Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

VROČI TRENINGI

Tečaji, vaje, šola ...

Moderator: Oskar

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

VROČI TRENINGI

Objava Gost » 12. julij 2002, 14:30

Vedno bolj se navdušujem nad idejo, da bi organiziral vroči trening za društva v naši GZ. Vem že za nekaj objektov, ki se bodo v bližnji prihodnosti rušili in so idealni za izvedbo vročega treninga. Zanima me, če ima kdo že kakšne izkušnje?? :?:

Metod
Gost
 

vroči trening

Objava Milan Dubravac » 14. julij 2002, 10:49

Izkušnje z vročim treningom ima v Sloveniji le malo ljudi. Na državnem nivoju se bo tovrstno realistično usposabljanje vzpostavilo verjetno še letos. Na Igu so v ta namen že postavljeni kontejnerji. To znanje smo povzeli po kolegih s Švedske. Stvar je enkratna in bo v prihodnje mnogo bolj animirala prave gasilce kot pa kakšno tekmovanje z razmetavanjem suhih cevi. Tudi variante s kurjenjem opuščenih hiš so zelo dobre. Pred tem pa je obvezno potrebno iti skozi osnovni hot fire trening. Če želiš s takim treningom doseči vse efekte je zelo zelo nevarno. V zvezi z varnim delom je namreč toliko podrobnosti, da se kar tako tega res ne da delati. Podrobno je treba tudi skozi teoretični del. Švedski gasilec na temo hot fire mora vsake 2 leti poslušati 26 ur teorije, ki se v glavnem ponavlja. S tem vzdržujejo visok nivo usposobljenosti. Pri nas pa bi to med gasilci prav gotovo povzročilo odpor. Tudi praktični del gre zelo postopno tako, da na koncu resnično veš kako se ogenj obnaša in kdaj je nevaren. Ko zaključiš tako izobraževanje naj bi obnašanje ognja poznal do te mere, da že na zunaj lahko oceniš v kateri fazi razvoja je požar v notranjosti in kakšna temperatura je približno.
Zaradi kompleksnosti takega treninga ne priporočam vročega treninga za gasilce, ki nimajo ustreznega predznanja.
Najtežje delo imajo pri tem inštruktorji, ki tudi fizično opravijo največje napore
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Objava metodg » 15. julij 2002, 8:48

Ko razmišljam o vročem treningu, me je stalno strah o prevzemu odgovornosti za varnost udeležencev vročega treninga. Strinjam se, da morajo biti inštruktorji zelo usposobljeni in upam, da se bodo inštriktorji in predavatelji na to temo lahko kmalu dodatno usposabljali. Za začetek sem jaz bolj mislil, da bi ta trening v objektih, ki so namenjeni rušenju potekal tako, da bi bili prostori samo močno zadimljeni. Tako se bodo gasilci naučili gibati v zadimljenih prostorih in poizkusili različne načine vstopa v prostore.
Slovenske literature o efektih, ki lahko nastanejo ob požarih pa je zelo malo oz. skoraj nič, tako da smo bolj ali manj prepuščeni sami sebi in temu, koliko nekoga taka zadeva zanima. Mene zelo zanimajo efekti kot so "povratni ogenj"in "preskok ognja", zato v bližnji prihodnosti planiram nekakšno usposabljanje na to temo, seveda za začetek bolj teoretično. Litratura, ki sem jo dobil, je večinoma v angleščini, dobil sem jo pa z interneta in ameriškega priročnika.

Metod G. :D
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava Milan Dubravac » 15. julij 2002, 20:34

Literaturo na to temo še pripravljam, za teoretični del imamo izdelan kovček s kemijskimi poskusi, imam tudi miniaturni flashover kontejner. Tako usposabljanje bo skupaj trajalo približno 30 ur (3 dni). 4 inštruktorji smo bili na usposabljanju na Švedskem. To je zaenkrat začetek. Kakšna bo dejanska praktična realizacija še ne vem. Ali bo to preko GZ ali preko uprave za ZR tudi še ni določeno. Lahko bo tudi preko obeh institucij. V začetku se mi zdi smiselno, da je to centralizirano. Nastal naj bi hot fire team, ki bi izvajal tovrstna usposabljanja. Kasneje bi mogoče usposobili inštruktorje tudi širše. Moje globoko prepričanje je, da pravi operativni gasilec postaneš šele po takem realističnem usposabljanju. Vsi, ki so do sedaj imeli priliko preizkusiti začetke takega usposabljanja (PGE Jesenice, PGE Celje in 9.generacija poklicnih gasilcev) so vsi do zadnjega to ocenili z oceno 10. :)
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Vroči trenig - odgovor na vprašanje

Objava Gost » 15. julij 2002, 23:29

"Vroči trening" je prav gotovo želja vseh, ki smo se zavzemali za to, da se gasilci praktično usposobijo za zahtevno delo pri izvajanju gašenja in reševanja v požarih. Doslej smo veliko naredili na usposabljanju gasilcev, vedno znova pa se je zataknilo pri praktičnem usposabljanju gasilcev v razmerah, ki ponazarjajo dejanske pogoje gašenja požarov.
Po daljšem obdobju nam je v IC na Igu uspelo "zagnati" aktivnosti za izgradnjo ustreznih poligonov in objektov za usposabljanje gasilscev v dejanskih razmerah, ki jih lahko pričakujemo pri gašenju požara. Seveda so to zaenkrat začetki in prva, skorajda poskusna usposabljanja so opravljena, cilj pa nam je zagotoviti pogoje za množičnejšo usposabljanje in končni cilj nam mora biti, da bodo vsi operativci, ki bodo dejansko izvajali gašenje požara, opravili tudi "vroči trening".

Zažig in gašenje starih objektov je prav gotovo lepa priložnost za izvajanje vaj dejanskega gašenja, pri tem pa vam zaradi varnosti, ki je v takih objektih ne morete zagotoviti, odsvetujemo izvajanje notranjih napadov, ki so v tem primeru lahko nevarni in nepredvidljivi kot je to primer pri pravih intervencijah gašenja. Postavlja pa se lahko tudi nekaj ekoloških vprašanj takega požiga, na kar vas lahko opozorijo tudi domači naravovarstveniki.

Dejansko gašenje požarov v notranjih prostorih je varneje izvajati pod nadzorom ustrezno usposobljenih in izkušenih inštruktorjev v objektih, ki so namensko grajeni in prilagojeni za zagotavljanje maksimalne varnosti gasilcev pri izvajanju usposabljanja.

Vsekakor pa nam je cilj, da za slehenega operativnega gasilca zagotovimo to usposabljanje. . Usposabljanja pa se bodo izvajala preko IC Ig, za vse prostovoljne gasilce pa preko Gasilske zveze Slovenije.

Lep pozdrav!

Matjaž
Gost
 

Vroči trening

Objava metodg » 16. julij 2002, 8:45

Se popolnoma strinjam z obema, da se s tako zadevo ne smemo igrati. In sta me že tudi prepričala, da sam takega treninga ne bom izvajal. Vsaj zaenkrat ne oz. dokler se zadev ne naučimo. Pojavlja se mi vprašanje, glede vročih treningov na Igu. Že sedaj so čakalne vrste za specialnosti kot so "dihalne naprave", "tehnično reševanje", itd... Glede na odziv, ki je bil pri poklicnih gasilcih na vroči trening se lahko pričakuje da bo pri prostovoljcih še večji odziv, tako da boš na usposabljanje čakal tudi leto in več.
Na objektih, ki so namenjeni rušenju bomo imeli "hladne treninge", saj je tudi pomembno, da se gasilec privadi na različne vstope v stanovanja in polagane cevi po stopniščih in še kaj. Na takih objektih to lahko izvajamo bolj brez skrbi, ker lahko kakšno stvar uničimo ali razbijemo.

Metod G.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Profi ali prostovoljci

Objava Matjaž H. » 19. julij 2002, 11:39

Zanima me ali vi na tej temi govorite kot profiji ali kot prostovoljci ali oboje. Kajti v našem PGD in zvezi posamezna društva že prakticiramo taksne in drugacne vaje (mokre), za hot varianto pa smo se odlocili, da jo pripravimo letos. pravkar je v pripravi elaborat, objekt pa je že izbran.

Matjaž H.

Isti način mišljenja s katerim smo stavari reševali v preteklosi, ne učinkuje na reševanje stvari v prihodnosti!

Albert E. :wink:
Matjaž H.
 

Profi ali prostovoljci

Objava metodg » 22. julij 2002, 9:28

Jaz govorim o tej temi kot prostovoljec, ki še nima nobenih izkušenj z vročim treningom.
:D Metod G.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

mnenje

Objava Milan Dubravac » 22. julij 2002, 14:50

Na področju vročih treningov smo več ali manj v Sloveniji vsi neizkušeni. Še enkrat opozarjam na varnost pri tovrstnem početju. To ni pretiravanje ampak opozorilo. Potrebno je predhodno teoretično znanje, dobra fizična pripravljenost gasilcev in kvalitetna zaščitna oprema. V Sloveniji vsaj 80% gasilcev ne pozna pojavov kot so povratni ogenj, požarni preskok in eksplozija dima niti teoretično. To ne govorim v smislu podcenjevanja ampak želim poudariti kompleksnost teh pojavov.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Re: mnenje

Objava Gost » 22. julij 2002, 15:13

Milan Dubravac je napisal: V Sloveniji vsaj 80% gasilcev ne pozna pojavov kot so povratni ogenj, požarni preskok in eksplozija dima niti teoretično.

Mislim, da teh 80% lahko mirno povečaš na 90% če ne še več.
Premalo smo seznanjeni s takimi pojavi, ki se lahko zgodijo ob vsakem požaru. Kot predavatelj se mi zdi razumevanje teh pojavov zelo pomembno, zato mislim da bi bilo potrebno takšno usposabljanje (vsaj teoretično) najprej izvesti z inštruktorji in predavatelji. Mnogi si ne predstavljajo(mo), kako do teh pojavov pride, kaj ukreniti da do teh pojavov ne pride...

Mislim, da smo že podali predlog za odprtje nove teme v forumu...

Metod G. :P
Gost
 

pogostos pojava

Objava Matjaž H. » 22. julij 2002, 15:38

Zdravo!

Najprej hvala za posredovane odgovore!

Ja vse lepo in prav zanima pa me kako pogosto prihaja do teh pojavov na intervencija, če seveda sploh obstaja statistika. Ter ali se je morda kdo z njimi že srečal. In ali so zaradi njih v SLO že nastale poškodbe pri gasilcih, čeprav že samo en poškodovan gasilec pomeni veliko škodo in alarm za preplah. Tako da morda res ni slabo da se prej izobrazimo in pripravimo na tekšne stvari.

LP!

Matjaž
Matjaž H.
 

pojavi

Objava Milan Dubravac » 22. julij 2002, 16:28

Pojavi so zelo verjetni in se vsakodnevno dogajajo, predvsem požarni preskok (flashover). V forumu se žal teh pojavov ne da obrazložiti. Poškodbe gasilcev so se že dogajale, mora pa nam biti cilj da ni nobene. Do poškodb sicer pride, če se vstopa v goreče stavbe. Kje in kateri gasilci vstopajo v goreče stavbe in kje ne pa ne bi komentiral. Veseli me zanimanje za to temo.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Objava Milan Dubravac » 24. avgust 2002, 20:37

V informacijo vsem, ki jih zanima vroči trening. V septembru pride v Slovenijo skupina inštruktorjev iz Švedske in bo usposobila skupino naših inštruktorjev za izvajanje vročih treningov v kontejnerjih na Igu. S tem bodo izpolnjeni pogoji za začetek tovrstnih usposabljanj glede usposobljenih kadrov za izvajanje praktičnih del. Ostane seveda še teoretični del in popolna zagotovitev materialnih pogojev za delo v kontejnerjih. :D :lol: :D :lol:
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Objava metodg » 24. avgust 2002, 23:41

No končno, se je začelo dogajati. Samo skrbi me, da bo za to vrsto usposabljanja tako povpraševanje, da bomo nanj čakali leto in več. Bo treba naredit še en center za usposabljanje.

Bil sem priča požaru pred kratkim, kjer mi ni čisto jasno, kaj se je zgodilo. Ampak bolj ko razmišljam, bolj si mislim, da se je zgodil en skupek večih efektov (rollover, flashover in backdraft). Zadevo smo po začetni zmedenosti zelo hitro ukrotili šele z uporabo ventilatorja.
Čeprav so nekateri starejši gasilci malo "zblojeno" gledali, češ "Glej zrak bojo dovajali. To bo vse pogorelo!", bi nam res vse pogorelo, če ventilatorja nebi uporabili.

Metod G. :D
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava matjaž » 26. avgust 2002, 9:02

Metod, po Pekrah pri Mariboru, se menda podijo duhovi?! :D

Objekti pa naj bi bili še vedno v lasti MORS-a. Glede na to da smo vsi pod istim ministrstvom in da je tam že nekaj infrastrukture, menim da bi bilo potrebno le nekaj dobre volje, elastičnost in seveda sredstev pa bi lahko imeli dva izobraževalna centra. :wink:

LP!
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Naprej

Nazaj na Izobraževanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov