Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Vetrolom-poplave 2017 - v razmislek

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi

Moderatorji: Milan Dubravac, Drago

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Vetrolom-poplave 2017 - v razmislek

Objava fere1 » 16. november 2018, 18:23

Sem Marjan Ferko, predsednik PGD Ložine, GZ Kočevje. Spodaj objavljam naš dopis na GZS in njihov odgovor, glede izplačila stroškov intervencije vetrolom-poplave 2017. Objavljam malo v razmislek in kaj se zgodi, ko gasilci-prostovoljci naredimo "administrativno napako". Vsak, ki bo to prebral si pa naj sam ustvari mnenje!

Dopis na GZS:

Spoštovani,

V Prostovoljnem gasilskem društvu Ložine smo ugotovili, da nismo v podpis prejeli pogodbe o financiranju za povrnitev stroškov ob intervenciji decembra 2017 pod imenom VETROLOM-POPLAVA 2017.
Pri pregledu vzroka le tega, smo ugotovili, da nimamo intervencije vnesene v Vulkan pod »ročni vnos«. Nadalje je bilo ugotovljeno, da smo v društvu (administrator) dejansko pozabili vnesti intervencijo v skladu z navodilom prejetim dne 10.1.2018, vzrok je sicer popolnoma objektiven, ampak to tej vlogi ni predmet razprave. Ker vnos ni bil vnesen, nas tudi ni bilo na seznamu, s katerim ste dne 24. 1. 2018 obvestili društva, katera imajo »nepopolni vnos« in podaljšali rok za vnos do 28.1.2018, tako, da tako predsednik kot poveljnik društva nista prišla do podatka, da je nekaj narobe oziroma nista podvomila v pravilni vnos intervencije.
Seveda smo bili v prepričanju, da smo storili vse potrebno, da bomo kot društvo upoštevani pri dodelitvi določenih sredstev, saj smo tudi na Urad Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne 20.12.2017, na e-naslov operativeclj@urszr.si poslali obrazec z izpolnjenimi podatki o intervenciji PGD Ložine. Obrazec vam tudi pošiljamo v prilogi tega dopisa.

Glede na nastalo situacijo menimo, da smo v društvu upravičeni do povrnitve stroškov intervencije in naknadnega podpisa pogodbe, saj smo delo opravili kvalitetno in odgovorno. Vemo, da bo za ugodno rešitev naše vloge potrebno »preskočiti« določen administrativni problem, samo glede na to, da smo gasilci-prostovoljci to ne bi smela biti večja težava za GZS oziroma URSZR.

Poudarjamo, da nas v društvu, ob alarmiranju v navedeni intervenciji, ni nihče vprašal imamo dovolj velike lestve za objekte na požarnem okolišu, imamo dovolj operativnih gasilcev za delo na višini, dovolj vrvne tehnike in podobno. V treh dneh smo šli od objekta do objekta, se tudi vračali nazaj na določene objekte in kvalitetno izvedli intervencijo ter tako pomagali ljudem v stiski.

V društvo smo tudi povprašali pri drugih bližnjih društvih kolikšen znesek bodo prejeli povrnjen, na podlagi česar sklepamo, da bi našemu društvu pripadalo nekje med 1.000,00 do 1.500,00 EUR, kar za nas pomeni ogromen denar in bi ta sredstva občutno pripomogla, k izboljšanju stanja naše prepotrebne opreme, ki jo potrebujemo pri intervencijah.

Glede na navedeno smo v društvu prepričani in pričakujemo, da boste kot naša krovna organizacija in posledično tudi neke vrste servis posameznim PGD-jem, našli rešitev in nam zagotovili sredstva iz navedenega naslova, za delo katerega smo neizpodbitno opravili kvalitetno ter odgovorno.

Višino pripadajočih sredstev se lahko natančno določi glede na seznam opravljenih del, ki je bil dne 20. 12. 2017 poslan na URSZR.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč«

Odgovor GZS:

Spoštovani,
prejeli smo vaš dopis z dne 17.10.2018, v katerem navajate, da niste prejeli pogodbe o pokrivanju intervencijskih stroškov ob vetrolomu, ki je Slovenijo prizadel decembra 2017.
Vzrok, da pogodbe niste prejeli je ta, da svojih aktivnosti niste vnesli v program Vulkan, modul INTERVENCIJE > ROČNI VNOS, dogodek: VETROLOM – POPLAVE 2017.
Omenjeni vzrok tudi sami navajate.
Obrazložitev:
Zaradi hitrega taljenja snega, obilnega deževja in močnega vetra je bil v Sloveniji med 9. in 18. decembrom 2017 aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, dokument številka 812-03/2004-1 z dne 15.4.2004.
Vlada Republike Slovenije je na 252. dopisni seji dne 27. 6. 2018 pod točko 4 sprejela sklep št. 84400-6/2018/3, da se iz proračunske rezerve za pokritje intervencijskih stroškov za delovanje prostovoljnih gasilskih društev, aktiviranih na podlagi Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, zagotovijo Gasilski zvezi Slovenije sredstva v višini 259.968,60 EUR.
Pokrivanje intervencijskih stroškov prostovoljnih gasilskih organizacij zajema stroške poškodovane in uničene osebne ter skupne opreme, stroškov goriv in maziv in nadomestil osebnih dohodkov pripadnikov, ki so nastali ob ukrepanju in odpravi posledic hitrega taljenja snega, obilnega deževja in močnega vetra med 9. in 18. decembrom 2017.
Kot navajate, smo vse gasilske organizacije preko organov Gasilske zveze Slovenije ter gasilskih zvez dne 10.1.2018, pozvali k vnosu podatkov o delu na intervencijah, kjer smo še posebej izpostavili, da za potrebe priprave poročila o delu in stroških gasilskih enot na terenu, potrebujemo verodostojne podatke. Dne 16.1.2018 smo pripravili še eno navodilo vsem gasilskim organizacijam (obveščanje na enak način kot zgoraj omenjeno) s katerim smo dopolnili prejšnja navodila in opozorili na določene napake, ki se pojavljajo pri vnosih.
Tudi v tem navodilu smo izpostavili pomembnost vnašanja podatkov ter regijske poveljnike in pristojne gasilske zveze še enkrat pozvali, da obvestijo aktivirana društva na izpolnitev poročil skladno z navodili.
Dne 24.1.2018 (po zaključenem zbiranju podatkov, ki je potekalo do 23.1. do 24:00ure) smo na podlagi pregleda podatkov ugotovili, da je kar nekaj vlog »obležalo« med nivoji.
Zato smo se tudi odločili, da izjemoma podaljšamo rok za dokončanje prej omenjenih vlog, gasilske zveze smo obvestili o podaljšanju roka do 28.1.2018 do 24:00 ure.
Po zaključku podaljšanega roka spreminjanje/dopolnjevanje ni bilo več možno.
Po obdelavi podatkov smo pripravili poročilo o intervencijskih stroških v znesku 259.968,60 EUR in ga poslali na Upravo RS za zaščito in reševanje. Omenjeno poročilo je bila tudi podlaga za obravnavo na seji Vlade RS, ki je odobrila finančna sredstva. Dobljena finančna sredstva so bila s pogodbami v celoti prenesena na gasilske organizacije, ki so oddala svoja poročila na način, ki je ob vseh velikih nesrečah že ustaljena praksa. Žal rezerv v takih primerih ni zato vam v vašem primeru ne moremo pomagati. Kljub vsem navodilom, se v praksi še vedno pripeti, da katera izmed enot pozabi oddati svoje poročilo, ki pa je osnova za obračun intervencijskih stroškov. Na seji poveljstva Gasilske zveze Slovenije, ki je bila 19.10.2018, je bila obravnavana tudi ta problematika in je bilo ponovno poudarjeno kako zelo pomembno je dosledno upoštevanje danih navodil, ki so vedno dana z nekim strogim namenom (priprava poročil itd.).
Z gasilskimi pozdravi
Poveljnik
Franci Petek

