Po nevradnih informacijah naj bi se danes začel na Igu tečaj za hotfire inštruktorje a ve kdo kaj več?
LP.
TEČAJ ZA INŠTRUKTORJA
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
TEČAJ ZA INŠTRUKTORJA
I POSLE TITA TITO
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Neuradnim informacijam na rob: danes (10. 12. 2004) je uspešno končalo usposabljanje za inštruktorje HFT 11 mlajših gasilcev. Usposabljanje je trajalo od ponedeljka do petka. Dnevno od 8 do 10 ur usposabljanja.
Usposabljanje je nadzoroval švedski inštruktor, izvajali pa so ga slovenski inštruktorji, ki so pred leti opravili enako usposabljanje pod vodstvom švedskih inštruktorjev. Novopečeni inštruktorji so bobili tako švedska kot tudi slovenska potrdila o usposbljenosti. To jim daje pravico voditi HFT tečaje tudi v mednarodnih tečajih.
Bilo je nekaj manjših nasprotovanj glede udeležbe posameznikov. Nekateri pač smatrajo, da so preko vsega poklicani, da odločajo. Žal ni tako.
Mnenje nadzornega inštruktorja iz Švedske glede izvedbe usposbljanja je bilo zelo dobro. Zlasti je pohvalil našo veliko skrb za varnost.
HFT pozdrav
Janez
Usposabljanje je nadzoroval švedski inštruktor, izvajali pa so ga slovenski inštruktorji, ki so pred leti opravili enako usposabljanje pod vodstvom švedskih inštruktorjev. Novopečeni inštruktorji so bobili tako švedska kot tudi slovenska potrdila o usposbljenosti. To jim daje pravico voditi HFT tečaje tudi v mednarodnih tečajih.
Bilo je nekaj manjših nasprotovanj glede udeležbe posameznikov. Nekateri pač smatrajo, da so preko vsega poklicani, da odločajo. Žal ni tako.
Mnenje nadzornega inštruktorja iz Švedske glede izvedbe usposbljanja je bilo zelo dobro. Zlasti je pohvalil našo veliko skrb za varnost.
HFT pozdrav
Janez
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Janez H. omenil si 11 mlajših gasilcev, ki je končalo tečaj za inštruktorje.
Mene pa zanima ali lahko naredi ta tečaj tudi kdo ki je požar videl samo od daleč ?
Ker si sam načel vprašanje da vsak ne mora odločat , kar je prav, bi bilo zanimivo vedet kakšni so pogoji za pristop.
Moje stališče je jasno, seveda pa nima nobene teže, učiti in trenirati druge kako se gasi notranji požar ne more nihče , ki tega ni sam nekaj let opravljal.
Pa lep vroči pozdrav od lumpa !
Mene pa zanima ali lahko naredi ta tečaj tudi kdo ki je požar videl samo od daleč ?
Ker si sam načel vprašanje da vsak ne mora odločat , kar je prav, bi bilo zanimivo vedet kakšni so pogoji za pristop.
Moje stališče je jasno, seveda pa nima nobene teže, učiti in trenirati druge kako se gasi notranji požar ne more nihče , ki tega ni sam nekaj let opravljal.
Pa lep vroči pozdrav od lumpa !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
France Prešeren je hodil v šolo. Naučili so ga pisati, imen njegovih učiteljev se nismo učili.
Ivan Cankar ima podobno zgodbo.
Oba (Prešeren in Cankar) veljata za nedosegljiva v slovenski literaturi.
Želim povedati, da samo praksa ni vse. Inštruirati pomeni:
- znati delati to kar učiš
- imeti potrebno teoretično "podlago"
- znati svoje znanje prenašati na druge
- imeti neskončno potrpljenje ob stalnem ponavljanju
- biti sposoben prenašati znanje tako, da učenec nima občutka
podrejenosti
- in še bi lahko našteval
Dobil sem opredlog, da bi vzeli med inštruktorje osebo ( dolgoletni poklicni gasilec), ki je prišel na tečaj (kot član nekaga PGD), ga po eni uri zapustil, ker :"Tu se nimam kaj naučiti". Jano je pokazal koliko več je od ostalih. Ni se oziral na "sošolce", ki na tečaj niso prišli z njemu enakim znanjem (recimo tako).
Torej naj bi se usposabljanje prilagodilo le najboljšim, ostale pa odslovilo?
Po drugi strani pa njegovo znanje ni odstopalo od ostalih. Oseba, ki se tako vzvišeno obnaša nima kaj iskati med inštruktorji. Ni le znanje in izkušenost, je tudi kvaliteta osebnosti.
Koliko požarov je kdo videl ni merilo znanja. Tu je niz drugih vprašanj. Lahko bodo, če bomo ratzčiščevali, za marsikoga zelo neprijetna. Tudi razprava o tem ni tema tega prispevka.
Janez
Ivan Cankar ima podobno zgodbo.
Oba (Prešeren in Cankar) veljata za nedosegljiva v slovenski literaturi.
Želim povedati, da samo praksa ni vse. Inštruirati pomeni:
- znati delati to kar učiš
- imeti potrebno teoretično "podlago"
- znati svoje znanje prenašati na druge
- imeti neskončno potrpljenje ob stalnem ponavljanju
- biti sposoben prenašati znanje tako, da učenec nima občutka
podrejenosti
- in še bi lahko našteval
Dobil sem opredlog, da bi vzeli med inštruktorje osebo ( dolgoletni poklicni gasilec), ki je prišel na tečaj (kot član nekaga PGD), ga po eni uri zapustil, ker :"Tu se nimam kaj naučiti". Jano je pokazal koliko več je od ostalih. Ni se oziral na "sošolce", ki na tečaj niso prišli z njemu enakim znanjem (recimo tako).
Torej naj bi se usposabljanje prilagodilo le najboljšim, ostale pa odslovilo?
Po drugi strani pa njegovo znanje ni odstopalo od ostalih. Oseba, ki se tako vzvišeno obnaša nima kaj iskati med inštruktorji. Ni le znanje in izkušenost, je tudi kvaliteta osebnosti.
Koliko požarov je kdo videl ni merilo znanja. Tu je niz drugih vprašanj. Lahko bodo, če bomo ratzčiščevali, za marsikoga zelo neprijetna. Tudi razprava o tem ni tema tega prispevka.
Janez
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Mislim , da je to to kar sem hotel jaz povdariti. Z napisanim pa se strinjam. Nekdo je lahko dolgoletni profesionalec, ko pa je treba nekaj predstavit ali znanje prenest na drugega pa bi raje jarke za mobitel kopal kot predaval!janez napisal/-a: - znati delati to kar učiš
Janez
Tak to je.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Glede "mlajši" - zame je vičina v tem razredu - glede moje starosti.
Pred nekaj meseci mi je zobozdravnik naštel, kaj naj si dam v goflji popraviti in na koncu je povedal še vrednost (booogaaaatooo). Pa sem rekel: "Koliko pa bi vi vližili v star avto?". Oba sva se nasmejala in imel bom take zobe kot jih imam - še tako preveč grizem.
Je pa tako: v mlade (mlajše) moramo vlagati - se bo obrestovalo. Mladi se še lahko izboljšajo, mi stari se ne damo - trma, zlopba.... ali pa se nismo več spopsbni prilagajati.?.?
Ostareli pozdrav
Janez
Pred nekaj meseci mi je zobozdravnik naštel, kaj naj si dam v goflji popraviti in na koncu je povedal še vrednost (booogaaaatooo). Pa sem rekel: "Koliko pa bi vi vližili v star avto?". Oba sva se nasmejala in imel bom take zobe kot jih imam - še tako preveč grizem.
Je pa tako: v mlade (mlajše) moramo vlagati - se bo obrestovalo. Mladi se še lahko izboljšajo, mi stari se ne damo - trma, zlopba.... ali pa se nismo več spopsbni prilagajati.?.?
Ostareli pozdrav
Janez