Stran 1 od 1

Izvajanje vročih del

ObjavaObjavljeno: 26. december 2019, 15:34
Kobra
Pozdravljeni,

vprašal bi ali je obvezna prisotnost gasilcev pri vročih delih v tovarniškem kompleksu ali ne?

Je to odvisno od politike podjetja in njihovega varnostnega managerja?

Hvala za odgovor in pojasnila

Odg: Izvajanje vročih del

ObjavaObjavljeno: 26. december 2019, 16:10
MartinSLO
Pozdrav!

Zakon o varstvu pred požarom v 37. členu predpisuje:
Požarna straža je napisal:1) Požarno stražo mora organizirati:
1. kdor pretaka količine nad 10 m3 lahko vnetljivih snovi in gorljivih plinov;
2. kdor vari, uporablja odprt plamen ali orodje, ki pri uporabi proizvaja iskre, v prostoru, ki je nevaren za požar in ni posebej prilagojen za ta opravila;
3. prireditelj javnega shoda ali prireditve, na kateri je nevarnost, da izbruhne požar ali pride do eksplozije;
4. lokalna skupnost v sodelovanju z lastniki oziroma upravljavci gozdov ali drugih zemljišč, ko je razglašena povečana nevarnost požarov v naravnem okolju.
(2) Požarno stražo lahko opravljajo le gasilci v skladu z zakonom, ki ureja gasilstvo, v primerih iz 1. in 2. točke prejšnjega odstavka pa tudi za gašenje usposobljene osebe, če ne gre za opravljanje del v objektih z najmanj srednjo do povečano požarno ogroženostjo ali v objektih, v katerih se zbira več kot 100 ljudi.
(3) Požarna straža se mora izvajati, dokler traja povečana požarna nevarnost.
(4) Minister predpiše pogoje in način izvajanja usposabljanja ter preizkusa usposobljenosti oseb iz drugega odstavka tega člena.

Torej glede na zgoraj navedeno tukaj ne igra vloge "politika podjetja", ampak zakonski predpisi. Iz tega lahko potegnemo, da lahko v manjšem podjetju pri npr. varjenju hidroizolacije na strehi prisostvujejo tudi za gašenje usposobljeni delavci z gasilnimi aparati namesto gasilcev.

Je pa spet na mestu vprašanje, za kakšna "vroča dela" gre in kakšen je ta kompleks... :wink: Torej lahko na vprašanje odgovorimo le delno.

Re: Izvajanje vročih del

ObjavaObjavljeno: 26. december 2019, 17:21
Kobra
Hvala za omenjeni link.

Glede vloge ''politike podjetja'' sem pa mislil vprašati zaradi tega ker sem videl že kako popolnoma enako delo v enem podjetju urejajo s pomočjo gasilcev, pri konkurenčnem pa popolnoma brez.

Re: Izvajanje vročih del

ObjavaObjavljeno: 29. december 2019, 17:43
trsta91
Po mojem mnenju je vse samo vprašanja, kakšne odgovornosti se zavedajo v podjetju. Jaz mislim, da gasilci s primerno opremo lažje pristopijo k reševanju problemov, če se kaj pripeti, kot pa en sam delavec ali pa varnostnik s primernim izpitom in gasilnim aparatom v rokah.

Pa vesele praznike vsem skupaj!

Odg: Re: Izvajanje vročih del

ObjavaObjavljeno: 29. december 2019, 20:22
Kobra
trsta91 je napisal:Po mojem mnenju je vse samo vprašanja, kakšne odgovornosti se zavedajo v podjetju. Jaz mislim, da gasilci s primerno opremo lažje pristopijo k reševanju problemov, če se kaj pripeti, kot pa en sam delavec ali pa varnostnik s primernim izpitom in gasilnim aparatom v rokah.

Lepo si napisal omenjeno.
Danes pač tudi tu šteje cena oziroma je kot že povedano odvisno od politike podjetja.

Veselo in srečno 2020!

Odg: Izvajanje vročih del

ObjavaObjavljeno: 29. december 2019, 21:57
MartinSLO
Da se razumemo, tu je govora predvsem o preventivi. Se strinjam, da so gasilci s svojo opremo bolj efektivni kot "strokovni delavci" z gasilnikom, a moramo vedeti, da so oboji v prvi vrsti tam zato, da preprečijo vsakršno neljubo situacijo oz. razvoj izrednih dogodkov. Pri tem pa seveda ne smemo zanemariti poznavanja objekta, ki se varuje oz. na katerem se vrši požarna straža. Znani so bolj ali manj odmevni primeri iz preteklosti, ko je ravno zaradi omenjenih vročih del prišlo do manjših ali celo večjih požarov v starejših industrijskih objektih s specifično gradnjo (recimo sendvič strehe, po katerih je ogenj prehajal po srednji plasti na vse strani - tukaj brez termo kamere ne moremo govoriti o preventivi).

Torej, primarno vprašanje je bilo glede obvezne prisotnosti gasilcev pri izvajanju vročih del. Zakonsko smo ugotovili, da niso potrebni v vseh primerih. Glede na zgoraj navedeno bi pa jih vseeno priporočal in predlagal obvezno seznanitev le-teh:
- s potekom predvidenih del,
- z gradbeno in konstrukcijsko sestavo objekta,
- z načrtom evakuacije in
- s požarnim načrtom.

Ker pa vemo, da v praksi ponekod stvari potekajo po liniji najmanjšega odpora in najmanjših stroškov, bo preteklo še nekaj vode, preden bo kaj takega popolnoma realizirano... :roll:

Odg: Izvajanje vročih del

ObjavaObjavljeno: 30. december 2019, 10:27
Kobra
Drži,
ponavadi je tako da dokler se ne zgodi res tragična nesreča z več mrtvimi potem se zadeve začnejo šele premikati.