Točno tako. Na to namreč računajo in seveda tudi že jemljejo. Ko sem pisal, da so predlagali povečanje članarine za 100 % se ni noben zganil, povišanje je bilo gladko izglasovano. In je že nekja denarja v žaklju.tomaz napisal/-a:Odgovorni pa še kar vztrajajo in vztrajajo pri zgrešeni investiciji imenovan Fiesa. Res me zanima, kako bodo trije zaposleni obvladovali Center 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 (+1) dni na leto. Pa saj so še sužnji imeli kakšen dan počitka. Tukaj je največja kritika in nasprotovanje izgradnji (poleg porabe sredstev iz požarnega sklada in sredstev namenjenih mladinskemu svetu - tudi predsednice sveta ni bilo na Plenumu). Stroški obratovanja Centra so absolutno prenizko ovrednoteni, kar pomeni, ali se bo cena dvignila ali pa bo Center posloval že v začetku z izgubo in bomo VSI gasilci v Sloveniji to izgubo pokrivali.
Kako naprej?
Naj grem malo v zgodovino. Travna gora, ponos slovenskega gasilstva (takrat še s Prešernove) je bil in je še vedno vzorec zgrešene investicije. In kako smo jo kupovali. Sofinancirati so jo morale seveda vse GZ v Sloveniji, prodajati smo morali celo neke značke (še danes jih imam v predalu) in Travna gora je bila kupljena. Se pa spomnim, da je takrat ena od zvez po mnenju in oceni GZS nakazala premalo sredstev in so jih zato zvezi kar zavrnili (tak je usten podatek, kin nam je bil dan na seji takratnega predsedtva GZ). Šlo je za GZ Domžale in smo bili takrat črne ovce v Sloveniji, ker nismo financirali tako pomembnega projekta.
Čez 10 ali 15 let pa so se mnenja seveda obrnila, se je tudi nekaterim drugim posvetilo, da so potegnili kratko.
In enako bo zdaj. Kljub jasnim in glasnim opozorilom na Plenumu (kot pravite) GZS tišči svoje. Menda se izgovarja na evropska sredstva. Fino. Zgleda, da Evropa ne vidi zgrešenih investicij, oziroma bom napisal drugače, zgrešenih investicij za nas gasilce, za koga drugega najbrž ne. Najbolj problematično pa je, da gre vse skupaj pod krinko mladinske dejavnosti. Kako že? Ali ni nekdo tukaj na forumu izračunal, na koliko let bi prišla na vrsto posamezna gasilska zveza za letovanje? Mislim da je šlo za več kot 15 let. Pa ne zastonj, ampak bo treba plačati tržno ceno, tako kot pri vseh, ki imajo kapacitete za letovanje.
Mi smo v naši GZ sicer z letovanjem mladine šele začetniki, vendar se obračamo na organizacije, ki razpolagajo s počitniškimi kapacitetami in zadeva teče. Še celih 48.00 EUR od poštne znamke smo za to dobili, sedaj pa še tega ne bo več, ker bo šlo v Fieso.
Na zadnjem Svetu regije sem sicer robantil, da za Fieso s strani GZ ali na račun regije ne sme biti vzet niti Evro, no, gotov sem samo za GZ, za regijo bodo pa že v Ljubljani odškrtnili in se lahko za nekatere skupne projekte na nivoju regije že lahko obrišemo pod nosom.
In, če me na koncu vprašate, ali dom v Fiesi bo, vam odgovorim, da zagotovo bo. Zakaj? Zato, ker je Plenum sprejel statut GZS, ta pa je pripravila tudi vzorce za GZ in PGD. In kaj ima statut veze s Fieso. Ja, v njem je možno tolikšno število imenovanj novih vodij, da je to prav neverjetno. Če karikiram: predsednik, namestnik predsednika, namestnik namestnika podpredsednika,.... se nadaljuje do onemoglosti. Še huje je pri operativi, kjer je poleg namestnika in podpoveljnikov še vedno kup pomočnikov, kar pomeni, da v ljubi Sloveniji ne bo gasilca brez funkcije.
Te pa je potrebno podeliti, se ve zakaj. Nekaj za nazaj, ker so bile te funkcije obljubljene, nekaj pa za naprej, da bodo volitve 2013 brez prevelikih stresov.
Tako je to, dragi moji. Bi napisal že pred Plenumom, a ne bi zaleglo, tako, kot ni za članarino. Se pa spomnite, ko vam bodo denar začeli vleči iz žepa.
Jaz se prav preveč ne bom sekiral, že štejem mesece. Še 15 do konca mandata (mojega). Na Tržaški bo pa dosmrtni.
Pa lepo pozdravljeni!
Janez
PS: se opravičujem za morebitne tiskarske napake, poanta pa mislim, da je jasna