Za tečaj specialnosti dihalne naprave, obnovitveni tečaj specialnosti dihalne naprave, usposabljanje gasilcev za gašenje notranjih požarov, modul A, B in C mora gasilec opraviti naslednji zdravniški pregled (veljavnost zdravniškega spričevala je 3 leta):
ZDRAVSTVENI PREGLED ZA OPERATIVNEGA GASILCA, KI OPRAVLJA NAJZAHTEVNEJŠA OPRAVILA IN UPORABLJA IZOLIRNO DIHALNO NAPRAVO OBSEGA (4. člen Pravilnika o ugotavljanju zdravstvenih sposobnosti operativnih gasilcev):
- anamnezo
- klinični pregled
- elektrokardiografijo
- spirometrijo
- laboratorijske preiskave krvi (hemogram, krvni sladkor in ob indikaciji jetrni testi) in urina
- cikloergometrijo
- oceno vidnih funkcij (visus, forzija, fuzija, barvni, globinski in nočni vid)
- preiskavo sluha s šepetom in po potrebi ADG
- psihološki pregled
Celoten pravilnik je objavljen v URL 65/2007 in URL 80/2008.
Zdravniška spričevala morajo biti izpolnjena na ustreznem obrazcu!
Preiskave krvi in urina lahko opravite pri izbranem zdravniku, kar poceni celotni pregled, vendar izvidi ne smejo biti starejši od 3 mesecev.
Vse ostalo pa je potrebno opraviti pri medicini dela, športa in prometa. Obrazec dobiš pri svoji tajnici v društvu.
Poteka pa kot vsak zdravniški pregled, kjer te tudi povpraša, če imaš kakšne probleme z dihanjem, astma... Jaz sem ji še mogel razložiti kaj je to sploh izolirni dihalni aparat in kako deluje, ter kje ga uporabljamo v gasilstvu.
Za mandlje pa mo mojem ne bi smel biti tak problem, če te ne ovira pri dihanju, požiranju...