg tega, da ni bilo javne razprave...

Vprašanj je več kot dovolj...
Uporabniški avatar
toma

tomaz napisal/-a:Zanima me pa tudi, kdaj je Upravni odbor GZS imel na dnevnem redu točko sprememba Posebnih pravil gasilske službe za prostovoljne gasilce, da je lahko predlagal Plenumu, poleg tega, da ni bilo javne razprave...

Vprašanj je več kot dovolj...
Soimenjak se strinjam s tabo ,a kljub tem nepravilnostim ,ki si jih omenil in kljub vsem dobrim zamislim ,ki jih nekateri vidijo v novem statutu imam sam mnenje ,da bo taka oblika statuta in spremembe v PPGS prineslo za PGD-je več slabega kot dobrega ,kolikokrat na leto pa imamo OZ -1x in vsako spremembo ,ki je zanjo določeno ,da se rešuje na OZ bomo čakali 1 leto ali pa sklicevali izredne OZ. Če se zgledujemo po lovcih tam imajo zbore lovcev tudi večkrat letno ,in tam ni takih težav kot bodo nastale v gasileriji ,vsaj v PGD-jih.In tisti ,ki nimajo drugega dela ,kot predlagat samo spremembe in to v nedogled ,bi morali razmišljati o poti ,ki bi bila lažja in ne težja za društvo ,oziroma bi že davno morali odstopit iz položajev ,ki jih zasedajo.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Saj ni potrebno čakati na nove volitve do 2013.

Če je padla vlada in smo imeli predčasne v državi, si jih lahko privoščimo tudi v GZS. Bi bile nujno potrebne.
Takšna samovolja in neupostevanje mnenj močno spominja na čase pred 40 in več leti.

LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

MICKA napisal/-a:Saj ni potrebno čakati na nove volitve do 2013.

Če je padla vlada in smo imeli predčasne v državi, si jih lahko privoščimo tudi v GZS. Bi bile nujno potrebne.
Takšna samovolja in neupostevanje mnenj močno spominja na čase pred 40 in več leti.

LP
Premalo članom plenuma je do sprememb. :?
Stati inu obstati. /Trubar/
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

MICKA napisal/-a:Saj ni potrebno čakati na nove volitve do 2013.

LP
Žal se to dogaja tudi v naši GZ. To je lokalni nivo. In če pogledamo, da je tako prav občini na lokalnem nivoju, kako ne bi bilo državi. Gasilci se naj ukvarjajo sami s sabo, pa imajo eno skrb manj.
K temu seveda prispeva dejstvo, da so zvečine predstavnikov takih kot veter, doma govorijo eno, ko pa pridejo na plenum pa so kot vodljiva jagenjčka. Še dalje grem, tudi v lastni GZ so predsedniki že vodljiva jagenjčka, vodijo jih posamezniki. Vse to pa lahko delajo iz razloga, ker so med njimi neka razmerja.
Žal pametnih in predvsem poštenih ljudi, ki bi bili voljni za spremembe ni, ker se spuščat v boj z bando žal ni mogoče.
No mogoče bom pa probal, pa bo kaj bo, zgubit ne bomo imeli kaj dosti, kvečjemu bomo lahko kaj pridobili.
gorobi
Kraj: Lendava

Odgovor Napisal/-a gorobi »

No pa je iztekel tudi nov plenum, tokrat v Lendavi. Ko sem pogledal fotografije se mi je zdelo vse skupaj nekam premalo gasilcev.
Upam da je link ta pravi. http://lendavainfo.com/fotogalerija/dis ... play_media
Mogoče bomo kaj izvedeli tudi iz razprav in vsebin
Uporabniški avatar
toma

gorobi napisal/-a:No pa je iztekel tudi nov plenum, tokrat v Lendavi. Ko sem pogledal fotografije se mi je zdelo vse skupaj nekam premalo gasilcev.
Upam da je link ta pravi. http://lendavainfo.com/fotogalerija/dis ... play_media
Sodeč po fotografijah,ki so na linku ,bi dejal ,da je predstavnikov iz operativnih vrst na Plenumu zelo malo,morda ve kdo zakaj je tako .

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

toma napisal/-a:
gorobi napisal/-a:No pa je iztekel tudi nov plenum, tokrat v Lendavi. Ko sem pogledal fotografije se mi je zdelo vse skupaj nekam premalo gasilcev.
Sodeč po fotografijah,ki so na linku ,bi dejal ,da je predstavnikov iz operativnih vrst na Plenumu zelo malo,morda ve kdo zakaj je tako .
Ker so Plenumi v taki obliki (beri zasedbi) zguba časa in energije...
Uporabniški avatar
skerca
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a skerca »

Janez Koncilija napisal/-a:Naj grem malo v zgodovino. Travna gora, ponos slovenskega gasilstva (takrat še s Prešernove) je bil in je še vedno vzorec zgrešene investicije. In kako smo jo kupovali. Sofinancirati so jo morale seveda vse GZ v Sloveniji, prodajati smo morali celo neke značke (še danes jih imam v predalu) in Travna gora je bila kupljena. Se pa spomnim, da je takrat ena od zvez po mnenju in oceni GZS nakazala premalo sredstev in so jih zato zvezi kar zavrnili (tak je usten podatek, kin nam je bil dan na seji takratnega predsedtva GZ). Šlo je za GZ Domžale in smo bili takrat črne ovce v Sloveniji, ker nismo financirali tako pomembnega projekta.
http://www.gasilec.net/uploads/datoteke ... 20GORA.pdf

Mislim da boš spet nove značke dubu :lol:

lp
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

skerca napisal/-a:Mislim da boš spet nove značke dubu :lol:

lp
Mam še nekaj starih, samo je v današnjem času problem, ker je še zvezda gor, pa ne vem, če jo bo kdo upal kupit #-o.

Drugače bodo pa ob morebitni prodaji zgrešene investicije gasilske zveze, ki so nekoč prispevale k nakupu, lahko uveljavljale povračilo za svoj vložek. Bi znalo biti zanimivo :roll:

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Odgovori