Orientaciji na ravni gasilske zveze in regije

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
alenka.pipan

Orientaciji na ravni gasilske zveze in regije

Odgovor Napisal/-a alenka.pipan »

Pozdravljeni!

V soboto, 7. junija, je GZ Kokra organizirala orientacijsko tekmovanje. Kot članica Komisije za mladino sem zahtevala, da mentor spremlja svojo ekipo mlajših pionirjev/pionirk na progi, zaradi varnosti (če seveda želi). Marsikateri mentor se spopada z zdravstvenimi težavami svojih varovancev/varovank, kot je na primer astma. Sama imam dekleta, ki bodo šele konec leta dopolnila 7let, zato me je zelo skrbelo za svoje varovanke. Seveda so zavrnili moj predlog, čeprav sem argumentirala s primerom iz lanskega gorenjskega tekmovanja v orientaciji, ki je potekalo v Crngrobu, ko je mentor lahko spremljal svojo ekipo najmlajših. To je bilo prvič na Gorenjskem, da je mentor lahko bil na progi, če je imel ekipo v kategoriji 7-11let. Letos kot kaže to za Gorenjce ne velja več. Gospod Burja je zavrnil argumente, da bi moral mentor spremljati najmlajše. Zakaj se pravila tako razlikujejo iz leta v leto? Kako je po drugih regijah?

Ne vem, zakaj bi zahtevali obvezno spremstvo mentorja na državnem orientacijskem pohodu, če bi bilo to tako brezpredmetno. Sploh ne gre za pomoč mentorjev na kontrolnih točkah, temveč gre za varnost, za pomoč pri morebitnih zdravstvenih težavah, slabem počutju...

Najbolj me je presenetilo dejstvo, da so morali tekmovalci na našem tekmovanju sami poviti cevi preden so lahko opravili spajanje cevi na trojak. Mislm prosim, ane. Vajo z vedrovko smo pa videli vsi gledalci, ker so jo morali tekmovalci opraviti, preden so štartali. Res, da je bilo deževno vreme in da sprememba termina ni bila možna, a vseeno bi morali to kontrolno točko izvesti na progi.Sploh ne vem, ali res nihče ne razume, da pri tekmovanju v orientaciji šteje hitrost in poznavanje nepoznanega terena s pomočjo karte. Po domoča: pridirkaš, narediš in letiš naprej.

Hvala za komentarje.

Lp, Alenka.
Uporabniški avatar
grat
Kraj: PGD RADOMLJE
Kontakt:

Odg: Orientaciji na ravni gasilske zveze in regije

Odgovor Napisal/-a grat »

Tudi v naši regiji Ljubljana III. smo organizirali regijsko orientacijo, katera je potekala 31.05.2008 na območju PGD Žeje - Sv. Trojica(GZ Domžale).
Kar se tiče spremljanja mentorja pri mlajših pionirjih se strinjam popolnoma s teboj, saj je že v državnem razpisu jasno napisano, da jih obvezno spremlja mentor. Najbrž so jih v vaši regiji hoteli narediti otroke še bolj samostojne, kar pa bi se lahko izkazalo za veliko napako, če bi prišlo do katere nesreče na sami progi.
Samo povijanje cevi samih tekmovalcev za trojak pa tudi ni smiselno, saj bi moral organizator tekmovanja sam priskrbeti zadostno število cevi, katere bi se uporabljale in povijale takrat ko imajo sodniki čas oz. postaviti enega člana da dela samo to stvar. Kar se pa tiče vedrovke je pa prav, da se naredi pred samim štartom, saj se izogneš mrtvemu času oz. zapletom, kateri lahko pridejo ob večjem številu tekmovalcev na isti točki.
Sam sem bil že na treh državnih tekmovanjih in tudi lansko leto državni prvak z mlajšimi pionirji, ter mislim, da je vsako leto državno tekmovanje boljše pripravljeno in upam, da bo tudi letos tako. Se vidimo !
Lp, Jani
Ker Janez dela to z občutkom !!
Jani Grat
PGD RADOMLJE
Uporabniški avatar
mailo
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva

Odgovor Napisal/-a mailo »

Čudno se mi zdi, da ni bilo dovoljeno, da bi mlajše ekipe spremljali mentorji - če je to dovoljeno na državnem tekmovanju, zakaj potem ne bi bilo povsod? V GZ Škofja Loka je bilo spremstvo mlajših kategorij dovoljeno...bomo videli kako bo v soboto na regijskem, ki bo v Selu pri Bledu saj razpisa še nisem zasledil :?
Naj bo ogenj naš prijatelj!
alenka.pipan

Razpis za gorenjsko regijo je objavljen na tem forumu pod rubriko 9. orientacijski pohod za prehodni pokal gorenjske regije.

Menda mentorji ne bodo smeli spremljati svojih najmlajših ekip.

Lp, Alenka.
Uporabniški avatar
mailo
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva

Odgovor Napisal/-a mailo »

alenka.pipan napisal/-a: Menda mentorji ne bodo smeli spremljati svojih najmlajših ekip.

Sem opazil ja, da v razpisu nič ne piše. V čemu je fora, da mlajših ne smejo spremljat mentorji? Kaj pa če se izgubijo ali pa da se komu kaj naredi? Kdo jih bo potem iskal?

V razpisu za državno tekmovanje piše (navajam): "Mlajšo ekipo OBVEZNO spremlja njihov mentor!" :?
Naj bo ogenj naš prijatelj!
alenka.pipan

Govorila sem s Srečkom Debencem, predsednikom Komisije za mladino pri GZG. Spraševala sem ga o spremstvu mentorjev na progi, tako kot je bilo to lansko leto v Crngrobu pod organizacijo Gasilske zveze Mestne občine Kranj. Takrat je bil Debenec še predsednik Komisije za mladino pri GZ MoK. Letošnji organizator GZ Bled-Bohinj pa ni nič navedla o spremstvu najmlajših. Debenec se je pozanimal pri gospodu Burji na GZ Bled-Bohinj. Baje naj bi se na posvetu sodnikov dorekli o spremljanju najmlajših ekip. Mnetorji bi morali na tovrstnih tekmovanjih spremljati ekipe, zaradi varnosti in čisto nič drugega pa naj bo to tekmovanje na ravni domače GZ, regije ali celo državni ravni. Ne pa, da se izgovarjamo, da marsikateri mentor ni kondicijsko pripravljen, da ne more spremljati ekip ali da tulimo, da je to vendar mladinsko/otroško tekmovanje. Nekaj bo treba narediti, saj so starši občutljivejši, če se kakšna poškodba dogodi na gasilskem tekmovanju kot pa recimo v šoli ali na nogometni tekmi. Moramo se zavedati, da je marsikatera interesna dejavnost pri starših višje vrednotena kot gasilstvo; npr.: pojdi raje na tečaj angleščine, da se boš znal sporazumevati v tujem jeziku kot pa na gasilske vaje, ko nimaš nič od tega. Dragi starši, to je zgrešena miselnsot, saj se otroci si na gasilskih vajah marsikaj naučijo, med drugim tudi požarne preventive.

Sama sem gospodu Debencu predlagala, da naj se poenotijo pravila za vse gasilske zveze na Gorenjskem, a je gospod Debenec v fazi odhoda, zato bo potrebno pritisniti na njegovega naslednika.

Upam, da bodo na progi vsaj redarji z vodo in prvo pomočjo, da bodo lahko pomagali ob morebitnih zapletih. Vsem mentorjem, ki imate tako majhne tekmovalke ali tekmovalce želim uspešen in varen nastop. SREČNO!
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Sam sem spremljal ekipo mlajših ponirk na tekmovanju regije LJ 1. kjer smo zmagali in gremo na državno! Tam pričakujem prav tako spremljanje mentorjev, čeprav se res veliko resnice skriva v kondicijski pripravljenosti mentorjev :?: :^o Zavaljen pasivni vodstveni kader po društvih, pač ne more laufat par kilometrov... in to je dejstvo!
zibko
Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zibko »

Se bom še jaz oglasil.

Za "alenka.pipan". Imaš številne pripombe na izvedbo orientacijskega teka. Srčno ti predlagam na srce, prihodnje leto prevzemi organizacijo tega tekmovanja in boš potem videla, kako in kaj. Ni vse tako lahko kot se zdi. To ti lahko povem, ker sem letos aktivno sodeloval pri organizaciji občinskega in regijskega teka. Enostavno je priti na tekmovanje in pripeljati ekipo, povsem nekaj drugega pa je pripraviti tekmovanje.

S tabo se strinjam le v tem, da naj ekipo mlajših pionirjev spremlja mentor.

Drugače pa tekmovanja so za vse enaka - ali mlajših pionirjev ne bo spremljal mentor je za vse ekipe na tekmovanju enako, tako da ni nihče priviligiran.

Izrazila si celo željo po sodnikih na progi, ki bi skrbeli za dodatno vodo. Vsaj pri nas ekipa dobi na štartu plastenko vodo, ki bi jim zadoščala za pot. Za dodatno vodo pa res ni problema, če jo vzamejo dodatno seboj - ali jim kdo prepoveduje nošenje dodatne vode - seveda ti to ni v interesu, ker je potem ekipi težje. Bolj enostavno bi bilo, če bi na sredini dobila dodatno vodo?

Poglej, na tekmovanje pošlji ekipo, ki je kondicijsko in tudi psihično sposobna preteči predvideno progo, tisti, ki tega ne zmorejo pusti doma. Si morda kdaj s svojo ekipo pred tekmovanje odšla na trening teka, da bi videla, če so zmožni preteči progo?

Pa še nekaj, jaz bi se raje obrnil na državni razpis, kjer so lepo združili moški in ženski spol. Od kdaj pa so dekleta že enaka fantom? V teku vsekakor ne. Bolj pametno bi bilo razpravljati o tej nedopustnem ravnanju!
alenka.pipan

Dekleta želimo biti fantom enakopravna, saj opravljamo razne tečaje in usposabljanja.

Kritiko na organizacijo sem si pa dovolila, ker niso želel nobene pomoči pri organizaciji (čeprav sem jo ponudila), zato sem pokritizirala in sicer, da se takšne in drugačne napake ne bi ponavljale. Posvet o sodnikih, več rezervne opreme je treba zagotovit za tekmovanje. Kdor prvič kakšno stvar organizira, se mora pozanimat pri društvih, ki imajo že izkušnje z organizacijo tekmovanj. Tudi mi smo že organizirali tekmovanje pa je bilo zelo slabo vreme. Pripeljali smo šotore, skuhali čaj in podobno. Če ne bi imela tovrstnih izkušenj tudi kritizirala ne bi.

Moje punce so stare 6,5-8let, zato si ne dovolim kritike, da bi morala sprobat ali lahko to pot pretečejo ali ne. Vsaka punca v ekipi, če želi gre lahko na tekmovanuje, ne mislm delat razlik v ekipi, da bi bla ena več vredna kot druga. Pri otrocih pa res ne bom delala razlik. Tudi v šoli morajo asmatiki opraviti razna testiranja in obiskovati telovadbo, zato ne vidm problema, da se ne bi udeležile orientacije.

Voda mora bit na progi, če slučajno kdo pade, da se takoj izmije rano. Voda ni samo za pitje, lahko je uporabna za več stvari. Res je težko natoči vodo iz pipe v plastenke. Lepo te prosim, da bodo tekmovalci še vodo nosili po progi. Če pa nimamo tolk denarja za par litrov vode na števc polj pa res ne vem kam smo prišli.
Uporabniški avatar
Mostiščar
Kraj: Ljubljana Barje

Odgovor Napisal/-a Mostiščar »

zibko napisal/-a: To ti lahko povem, ker sem letos aktivno sodeloval pri organizaciji občinskega in regijskega teka.
In moj komentar na regijskega:
Organizacija je bila zelo dobra, res! =D> Voda, hrana, prostor, vse OK. Le vreme! :(

Ampak na tem mestu pa moram zelo kritično in negativno oceno podati postavljalcu proge za mladince! Nekdo ga je pošteno kiksnil, saj je le polovica ekip prišla do cilja po vseh točkah, pa še to večina s težko muko po več kot urnem "lutanju" po progi. Ostali (1/2!) vsi diskvalificirani! Mislim, da bi bilo potrebno razmisliti o razveljavitvi tekme... :D
LP, Robert
zibko
Kontakt:

alenka.pipan napisal/-a:Voda mora bit na progi, če slučajno kdo pade, da se takoj izmije rano. Voda ni samo za pitje, lahko je uporabna za več stvari. Res je težko natoči vodo iz pipe v plastenke. Lepo te prosim, da bodo tekmovalci še vodo nosili po progi. Če pa nimamo tolk denarja za par litrov vode na števc polj pa res ne vem kam smo prišli.
Lahko ti povem glede naše orientacije. Ekipa dobi pred štartom plastenko vode (pol litra), ki jim zadošča za pot. Nekatere ekipe (predvsem mlajši in starejši pionirji) jo tudi zavrnejo, čez da jih bo pri teku ovirala. Na kontrolnih točkah pa nimajo dodatne vode. Zdaj te pa nekaj vprašam. Katera ekipa mlajših pionirjev ni zmožna s pol litra vode preteči tisti kilometer. Mi pa še to povej, ko se že ravno tako navezuješ na šolo. Pri katerem testiranju dobijo tekmovalci še dodatno vodo - nikjer. Pa lahko pretečejo tudi 1 km. Nikjer ni vode. Pa tečejo na soncu (po kakšnih stadionih, poteh), tu pa je dosti po gozdu, kjer je senca. Vsi člani ekipe pa vodo (beri sok) dobijo še na koncu preizkušnjo.

Seveda pa se je iz tvojga pisanja povsem razbralo, da so tvoje ekipe "na izi", saj jim ni v interesu, da bi nosile vodo po celi progi, ker jih to ovira.
Mostiščar napisal/-a: In moj komentar na regijskega:
Organizacija je bila zelo dobra, res! Voda, hrana, prostor, vse OK. Le vreme!

Ampak na tem mestu pa moram zelo kritično in negativno oceno podati postavljalcu proge za mladince! Nekdo ga je pošteno kiksnil, saj je le polovica ekip prišla do cilja po vseh točkah, pa še to večina s težko muko po več kot urnem "lutanju" po progi. Ostali (1/2!) vsi diskvalificirani! Mislim, da bi bilo potrebno razmisliti o razveljavitvi tekme...
Poskusili smo se potruditi in organizirati (orientacijski tek Regija Ljubljana 1), kar se je dalo dobro - mislim, da je uspelo. Je lepo slišat pohvale. Vsekakor smo se posvetovali s predhodnimi člani na teh funkcijah in poslušali njihove nasvete. Na dan tekmovanja niser na prizorišču nisem bil prisoten, saj sem imel na Igu tečaj. Na vreme nimamo vpliva, bi pa vse skupaj naredilo lepše, če bi bil sonce. To je definitivno.

Mladinci so se po progi resnično nekoliko preveč izgubljali, to se je dogajalo tudi v preteklosti, sicer v nekoliko manjši meri. Med drugim so "zatavale" v neznano tudi moje mladinke, bo prihodnjič bolje. Morda se je proga pokazala nekoliko težavnejša kot smo pričakovali - a tega pred samo tekmo nikoli ne moreš vedeti. Drži pa kot pribito - proga je bila za vse enaka. O razveljavitvi tekme pa sam nisem pristojen, vendar ne vem če bo iz tega kej - kot sem rekel, proga je bila za vse enaka.

Naj ob tem še enkrat zapišem, da se mi zdi izredno nepravično ravnanje GZS, da je dala v razpis za državno orientacijo enotno kategorijo neglede na spol! Je še kdo istega mnenja?
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ja seveda to je popolnoma skregano z antropološko in še kakšno logiko!!! Ne moraš ti pri 7-10 letih enačit punc in fantov!
Jaz sem imel v ekipi 3 punce stare 10 let, ki so vse vrhunske športnice v svojih klubih, pa so se komaj uvrstile na državno tekmovanje, ker so morale zraven premagat še 95% moških ekip! Če pa to primerjamo z neko povprečno ekipo 3 punc, potem ugotovimo, da nimajo nobenih šans v primerjavi z fanti!

To je butasto, to je neumno in konec koncev tudi ni pravično!
alenka.pipan

Butasto je že, da se na Gorenjskem ne znamo zmenit za enotna pravila kaj šele na državni ravni.

Dekleta in fantje so ločeni že v vrhunskem športu, zakaj ne bi bilo tako še pri gasilcih.

Kar predstavljajte si odziv svetovne javnosti, da bili športniki ločeni po spolu na evropskih in svetovnih prvenstvih, na olimpijadi pa bi vsi padli v moško kategorijo po najboljšem absolutnem času.
zibko
Kontakt:

No, pa nas je že več, ki menimo, da to ni pravično. Meni enostavno ni jasno na podlagi katerega argumenta so pri mladinski komisiji GZS sklenili, da bo enotna kategorija. Če je to argument število ekip, ki se je tako zmanjšalo, je zame nesprejemljiv. Če želijo narediti tekmovanje z manjšim število ekip bi omogočili recimo le dvama najboljšima ekipa iz regijski tekmovanj (po spolu) udeležbo na državnem tekmovanju. Tako bi od 6 možnih nastopile 4 ekipe, sedaj pa od 6 možnih nastopijo 3 ekipe iz regije (govorim za posamezno kategorijo). Razlika ene ekipe pa res ni velika.
TINNA

Odgovor Napisal/-a TINNA »

POZDRAVLJENI!

STRINJAM SE Z VEČINO MNENJI, SICER NE MOREM KOMENTIRATI RAZLIČNIH ZAPLETOV PO REGIJAH, PA VENDAR SO POVSOD PRIBLIŽNO ENAKI PROBLEMI. Z SVOJIMI EKIPAMI SE REDNO UVRŠČAMO NA DRŽAVNA TEKMOVANJA OD KAR IMAMO V REGIJI ORIENTACIJO, TUDI V LANSKEM LETU SEM IMELA ŠEST EKIP NA DRŽAVNEM, TOREJ VEM O ČEM GOVORIM IN EKIPE DOBRO PRIPRAVLJAMO NA VSA TEKMOVANJA.

TO KAR SO NAREDILI LETOS, DA SO ZDRUŽILI KATEGORIJE ŽENKO IN MOŠKO, JE PREPROSTO NEPREMIŠLJENO IN NEDOPUSTNO. PRI NAS JE PROOBLEM, DA SE V VEČINI Z RAZPISI UKVARJAJO LJUDJE, KI NE DELAJO NEPOSREDNO Z MLADIMI, KER ČE BI Z NJIMI DELALI TAKŠNIH BEDARIJ NEBI PISALI.

ŠE NE REČEM V KATEGORIJI MLAJŠIH PIONIRJEV OZ. PIONIRK, VIDIM IZ PRAKSE KO TRENIRAM DESETINO, DA SO PIONIRKE V VEČINI BOLJŠE IN HITREJŠE KOT PIONIRJI, TUDI V ŠTAFETI. PRAV DRUGAČE JE TO Z OTROCI STAREJŠIMI OD 10 LET, TER VIŠJA JE STAROST VEČJA JE RAZLIKA, ŠE BOLJ SE POZNA PRI RAZLIČNIH NALOGAH EN 14 LETNI BO HITREJE SPEL SPOJKO KOT PUNCA PREPROSTO, KER IMA VEČ MOČI V ROKI IN SE TA MOČ Z LETI LE POVEČUJE.

TOVARIŠICA, KATERA JE V SVOJEM KOMENTARJU DODALA, DA ŽELIMO BITI ŽENSKE ENAKOPRAVNE POVSOD, SAMA IMAM KAR NEKAJ OPRAVLJENIH TEČAJEV OZ. SPECJALNOSTI, PA PROSIM RES NEBI ŽELELA, DA BI MI KDO REKEL "HALO KER SI ŽENSKA DOBIŠ LAŽJO NALOGO ALI TEST". TO JE POPOLNOMA DRUGA STVAR.

V NAŠI DEBATI KRE ZA PREPROSTO RAZLIKO IN DEJSTVO, KI JE SKREGANO S LOGIKO IN SEM PREPRIČANA, ČE SE ORGANIZIRAMO IN PREPROSTO PREŠTEJEMO PUNCE, KI BODO SODELOVALE VSE DO DRŽAVNEGA JIH NEBO NITI 5%.

PRAV ZAPRAV KAJ BI NAREDILI, ČE BI PRI ČLANIH UKINILI KATEKORIJE ČLANICE IN ČLANI IN BI BILO VSE ENO! KAKŠNI BI BILI TU KOMENTARJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MI IMAMO V DRUŠTVU OKOLI 60 MLADIH OD TEGA 28 PUNC, ČE BOMO Z TAKŠNIMI RAZPISI NADALJEVALI NE VEM KOLIKO JIH BO ŠE ČEZ NEKAJ LET. MI SMO NA NAŠE MLADE PONOSNI IN Z NJIMI DELAMO VSO LETO, TAKO DA NAM ŠTIRIM MENTORJEM V DRUŠTVU KONDICIJE NE MANJKA.
ŽAL SEM BILA MALO PREDOLGA, PA VSEENO SE JE VČASIH TREBA IZKAŠLJATI.

L.P. TINA
Odgovori