Stran 1 od 3

Požarna ogroženost

Objavljeno: 20. Februar 2008, 11:55
Napisal/-a Slipi
Od 21.02.2008 URSZ razglaša požarno ogroženost na območju celotne države. Razglas velja za območja brez snežne odeje.

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 20. Februar 2008, 14:41
Napisal/-a Sedlar - PGD Britof
Čudno se sliši za datum 21.02.2008 :shock:

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 20. Februar 2008, 18:57
Napisal/-a rfireman
OPOZORILO URSZR

Na podlagi 4. člena uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. l. RS, št. 4/06), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 21. februarja 2008 na območju celotne države. Razglas velja za območja brez snežne odeje. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gozdarska in kmetijska inšpekcija ter policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor.

Če kdo spremlja grafični prikaz, bo videl da je vsak dan polno intervencij "požari v naravi" ko gorijo travnate površine :!:

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 20. Februar 2008, 23:09
Napisal/-a M-Coki
Morda ''na tem mestu'' še članek: http://www.vecer.si/clanek2008022005296479
Sežiganje ostankov s kmetijskih površin in iz gozdov je dopustno le izjemoma in pod strogimi in natančno določenimi pogoji.

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 21. Februar 2008, 9:57
Napisal/-a Franci
Je pa res da je današnja kokoška precej manj na gosto posejana glede travniških požarov. 8)

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 21. Februar 2008, 14:24
Napisal/-a stkalec
Občina dobila obvestilo o požarni ogroženosti,vse skupaj spravila v predal, a ni občina dolžna organizirati požarne straže, ko je razglašena povečana nevarnost požarov v naravnem okolju.
So morda v območjih, ki ležijo izven sumbmediterannskega območja gasilke straže izvzete -se lako odredi samo povečana pripravljenost enot.

Lp

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 21. Februar 2008, 18:49
Napisal/-a darko
v pivki in postojni jutri začnemo zares z opazovanjem in patroliranjem.
darko

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 22. Februar 2008, 9:38
Napisal/-a Tomkat
darko napisal/-a:v pivki in postojni jutri začnemo zares z opazovanjem in patroliranjem.
darko
Darko, če ni skrivnost, kako potem to izgleda v praksi?

O.K. razumem kaj pomeni patruljirati. Ampak, ko naletite na kršitelja, torej nekoga, ki v naravi kuri npr. kup odpadnega vejevja ali požiga travno površino. Ali ga opozorite in mu naročite naj pogasi ogenj; ali kontaktirate ustrezne organe, ki se ukvarjajo z sankcijo kršitve (policija, inšpektor); ali preprosto pogasite in se ne "bodete" z birokracijo?

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 22. Februar 2008, 12:13
Napisal/-a tadejS
Ja tudi mi smo včeraj začeli s t.i. požarno stražo. V naši GZ smo izdelai nekakšen urnik opazovanj društev, razdelili področje GZ na dele, na katerih se da v nekih realnih časih pregledati oz. raziskati sumljive okoliščine in po možnosti morebitni požar zatreti v kali. Tako so vedno na terenu vsaj dve društvi, kateri si med soboj tudi sporočata sumljive okoliščine.
Kako ukrepamo! V preteklosti je za nekaj primerov zaleglo opozorilo občanu in skupno dokončanje gorenja. Drugače pe nimaš druge izbire kot da obvestiš ReCO, pa naj ta ukrepa dalje. S temi stvarmi sem pri sebi razčistil. Se pa zavest, kaj pomeni prepoved kurja v naravi v času prepovedi, bolj počasi prijemlje ljudi.

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 22. Februar 2008, 15:48
Napisal/-a Slipi
V obdobjih, ko je za posamezno območje v naravnem okolju razglašena velika ali zelo velike požarna ogroženost in v drugih sušnih obdobjih, je tam prepovedano:

kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj,
puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

V obdobju velike požarne nevarnosti je prepovedana uporaba odprtega ognja v naravi. Po razglasitvi velike požarne nevarnosti je treba dosledno upoštevati predpisane ukrepe.

Torej ni nobenih izjem

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 23. Februar 2008, 3:21
Napisal/-a M-Coki
In kakšne so kazni ob neupoštevanju uredbe o razglasu velike požarne ogroženosti naravnega okolja?

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 23. Februar 2008, 12:02
Napisal/-a franci1
M-Coki napisal/-a:In kakšne so kazni ob neupoštevanju uredbe o razglasu velike požarne ogroženosti naravnega okolja?
Tukaj je celotna uredba ( zadnja veljavna ), kazni so v tolarjih, verjetno obstaja kakšen predpis o spremembi v €€€ ?? :

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=80331

Kazni so proti koncu navedene .

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 23. Februar 2008, 15:25
Napisal/-a Marjetica
Kakor koli že - kazni gor ali dol - vendar se zgodi redko,da ujamejo in kaznujejo kršitelja uredbe.

Je pa tudi res (roko na srce), da bi prav mi gasilci morali največ narediti na preventivi. Sem še enkrat pogledala naš statut, pod cilje delavanja PGD smo kot prvo alinejo zapisali : "izvajati preventivne naloge varstva pred požarom in na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami". Toda predvidevam, da v večini PGD-jev to ni eden izmed galvnih ciljev delovanja, kaj šele prvi cilj. :!:

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 23. Februar 2008, 18:45
Napisal/-a darko
Gasilci običajno opazujejo teren na točki, ki omogoča dober pregled. Ob pojavu dima gredo na kraj dogodka ali obvestijo ReCO in ustrezno pgd. Odvisno od situacije.
Občani, ko jim gasilci objasnijo situacijo, prekinejo z aktivnostmi in upoštevajo nasvete. Seveda včasih malo ponergajo, vendar kakšnih problemov ni. Gasilcem sem dal navodilo da se ne kregajo z občani. V primeru hujših kršitev pa bi pklicali policijo.
Opozoriti pa moram na dejstvo, da občani v naseljih lahko kurijo. Zato je potrebno biti previden pri komuniciranju z občani. Drugi dan prepovedi je k meni prišel en občan in hotel dobiti dovoljenje za kurjenje vejevja, ki ga je sekal na pašniku. Po moji detajlni razlagi si je premislil da bi kuril.

V prvem dnevu smo že imeli intevencijo in nekaj opozoril.
Darko

Odg: Požarna ogroženost

Objavljeno: 26. Februar 2008, 21:04
Napisal/-a M-Coki
Marjetica napisal/-a:Kakor koli že - kazni gor ali dol - vendar se zgodi redko,da ujamejo in kaznujejo kršitelja uredbe.
Se pa. Primer: v soboto smo imeli travniški požar, kjer je gospodič kuril vejevje, pri čemer mu je ogenj ušel izpod nadzora in potrebno je bilo posredovanje gasilcev. Prišli so policisti in lastniku se (najbrž) obeta denarna kazen...