Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Tabor mladih gasilcev Bele krajine - Marindol 2008

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Tabor mladih gasilcev Bele krajine - Marindol 2008

Objava lipec » 11. avgust 2008, 11:24

Mladinska komisija Gasilske regije Bela krajina je organizirala skupni gasilski tabor, ki poteka v Domu kranjskih tabornikov v Marindolu med 9. in 18. avgustom. Od 9. do 14. 8. za mlade gasilce iz GZ Metlika in GZ Semič ter od 14. do 18. 8. za mlade gasilce GZ Črnomelj.

DSC_0007.jpg
Tabor mladih gasilcev Bele krajine - Marindol 2008


SOBOTA, 9. 8. 2008
Že pred nekaj meseci so nam naši gasilci naznanili, da bomo letos spet imeli tabor. Končno smo dočakali ta dan, da smo se odpravili.
81 mladih gasilcev se nas je zbralo ob deseti uri v Marindolu pri domu, ob katerem bomo taborili naslednjih pet dni. Prva aktivnost je bila za nas zelo pomembna, saj smo se morali razporediti v šotore. Notri smo si morali vse urediti in pospraviti, ker bodo šotori vsak dan ocenjevani.
Za tem je prišlo na vrsto razporejanje v vode. Postavili smo se v dve vrsti po velikosti od najmanjšega do največjega, v eni deklice, v drugi dečki. Eden od mentorjev je preštel vsakega otroka in mu dodelil število od ena do šest in nas s stem postavil za člana določenega voda. Za tem so nas mentorji seznanili s osnovnimi pravili tabora, od obnašanja, pospravljanja, dežuranja do tega, kaj bomo morali narediti, če bomo preklinjali in govorili druge grde besede. Kot člani tabora smo prejeli tudi rdeče taborske majice, ki nam bodo ostale za spomin, hkrati pa nam bodo bile v pomoč pri hitrem prepoznavanju.
Po kosilu smo se odpravili na aktivnost, ki jo imamo vsi radi – kopanje v Kolpi. Sprehod do nje, kot so ga poimenovali mentorji, le ni bil tak mačji kašelj. Kar hitro smo začeli spraševati svojega mentorja ali mentorico, ali je še daleč. A smo dobili odgovor, da je samo še malo. Kolpa je bila prijetno topla in smo se veseli zapodili na plavanje. Med počitkom na bregu reke smo dobili tudi malico, ki nam je po plavanju in skakanju ter drugih aktivnostih zelo teknila. Povratek k taboru nas je kar malo skrbel, saj nismo pozabili »sprehoda«, vendar so nas mentorji razveselili, saj sta nas prišla iskati dva gasilska kombija in sta nas zapeljala nazaj.
Po večerji, da bomo lažje zaspali, so nas mentorji popeljali na pohod, ki pa je bil pravilno poimenovan. Res smo se utrudili, zato smo komaj čakali na trenutek, ko bo navrsti spanje.

DSC_0071.jpg
Kopanje


NEDELJA, 10. 08. 2008
Dan smo začeli z jutranjo telovadbo. Razgibani smo odšli na dvig zastave in petje slovenske himne. Zajtrk, ki je sledil, nam je teknil, saj smo vedeli, da nas čaka naporen dan.
V vodih smo morali sestaviti ekipo za igranje nogometa. Pomerili smo se na igriušču pod taborom, vendar tekmovanja nismo zaključili, ker nas je ura prehitela.
V tabor sta po malici prispela potapljača, ki sta nam svak na svoj način predstavila svojo opremo za potapljanje in svoje potapljaške dosežke. Ker pa se na suhem ne moremo potapljati, so nam s kombiji odpeljali do Kolpe, kjer nam je potapljač predstavil potop in dihanje v pravi obliki. Sledilo je kosilo.
Popoldan smo si prvi tri vodi odpravili na kopanje, drugi tri vodi pa so ostali v taboru, kjer so v treh skupinah obnovili znanje gasilskih veščin. Skupini sta se zamenjali, tako da smo vsi poskusili vse.
Pred večerjo smo zaključili nogometni turnir. Prav nepošteno je izpadlo, da se je turnir zaključil, tako da je ekipa petih mentorjev, ki so igrali le dve tekmi, odnesla zmago nam otrokom, ki smo se trudili in zmagali vse svoje vrstnike.
V večernih urah smo imeli veliko obiskov staršev, katerim smo razkazali naše trenutno domovanje. Prav prijetno nas je presenetila mama, ki nas je vse obdarila s sladoledom.
Dan smo zaključili z družabnim večerom, na katerem se je vsaka skupina predstavila s svojo zabavno točko ob tabornem ognju.

DSC_0158.jpg
Družabni večer
Uporabnikova podoba
lipec
 
Objave: 43
Registriran: 5. april 2007, 23:19
Lokacija: Črešnjevec pri Semiču

Tabor mladih gasilcev Bele krajine - Marindol 2008

Objava lipec » 11. avgust 2008, 17:21

Tukaj je naslov od galerije slik, kjer si lahko ogledate še več slik iz tabora.

http://www.gasilci.org/galerija/v/druzenje/album_1218450611/
Uporabnikova podoba
lipec
 
Objave: 43
Registriran: 5. april 2007, 23:19
Lokacija: Črešnjevec pri Semiču

Tabor mladih gasilcev Bele krajine - Marindol 2008

Objava lipec » 12. avgust 2008, 8:27

PONEDELJEK, 11. 08. 2008
Tako kot predhodni dan, smo tudi danes začeli jutro s prijaznim bujenjem dežurnih mentorjev in ne preveč napornim razgibavanjem pri jutranji telovadbi. Dvignili smo zastavo in odšli na zajtrk.
Dopoldne smo preživeli v taboru. Obiskali so nas Marijanca Kolar, ki nam je predstavila prvo pomoč in policisti iz Policijske postaje Metlike. Na dveh postajah so nam predstavili svojo obvezno opremo in vozila. Poskusili smo tudi delovanje naprave za merjenje hitrosti vozil. Kar nekaj časa smo čakali na nasprotno vozilo, kajti tukaj v Marindolu, je malo prometa. Po skupinah so nas zaprli v vozilo za prevoz pridržanih oseb ter nas zapeljali po okolici. Preizkusili smo tudi delovanje naprave za merjenje alkoholiziranosti voznikov. Predstavnika specialne enote sta nam predstavila, kako morata biti oblečena in opremljena za delo. Prav tako smo si ogledali motor in kombi obmejne policije, ki ga imajo za nadzor državne meje.
Po kosilu so nas s gasilskimi kombiji razvozili do kopališča v Adlešičih, kjer smo se prvi trije vodi poskusili v veslanju v kanujih. Ostali so se samo kopali, jutri pa bodo to izkušnjo doživeli ostali trije vodi.
Ob 17. uri smo bili nazaj v taboru, kjer so nas, poleg malice, pričakali trije gasilski predavatelji. Matej Krnc nam je predstavil gasilsko opremo, Peter Šneljer nas je popeljal skozi redovne vaje, Jože Weiss pa nam je predstavil delo gasilcev.
Po večerji smo se vodi pomerili v igranju med dvema ognjema. Čakal nas je še spust zastave in zaslužen počitek.
Uporabnikova podoba
lipec
 
Objave: 43
Registriran: 5. april 2007, 23:19
Lokacija: Črešnjevec pri Semiču

Tabor mladih gasilcev Bele krajine - Marindol 2008

Objava lipec » 14. avgust 2008, 7:46

TOREK, 12. 8. 2008
Tudi danes smo se zbudili ob 7.00 in se najprej razgibali z jutranjo telovadbo, si napolnili želodčke z zajtrkom in pospravili šotore.
Delovni dan smo začeli z vajami po postajah (vaja z vedrovko, spajanje cevi na trojak, hitro spajanje cevi, prenos teniških žogic, vezanje vozlov in izbira pravega gasilnika), ki bodo del gasilskega orientacijskega teka, ki ga bomo izvedli jutri in na regijskem gasilskem tekmovanju v orientaciji, ki bo v Marindolu v nedeljo, 17. avgusta 2008.
Po malici so se nam pridružili cariniki. Niko Simčič nam je predstavil droge in zasvojenost, ki jo povzročajo. Mobilna carinska enota nam je podrobno predstavila načine odkrivanja drog in nedovoljenih substanc v vozilih, ki jih srečajo pri preiskavah. V avtomobilu so imeli rendgen za prtljago, vse ostale pripomočke in obvezno opremo vsakega carinika.Ogledali smo si tudi praktični prikaz iskanja droge, ki ga je izvedel trenirani pes.
Po kosilu smo se odpeljali na Kolpo, kjer so četrti, peti in šesti vod opravili veslanje in spust po Kolpi, ostali trije pa so uživali v prostem plavanju in igranju odbojke na mivki.
Po malici smo se odpravili proti avtokleparstvu Veselič, kjer so nas pričakali gasilci za tehnično reševanje iz Črnomlja. Predstavili so nam imobilizacijo in prenos ponesrečenca iz poškodovanega avtomobila. Ogledali smo si tudi posebno vozilo za tehnično reševanje in demonstracijo razreza pločevine. To posebno napravo smo lahko tudi preiskusili.
Dan smo zaključili s štafetnimi igrami na igrišču. Najbolj smo uživali ob obmetavanju naših mentorjev z baloni, napolnjenimi z vodo.
Uporabnikova podoba
lipec
 
Objave: 43
Registriran: 5. april 2007, 23:19
Lokacija: Črešnjevec pri Semiču

Odg: Tabor mladih gasilcev Bele krajine - Marindol 2008

Objava lipec » 14. avgust 2008, 7:47

Sreda, 13. 8. 2008
Sedaj že čisto navajeni, smo se z lahkoto zbudili, odtelovadili, pospravili in pozajtrkovali. Komaj smo čakali, da nam naši mentorji povedo, kaj se bo dogajalo zadnji dan.
V dopoldanskih urah smo se urili v gasilski orientaciji. Najprej nam je Joži obrazložil karte in uporabo kompasa, potem pa smo se razdelili na mlajše in starejše pionirje ter mladince. V ekipi so bili trije tekmovalci. Mlajše pionirje so spremljali mentorji, starejši in mladinci pa so pot pretekli ali prehodili sami. Poiskati smo morali kontrolne točke in na njih izvesti določene naloge. Razveselili smo se tudi hladne vode, s katero smo se lahko osvežili na njih. Mlajši so imeli progo okoli 2 km, starejši 3 km ter mladinci 5 km. Vsi smo srečno našli tabor, kjer smo potrebovali najprej malo počitka.
Po kosilu smo odšli na Kolpo, ki je bila ravno prav topla za naša razgreta telesa. Plavanje in igre v vodi so nam prav popestrile popoldan.
Po kopanju so nas v taboru že čakali gasilci iz GZ Semič s svojimi tremi gasilskimi vozili (GV1, GVC,GVV1). Podrobno so nam jih opisali, lahko smo si jih ogledali ter tudi malo izprobali njihovo uporabo.
Pred večerjo smo se zopet ukvarjali s športom, tokrat na gasilski račun. Igrali smo nogomet s pomočjo nahrptnjač. Bili smo mokri in utrujeni, vendar veseli, da smo gasilstvo spoznali še na drugačen način.
Mentorji so nam pripravili zabaven zaključek tabora, saj so pripravili za nas priznanja za različne vrline, v katerih smo se izkazali na taboru. Vendar tudi mi jim nismo ostali dolžni, saj smo priznanja pripravili tudi zanje in jih pošteno presenetili.
Ker je to zadnji večer se kar nismo mogli spraviti v šotore. Mentorji so nam dovolili, da pokažemo svoje skrite talente (premete, hoja na rokah in razne igre).
Uporabnikova podoba
lipec
 
Objave: 43
Registriran: 5. april 2007, 23:19
Lokacija: Črešnjevec pri Semiču


Nazaj na Mladina

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost