Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

GZS

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi

Moderatorji: Milan Dubravac, Drago

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

GZS

Objava mezan » 21. september 2002, 23:48

Rad bi en odgovor, kdo voli in po kakšnjem ključu se volijo člani GZS, njihovi organi in komisije. Ali je to kaj odvisno od regij, trenutne splošne gasilske izobrazbe ali se odločajo na principu splošne izobrazbe.

Pravzaprav me to zelo zanima, ker aktivno sodelujemo kot član PGD in GZ in o temu ne vem nič. Sodelujem pa tudi na področju regije, vendar se o temu ne govori nič.
Uporabnikova podoba
mezan
 
Objave: 178
Registriran: 9. avgust 2002, 12:00
Lokacija: Bled

Objava Drago » 22. september 2002, 12:07

mezan: Če bi kdo to tvoje vprašanje tako »na brzino« pogledal, bi si lahko mislil, da gasilci v sistemu izobraževanja pač nimamo predmeta, ki se imenuje »Organizacija gasilstva in pravne osnove« :) (brez zamere), no res pa je tudi, da se tudi naša organizacija (čeprav počasi pa vendar) spreminja - prilagaja času in prostoru v katerem je ter namenu svojega obstoja, zato tudi jaz smatram, da »kvalificiran« odgovor ne bo odveč.

- Članice GZS so GZ (gasilske zveze) in (posredno) v njih vključena PGD ter PIGD. Članice sprejema v zvezo predsedstvo (povzetek 6. člena statuta GZS). Iz navedenega se torej lahko sklepa, da se člani – članice GZS ne volijo pač pa iste (pod določenimi pogoji) pristopijo.

- Organi GZS so: 1. Plenum (ki se vsakih pet let zaradi manifestativnega dela in razširjene sestave sklica, preimenuje v Kongres), 2. Predsedstvo, 3. Nadzorni odbor in 4. Častno razsodišče. Poglejmo si še sestavo navedenih organov:

- Plenum sestavljajo pooblaščeni delegati članic. Praviloma iz vsake GZ po eden, razen za tiste GZ, ki »pokrivajo« področja več občin. Slednje GZ imajo toliko delegatov kot je število Občinskih poveljstev v njih. (o.p.: forumovci imate vse najaktualnejše podatke o trenutno obstoječih GZ in številu PGD, ki so vključeni v njih, že navedene)

- Predsedstvo GZS šteje od 17 do 19 članov in ga sestavljajo predsednik, poveljnik, podpredsednik (eden ali več – trenutno trije) in ustrezno število članov. Sestavljeno mora biti tako, da so primerno zastopane vse dejavnosti, ki jih izvaja in članice iz posameznih delov države. (povzetek 12. člena statuta) Komentar (DC): Tu obstaja (pre) velik »manevrski prostor« za kandidacijski postopek, dosedanja praksa je sicer vedno upoštevala usklajene predloge na nivoju regij, ki pa so (formalno – pravno) neobstoječe (posebej obravnavan problem) in se jih torej »kot take« lahko kadarkoli ignorira oziroma zanemari. V principu je vsakokratno predlagan kandidat za predsednika GZS »mandatar«, ki predlaga v izvolitev »svojo ekipo«. Za predsednika GZS ni določenih posebnih pogojev (v smislu splošne izobrazbe ali starosti ipd), torej lahko kandidira vsak (enako velja za podpredsednika in člane predsedstva), ki je član gasilske organizacije, za poveljnika pa velja omejitev iz PGS, ki je; sedma stopnja splošne izobrazbe in starost, ki do zaključka mandata ne sme presegati 63 let. Predsedstvo izvoli Kongres za dobo 5 let.

- Nadzorni odbor in Častno razsodišče GZS sta 5 članska organa, posebnih omejitev za kandidate ni, enako jih izvoli Kongres GZS za dobo 5 let.

- Poveljstvo, svete in komisije pa imenuje predsedstvo GZS. Navedeni organi torej niso voljeni ampak imenovani, njihovi predsedniki pa so lahko le člani predsedstva. Na podoben način so (naj bi bili) imenovani tudi »regijski sveti«, se pravi; kot »pomožni organi« predsedstva GZS.

Upam, da je za začetek to »zadovoljiv« odgovor ? V kolikor pa ne, ga bom pa dopolnjeval :twisted:

LP
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava mezan » 23. september 2002, 14:43

Drago

mogoče sem nalo napačno zastavil vprašanje. Ker delujem do regije in še nikoli nisem slišal, kdo sploh predlaga kandidate za volitve oz. se tudi na zvezi o tem nismo nič pogovarjali, čeprav mislim, da bi predlogi lahko prišli iz GZ in jih nato obravnavali na regiji, kandidati pa naj bi imeli tudi neko predstavitev programa. In še kako se delijo po regijah oz. določenih območjih ali je kaj določeno ?

Pa še eno vprašanje zate, ali misliš, da bi bilo možno objaviti zapisnike sej GZS oz. jih pošiljati na GZ. Mislim, da če smo člani neke organizacije bi bilo lepo, da bi vedeli kaj se dogaja. Prav tako, pa bi vedeli kako aktivni so člani in kakšna je udeležba na sejah. Kar od tebe ne dvomim za aktivnost in udeležbo, vsaj kar razberem iz foruma in iz izjave "Večna opozicija", brez hvaljenja ampak imam pri nas podoben položaj.
Uporabnikova podoba
mezan
 
Objave: 178
Registriran: 9. avgust 2002, 12:00
Lokacija: Bled

Objava Drago » 23. september 2002, 15:41

mezan: Slovenski gasilci poznamo regijsko sodelovanje že več kot 50 let (nekje malo manj), poglejmo si torej aktualne »gasilske regije« v katerih (bolj ali manj – kakor kdaj) uspešno delujemo (naštevam po abecedi):

- Celjska
- Dolenjska
- Gorenjska
- Koroška
- Ljubljana 1
- Ljubljana 2
- Ljubljana 3
- Mariborska
- Notranjska
- Obalno – Kraška
- Podravska
- Pomurska
- Posavska
- Savinjska
- Severno - primorska
- Zasavska

To so torej trenutno še aktualne "gasilske regije" v Sloveniji, katera zveza spada v katero regijo pa lahko skupaj ugotovimo, če se bo pokazala kaka taka »potreba« :)

Glede »kandidacijskega postopka« za organe GZS pa sodeluje (in to čisto zares) vsaka članica – torej vsaka GZ v RS (109 jih je, če se ne motim). To pomeni, da se bo na sleherni od njih lahko predlagalo kandidate za vse funkcije v organih GZS, da pa se dejansko kdo od predlaganih »prebije« pa je potreben dogovor oziroma usklajevanje na nivoju regije.

Predsedstvo GZS je (dve seji nazaj - se mi zdi) sprejelo sklep, da se zapisniki sej predsedstva objavljajo na spletni strani GZS. Takoj po sprejetem sklepu sem sicer enega opazil, zdaj pa res ni nič več :( (treba bo nekomu "zatežit" spet)

p.s.: zapisnik 32. seje predsedstva GZS: http://www.gasilska-zveza.si/Akt/32seja_pred.htm

LP
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Matej B. » 23. september 2002, 23:31

Mene tudi moti ta neažurnost podatkov na int. straneh GZS-a. Internet, ki je danes najbolj razširjen medij po celem svetu bi moral koristiti tudi naši krovni organizaciji. Tako najdeš na njihovih straneh stare, žal včasih že neuporabne podatke. Ne vem ali nimajo toliko denarja za plačilo webmasterja ali pa preprosto "monarhi" na GZS zavirajo izdajo najnovejših podatkov.
Drago - kot sma kontaktirala po telefonu, si dejal da si eden izmed najmlajših članov predsedstva, kljub temu da imaš nekje nad 50 let. Zdaj pa ne vem ali si edini, ki verjame v internet in so ostali člani tako vraževerniv to stvar, ali pa je vsa stvar povezana z zapleteno organizacijo dela. Skratka nekaj NAJ SE premakne v smer večje informacijske ažurnosti na straneh http://www.gasilska-zveza.si . V nasprotnem primeru bo zaviran napredek gasilstva v Sloveniji. Pa tudi če hočeš izvedeti kakšne dodatne informacije, moraš vedno uporabiti telefon kot najboljšo komunikacijsko sredstvo za povezavo z GZS-om.

Dragi funkcionarji GZS-a, pot pod noge in začnite objavljat na vaših internetnih straneh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uporabnikova podoba
Matej B.
 
Objave: 1138
Registriran: 30. julij 2002, 23:39
Lokacija: Tržec - Ptuj
GE: Tržec

Objava Drago » 23. september 2002, 23:41

Ej Matej ! (porka gate !) že itak sem star, ti me še pa starejšega delaš :D :D :D (bil sem 48 - junija). No, bodimo precizni ! od mene je mlajši poveljnik in članica predsedstva :)

- Upam, da kdo čita tale forum, ker jaz se bom komentarja vzdržal :oops:

LP
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Matej B. » 23. september 2002, 23:50

OK sorry Drago, ker sem omenil da si starejši od petdeset :cry: :cry: Upam pa da ostali funkcionarji niso užaljeni in da bodo poskrbeli za večjo ažurnost :lol: :D!!
Uporabnikova podoba
Matej B.
 
Objave: 1138
Registriran: 30. julij 2002, 23:39
Lokacija: Tržec - Ptuj
GE: Tržec

Objava Drago » 23. september 2002, 23:59

Matej: Že jutri (zna_bt) bo mag. Merc imel "šolo" s tabo ! :D :D sicer pa lahko predsedstvo vidite tudi na fotkah (saj so kr fajn dečki, da o dekletih, ki so vedno prisotna, ne govorimo) :!:

poglej: http://www.pomurje.net/novica.asp?id=5129&pod=gas
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Matej B. » 24. september 2002, 0:08

mag. Janezu Mercu bom priporočil (če mu nisi že ti :D :D ) da se vkljući na forum!! Tako boma imela "on-line" šolo :wink: :D :lol: !!
Uporabnikova podoba
Matej B.
 
Objave: 1138
Registriran: 30. julij 2002, 23:39
Lokacija: Tržec - Ptuj
GE: Tržec

34. seja predsedstva GZS

Objava Drago » 27. september 2002, 10:23

Vsem forumovcem :!:

V petek, dne 04. 10. 2002 je na Ig-u sklicana 34. seja predsedstva GZS, s sledečim dnevnim redom:

1. Pregled in potrditev zapisnika ter sklepov 32. in 33. seje predsedstva GZS,
2. Analiza programa in aktivnosti do 31. 12. 2002,
- operativno področje
- organizacijsko področje
- mladinski svet
- svet članic
- svet veteranov
- mednarodno sodelovanje
- izobraževanje in usposabljanje
- založniška dejavnost
- odlikovanja
3. Poslovni prostori GZS:
- poročilo o postopkih in izboru nove lokacije, izbor in podpis predpogodbe
- prodaja prostorov na Prešernovi 11
4. Organizacijske priprave na 14. kongres GZS na Bledu, v letu 2003:
- naloge GZS; imenovanje organizacijskega odbora
- naloge gostitelja; GZ Bled – Bohinj in občina Bohinj
5. Revija Gasilec; poročilo uredništva o prenovi vsebine
6. Ostale zadeve:
- strokovna ekskurzija za člane predsedstva in poveljstva GZS (predlog; Madžarska in Hrvaška 18. in 19. 10. 2002)
- spisek napredovanj v čine – potrditev


Da ne boste rekli »nihče nas nič ne vpraša !«, podajte predloge in pripombe k posameznim točkam dnevnega reda, jaz pa se obvezujem, da jih bom v vašem imenu na seji tudi posredoval !

LP
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava matjaž » 27. september 2002, 10:45

Tipizacija?!
čelade, rokavice, telovnik (VODJA INTERVENCIJE), ... :D

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Tipizacija

Objava Drago » 27. september 2002, 11:39

Matjaž: in vsi, ki imate najbolj aktualne podatke v zvezi "tipizacije" gasilskih vozil in opreme !

Kot sami veste je zadevna tematika relativno obsežna. Vidim, da po GZ nimate (ali pa vam ni dosegljivo) vse "skompletirane" dokumentacije. Zelo dobro bi bilo, da si tu pomagamo (ker moram tudi jaz prekopavat po arhivu) in "zatežimo" za tiste stvari, ki dejansko niso tipizirane.

LP
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Predsedstvo GZS - priprave na kongres

Objava Jaka » 30. september 2002, 8:19

Drago: Jaz sem si priprave na kongres na Bledu predstavljal tako, da se bomo o organizacijskih problemih sprotno dogovarjali (predsedstvo GZS in predsedstvo GZ Bled - Bohinj). V ta namen bi moral verjetno čimpreje biti imenovan nek organ, ki bi te aktivnosti usklajeval. Tako pa v predsedstvu GZ Bled - Bohinj vemo samo to, da kongres na Bledu bo. Sam veš, da je potrebno kar nekaj postoriti, če hočeš pravočasno pripraviti stvari, zapirati državne ceste in podobno.
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Jaka » 30. september 2002, 8:39

Pozabil sem napisati: Prav bi bilo, da je predsednik GZ Bled - Bohinj vabljen na sejo predsedstva GZS, kjer se razpravlja o nalogah gostitelja. Po mojih informacijah do sedaj vabila GZ Bled - Bohinj ni prejela.
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Drago » 30. september 2002, 9:47

Jaka:

Prav gotovo bo vse tako kot praviš ! Vendar ti si pač sedaj v določeni prednosti :D :D

LP
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Naprej

Nazaj na Organizacijske in pravne zadeve

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 6 gostov

cron