Stran 1 od 1

Konopljena cev

ObjavaObjavljeno: 7. avgust 2011, 16:28
Oskar
Urejam spominsko sobo v društvu. Uspel sem usposobit 80 let staro ročno batno črpalko. vse je še orginal , razen tlasčnih in sesalnih cevi.
Ali veste, kje bi lahko dobil vsaj eno KONOPLJENO C tlačno cev ? Za prikaz gašenja bom sicer uporabil kar novejše, ampak za vitrino pa bi bilo lepo če bi bila konopljena.

Odg: Konopljena cev

ObjavaObjavljeno: 7. avgust 2011, 19:31
Oskar
Našel sem še orginalne spojke. Premer cevi je 38 mm. Spojke so z navojem, torej si moral imete moški in ženski del, da si lahko spel linijo. Upanje, da bi dobil takšne cevi nimam več ! :(

Odg: Konopljena cev

ObjavaObjavljeno: 8. avgust 2011, 9:22
janez
Konopljeno cev C (vsaj eno imamo v GDLM. Je povsem nova (tovarniško zvita v cik-cak in dvakrat povezana z vrvico). Nekoč so to pripravili za na odpad, ker konoplje nihče več ne uporablja. No bil je nek stari bedak,ki je to spravil - dok stoji leba ne traži.

Vem tudi za konopljeno D cev. Ima jo znanec - nekoč član GDLM, po preslitvi član drugje. Tu bo treba bolj lep prositi. Če bo uvidel, da gre za resno restacratorsko početje bo morda popustil.

LP

Janez

Odg: Konopljena cev

ObjavaObjavljeno: 8. avgust 2011, 10:41
Oskar
Janez, konopljeno D cev imam. Najbolj bi bil srečen, če bi kje našel 38 mm konopljeno cev. Takšne so namreč pred 80 leti uporabljali na naši batni črpalki. C tlačno konopljeno pa bi vsekakor imel, če je na razpolago. Morda bi bilo za vitrino dovolj le kak kos te cevi !

Odg: Konopljena cev

ObjavaObjavljeno: 8. avgust 2011, 15:43
janez
Oskar, upanje umre zadnje!

Cev (ali cevi) ki jih imamo v GDLM so še neuporabljene, opremljene pa so s spojkami Storz C (torej 52 mm). Bom pošten (tudi če vsa Slovenija zve), ne vem pa točno kje se meri premer. Lahko, da je tulec C cevi manj kot 52 mm (vendar je do 38 mm kar velika razlika). Prav veliko se v življenju nisem ukvarjal s cevmi, tako, da mi mere (zlasti posameznih delov niso povsem poznane). po DIN 14 302 je tulec C tlačne spojke premera -
- zunanji rob rebra 51,8 mm (+- 0,3 mm)
- notranji rob med rebri 49 mm (+- 0,3 mm)
Tako lahko zaključim, da ima naša konopljena cev notranji premer 52 mm.

Kakšne (pra)stare spojke imajo premer 38 mm ne vem. To bi bilo nekako 1,5 cole, kar je povsem logično saj so bile vse stare stvari v gasilstvu dimenzionirane v colah. So pa tudi današnje mere A, B, C in D vezane na cole.

Cev z navojem in holandcem (matico) so stari sistem Metz. Takrat so morali gasilci polagati cevi v pravi smeri, sicer so malo debelo pogledali, ker niso mogli spojoiti cevi, če sta prišli skupaj dev babci ali dva mandeljca.

Da zaključimo zadevo: ob priliki prinesi s seboj eno spojko in bomo pomeili. Če bo cev prevelika jo bomo pa malo "not uzeli". Naredili bomo cvikel in bo.

LP

Janez

Odg: Konopljena cev

ObjavaObjavljeno: 22. februar 2019, 15:00
dominik
Pozdravljeni! V društvu bi radi popolnili muzej pri čemer nam manjka konopljena tlačna cev s spojkami. Če jo katero društvo ima in pripravljeni podariti se se priporočamo in bi bili veseli.

Hvala , kontakt zs


Lp