ALI JE TUDI GASILCE STRAH !?!

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
dollar
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dollar »

Janez ! Ko bi ti našega MARTINA poznal, bi drugače razmišljal!!!
MALO JE TAKŠNIH predsednikov, ko z operativci v prvo linijo letijo! Pa čeprav imajo službo, ženo in otroke je vedno v PRVI BOJNI LINIJI!!!
VSA ČAST , in s takšnim človekom te ni strah " bilo kam it!!" :!:

LP Robi
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Janez Koncilija napisal/-a:Mogoče lahko besedo strah zamenja beseda tesnoba, pa smo verjetno že bližje.
Morda tudi jaz dobro poznam ta vaš občutek pred požarom - že petnajst let ga doživljam pred prvim spustom po kakšni reki, pred zahtevno tekmo pri visokem vodostaju, pred kakšnim reševanjem, ko sploh ne veš točno, v kaj se podajaš.

Včasih, ko stojimo ob reki, tik preden štartamo, steče beseda tudi o tem.
Predvsem v stilu: "Kaj je, stari a te je kaj strah?"
In priznam, da me je. Čeprav to ni tisti strah, ki ga poznam iz otroštva, bolj tesnoba, kot je napisal Janez. Približno tako, kot pred bungee skokom, ali pa pred vožnjo z motorjem po Grobniku.

Trdim, in za temi besedami stojim, da je ta občutek potreben. Ker ko ga več ne bo, potem bodo stvari postale presneto nevarne. Vode se namreč ne rabiš bati, moraš pa jo spoštovati, in to spoznaš takrat, ko prvič občutiš njeno moč. Podobno, kot pri ognju.

Naši mulci stvari na rekah že precej dobro obvladajo in upam si trditi, da vedo, kaj počnejo. A vendar se včasih zgodi, da tega "straha" pri njih ne vidim. Tako smo recimo bili lani prve dni oktobra na tekmi za Evropski pokal v Čunovem - na najlepši in najzahtevnejši umetni progi v Evropi. Tri dni smo raftali, pa furali kajake in minirafte, pa dosti tudi plavali, in vse je bilo OK. Seveda, proga je projektirana tako, da se nesreče ne morejo zgoditi.

Tisti dan, ko smo se vrnili v Maribor, je po stari strugi reke Drave teklo okrog 800 kubičnih metrov na sekundo - normalni pretok je dvajset metrov. Seveda so vsi mulci takoj začeli: "Ej, a lahko gremo s kajaki po Dravi do Dvorjan?"

Pa jim nisem pustil. Iz enega samega razloga, ker so tiste dni prej dobili občutek, da "držijo boga za jajca", da so Supermani, da se jim ne more nič zgoditi. Pa jim nisem dovolil, čeprav sva se s trenerjem skoraj skregala, ker smo spustili izredno priložnost za trening na divji vodi, na divji Dravi.

Pač, ziher je ziher, In tisti, ki me poznajo, me poznajo kot ziheraša, ki niti na Dravi ne dovoli veslanja brez jopiča. Eden izmed naših vodnikov, ki je tudi izvrsten učitelj kajaka, že drugo sezono ne sme voziti turistov za nas, ker je dovolil, da so se v njegovem raftu po Dravi vozili turisti brez jopičev in tudi po opozorilu ni poskrbel, da bi si jih ponovno oblekli. Jebiga, jopič na vodi je potreben. Saj se tudi padalcu lahko kaj zgodi, če skoči iz letala, pa nima na sebi padala.

Tako pač je. In dokler me bo pred raftingom v želodcu malo stiskalo, vem da sem zdrav in OK. Ko me bo pa nehalo, bom pa za vedno slekel neopren in vrgel veslo v kot. Takrat bom namreč sam sebi nevaren, in s tem lahko v nevarnost spravim tudi tiste, ki mi na spustih zaupajo. Preveč smrti sem že videl na vodi, in zelo dobro vem, zakaj so umrli.

Ker jih v želodcu ni več stiskalo, ker so mislili, da vse znajo in ker so mislili, da je strah samo za strahopetce. Pa so se presneto fejst zmotili.

LP, R. :wink:
Uporabniški avatar
gonzo 19

Odgovor Napisal/-a gonzo 19 »

TESNOBA!?
Vprašajmo se kaj tesnoba sploh je,zakaj je človeku tesno?
Neki mislec je rekel,da je tesnoba strah predbližino smrti!?!
Nek drugi pa,da je tesnoba strah pred odločitvijo od katere je odvisna naša bodočnost,težko jih je razumeti.
Torej v vseh primerih nastopi,ko umanjka neka neka trdna struktura,meja,ki nas na nek način pred nečim varuje.Kaj je pa to tisto nekaj ,zakaj se tako počutimo pa mora posameznik ugotovi sam.
ODGOVOR:
TESNOBA JE TEMELJNO RASPOLOŽENJE,KI NAS SOOČI Z NIČEVOSTJO.
(Heidegger,Martin,1889-1976)
Uporabniški avatar
gonzo 19

Odgovor Napisal/-a gonzo 19 »

dollar napisal/-a:Janez ! Ko bi ti našega MARTINA poznal, bi drugače razmišljal!!!
MALO JE TAKŠNIH predsednikov, ko z operativci v prvo linijo letijo! Pa čeprav imajo službo, ženo in otroke je vedno v PRVI BOJNI LINIJI!!!
VSA ČAST , in s takšnim človekom te ni strah " bilo kam it!!" :!:

LP Robi
Dragi moj prijatelj Robi gasilstvo je moštveno delo katero zahteva celi atom ne pa samo jedra.
-Moti me v tvojem besedilu beseda predsenik,ker v intervenciji je vsak predsenik, gasilec operativec.
-V PRVI BOJNI LINIJI kaj pa ti je, misliš prvi napadalec?
-Za ženo, otroke skratka družino mora vsak posameznik sam razmislit v kaj se bo spustil, v kakšen riziko.
-VSA ČAST....."bilo kam it!! Človeka,ki ni strah kot si navedel pa je lahko nevaren tako sebi kot sočloveku v določenih situacijah!!!
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Strah ali tesnoba , vseeno . Vseeno dokler nas ta občutek vodi k treznemu ravnanju in nas zadržuje ali nam ne dopusti brezglavih potez takrat , ko jih ne sme biti .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
bobnar
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a bobnar »

Strah je prisoten pri vsakomur od nas!! Ampak nekateri ga znajo zelo dobro obladovati, nekateri pa malo manj. Seveda če imaš že sabo več intervencij te je strah manj, kot pa nekatere ki nimajo veliko izkušenj.

Kar se pa tiče poklicnih gasilcev pa menim da bolje da gredo oni prvi saj so veliko bolj izurjeni od nas. Če pa prispeš na mesto intervencije pred njimi, kar ni ravno pogost pojav, pa moraš prevzeti odgovornost na svoja ramena. To je pa pol druga stvar :D
Skupaj rešujemo življenja!!
Uporabniški avatar
edvard
Kraj: Komen

Odgovor Napisal/-a edvard »

Bobnar najprej lepo pozdravljen !
Želel bi te le opomniti da ne mešaj poklicnih ali prostovoljnih navsezadnje smo vsi krvavi pod kožo ne glede na izkušnje.Res je da s časoma ko pridobiš dragocene izkušnje si bolj dovzeten za kakšne stvari-dogodke.Kot pa je že bilo napisano se vprašaj kaj pa tam ko nimajo računat na nič drugega kot na svoje znanje in sposobnosti (kar se tiče prostovoljnih)!
Moje mnenje se pridružuje vse tistim kateri pravijo da strah-tesnoba ni nič napačnega! :wink:

Drugač pa :korajža velja
DELAJ NAPAKE, AMPAK DELAJ JIH PRAVILNO! (LOESJE)

http://www.carnium.si
http://www.gasilcikranj.si
Andrej P.
Kraj: PGD Vižmarje - Brod

Odgovor Napisal/-a Andrej P. »

Uroš Lenarčič napisal/-a:Najbolj pa upoštevam naslednje besede: "Če poznaš ogenj, ti ne more nič, če se ga bojiš, ti je najhujši sovražnik. Nikoli pa ne veš kaj se lahko zgodi."
A je to kaka new age pogruntavščina ali kaj? A sta z ognjem na "ti"? Ga boš lepo prosil, da ugasne pa ti bo prijatelj uslugo naredil ali kako je s tem?

Če se ognja močno bojiš se boš verjetno držal stran, če pa ga "poznaš" tako kot veliko "znalcev", nafilanih z adrenalinom pa se ti po mojem lahko hitro zgodi, da boš naredil kako hudo neumnost zaradi napačne ocene situacije.
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Čeprav dam roko v ogenj, da Uroš dobro razmišlja v smislu previdnosti kljub temu da je začetnik, ima Andrej prav. Ognja se ne moreš in ne smeš nehati bati zato ker ga "poznaš". Bolj se mi zdi da si v največji nevarnosti ravno takrat, ko imaš občutek, da ti je vse jasno in da "ogenj poznaš". In če smo ravno pri vodilih, ki jih je modro upoštevati, je meni všeč rek, ki sem ga slišal na Igu od modrega gasilca z veliko izkušnjami: "Ogenj je dober hlapec in slab gospodar."
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Ognja se ne smeš bati :!: A spoštuj ga z vsem spoštovanjem, kajti on je nevaren nasprotnik :!:

Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

Še moje mnenje strah vsakogar je strah seveda pa odvisno od situacije, če te ni strah prej te je pol po opravljeni nalogi ko preletiš dogodke in začneš razmišljat, prej deluješ za druge.
Ta hudi PGD VRBJE.
Odgovori