Kako privezati "bombo"
Pravila foruma
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Pravila podforuma »UČIMO SE NA ABC«
- odgovarjate tako, da napišete samo črko pred odgovorom za katerega menite, da je pravilen
- praviloma je samo eden odgovor pravilen, če jih je več ali je potrebno kako drugače napisat odgovor, sestavljalec to tudi posebej napiše
- komentiranje odgovorov ni dovoljeno dokler sestavljavec ne poda pravilnega odgovora
- odgovarjajte »z glave« in šele potem iščite po literaturi, kajti le tako boste preverili svoje znanje
Odg: Kako privezati "bombo"
:::: C ::::
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
pravilen je odgovor A
Nekateri ste odgovorili pravilno. Potrebno je samo logično razmišljanje. To so vprašanja , ki jih ne boste našli posebej zapisna v nobenem učbeniku. Torej: V jeklenki je lahko še plin in le ta je v teloči fazi in plinasti fazi. Bolj ko bomo jeklenko obračali na ventil bolj obstaja nevarnost da se morebitno ishajanje plina še poveča. Torej samo privežemo z vozlom. ki je trden in se zateguje (to je križni vozel na sliki A) in počasi spustimo jeklenko na tla. Če je vroča je ne polivajmo z vodo, ker s tem dosežemo hitre spremembe na pločevini posode.
Je pa res, da kdor redno ne trenira vozlov , navadno po nekaj mesecih zna le še tesarskega.
Nekateri ste odgovorili pravilno. Potrebno je samo logično razmišljanje. To so vprašanja , ki jih ne boste našli posebej zapisna v nobenem učbeniku. Torej: V jeklenki je lahko še plin in le ta je v teloči fazi in plinasti fazi. Bolj ko bomo jeklenko obračali na ventil bolj obstaja nevarnost da se morebitno ishajanje plina še poveča. Torej samo privežemo z vozlom. ki je trden in se zateguje (to je križni vozel na sliki A) in počasi spustimo jeklenko na tla. Če je vroča je ne polivajmo z vodo, ker s tem dosežemo hitre spremembe na pločevini posode.
Je pa res, da kdor redno ne trenira vozlov , navadno po nekaj mesecih zna le še tesarskega.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Tesarski vozel se tudi zateguje in je sam po sebi varnejši od jamborskega brez varovalke. Jamborski vozel je varen samo, če je narejena ustrezna varovalka, to je dodatni vozel.
Na tvoji sliki je varovalka slabo narejena in po moje takšen vozel ni varen oz. ne more biti varnejši/boljši od tesarskega.
Na tvoji sliki je varovalka slabo narejena in po moje takšen vozel ni varen oz. ne more biti varnejši/boljši od tesarskega.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
Varovalka je res narejena bolj na hitro. Ampak razlika med križnim vozlom in tesarskim pa je le velika in tu se ne morem strinjat, da bi bila enakopravna. Pa ne da sem trmast, vozle vežem in učim že 30 let in namen vsakega vozla mi je dobro znan. Tesarski vozel ni druga kot preprosta zanka, ki se zateguje in deluje izključno na principu trenja. To trenje je pa dokaj dobro in se povečuje pri večjem predmetu. Tukaj pa gre za 6mm okrogo železo. Takšno vezanje ne da ni primerno, je celo nevarno za padec predmeta. Najmanjša nepazljivost pri vezanju lahko povzroči razpad vozla in posledično zdrs predmeta.
Križni vozel pa drži pod najmanjšo obremenitvijo in se zateguje na objekt vezanja tudi brez varovalke, čeprav vedno učim izdelavo varovalke.
Je pa res, če nisi navežban lahko zaserješ vsak vozel.
Križni vozel pa drži pod najmanjšo obremenitvijo in se zateguje na objekt vezanja tudi brez varovalke, čeprav vedno učim izdelavo varovalke.
Je pa res, če nisi navežban lahko zaserješ vsak vozel.
-
Aleksander Golež
- Kraj: Maribor
Jaz pa imam eno vprašanje. Pa ne me narobe razumet, na področju vozlov sem totalno neizkušen.
Zakaj pa ne bi bil primeren navadni vozel trikrat zavozlan okoli tiste "štangice" na zgornjem delu "bombe"? Dobro, razen tega, da ga je težko odvezat.
A ni važno samo, da pride varno dol? (konkretno pri tem primeru spuščanja te jeklenke)
Zakaj pa ne bi bil primeren navadni vozel trikrat zavozlan okoli tiste "štangice" na zgornjem delu "bombe"? Dobro, razen tega, da ga je težko odvezat.
A ni važno samo, da pride varno dol? (konkretno pri tem primeru spuščanja te jeklenke)
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni. (Dante)
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
Aleksander, če je res kar si zapisal, da si totalno neizkušen , vpršaj svojega poveljnika, kdaj bo naredli kakšne vaje iz tega področja.
Seveda je namen debate, da pride predmet varno do tal, zato pa je potrebno obvladat vezanje.
Pri vsakem vozlu, ki se ga naučimo, moramo najprej poznat njegov namen, nato pa še tehniko pravlinega vezanja. Potem je tu še vrsta vrvi in ime vozla.
Seveda je namen debate, da pride predmet varno do tal, zato pa je potrebno obvladat vezanje.
Pri vsakem vozlu, ki se ga naučimo, moramo najprej poznat njegov namen, nato pa še tehniko pravlinega vezanja. Potem je tu še vrsta vrvi in ime vozla.
Oskar napisal/-a:pravilen je odgovor A
Ta izjava mi je dala malo misliti, zato sem se odpravil v gasilski dom in ugotovil, da je moje znanje o vozlih....... hmm, priznam...........porazno
Že treniram!
Lp.
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous.
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Vse, kar sem želel povedati je to, da je boljši dober tesarski kot slab jamborski vozel. Nimam nič proti jamborskem vozlu, ga tudi sam pogosto uporabljam in vem, da je uporaben za tisoč in eno stvar. Da se lahko hitro sam razveže, če ni ustrezno narejen, sem videl v praksi.