Stran 1 od 2

Skupna nabava vozil

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 2:32
Peter
Na forumu je bila že kar nekaj časa nazaj tema o skupni nabavi vozil. Marsikoga zanima, če se je iz tega kaj pametnega naredilo ali je projekt propadel. Naj na kratko napišem zakaj pri vsem gre, še za tiste, ki omenjene teme niste prebrali. Šlo oz. gre se za skupno nabavo, v našem primeru, podvozja za GVC. Z nabavo večih vozil naenkrat pri istem proizvajalcu oz. zastopniku, bi si lahko izpogajali nižjo ceno oz. bi dobili količinski popust. Pri tem vrsta oz. tip vozila sploh ne bi bila pomembna, ampak samo znamka. Seveda bi lahko akcijo zastavili širše, tako da bi pokrili več znamk. To pomeni, da bi nabavili npr. 10 vozil Iveco, 10 vozil Mercedes, 10 vozil MAN itd. Seveda pa je to precej velik organizacijski zalogaj in bi za to vsekakor morala poskrbeti naša krovna organizacija, če ne že kar država, tako kot na Hrvaškem.

Kje smo torej z našim pilotskim projektom? V projektu sta društvi Brezje in Zabreznica. Obe bosta v letošnjem letu kupili podvozje za GVC. Trenutno smo v fazi izdelave razpisa, po preučitvi ponudb, pa se bomo odločili za najustreznejšo znamko vozila. Pri tem vsaj Zabreznica nima nobenih preferenc, denarja imamo pa tako ali tako oboji enako (beri malo), zato odločitev verjetno ne bo težka. K sodelovanju so bili vabljeni tudi ostali, vendar je bil največji problem v tem, da so se že odločili za določeno znamko in si tako zožili maneverski prostor ter posledično zvišali ceno.

Torej če pogledamo skupni nakup dobimo:
+ nižja cena zaradi večje količine
- vezava na eno znamko po skupni odločitvi (za nekatere nepremostljiva ovira)
+ neodvisno od vrste oz. tipa vozila (PV, VM, GVC, ...)

Posamezni nakup:
- višja cena zaradi manjše količine
+ katerakoli znamka
+ katerikoli vrsta oz. tip vozila (PV, VM, GVC, ...)

Mislim, da je zaenkrat še vedno možnost, da se nam pridružite, za več informacij pa se obrnite na Metoda ali Milana, pa upam, da bosta onadva tudi kaj tukaj napisala oz. me popravila.

Če bo projekt uspel, bo to verjetno močna brca v zadnjice tistih, ki bi takšne nakupe morali že zdavnaj organizirati ali pa vsaj usklajevati, če bo pa propadel, pa tako ali tako ne bomo nič izgubili.

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 10:07
Andrej
Ali je skupna nabava smiselna ali ne? Po mojih izkušnjah se še kako izplača, rezultat = 4% dodatnega rabata. Mojo trditev lahko potrdi še kakšen član foruma.

Andrej

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 10:56
MatKo
Sliši se lepo, vendar pa me zanima konkretna vrednost popusta (procentualno), če bi se odločili za skupinski nakup. Je kdo že izračunal oziroma se pozanimal, kakšna je dejanska razlika?
Treba bo postreči s podatki, šele potem lahko pričakujete "množično" podporo oziroma soudeležbo, seveda če bo razlika v finančnih sredstvih pritegnila tista društva, ki se v bližnji prihodnosti odločajo za tovrsten nakup.
Takšen je moj pogled na to stvar, tudi pri nas se bo verjetno v roku enega leta nabavilo podvozje za GV1, vendar če bo (govorim na pamet) pri ceni 5 mio SIT popusta 100 jurjev, potem se zagotovo nebi odločil za ta predlog.

Skratka, pametno bi se bilo najprej pozanimati za konkretne podatke, šele ko bodo določeni pogoji, se bo videlo kdo je za in kdo ne.

LP, pa upam, da ne bo kdo vzel to objavo kot kritiko na njegovo dosedanje delo oziroma prizadevanje pri tej zadevi, ker res ni bilo tako mišljeno.

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 11:33
Jaka
Sedaj pa ne razumem več. Če lahko brez posebnega truda dobiš dodatni popust (tudi če "samo" 100 tisočakov) mi ni jasno, kdo bi lahko tak predlog zavrnil. Kje pa lažje društvo zasluži ta denar?
Dajte no. Saj nismo tako bogati, kot se delamo. Ali pa?

Skupni nakup več vozil se vedno splača. Drugo pa je, če hoče biti tisti, ki se pogovarja o nakupu vozila "še bolj glavni" (kupec je tako ali tako vedno glavni pri nabavi, samo če ima denar). To je pa že čisto druga zgodba.
Fantje, pamet v roke. Skupna pogajanja, čimvečji popust, podrobnosti (tip vozila, moč motorja, dodatke itd) pa tako ali tako vsak določi sam. Tudi plača vsak sam.

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 11:56
Janez Tratnik
Kar sem se jaz dogovarjal so popusti pri nakupu parih vozilih relativno majhni (pa ne me narobe razumeti) zato je skupna nabava skoraj brez pomena.

Druga pesem bi bila, če bi se hkrati nabavljalo recimo 10 ali več vozil.

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 12:11
Don Micky
LP!

Glede skupne nabave vozil menim, da bi lahko pravi učeinek dosegli smo, če bi država z javnim razpisom kupila večje število (10-20) vozil, tako kot so recimo za policijo kupili astre. Tu je potem problem kako, ki društvo kupilo vozilo od države (ki vedno nekaj zasluži) in pa seveda z tipi vozil, vsak hoče imeti svojega hišnega ljubljenčka. Vendar bi se, če bi bila želja prava dalo vse urediti in resnično nekaj privarčevati.


Ker pa pri nas varčujemo samo v besedah in ne dejanjih je vsekakor pohvale vredna ideja skupne nabave vozil posameznih zainteresiranih društev. Upam, da vam bo projekt uspel in bo dal morda zgled naši oblasti.

Ne sprašujte kaj lahko država naredi za vas, ampak kaj lahko vi naredita zanjo! J.F.K. :) moto vlade!!! :twisted:

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 12:21
Andrej J
Tudi meni ni vse jasno :roll: . Če ti nekdo da "samo" 100 jurjev popusta, se ga na izplača izkoristiti. Očitno so nekateri tako bogati, da jim omenjena vsota ne pomeni veliko :!: :?: :!: Ko boste nabavljali, izdelovali nadgradnjo in opremljali vozilo vam bo pa vsak "jur" prav prišel. Mogoče se boste pa takrat spomnili na rabat.

Andrej

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 12:24
Andrej
Zgornja objava je moja, da ne bo kdo mislil da se skrivam.

Andrej

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 12:46
Peter
No pain, no gain, bi rekli američani. MatKo, kakšnih konkretnih podatkov ne moreš dobiti, saj se na informativne ponudbe ne gre zanesti. Te so lahko odvisne tudi od barve las kupca. Ko bo šlo zares, se bodo pa zastopniki morali malce bolj potruditi, da bodo dali ugodno ponudbo. Seveda pa mora biti v razpisu že določeno koliko in kakšna vozila se kupujejo. Torej morajo društva, ki bodo sodelovala, prevzeti riziko, da mogoče ne bo izbrana njihova zaželena znamka. Kar se trenutnih društev tiče, to ni problem, zato verjemem, da je v Sloveniji še kakšno, ki bi ga takšen nakup zanimal.

Ne moremo pa v razpisu zahtevati npr. lestvico za količinski popust glede na število vozil, ker je treba zraven upoštevati tudi vrsto in tip vozil.

ObjavaObjavljeno: 3. marec 2004, 21:34
MatKo
S tistimi "100 jurji" nisem mislil reči, da, kaj pa je to za nas. Nikakor ne, sploh nismo bogati, prej obratno, vendar je vprašanje kakšna vsota popusta ti odtehta omejeno svobodo pri izbiri.
Pa tudi to, če bi se recimo 10 društev odločilo za skupni nakup in bi jih polovica zahtevala MB, druga polovica pa Iveco, skratka vozila iz različnih cenovnih razredov, bi potem spet vse skupaj padlo v vodo, ker pač si vsi ne morejo privoščiti par milijonov dražje vozilo, pa če ima tudi še ne vem kakšen popust.

Ideja je vsekakor pohvalna in tudi pohvala vsem tistim, ki se, če se, s tem aktivno ukvarjajo, samo ko se bo pa treba odločati...

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2004, 10:48
Skavt
Ne gre za par jurjev ampak za miljone. Mi smo se pri nakupu podvozja MB Atego 1225 4x4 povezali z podjetjem, ki vsako leto kupi kašen MB kamion.

Cena za PGD: cca 12 mio SIT
Cena za podjetje:cca9 mio SIT

Toliko o maržah trgovcev z avtomobili.

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2004, 17:47
Mitja Gregorič
Zelo zanimiv in koristen podatek.....alo na delo! :twisted:

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2004, 18:55
darko
rad bi videl kakšne popuste ste uspeli doseči razen tistih generalnih za gasilce.
pred kratkim sem v priznanem podjetju omenil možnost nakupa 4 vozil pa mi niso obljubili niti 1 % popusta. bomo šli pa drugam, kjer so za eno vozilo za gasilce takoj obljubili 8 %.

darko

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2004, 19:03
Brko
V nabavo smo šli preko Kovinoplastike ,kjer je njihov referent tako zahteval (izsiliu za popust ,če ne kupujejo drugje vozila). Upam, da razumeš roka-roko umije.Darko upam,da se strinjaš!

ObjavaObjavljeno: 10. marec 2004, 14:47
Marolt
Vse to kar ste napisali je res! Cene trgovcev so postavljene nebeško visoko! In tudi ko misliš da ti je res spustil ceno na minimu njemu še vedno ostane ogromno! Je pa res da se splača v nakup preko velikega podjetja! Tako kod pravijo fantje iz GZ Loška dolina! Tam se ljudje iz podjetje z tgrovci zlo zlo dobro poznajo in kaj hitro se kakšen miljon prišpar! Seveda malo barantanja.... Samo smo mi veselei ker prišparamo nekaj denarja in trgovec ki proda....
Seveda pa bi bil popusti pri kolečini lahko bistveno večji! Dober primer nam je hrvaška ki je od nekrat kupila kar veliko števelo GVC jev oziroma GV1! Sicer pa so nekaj podobnega izvedli tudi v KRŠKEM! Tamo so kupili 3 MB hkrati.....

Cene pa res so precej odvisne od pogajalcev!
LP Marolt