Stran 1 od 2

Odg: Analiza kandidatov

ObjavaObjavljeno: 28. februar 2008, 19:11
Yanez
Predstavitev kandidata za predsednika poslana na GZ

Jože Berlec, Kamnik, 22.2.2008
Vrhpolje 179,
1240 Kamnik


Zadeva: KRATKA PREDSTAVITEV kandidata za predsednika GZS


Spoštovani,

Kot ste obveščeni s strani kandidacijske komisije GZS, sem po njihovem sklepu 2. seje z dne 21.2.2008 postal eden od kandidatov za mesto predsednika Gasilske zveze Slovenije.
Za lažje odločanje o vaši podpori kandidatu za predsednika GZS, vam v nadaljevanju posredujem nekaj podatkov o sebi.

Jože Berlec, rojen sem 25.10.1949 v Kamniku, kjer sem opravil osnovno šolanje, srednjo šolo strojne stroke sem zaključil v Ljubljani in tudi študij na Univerzi v Ljubljani – Fakulteta za strojništvo.

V gasilske vrste sem stopil leta 1957 in ob odraščanju sem se tudi izobraževal. Leta 1967 sem postal izprašani gasilec in gasilski strojnik, 1969 pa sem opravil tečaj za takratnega nižjega gasilskega častnika in v nadaljevanju še za gasilskega častnika. Višji gasilski častnik sem postal leta 1977, leta 1997 pa visoki gasilski častnik. Še v času študija, leta 1969 sem začel predavati na raznih tečajih, s tem sem nadaljeval vse do danes, sedaj pa predavam le še na izobraževanju za višje in visoke gasilske častnike.

V preteklih 50-tih letih gasilskega delovanja sem opravljal razne dolžnosti na društvenem nivoju, nivoju GZ, regije in tudi državnem nivoju. Bil sem poveljnik PGD Kamnik, poveljnik GZ Kamnik, tri mandate poveljnik regije Ljubljana III. in tako član poveljstva GZS – štiri mandate, dva mandata podpoveljnik GZS, tri mandate član predsedstva GZS (tri mandate sem istočasno član poveljstva in predsedstva GZS) . Vzporedno dva mandata vodim komisijo za tehniko, ki je prav v teh dveh mandatih uveljavila tipizacijo gasilske opreme, vpeljala pregled vozil,…. Aktiven sem tudi v komisiji za tekmovanje, član mednarodne tekmovalne komisije pri CTIF in sem sodeloval na 6. članskih gasilskih tekmovanjih CTIF (gasilska olimpiada) – največkrat kot predsednik komisije za trodelni napad.

Službeno kariero sem naredil po opravljenem študiju v tovarni Titan Kamnik, kjer sem začel kot tehnolog, nadaljeval kot razvijalec, vodja programa, vodja razvoja, vodja investicij, tehnični direktor in dobrih 5 let generalni direktor in predsednik enočlanske uprave. Tu sem si nabral obilico izkušenj pri vodenju (1.200 zaposlenih), gospodarjenju, timskem delu, delu z ljudmi,…. Po dobrih 25. letih dela sem zamenjal področje in v ETI Izlake prevzel vodenje Orodjarne in strojegradnje. Ta 100 članski kolektiv sem uspel preoblikovati iz povsem interne delavnice v delavnico, ki izdeluje naprave in orodja za najzahtevnejše avtomobilske industrije v svetu. Tu sem se zelo podrobno in operativno ukvarjal tudi z vodenjem projektov, kar je danes zelo uporabno znanje na vseh področjih.

Pri svojem delu sem potreboval mnoga dodatna znanja, ki sem jih pridobival s sprotnim izobraževanjem – med drugimi imam mednarodno dokazilo o aktivnem znanju tujega jezika (nemščina), strokovni izpit,….

V letu 1990 so me prijatelji, ki so vodili gibanje političnih sprememb v Sloveniji prepričali, da sem na listi DEMOS kot nestrankarski kandidat kandidiral v zbor združenega dela takratne Skupščine R Slovenije – bil sem izvoljen v direktnih volitvah in tako mi je bilo dano, da sem aktivno sodeloval pri osamosvajanju Slovenije, postavljanju temeljev nove države in ne nazadnje tudi pri zakonskem urejanju pogojev za delovanje gasilske organizacije v Sloveniji.
Prav poznanje s takratnimi ministri mi je omogočilo, da sem prvi organiziral gašenje gozdnega požara s helikopterjem v Sloveniji in tako začrtal pot aktivnosti, ki je danes postala nepogrešljiva.

V svojih aktivnostih v okviru predsedstva in poveljstva GZS sem pogosto deloval v raznih komisijah – vodil sem tudi komisijo, ki je pripravljala izhodišča za organizacijo pokrajinskih zvez, ti zaključki pa so povzročili bistvene spremembe v statutih na vseh ostalih nivojih. Aktivno sem sodeloval tudi pri pripravi sedanjih statutov in menim, da so dobro izhodišče za posodobitev gasilske organizacije. Proces tranzicije pa seveda s tem še ne more biti zaključen, zato pričakujem, da bomo morali prav v prihodnjem mandatu narediti še pomemben premik k izboljšanju možnosti za boljše delovanje gasilske organizacije na vseh nivojih, kljub vedno težjim pogojem za delo. Prav to razmišljanje me je navedlo, da sem se v dogovoru z GZ Kamnik odločil za svojo kandidaturo za to pomembno mesto. Menim, da imam operativnih izkušenj dovolj, organizacijskih sem si pa tudi nabral kar precej na raznih – tudi zahtevnejših področjih.

Gasilska organizacija si zaradi svoje tradicije in tudi obsežnosti zasluži umirjeno vodenje, ki pa mora biti razvojno usmerjeno, odločno, učinkovito in usmerjeno k zelo smelim ciljem. Sem zagovornik sistema, da kar je bilo v pretekli zgodovini dobrega, to je vredno zadržati in razvijati dalje, na drugi strani pa se je nujno tudi organizacijsko približati državam, ki so na nekaterih področjih uspešnejše od nas. V preteklosti zanesljivo ni bilo najprimerneje, da so bili predvsem v organ Predsedstva imenovani predvsem "politično" primerni ljudje, ki z gasilsko stroko niso imeli prav veliko – priznam, da se je v zadnjih mandatih to pričelo občutno popravljati, sedaj pa imamo možnost, da vodenje naše gasilske organizacije prevzame operativec – strokovnjak, ki pa ima tudi obilico organizacijskih znanj in izkušenj.

Spoštovani gasilski tovariši, v kolikor menite, da bi bil primeren predsednik Gasilske zveze Slovenije jaz, vas prosim, da mojo kandidaturo podprete.


Vas pozdravljam z gasilskim pozdravom

Na pomoč!Jože Berlec

Odg: Analiza kandidatov

ObjavaObjavljeno: 28. februar 2008, 23:30
Peter
Yanez je napisal:Kot ste obveščeni s strani kandidacijske komisije GZS, sem po njihovem sklepu 2. seje z dne 21.2.2008 postal eden od kandidatov za mesto predsednika Gasilske zveze Slovenije.
...
Spoštovani gasilski tovariši, v kolikor menite, da bi bil primeren predsednik Gasilske zveze Slovenije jaz, vas prosim, da mojo kandidaturo podprete.


Prvi in zadnji stavek povesta vse. Kandidat je postal, ker so drugi tako želeli in tudi sam zase ni prepričan, da bi bil lahko dober predsednik. :lol:

Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 28. februar 2008, 23:43
Drago
Vsak kandidat naj ima na našem forumu enake možnosti - za razliko od možnosti, ki jih (samo nekaterim) nudi GZS 8)

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 29. februar 2008, 17:47
Milan Dubravac
Drago se absolutno strinjam!!
Edini zadržek je zame, če mi kdo grozi z odvetniško pisarno in seveda tisti, ki ga podpirajo.
Pričakujem tudi mnenje kandidata Berleca glede kandidatov za poveljnika, kandidat za predsednika se mora izjasniti glede kandidata za poveljnika če spoštuje operativo!!

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 29. februar 2008, 18:41
dollar
NE PODPIRAM NOBENEGA OD NAVEDENIH! :evil:

Odg: Analiza kandidatov

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2008, 9:53
Drago
Peter je napisal:Prvi in zadnji stavek povesta vse.

Pa še res je... :lol: Jožeta je GZS najbolj potrebovala po smrti (poveljnika GZS) Toneta Sentočnika, vendar mu je (takrat) bila dosti bolj pomembna politika in direktorski stolček...in MK je moral v "večerno šolo" (posledice so na dlani :roll:). Razen tega Jožetu zamerim "zamegljeno tipizacijo" (da ne rečem kako drugače) in vse tisto, kar je o njem že napisanega na tem forumu. Nikoli mi pa ni bilo jasno, kako Jože Berlec (kot "zadrt krščanar") lahko shaja z EE-jem :?

Še1x pa poudarjam, ko se bo Jože rešil dileme "stare device" in ko si bo vzel za gasilski vzgled - svojega očeta...pa bi (mogoče) še bilo kaj iz njega...jah no, takrat bo pa že itak primeren še samo za vodjo komisije za veterane. 8)

lp DC :smoke:

Odg: Analiza kandidatov

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2008, 14:03
Drago
Drago je napisal:Še1x pa poudarjam, ko se bo Jože rešil dileme "stare device" in ko si bo vzel za gasilski zgled - svojega očeta...


Jah no, zaradi dorečenosti in "silnega" zanimanja...na to sem mislil (in trenutno nič drugega) :roll:

http://www.druzina.net/icd/spletnastran ... enDocument

lp DC :smoke:

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2008, 19:08
df1
Kaj je to "zadrt krščanar"?

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2008, 21:16
Drago
df1 je napisal:Kaj je to "zadrt krščanar"?

V našem okolju se tako imenujejo "globoko verujoči pripadniki krščanske veroizpovedi"...zdaj, največkrat so najbolj "zadrti" tisti, ki se kot taki (samo) deklarirajo. 8) Upam, da mi je obrazloćitev uspela :?

lp DC :smoke: :lol:

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 4. marec 2008, 21:57
hec
Drago je napisal:
df1 je napisal:Kaj je to "zadrt krščanar"?

V našem okolju se tako imenujejo "globoko verujoči pripadniki krščanske veroizpovedi"...zdaj, največkrat so najbolj "zadrti" tisti, ki se kot taki (samo) deklarirajo. 8) Upam, da mi je obrazloćitev uspela :?

lp DC :smoke: :lol:


....... in imajo po možnosti pod posteljo še vedno spravljeno rdečo knjižico KP :oops:

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 5. marec 2008, 23:30
df1
Knjižca pod posteljo je boj z drugimi sredstvi. Pa šalo na stran. Predsednik je lahko tudi kot pravite "zadrt ....... karkoli že" mora pa biti predvsem človek, ki poleg znanj vodenja zveze, obvlada tudi sprejemanje različnosti.

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 8. marec 2008, 16:10
hanstoolz
pozdravljeni
mene pa malo bolj skrbi dejstvo, da je bila predstavitev kandidata ne tem forumu predstavljena s strani nekoga, ki sploh ni član GZ, iz katere prihaja dotični kandidat.Se je za vprašati, kako, da ni kandidature predstavil nekdo iz lastnega društva ali vsaj zveze? To verjetno kaže na to, kakšno podporo ''uživa'' kandidat v domačem okolju.

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 8. marec 2008, 18:08
Brko
hanstoolz je napisal:pozdravljeni
mene pa malo bolj skrbi dejstvo, da je bila predstavitev kandidata ne tem forumu predstavljena s strani nekoga, ki sploh ni član GZ, iz katere prihaja dotični kandidat.Se je za vprašati, kako, da ni kandidature predstavil nekdo iz lastnega društva ali vsaj zveze? To verjetno kaže na to, kakšno podporo ''uživa'' kandidat v domačem okolju.


GZ iz katere prihaja Berlec je morala potrditi svojega kandidata, ker v drugačnem primeru ne more kandidirat. Glej STATUT GZS.
Vse kandidate se bo volilo na kongresu. Pripravite vaše izbrane delegate ze koga bodo glasovali. Vse pisanje je nično, če bodo delegati volili po svoje. GZ so podale pisno podporo delegatom, do maja se še vedno lahko premislijo.Nekatere zveze imajo več predstavnikov, ki so privrženi sedanji oblasti :!: :?: :?: :?: :^o

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 8. marec 2008, 18:33
Drago
Sicer ne vem, zakaj se je Jože odločil za kandidaturo - z ozirom na to, da kandidira tudi "lepi Tone" :? V kolikor se bodo delegati odločali "po svoji vesti" in v kolikor bo pridobil potreben odstotek podpore in če bi se "odrekel" MK-ja, vam povem, da ima velike možnosti. Referenc o primernosti (čeprav ima najraje "senco" in tekmovanja) mu ne more nihče (niti jaz) oporekati :oops:

lp DC :smoke:

Odg: Kandidat za predsednika GZS - Jože Berlec

ObjavaObjavljeno: 8. marec 2008, 19:09
Yanez
hanstoolz je napisal:pozdravljeni
mene pa malo bolj skrbi dejstvo, da je bila predstavitev kandidata ne tem forumu predstavljena s strani nekoga, ki sploh ni član GZ, iz katere prihaja dotični kandidat.Se je za vprašati, kako, da ni kandidature predstavil nekdo iz lastnega društva ali vsaj zveze? To verjetno kaže na to, kakšno podporo ''uživa'' kandidat v domačem okolju.


Kandidaturo sem predstavil zato, ker smo bili še nekaj let nazaj v isti GZ ter smo skupaj v regiji in ker menim da je prav, da se kandidat predstavi širši javnosti. Predstavitev pa je bila poslana na več GZ z strani kandidata samega. Naša zveza ga podpira.

LP Janez