V razmislek in opozorilo, da se drugim ne pripeti enaka napaka!
fere1
 
Objave: 2
Registriran: 14. marec 2012, 14:03
GE: Ložine

Re: Vetrolom-poplave 2017 - v razmislek

Objava mihčevmihec » 19. november 2018, 13:18

?
mihčevmihec
 
Objave: 4
Registriran: 6. julij 2014, 0:57
GE: Šdrsca

Odg: Vetrolom-poplave 2017 - v razmislek

Objava polo98 » 19. november 2018, 21:33

Razberem, da so vas opozarjali pa nič.
polo98
 
Objave: 596
Registriran: 16. oktober 2005, 17:02

Odg: Vetrolom-poplave 2017 - v razmislek

Objava gubina » 20. november 2018, 15:54

Kdor ve za kaj gre pač ve.....ne nabijajte spet da so sami zafrknili....tole je pač primer kako nas birokracija zezne če si le malo nepozoren....lahko pošlješ kup pošte kamorkoli glede gasilerije a če nimaš v Vulkanu ene kljukice te kenslajo....bedarije.
di-du-di-du
Uporabnikova podoba
gubina
 
Objave: 753
Registriran: 29. oktober 2004, 12:55
Lokacija: LJ-okolica

Odg: Vetrolom-poplave 2017 - v razmislek

Objava tom-tom » 20. november 2018, 16:56

Hm, v tem in podobnih primerih se strinjam tako z GZS kot posameznim PGD oz. vodstvom društva npr. tajnik, poveljnik ali predsednik. Te birokracije in obveznosti do samih sistemov in podsistemov je vedno več, vedno bolj je kompleksno. Mi prostovoljni izvajalci pa enostavno ne znamo rečt dost je! Z uvajanjem sodobnih oblik vodenja in upravljanja gasilskih organizacij (zelo podobno je bilo tudi v drugih panogah in dejavnostih) ne opravljamo rednih evalvacij in postopkovnikov pač pa samo dodajamo in dodajamo. Razvite aplikacije, postopkovniki in evidence pa nam pogosto ne prinesejo izboljšav in prihranka časa za vnašanje, celo zahtevajo sprotno tekoče in podrobno vodenje, čeprav potem podatki oz. informacije niso uporabne, celo lahko vnašamo delno ali pa nekateri tudi izmišljene. Problem se pojavi v določenih sredinah, kjer nimamo na voljo dovolj ali celotnega spektra kadrov. Na splošno velja, da imamo v večini vse več službenih in družinskih obveznosti in je čas z izjemo intervencij in vaj pač ozko odmerjen. Kot poznavalec večih struktur tudi znotraj sistema ZARE so bile organizacije primorane oz. so videle korist v tem, da so tudi na lokalnem in regionalnem nivoju zaposlovale sekretarje, tajnike, koordinatorje in podobno. Organizacije se krepijo imajo poleg številčnosti tudi neke vrste kadrovsko in strokovno stabilnost in izvajalci programov tj. prostovoljci podporo in podporne službe delajo za vertikalni in horizontalni nivo organizacije. Dodatno vprašanje, ki se bo z morebitno nadgradnjo aplikacije Vulkan in Spin uredil so t.i. ročni vnosi in čaranje. Če ste bili aktivirani preko sistema tihega pozivanja-osebni klic, bili napoteni s strani 112, vodeni s strani GZS in drugih struktur bi se morala vaša intervencija zaključiti z izpolnitvijo potrebnih evidenc in se bodisi intervencijski ali finančni del programa po tem dogodku ko je bil uporabljen državni načrt ne bi smel zapreti, zakleniti oz. zaključiti. Tako tudi ni moč 100% trditi, da ste se vsi živi in zdravi vrnili v domači PGD. Vodstva PGD je potrebno razbremeniti, da bodo z veseljem delala, razvijala, pridodala dodano vrednost organizaciji in krepila dobre med tovariške odnose in ne med računalniške :D
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabnikova podoba
tom-tom
 
Objave: 271
Registriran: 8. avgust 2002, 16:50


Nazaj na Organizacijske in pravne zadeve

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 7 gostov