Kviz za mlade gasilce

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
alenka.pipan
Prispevkov: 36
Pridružen: 18. Junij 2008, 9:59
Kraj: Prebačevo

Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a alenka.pipan »

Z objavo bi rada opozorila na pomanjkljivosti pri kvizu za mlade gasilce. Mogoče sem res edina mentorca v tej naši ljubi domovini, ki se razburja, da naša gasilska organizacija od najmlajših zahteva preveč znanja tudi na področjih, ki se ne tičejo gasilstva.

Motijo me razpisi za državna tekmovanja GZS, kjer so podana navodila za naloge in literatura, kjer lahko črpamo snov za navedene teme. Res ne vem kaj imajo države EU ali naravne in kulturne znamenitosti Slovenije skupnega z gasilstvom. Sama pri sebi sem si rekla, no ja ok varnost v prometu zna bit uporabna reč za otroke, ki pridejo peš na gasilske vaje, ampak ostalo je pa res nekam zgrešeno. Mislim, da so teme preobširne, literature je tudi veliko, zato vsi, ki sestavljamo vprašanja za kvize na ravni GZ tavamo v temi. Mogoče bi bilo dobro, da bi prišla direktiva od zgoraj, torej komisije za mladino na GZS, kateri podatki so tisti najbolj pomembni pri določeni nalogi.

Lahko vam povem za primer na Gorenjskem, ko smo na področju širše okolice Kranja nastale GZ Mestne občine Kranj, GZ Kokra in GZ Cerklje. Vprašanja GZ Mestne občine Kranj so popolnoma različna kot na GZ Kokra, saj nimamo poenotenih standardov za izpeljavo tekmovanj tako na ravni regij kot celotne države. Komisija za mladino Gasilske zveze za Gorenjsko nam ne poda točnih direktiv za vprašanja na kvizu za mlade. Bogve ali kaj kontaktirajo z ostalimi GZ ali GZS, da bi bila tekmovanja za mlade bolj poenotena na ravni države. Pri tako obširnih temah je težko usmeriti misli v tisto smer, ki jo zahteva državna komisija. Bogve ali se povsod držijo razpisa za državni kviz, ko organizirajo kviz na ravni GZ. Sploh ni problem doseči dobr rezultat na domačem tekmovanju, problemi se pojavijo, ko pride mentor na regijsko ali celo državno tekmovanje, ko te mladi gasilci vlečejo za rokav, zakaj nam nisi tega pa onega povedala. Mentorji moramo biti pravi pedagogi, ko pripravljamo mlade za kviz. Ne vem zakaj smo si dovolili mešati šolski sistem z gasilskim. Ko sem sama tekmovala, so bila vprašanja iz preventivnih značk, gasilniki in ostale praktične naloge (vezanje vozlov, povijanje cevi...) in vsi smo vedeli kaj moramo naštudirat, da bi dosegli dobr rezultat.

Prav tako bi rada opozorila na starostno kategorijo pri pionirjih in pionirkah, ki obsega mlade gasilce stare od 7 do 11let. Iz lastnih izkušenj vam povem, da dekleta, letnik 2001 aprila na orientacijskem tekmovanju še niso bila vešča branja, saj se ga bodo po novem šolskem pravilniku učila šele od septembra 2008 dalje. Hecno, ane. po eni strani uvedemo splošna znanja in pod obvezno literaturo za kviz navajamo učbenike, po drugi strani pa ne spremenimo starosti pri kategoriji najmlajših.

Hvala za kritike, pobude in odziv na moje čvekanje.
sixkiller
Prispevkov: 185
Pridružen: 14. Januar 2007, 23:43

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a sixkiller »

Tole si pa lepo povedala in mi dala v razmislek. Tudi sam sem danes sklical mladino in malce preletel letošnji razpis. V naši zvezi so neke naloge glede na dve leti nazaj dodane. Snovi in literature je res veliko in zdi se mi, da jo je preveč in to v vseh kategorijah. Glede na gasilsko mladino kot gasilce so teme res preveč obširne.

Tolko še iz moje strani

LP
Domen
Sam da vode ne zmanka!
Uporabniški avatar
alenka.pipan
Prispevkov: 36
Pridružen: 18. Junij 2008, 9:59
Kraj: Prebačevo

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a alenka.pipan »

V naši Komisiji za mladino GZ Kokra bomo kviz izpeljali po smernicah, ki so bile zadane v razpisu za državni kviz 2008, saj razpis za gorenjsko regijo še ni bil izdan.

Želim opozoriti, da se od otrok že tako ali tako preveč zahteva v šoli, le zakaj bi jih obremenjevali še pri gasilcih. Mladina rada pride k gasilcem, ker ve, da se imamo vedno fajn. Se igramo, treniramo z vedrovko, delamo vozle, spoznavamo gasilsko opremo... Letos smo pa na žalost mentorji prisiljeni otroke gnaviti s temami, ki se jih učijo v šoli. Namesto, da bi privabili mladino jo pa odvračamo od gasilcev. Otroci bodo začeli godrnati, češ pri gasilcih se pa skoz sam nekej učimo za brez veze pa sej to se mormo že v šol učit. Najmlajše je najtežje motivirati, da bi se učili o naravnih in življenjskih okoljih ali ne vem čem še. Razposajene otroke je tako lepo pogledat na vajah, a ko Lenč začne težit kaj ta znak pomen, kje pa ta žival živi, o razposajenosti ni ne duha ne sluha.

Bi lahko kdaj tisti, ki sestavljajo razpise za kvize in orientacije, vprašali nas mentorje, kaj mislimo, predlagamo v zvezi z nalogami, ki pritičejo v tovrstnih dveh disciplinah.
stanislav
Prispevkov: 4
Pridružen: 3. September 2007, 15:09

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a stanislav »

Vliko od tega, kaj si napisala imaš prav in se strinjam steboj. zanima me, če bi mi kdo hotel posredovat gradivo za kviz oziroma vsaj internetne strani, kjer bi našel kaj? Hvala vam vnaprej.
Uporabniški avatar
alenka.pipan
Prispevkov: 36
Pridružen: 18. Junij 2008, 9:59
Kraj: Prebačevo

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a alenka.pipan »

Na razpisu za fržavni kviz je navedena literatura in naslovi internetnih strani. Na žalost se bo moral vsak posameznik organizirati po svoje, na žalost.
boris79
Prispevkov: 60
Pridružen: 10. April 2008, 14:36

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a boris79 »

Tudi jaz se popolnoma strinjam z Alenko! Pogledal sem razpis za kviz in me je kar strah ko pomislim, da bi moral najmlajšim razlagati negasilske zadeve!Kot si sama rekla Alenka si tudi jaz predstavljam odziv predvsem najmlajših ko bo treba razlagati negasilske oz. "šolske" zadeve!Pa saj pri gasilcih jih pa res ni potrebno že pri najmlajših deliti med bolj in manj pametne!Mislim da obstaja zadosti gasilskih veščin, kjer bi lahko pokazali svoje znanje!Predvsem pa bi se jim jih lahko prikazalo skozi igro ali pa vsaj se jih dalo posredovati mladim na neprimerno bolj zanimiv način kot pa nekaj jim predavat in reči sedaj se pa to doma "napiflajte"!Mislim da jih stem ne bomo privabili v gasilske vrste!

Lep pozdrav!
zibko
Prispevkov: 209
Pridružen: 28. Februar 2006, 0:13
Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
Kontakt:

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a zibko »

Strinjam se, da bi bilo potrebno dati več povdarka na gasilsko tematiko. Sam si sicer ne morem predstavljati, kaj točno bi lahko še dali mlajšim pionirjem gasilskega v kviz, da bi bilo njihovim letom primerno. Iz tega razloga naprošam vse, da svoje ideje mal opišejo oz. kakšne vaje imajo v mislih. Bi bilo tudi lažje presoditi o zdajšnjem (ne)ustreznem sistemu.
Uporabniški avatar
strogi
Prispevkov: 268
Pridružen: 27. Julij 2005, 23:58
Kraj: Trnovo

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a strogi »

zibko napisal/-a:Strinjam se, da bi bilo potrebno dati več povdarka na gasilsko tematiko. Sam si sicer ne morem predstavljati, kaj točno bi lahko še dali mlajšim pionirjem gasilskega v kviz, da bi bilo njihovim letom primerno. Iz tega razloga naprošam vse, da svoje ideje mal opišejo oz. kakšne vaje imajo v mislih. Bi bilo tudi lažje presoditi o zdajšnjem (ne)ustreznem sistemu.
Popolnoma je vse res, kar je bilo objavljenega na to temo. Mi lahko samo izmenjujemo mnenja, kako bi se dalo izboljšati kviz. Mladinski svet pri GZS, bi se moral malo zamisliti, kako bi se dalo izboljšati kviz in da bi bil bolj zanimiv za našo mladino.V to pa težko verjamem. :twisted: Tudi sam bi rad videl, da bi predstavili vsak svoja mnenja za izboljšanje kaviza.

L.P.
Strogi
To kar vemo je kapljica, česar ne vemo je morje.
Uporabniški avatar
alenka.pipan
Prispevkov: 36
Pridružen: 18. Junij 2008, 9:59
Kraj: Prebačevo

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a alenka.pipan »

Prav je, da se vprašanja, teme in naloge na kvizih, orientacijah spreminjajo, da ni vedno eno in isto dolgočasno ponavljanje. Po drugi strani pa "drilamo" eno in isto vajo z vedrovko že kar nekaj let pa se vsem zdi lepo in prav.

Še pred parimi leti, ko sem še tekmovala v mladinskih vrstah so bila za teoretični del bistvena vprašanja iz zlate, srebrne, bronaste značke. Ni bilo nobenih presenečenj, ko smo dobili polo z vprašanji. Spomnim se, da smo povijali cev, metali vrv v krog, spajali cevi s trojakom, vezali vozle (standard), postavljali ročne gasilne aparate za vsako snov posebej, prenašali žogice...o raznovrstnih temah pri splošnem znanju ni bilo ne duha ne sluha. Res pa je, da je kviz bolj reševanje vprašanj in sestavljanje vprašanj na princip malih sivih celic. In ko sem že pri tej priljubljeni oddaji bi vas rada opozorila, da ti tekmovalci dobijo knjigo z vprašanji in odgovori, tako da se lahko kvalitetno pripravijo na nastop v oddaji. Kaj je za mladino in mentorje pripravila Gasilska zveza Slovenije? Popolnoma nič. Mogoče bi nas lahko tisti od zgoraj pocukali za rokav in nas povabili k sodelovanju, da skupaj sestavimo raznovrstna vprašanja in tako združimo moči pri sestavljanju publikacije za mladinski gasilski kviz, kjer bi bile vse teme in vprašanja, ki bi prišla v upoštev za kviz-seveda bi moral paziti na debelino in obsežnost knjige, da ne bi nastala ena ornk debela bukla, ki jih imamo že nafaxu poln kufer :D

Vsi se strinjamo, da je nekaj treba storiti in kaj bomo mi sami naredili za to, da se bo nekaj oremaknilo v sistemu tekmovanj. Treba je preiti na spremembe!!!
Uporabniški avatar
MentorS
Prispevkov: 82
Pridružen: 21. Maj 2008, 11:43
Kraj: GABRSKO-TRBOVLJE

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a MentorS »

Se popolnoma strinjam z Alenko, naj pa še postavim eno vprašanje, ko smo že ravno pri državnem kvizu.
Med navedeno literaturo pri mlajših pionirjih so tudi vprašanja za SREBRNO preventivno značko. Zakaj ta vprašanja, če niso predpisana za mlajše pionirje?
Ali je mogoče prišlo do kake pomote??
Če pa je vse tako kot mora biti, pa me zanima, kje bi ta vprašanja prišla v poštev. Mogoče pri 2. temi (DRŽI-NE DRŽI?)

Ima kdo kaj več informacij?

LP, SANDI
Prihodnost gasilskega društva je odvisna od števila mladih v njem!!!!
sendy

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a sendy »

Tudi jaz se strinjam z Alenko. Sam sem mentor mladine v našem društvu in se res dosti zahteva od njih. Ker pa bo kmalu regijski kviz za pionirje in mladince, bi pa rad prodil, če kdo ve, kje se da kaj literature dobit za kviz.
LP, Sandi
Uporabniški avatar
alenka.pipan
Prispevkov: 36
Pridružen: 18. Junij 2008, 9:59
Kraj: Prebačevo

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a alenka.pipan »

Sandi, poglej si razpis za državni kviz, kjer je navedena tudi literatura.
Uporabniški avatar
pbb
Prispevkov: 670
Pridružen: 6. Februar 2005, 18:20

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a pbb »

Spoštovani moji kolegi, res je kar nekaj resnice v tem kar govorite. Vendar sem dobil občutek, da se v pripravo kviza niste lotili profesionalno.
Zakaj ?
Kar hitro bi ugotovili, da so knjige kot vir znanja iz pokojne osemletke.
Pa še nekaj - šole si izbirajo razne založbe; Rokus, MK ( Mladinska knjiga, da ne bo pomote )
No pa ne rečite, da GZS ne skrbi za mladino še zgodovino so vključili.

p.s.
dodaš aneks k pogodbi in si car naprej.
Uboga fara gasilska !!
razprava odprta,........ :huh: :huh:
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
eva k

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a eva k »

Mislim, da imamo več problemov s temami mentorji, otroci se ( preverjeno!) o vseh splošnih temah učijo v šoli in ne rabijo ne vem kakega dodatnega izobraževanja. Še največ se je treba ukvarjati z gasilskimi temami, z vozli in gasilniki. Splošne teme kviza otroci obvladajo bolj, kot si mislite in so del splošne razgledanosti. Verjetno se razburjate, ko morate sestavljati vprašanja. Vzemite v roko literaturo ( delovne zvezke o življenjskih prostorih: vrt, travnik, sadovnjak, vinograd, gozd,...), pobrskajte po literaturi na internetu (glede EU), ekološki vodnik je dosegljiv v vsaki knjižnici. Sploh letos, ko so naloge le od 3 do 0, je manj dela. Pa še le po ena nova tema je v vsaki kategoriji, torej samo tri nove, ostale lahko porabite od lanskega kviza ( seveda, če ste si označili tista tri vprašanja, ki ste jih porabili lani. Ni tako hudo, otroci vse teme obvladajo bolj, kot si mislite, ne rabijo dodatnega učenja, saj vse teme- kot sem rekla- izhajajo iz šolske snovi. Želim vam veliko uspeha.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Prispevkov: 4829
Pridružen: 5. Julij 2002, 23:40
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odg: Kviz za mlade gasilce

Odgovor Napisal/-a Peter »

eva k napisal/-a:... saj vse teme- kot sem rekla- izhajajo iz šolske snovi.
Kakšna gasilska se že še najde. :wink:

Za naslednje leto predlagam enostaven recept. Pripravljalci kviza naj sestavijo literaturo. Boste videli, da bo vse precej lažje.
Odgovori