Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Muzejska značka

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Muzejska značka

Objava svoper » 5. november 2006, 21:56

Sicer že malo z zamudo, ampak ker se nam približuje že drugi izlet, naj malo opišem eno izmed naših aktivnosti.
V letošnjem letu smo se odločili, da v našem društvu pričnemo z osvajanjem Muzejske značke. Idejo za to je dala ena izmed mentoric, nato pa smo k temu projektu tudi pristopili. Na GZS smo kupili knjižice Mladinske muzejske poti po zbirkah in muzejih v Sloveniji.
Prvi izlet smo organizirali v pomladanskih mesecih, ko smo si ogledali gasilsko zbirko v Selcah, gasilski muzej v Škofji Loki, gasilsko zbirko v Tržiču in Železnikih. Odziv otrok je bil zelo dober, saj se jih je izleta udeležilo 36 od skupno 40 mladih gasilcev. Tudi sam izlet in ogledi gasilskih zbirk jih je zelo zanimal. Seveda pa so morali o tem napisati tudi spis (za naš časopis - ampak o tem v drugi temi). Seveda smo otrokom na koncu poti pripravili še presenečenje in jih peljali v Kolosej.
Sredi novembra pa gremo na drugi izlet, tokrat nas bo pot vodila v Velenje, Žalec in Slovenske Konjice. Da pa izlet ne bo samo gasilski, bomo za otroke pripravili še presenečenje.
Po drugem izletu bom prilepil tudi fotografije z izleta.
Uporabnikova podoba
svoper
 
Objave: 124
Registriran: 22. oktober 2004, 20:37
Lokacija: Šmartno pri Litiji

Objava svoper » 22. april 2007, 19:51

Nekaj več o projektu "Mladinske muzejske poti po zbirakh in muzejih v Sloveniji".
V letu 2006 je sva mentorja Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno pričela s projektom "Mladinske muzejske poti po zbirkah in muzejih v Sloveniji". Pravila mladinske muzejske poti je sprejela Gasilska zveza Slovenije, ki tudi nadzoruje in izdaja priznanja mladim gasilcem. Za vse mlade gasilce, ki so se odločili, da se bo tega projekta udeleževali, smo naročili knjižice, kamor se vpisuje ogled zbirk in muzejev. Mladi gasilci PGD Šmartno bodo za 12 obiskanih zbirk in muzejev prejeli zlato značko, za 10 obiskanih zbirk in muzejev srebrno značko, za 8 zbirk in muzejev pa bronasto značko. Vsak od njih bo prejel tudi pisno priznanje.
Namen mladinske muzejske poti po zbirkah in muzejih v Sloveniji je poleg splošnega videnja in spoznavanja tudi seznanitev mladih v prostovoljnih gasilskih društvih z zgodovino slovenskega gasilstva in njenega razvoja do današnjih dni. Mladi se z ogledi muzejskih zbirk in muzejev v Sloveniji medsebojno spoznavajo in krepijo prijateljske vezi, vzbujajo vedoželjnost, vztrajnost in delavnost, ter human razvoj mlade osebnosti.

Obiske muzejev in zbirk v Sloveniji smo razdelili na štiri dele. Tako smo si spomladi leta 2006 ogledali muzeje in muzejske zbirke na Gorenjskem. In sicer smo si ogledali gasilsko muzejsko zbirko v PGD Selca, Gasilski muzej v Škofji Loki, gasilsko zbirko v muzeju Tržič in gasilsko zbirko v muzeju Železniki. Prvi izlet smo popestrili in mlade gasilce popeljali še na spomenik NOB v Dražgošah, nato pa še na ogled filmske predstave v Kolosej, ter s tem zaključili prvi del projekta.

V jeseni leta 2006 smo mlade gasilce popeljali na izlet, in sicer nas je pot vodila v gasilski muzej v Žalcu, gasilsko muzejsko zbirko v PGD Slovenske Konjice, Gasilski muzej v Velenju. Tudi na tem izletu smo mladim gasilcem pripravili presenečenje, in sicer smo jih popeljali še na ogled rudnika v Velenju. Mladi gasilci so bili z ogledom rudnika še bolj navdušeni kot z ogledom filma v Koloseju.

Letos pa smo opravili že tretji del. Tako smo 14.4.2007 priredili izlet po zbirkah in muzejih v Sloveniji. Ogledali smo si gasilsko zbirko v PGD Ljubljana Vič in v PGD Ljubljana Brod, ter muzej v Bistri. Presenečenje za mlade gasilce, ki sva ga pa tokrat pripravila, pa je bilo do sedaj po izjavah otrok najboljše. In sicer sva se v vojašnici Pivka dogovorila za ogled njihovega motoriziranega bataljona, za nameček pa so nam v Slovenski vojski omogočili tudi, da so se vsi mladi gasilci peljali s tankom po vojaškem poligonu v bližini vojašnice. Na koncu so bili mladi gasilci zelo zadovoljni in bi se s tanki vozili še dolgo časa, če le ne bi bili tanki tako "požrešni" z gorivom. Kljub temu smo na zelo lep način zaključili tretji del projekta.
V jeseni nas čaka še sklepni del mladinske muzejske poti, ko si bomo ogledali še dva muzeja, med drugim največji in najstarejši muzej gasilstva na Slovenskem, ki se nahaja v Metliki. Seveda pa bomo za mlade gasilce zopet pripravili kakšno presenečenje.

Glede na odziv mladih gasilcev se je projekt mladinske muzejske poti v našem društvu dobro prijel, saj smo do sedaj na vsak izlet peljali vsaj 35 mladih gasilcev. Mladi gasilci pa so po vsakem izletu tudi izredno zadovoljni.

Slike že pripravljam in jih bom nekaj v kratkem prilepil.
Uporabnikova podoba
svoper
 
Objave: 124
Registriran: 22. oktober 2004, 20:37
Lokacija: Šmartno pri Litiji


Nazaj na Mladina

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron