Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Tabor Libeliče 2007

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Tabor Libeliče 2007

Objava tsinkov » 28. avgust 2007, 17:26

DNEVNIK TABORA LIBELIČE 2007

Gasilska zveza Domžale že deveto leto organizira tabor v Koroškem kraju Libeliče. Tega tabora se udeležujemo že vrsto let tudi gasilci iz PGD Rova, Radomlje, Homec, Žeje-Sv.Trojica, Ihan, Vir in Studenec. Lansko leto smo na spletni strani http://www.gasilci.org objavili naše interno videnje tabora. Žal pa smo naleteli na veliko oviro, kajti moderator spletnega portala nas je hladnokrvno odslovil. Ravno zaradi tega smo se odločili, da leta 2007 pripravimo podroben opis dogajanja na taboru.
Sledi dnevnik Tabora Libeliče 2007!1. DAN
Ob 9.30 smo se skupaj z ostalimi društvi iz GZ Domžale odpeljali proti Koroški. Po nekaj urni vožnji smo vsi srečno prispeli na Libeliško goro. Na vsaki prireditvi je potrebno poskrbeti za varnost in redarsko službo - pri nas je za to poskrbel mentor iz Homca, tovariš Iztok Ilšnik. Sledila je otvoritev tabora z dvigom zastave. Nato je vodja tabora, tovariš Alojz Limoni podal napotke za redna dnevna opravila, katerih smo se vsi trudili kar najbolj držati. Po protokolarnem delu smo se vsi udeleženci podprli z domačo hrano. Po kosilu smo se odpravili v vas Libeliče in nato naprej, v sosednjo vas Potoče v Avstriji. Ogledali smo si stari mlin, kmetijo in komaj nekaj dni stare backe. Prijetno sta nas presenetila gospodarja z domačim pecivom in sokom. Ker nas je ura že priganjala, smo se opravili nazaj na dom Ajda. Sledila je večerja, za tem pa smo pripravili mladino na težavne naloge orientacijskega teka. Povabljeni smo bili namreč na regijsko tekmovanje v orientaciji, kjer naj bi tekmovali izven konkurence. Sledil je spust zastave in okvirni program naslednjega dne.


2. DAN
Po dolgem nočnem bedenju in čuvanju nekoliko razposajenih otrok je prišel čas bujenja, ki ga je prvo jutro izvedel tovariš Klemen Zabret s svojo trobento. Sledilo je dvigovanje zastave in nato jutranja telovadba oziroma nekoliko krajše fiskultura. Odpravili smo se v jedilnico, kjer nas je že čakal zajtrk. Ker je bilo vreme nekoliko slabše smo s težavo izpeljali predviden program: plezanje po umetni steni, lokostrelstvo in ogled kraja Libeliče. Ker pa v domu Ajda slabo vreme ni neznanka, razpolagajo z umetno plezalno steno tudi v notranjosti doma. Ta nova pridobitev nam je precej pomagala k uresničitvi našega plana. Izvedli smo tudi tekmovanje v vozlih. Takoj, ko se na nebu pokazalo sonce, smo se odpravili na igrišče, kjer smo streljali s tekmovalnimi loki. Po kosilu smo odšli v vas Libeliče na ogled libeliških znamenitosti: kostnice, stare cerkve in muzeja, kjer so shranjena stara kmečka orodja. Po povratku nas je z večerjo že čakala kuharica Polona z večerjo. Sledil je še pozdrav zastavi, preostanek večera pa so naši mali gasilci preživeli ob družabnih igrah in klepetu.3. DAN
Noč je bila nekoliko nemirna, saj je eden od mentorjev ostal brez odeje. Ker krivca nismo našli, je trpela cela soba deklet, ki so zaslužile utrjevanje mišic s tekom v hrib. Po budnici ostalih udeležencev tabora z diatonično harmoniko je seveda sledila fiskultura, dvig zastave in zajtrk. Vreme je bilo zopet nekoliko spremenljivo in mentorji smo bili v dvomih ali bi peljali mladino na reko Dravo ali ne. Ker pa so se začeli prikazovati sončni žarki smo se za ta podvig tudi odločili. Peš smo se odpravili v dolino do reke Drave, kjer sta nas že čakala dva športna pedagoga. Pripravili smo si prostor za piknik v naravi, nato pa nam je gospod Dušan razložil pravila in tehnike veslanja kanuja. Medtem, ko so se nekateri že vozili po Dravi, so ostali pekli hrenovke, kasneje pa so se zamenjali. Bil je že čas kosila in postreženi smo bili z odličnim ričetom. Kakor se spodobi po dobrem obedu, smo si mentorji vzeli trenutek za globoko razmišljanje in krepljenje duha, otroci pa so se medtem kartali in igrali odbojko. Program nam je narekoval še izpeljavo tekmovanja v vedrovki skupaj z domačimi gasilci PGD Libeliče. Mladi gasilci so prikazali lepe, predvsem pa hitre in mokre vaje z malo napakami. Mokre pa niso bile le vaje, temveč tudi dva naša mentorja. Približno 10 litrov hladnega dravskega tuša je doživela tovarišica Lucija Koderman. Ker pa ni hotela biti slabša od tovariša Iztoka, je hlad reke Drave doživel tudi on. Bolj kot oba udeleženca, so ob tem uživali otroci. Sledilo je pospravljanje gasilskega orodja ter okolice piknik prostora ob Dravi. Prišel je čas odhoda nazaj na Libeliško goro in večerja. Tudi letos so nas za nekaj dni obiskali tovariši gasilci iz PGD Dekani. Vreme je končno dopuščalo, da smo lahko začeli tudi z izvedbo špotnih iger. Odigrali smo nekaj košarkarskih tekem, potem pa že v rahlem mraku spustili zastavo.

4. DAN
Prišlo je sredino jutro in ponovno zgodnje vstajanje. Tokrat sta nas budili dve naši mentorici, tovarišica Lucija Koderman in tovarišica Barbara Pirnat. Budnica je bila bučno izvedena z lonci in zajemalkami. Šokantno pritrkavanje je otroke zdramilo in vsi so se po hitrem postopku postrojili in lahko smo pričeli z jutranjo telovadbo. Kot običajno smo dvignili zastavo in zatem zajtrkovali. Dopoldan je bil obarvan s pripravami na orientacijo, mentorji pa smo se bolj ali manj posvečali pripravam programa za odprti dan tabora. Sledila je generalka in redovne vaje, kjer smo mlade gasilce nekoliko poučili o strumnem korakanju in obnašanju v postroju. Kmalu po kosilu so začeli prihajati starši in počasi smo začeli s kulturnim programom. Prav prijetno so nas presenetili otroci, ki so pripravili zelo zabavne skeče, pevske nastope ter vice. Obiskovalci so bili nad prikazanim navdušeni. Svojo točko smo izvedli tudi mentorji, ki smo krstili novo vodjo tabora tovariša Lojzeta. Svojo besedo so seveda dobili tudi občinski predstavniki in delegati gasilske zveze Domžale in Dravograd. Po končanih slavnostnih govorih je sledila podelitev medalij v tekmovanju z vedrovko ter vezanju vozlov. Nekateri slavnostni predstavniki so dobili tudi plakete gasilske zveze Domžale. Domači gasilci iz PGD Libeliče so odlično poskrbeli za pogostitev obiskovalcev. Ob lepem vremenu smo dan zaključili s prijetnim druženjem s starši. Tokratni spust zastave smo izvedli že v mraku in zatem trudni legli k zasluženem počitku.5. DAN
Četrtkovo jutranje vreme je bilo ponovno oblačno in deževno. Telovadba je potekala v hladu in megli. V delovnem planu smo imeli predviden pohod na Strojno, vendar smo zaradi dežja morali obrniti našo pot že po dobri uri hoje. Deževati ni prenehalo, zato so se otroci kratkočasili ob igranju raznih iger. V večernih urah smo izvedli tekmovanje za miss in mistra tabora. Nekaj mentorjev nas je bilo zadolženih, da smo pripravili program in izvedli to tekmovanje. Iz vsakega društva sta nastopila po dva člana, dekle in fant. Tekmovalci so se morali osebno predstaviti in se na kratko opisati, zatem so jim bila postavljena 4 vprašnja na katera so morali pravilno odgovoriti. Sledila je pesem, katero so jo morali prepoznati, povedati naslov ali izvajalca in zraven zapeti ali zaplesati. Kot zadnja točka je bila povabilo na zmenek. Potrebno je bilo povabiti na zmenek fanta ali punco, ter na kratko odigrati ta zmenek. Po tesnem rezultatu, je komisija določila zmagovalca. Miss tabora je postala Manca Jereb (PGD Vir), mister tabora pa Matija Grčar (PGD Rova). Obema tekmovalcema pripada drugo leto brezplačno taborjenje na taboru Libeliče 2008. Otroci so se v dobrem razpoloženju le stežka odpravili v postelje, vendar je prišla tudi ura, ko smo vsi zaspali.

6. DAN
Nekateri mladci so ponoči težko spali in zjutraj jih je čakalo neprijetno presenečenje. Vstajanje so imeli pred drugimi in že do jutranje telovadbe so se dodobra razgibali. Kot vsak dan do sedaj smo zjutraj tekli in naredili nekaj vaj, nato je sledil dvig zastave in zajtrkovanje. Dopoldan je bil namenjen predvsem športnim igram, mentorji pa smo izkoristili prosto urico za počitek. Kar nekaj udeležencev, pa tudi mentorjev, je bilo letos prvič na taboru, zato jih je bilo seveda potrebno krstiti. Krščeni so bili z udarcem po zadnji plati, z vozlom, ki so ga sami predhodno zavezali. Popoldan smo se vsi skupaj odpravili v vas Libeliče. Že cel teden smo pomagali PGD Libeliče pri organizaciji regijskega tekmovanja v orientaciji. Na tem tekmovanju smo nastopali tudi mi, vendar naši rezultati niso šteli kot konkurenčni rezultati. Kljub temu so mladi gasilci pokazali veliko znanja ter hitrega teka. Večer je minil v znamenju veselega razpoloženja, saj je bil to zadnji dan bivanja v domu Ajda. Mladi so si pripravili manjšo zabavo, kjer so uživali ob glasbi, plesu in glasnem petju.

7. DAN
Zadnje jutro smo začeli s kratko telovadbo, zajtrkom in pakiranjem potovalk ter kovčkov, saj se je naše druženje počasi zaključevalo. Tabor je uradno zaključil vodja tabora, tovariš Lojze Limoni. Opisal ga je kot zelo uspešnega, pohvalil mlade za dobre rezultate in jih povabil k naslednjem taboru leta 2008.Zapisali:
Tadej Šinkovec
Iztok Ilšnik
Barbara Pirnat
Lucija Koderman
Uporabnikova podoba
tsinkov
 
Objave: 50
Registriran: 10. februar 2006, 16:51
Lokacija: PGD ROVA

Nazaj na Mladina

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron