Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

PRISOTNOST NA VAJAH (PROBLEM)

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

PRISOTNOST NA VAJAH (PROBLEM)

Objava OperativeC_19 » 15. september 2007, 21:07

lep pozdrav sem skupaj!

Sem mentor pionirske desetine. V ekipi imam 10 pionirčkov starih seveda od 7-11let. Kaj je tukaj problem? Da jih morajo seveda starši pripeljati na vaje (velikokrat tudi sam kakšnega "poberem"), zato pa morajo tudi oni imeti čas, da pripeljejo svojega otroka na vaje.Tukaj pa se stvari začnejo zapletati. Sedaj se mi že res neverjetno zdi, da bi delal s popolno ekipo (isti ljudje) vsaj tri vaje pred tekmovanjem, pa mi tudi to ne uspe, saj vedno nekdo nima časa, ko ga pa ta na naslednji vaji ima, pa je odsoten nekdo drug. Razmišljal sem tudi, da bi v ekipo še kakšnega več vzel, vendar potem se bojo pa drugi dolgočasili in jih bo preveč.

Zanima me, kako je pri vas s tem? Imate vedno na vaji vse, oz. če lahko nekaj vaj pred tekmovanjem naredite nekaj vaj z vsemi istimi...?

LP, SANDI
Druži nas skupno načelo, da ne bi kaj zagorelo...
Uporabnikova podoba
OperativeC_19
 
Objave: 76
Registriran: 9. januar 2006, 12:32
Lokacija: Trbovlje - Gabrland

Objava Mostiščar » 15. september 2007, 22:30

Zagotavljam ti, da nisi edini, ki se ukvarjaš s tem problemom. Verjetno si celo v večini.
Ključni problem je stimulacija mladine za gasilerijo. Nekako moraš poiskati način, da boš tem mladeničem in mladenkam vcepil interes (posledično bo potem to tudi interes njihovih staršev). Mogoče si preveč usmerjen na delo z mladino le v času pred tekmovanji? Ali se z njimi dobivaš tudi čez celo leto? Otroci morajo enostavno v naši organizaciji najti izpolnitev njihovih potreb (druženje, tekmovalnost, ipd) po kvalitetnem preživljanju njihovega prostega časa, saj si lastijo pravico, da svoj prosti čas preživijo, kot je njim ljubo.
Si mogoče že opravil specialnost mentor mladine? Če še ne, ti kar priporočam, saj boš tam izvedel marsikaj zanimivega in spoznal druge mentorje, ki imajo sila podobne probleme, kot ti. V novembru se organizira tečaj za zasavsko regijo v Zagorju!
Je pa še ena stvar, o kateri tudi jaz razmišljam. To je plačilo članarine tudi za najmlajše (pri nas je ne plačujejo). Potem bo mogoče staršem "škoda" denarja in bodo zadevo vendarle vzeli bolj resno. Tudi pri meni so neprestani izgovori, da imajo treninge, glasbene šole in še mnogo drugih prostočasnih dejavnosti.
Torej je ključen problem ta, da ti otroci in njihovi starši ne jemljejo gasilskih vaj resno prav zaradi tega, ker ne smatrajo tega kot redno, ampak zgolj kot občasno dejavnost?
Uporabnikova podoba
Mostiščar
 
Objave: 57
Registriran: 27. maj 2007, 13:31
Lokacija: Ljubljana Barje

Objava OperativeC_19 » 16. september 2007, 10:07

Mostiščar, se strinjam s tabo. Kar se tiče interesa hodit na vaje je tako, da čisto vsi ne hodijo isto radi na vaje. Pri meni je tako, da večina mladih zelo radi hodijo in pravijo, da komaj čakajo, da bi vsak dan prišli, potem pa se zgodi, da gre en z ladjo na morje, drugič je eden bolan, tretjič je spet nekaj drugega... Nisem še bil na Igu, si pa zelo želim, saj sem prijavljen že 2 leti, pa ni nič s tega. To si lepo napisal kar se tiče članarin pa tega... Tudi sam sem že rekel, da mogoče ne jemljejo tega resno (nekateri), ker imajo vse kar hočejo in to zastonj (za pit, za jest, tekmovanja, izleti...) in so mogoče celo malo preveč razvajeni... Je pa tudi to res, da je naše društvo v mestu in ne na vasi, to pa že itak vemo, da je na vasi bolše kar se tiče samega povezovanja, druženja... Vaje imamo več al manj že kar nekaj tednov pred tekmovanjem, imamo tudi druge aktivnosti, npt. lansko leto smo naredili veliko risbo iz lepenke, ter jo tako zadnjo vajo prodali na lecitaciji in dobili 35.000 sit. barvali smo na sode, igric mam tudi celo mapo, tako da dolgač ni, da bi se samo "špricali" z brentačami... SAJ PRAVIM, PRI MENI JE PROBLEM BOL V STARŠIH, NE PRI OTROCIH:). KAR PIŠITE ŠE, KAKO JE PRI VAS, VESEL SEM VSAKEGA MNENJA.


LP, SANDI
Druži nas skupno načelo, da ne bi kaj zagorelo...
Uporabnikova podoba
OperativeC_19
 
Objave: 76
Registriran: 9. januar 2006, 12:32
Lokacija: Trbovlje - Gabrland

Objava Mostiščar » 16. september 2007, 11:19

Tudi mi smo na mestnem področju (in to celo razvajena Ljubljana), tako da se popolnoma strinjam z razliko k pristopu.
Ali spadate v zasavsko regijo? Potem boste letos imeli pri vas (9., 10., 16., 17. november 2007 v Zagorju) organiziran tečaj za mentorja mladine!
Preveri v Vulkanu, če si res prijavljen.
LP, Robert
Uporabnikova podoba
Mostiščar
 
Objave: 57
Registriran: 27. maj 2007, 13:31
Lokacija: Ljubljana Barje

Objava BAČO » 16. september 2007, 11:25

Mostiščar je napisal:Ali spadate v zasavsko regijo? Potem boste letos imeli pri vas (9., 10., 16., 17. november 2007 v Zagorju) organiziran tečaj za mentorja mladine!


Na žalost je v zasavski regiji glede izobraževanja, Zagorje "svoja regija" :? , saj se le redkokdaj ali nikoli ne odločijo za izvedbo tečaja skupaj z GZ Trbovlje in Hrastnik :!:

LP BAČO :twisted:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava OperativeC_19 » 16. september 2007, 13:42

Saj ti pravim, da sem prijavljen že 2 leti, pa ni nič....
Kakorkoli, na tečaju verjetno ne bo noben povedal, zakaj so nekateri starši pač neresni in zakaj imajo svoje "fore".....
Se ga bom pa vseeno udeležil, zakaj pa ne!?
Druži nas skupno načelo, da ne bi kaj zagorelo...
Uporabnikova podoba
OperativeC_19
 
Objave: 76
Registriran: 9. januar 2006, 12:32
Lokacija: Trbovlje - Gabrland

Objava nikinika » 30. september 2007, 19:19

Jaz sem tudi mentorica mladine že 5 let. No pri nas je pa kar ok s tem. Otroc pridejo peš, s kolesom, ene tud starši pripeljejo. So pa tako itak zainteresirani, da vsi lepo hodijo na vaje, ker tudi drugače veliko damo na mladino, ne sam v času tekmovanj. In so kar navdušeni. Sedaj npr. so bli zelo razočarani, ker je odpadlo tekmovanje, ker smo šli pomagat v Železnike!

Drugače pa....rezerve itak morajo biti, ker je vedno tako, da kakšen manjka na vajah, še posebej če majo kakšne šolske izlete. Letos npr. imamo ravno 2 pionirja premalo, da bi meli 4 pionirske ekipe. In potem smo jih porazdelili v ostale desetine...pa se tudi na vajah menjajo, da se jih vključi notri v ekipo, ampak vsi vedo, da na tekmovanju bo tekmoval tisti ki je boljši....sem jim lepo razložila, da rezerve niso kr nekaj, ampak morajo znati vse, za primer poškodbe, bolezni....Pa tudi sekirajo se ne veliko, če slučajno ne bo kdo tekmoval, pa bo pač "samo rezerva", ker itak vedo, da je zmagala skupina. Tako da imamo pa vsaj navijače zraven :) :) :)

Drugače pa....verjemi, da so povsod problemi z otroci, da se zmislijo pridit in ne. Zadnjič se je pri somentorici v ekipi eden zamislu, da zdaj pa ne bo več hodil, ker pač je najstarejši v ekipi in ne bo s samimi novimi, ki "nič ne znajo" delati. In potem sva se malo na ostro pomenila, malo mu je blo treba razložiit koliko bo on pomemben, ko bo velik gasilec, pa da ravno zato, ker je najstarejši mora biti zgled drugim in jim pomagat, pa jim kaj povedati če ne znajo...no in počasi sva pršla do tega, da se je spravil nazaj v ekipo in zdaj najbolj pridno dela :) jah, je treba kdaj kakšno poučno reči, tako da malo razmišjajo!!!! pa seveda...povedati na lep način, brez kričanja, čeprav včasih je kar potrebno povzdignit glas!!!

Držim pesti, da boste imeli čim manj problemov z odsotnostjo!
nikinika
 
Objave: 22
Registriran: 21. april 2007, 21:04

Objava hec » 30. september 2007, 22:55

Jaz se tudi že 4 leta ukvarjam z mladino in v društvu se z njimi ukvarjamo res maksimalno. Imamo 15 pionirčkov, delamo z njimi čez celo leto, delamo vse programe od preventivnih značk do veščin in tekmovanj, imamo tudi članarino, ki jo plačujejo, mentorji so izobraženi imajo specialnost....vsi pogoji!
Ampak, še zmeraj se srečujemo s popolnoma istimi problemi kot vsi ostali! Tako, da vam iz prve roke povem, da problem ni v nas gasilcih, ampak v družbi, ki sprejema gasilstvo tako, kot ga pač sprejema! In to opažam tudi pri starših od otrok, ki imajo pri pionirčkih zelo velik vpliv, na samo udejstvovanje njihovih otrok v gasilstvu!
Uporabnikova podoba
hec
 
Objave: 902
Registriran: 17. februar 2006, 1:55


Nazaj na Mladina

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron