Stran 1 od 2

Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 16. april 2008, 20:33
Drago
Da je sistem glasovanja na kongresu GZS ena navadna barabija, sem že pisal. No, zdaj pa si to poglejmo tudi v številkah:

Na kongresu bo prisotnih 116 GZ oziroma (posredno) 1363 PGD (od tega 68 PIGD). Zastopanost pa je sledeča:

1. Belokranjsko regijo zastopa......8 delegatov, kar pomeni..1,60 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 6,75 PGD
2. Celjsko regijo zastopa............12 delegatov, kar pomeni 1,33 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 6,92 PGD
3. Dolenjsko regijo zastopa.........9 delegatov, kar pomeni 1,50 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 9,55 PGD
4. Gorenjsko regijo zastopa........16 delegatov, kar pomeni 1,23 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 8,19 PGD
5. Koroško regijo zastopa...........7 delegatov, kar pomeni 1,75 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 5,00 PGD
6. Ljubljana I. regijo zastopa.......15 delegatov, kar pomeni 1,25 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 7,13 PGD
7. Ljubljana II. regijo zastopa......13 delegatov, kar pomeni 1,30 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 6,46 PGD
8. Ljubljana III. regijo zastopa.....12 delegatov, kar pomeni 1,33 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 5,75 PGD
9. Mariborsko regijo zastopa.......8 delegatov, kar pomeni 1,60 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 5,62 PGD
10. Notranjsko regijo zastopa......9 delegatov, kar pomeni 1,50 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 5,11 PGD
11. Obalno kraško regijo zastopa..9 delegatov, kar pomeni 1,50 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 7,83 PGD
12. Podravsko regijo zastopa......18 delegatov, kar pomeni 1,20 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 6,00 PGD
13. Pomursko regijo zastopa.......28 delegatov, kar pomeni 1,12 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 8,61 PGD
14. Posavsko regijo zastopa.......10 delegatov, kar pomeni 1,43 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 7,60 PGD
15. Savinjsko-šaleško regijo zastopa......9 delegatov, kar pomeni 1,5 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 8,00 PGD
16. Severno primorsko regijo zastopa..11 delegatov, kar pomeni 1,37 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 4,36 PGD
17. Zasavsko regijo zastopa......6 delegatov, kar pomeni 2,00 delegata na GZ oziroma delegat zastopa 5,16 PGD

Po številkah sodeč, so posamezne članice (glasovalno) vredne skoraj 2x-no...in zdaj, če je to prav :? in sprašujem se, od kod imajo glasovalne pravice delegati regij (neformalnih oblik združevanja) ter delegati mladih, starih in onih vmes [-o<

lp DC :smoke:

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 3. maj 2008, 8:31
jdrozg
Drago:
Po številkah sodeč, so posamezne članice (glasovalno) vredne skoraj 2x-no...in zdaj, če je to prav in sprašujem se, od kod imajo glasovalne pravice delegati regij (neformalnih oblik združevanja) ter delegati mladih, starih in onih vmes


Ha ha ha ha............... :oops:
Kaj pa poklicni gasilci, ne bodo niti vabila za kongres dobili ?
Polna so nas usta o operativi,stroki itd... ?
Saj nebi nič spremenili, spadajo pa menda ja sem, saj so vendar gasilci in ne taborniki?
Lahko kdo pove kaj več?
lp jdrozg

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 3. maj 2008, 11:29
Miran 70
Ta gasilska zveza slovenije se obnaša zelo mačehovsko do poklicnih kolegov. Ignorirajo poklicne kjer je le možno. Ja na kongres pa niti vabljeni ne bodo pa čeprav imajo v GZS CELO PODPOVELJNIKA. Marsikaj bo treba spremeniti. Ampak imam občutek da v tem mandatu še ne ,ker so delegati zelo enosmerno naravnani, kar pomeni da vidijo samo svoj stolček za spremembe se pa požvižgajo.
Ko bomo vodilni kader spravili pod 40 let ,je to znamenje za napredek,tako nam pa pamet solijo ljudje ki jih je povozil čas ali pa so samo napihnjeni in delajo za svoj stolček in ...
Naprej pa nisem napisal ker me lahko kdo še na sodišče povabi.

Drago ja res je ,kdo jim daje pravico!!! To pa je vprašanje za močno debato.
Nad takšnim vprašanjem se pa moramo zamisliti.V mojem imenu ne more niče voliti. To pa mi dovoljuje državljanska pravica in demokratičnost,da lahko volim sam.

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 3. maj 2008, 16:07
janez
Takole!
Prvič Gasilska zveza Slovenije se pravilno piše:
- z veliko začetnico Gasilska, ker gre za lastni ime organizacije in
- z veliko začetnico Slovenije, ker gre za lastno ime suverene države in pokrajine.

Nihče ne ignorira poklicnih gasilcev, so se pa poklicni gasilci v Sloveniji izločili iz sistema Gasilske zveze Slovenije. Bilo je obdobje, ko so bile poklicne gasilske enote v Sloveniji kolektivni člani GZS. Ker so smatrali, da imajo premalo vpliva na vodenje GZS so se raje umaknili, kot da bi uveljavljali svoj prav.

Osebno jih povsem razumem. Sedeti na maratonskih sejah operative in razpravljati v kateri roki se bo letos na tekmovanjih nosil trojak, to pač ni gasilska stroka.

Kar se tiče enega od podpoveljnikov GZS, ki je iz poklicnih vrst je vprašanje, kje se je njegov podpoveljniški vpliv sploh opazil. Mirno lahko rečem, da je edino kar ga povezuje s poveljnikom GZS samo njun gasilski čin – pridobljen na podoben način.

Na kongres se pač vabi in se daje pravico odločanja članom organizacije. Če kdo ni član, potem ga pač ne vabijo. In poklicni gasilci so se pred več leti sami izločili iz GZS. Komisija za poklicne gasilce pri GZS je pač prazen in mrtev okenček v organizacijski shemi.

Dobro vem, da ko sem bil poslan na Ig z nalogo organizirati usposabljanje gasilcev (tako poklicnih kot prostovoljnih) ni bilo zraven ne poklicnih ne prostovoljnih gasilcev. Če je bil kdo iz gasilskih vrst, je imel samo kup pomislekov in nič rešitev. Tudi to je treba povedati, da Janez Hočevar ni bil prvi in edini, ki mu je bilo ponujeno delo na Igu. Mnogim so ga ponujali pred menoj, nihče ni želel ugrizniti v to (zelo kislo) jabolko. Bil se sem zadnja bilka, katere so se oklenili in me z dekretom in nalogo poslali na IG. Ko je zadeva stekla, takrat pa je bilo botrov, svetovalcev, podpornikov….Le kam bi z njimi vsemi.

Tudi (poiščite na forumu) so se »stari mački« z nostalgijo spominjali, da nekoč je bila šola (v Ljubljani na Vojkovi), ki je bila nekaj vredna, to kar je sedaj – ali sploh je kaj??

Torej je vsako objokovanje in tarnanje nad nespoštovanjem poklicnega gasilstva povsem odveč. Kongres Gasilske zveze Slovenije je pač prireditev prostovoljne gasilske organizacije. Izvedena bo po pravilih organizacije in tu se ne da storiti nič. Noben državljan Slovenije ni izločen. Pogoj je, da je član gasilske organizacije; če hkrati opravlja delo poklicnega gasilce to ni izločilni pogoj.

Meni je povsem logično, da Slovensko zdravniško društvo ne vabi na svoje sestanke združenja zeliščarjev. In tudi tu se oboji ukvarjajo z zdravilstvom.

LP

Janez

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 3. maj 2008, 16:22
Drago
Fantje ej, jaz sem z to temo želel poudariti sistem glasovanja na Kongresu GZS. :oops: Videli ste že (ali pa tudi ne), kako člani GZS (GZ-ji in PGD-ji) "pridejo do izražanja svojih glasov" na zasedanjih Plenuma, vsak delegat, ki je sicer poslan iz posamezne GZ, ima še glasove PGD-jev, ki se združujejo v "njegovo" GZ. No, na Kongresu GZS pa so se glasovi PGD-jev (enostavno) porazdelili med neko število "od boga danih" delegatov. To pa (po moje) ni prav :o.

lp DC :smoke:

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 3. maj 2008, 17:18
janez
Res je Drago!Smo se malo oddaljili od osnovne - tvoje teme. To je pač stalnica na forumu. San sem pač čutil potrebo, da povem nekaj v zvezi z "užaljenimi" izjavami (mislimi, mnenji).

Glede galasovanja, bi pač morala posamezna PGD na svojih občnih zborih izglasovati odločitev in delagat bi jo moral samo prenesti na plenum ali kongres. Sicer je to v dobi elektronike celo povsem brez veze. Pol ure po občnem zboru se vnese izid volitev v tabelo, pošlje po eletronski pošti in v eni uri je aktualno stanje glasovanj jasno (pol ure in ena ura kar tako, ker pač ne mislim hiteti). Torej se na plenumu ali na kongresu samo poroča in potrdi izglasovano. Naloga delegatov je v takem primeru samo nadzor nad tem, da so podatki točni.

Samo malo računalniškega znanja je potrebno. Mar ne?

LP

Janez

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 11:31
toma
janez je napisal:Res je Drago!Smo se malo oddaljili od osnovne - tvoje teme. To je pač stalnica na forumu. San sem pač čutil potrebo, da povem nekaj v zvezi z "užaljenimi" izjavami (mislimi, mnenji).

Glede galasovanja, bi pač morala posamezna PGD na svojih občnih zborih izglasovati odločitev in delagat bi jo moral samo prenesti na plenum ali kongres. Sicer je to v dobi elektronike celo povsem brez veze. Pol ure po občnem zboru se vnese izid volitev v tabelo, pošlje po eletronski pošti in v eni uri je aktualno stanje glasovanj jasno (pol ure in ena ura kar tako, ker pač ne mislim hiteti). Torej se na plenumu ali na kongresu samo poroča in potrdi izglasovano. Naloga delegatov je v takem primeru samo nadzor nad tem, da so podatki točni.

Samo malo računalniškega znanja je potrebno. Mar ne?

LP

Janez
Janez popolnoma se strinjam z vami ko pravite ,da bi že PGD-ji morali na svojih občnih zborih izglasovati odločitev ,nikakor se pa ne strinjam ,da se vse začne in konča na GZ . Smatram ,da če so člani v PGD za eno odločitev je na GZ nikakor nemorejo spregledati in dejati podprli bomo tega in tega ,zato bi bilo bolj pošteno ,da glasovi gredo direktno iz PGD in rezultati bi bili takoj bolj realni,tako pa ima vsak pravico podvomiti v poštenost volitev.

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 11:37
Volkec
Drago, res ni videti skoraj nobene logike v številu delegatov, toda ali imaš boljšo, oziroma pravičnejšo alternativo? Če bi šli po goli statistiki, bi Pomurje močno prevladalo. Glas mojega delegata bi bil pljunek v morje.

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 11:50
Milan Dubravac
No ena zanimivost, ki žene k razmišljanju.
Gorenjska je največja gasilska regija v državi Sloveniji.
Po velikosti teritorija, številu prebivalcev in številu gasilskih društev skupaj smo največji.
Po velikosti teritorija smo drugi (samo severna primorska je malo večja)
Po številu prebivalcev(200 000) smo takoj za Ljubljano I.
Po številu gasilskih društev pa smo takoj za pomurjem.
Če vse tri podatke združimo smo največji. Glede vpliva delegatov pa ne kot opažam.

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 11:57
Drago
Volkec je napisal:Drago, res ni videti skoraj nobene logike v številu delegatov, toda ali imaš boljšo, oziroma pravičnejšo alternativo?

Jah no, ne vem, če je tukaj sploh potrebna neka "alternativa"....namreč vsak član GZS ima pravico do izražanja svoje volje, to je nesporno in velja za glasovanja na Plenumu. Res ne vem, kdo in na kakšni (pravni) podlagi, sme - samo za volitve, "preusmeriti" izražanje volje članstva (PGD-jev) na nivo, ko morejo to početi "od boga dani individiumi" :?: in ko že omenjaš Pomurje - član je član - ni važno odkod...in kdo pravi, da so v neki regiji vsi enakega mišljenja :? (pa če_tudi_so)...a ne?

lp DC :smoke:

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 17:43
jdrozg
Bilo bi zelo zanimivo analizirati sestav delegatov na kongresu, mislim , da si vsi ravno ne želijo sprememb?
Tisti, ki čutijo slabosti delovanja naše krovne organizacije, bodo na koncu ob 19,30 uri, le korakali in pozdravljali.
Močno si želim, da se motim pa vseeno...........

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 20:34
Skavt
Pošteno in demokratično bi bilo da ima vsaka članica GZS en glas. Jaz bi to izvedel tako, da bi glasovanje potekalo preko Vulkana. Izdelati bi bilo potrebno manjše dodatke k obstoječem programu, imenovati volilno komisijo in določiti čas glasovanja. Seveda bi bilo potrebno temu prilagoditi tudi Statut GZS. Dostop in gesla že funkcionirajo in nobenemu nebi bilo potrebno nikamor hoditi poleg tega pa bi tako onemogočili razne lobiste.

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 4. maj 2008, 21:10
Drago
Skavt je napisal:Jaz bi to izvedel tako, da bi glasovanje potekalo preko Vulkana. Izdelati bi bilo potrebno manjše dodatke k obstoječem programu, imenovati volilno komisijo in določiti čas glasovanja.

No, to je realna in vsekakor izvedljiva možnost...ker pa se GZS, ko ji tako ustreza, drži (nekih) tradicij, bi jaz predlagal - kroglice...za PGD-je (npr.) rdeče in za GZ-je - modre. Vsak delegat iz GZ-ja bi prejel eno modro in toliko rdečih kroglic kot je PGD-jev v GZ, ki jo zastopa. Metali pa bi jih v škatle, na katerih bi bil naveden posamezen kandidat. Eto, prešteti bi vedel tudi kakšen kmetijski "strokovnjak", če bi bilo potrebno, a ne?!

lp DC :smoke:

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2008, 22:01
Drago
No, na forumu (očitno) ni več zanimanja za volitve, kar s pridom izkoriščajo vsi, ki že imajo tudi "žegen" s strani GZS. Številke so pokazale in (vedno) lahko dokažejo barabsko pojmovanje "demokracije" znotraj "naše" organizacije. Pa (na žalost) niso samo številke...sedaj imajo (na GZS) že tudi popolne sezname delegatov in "delegatov", močno dvomim, da bodo te sezname obelodanili na svoji internetni strani in da jih bodo izkoriščali izključno samo v svojem interesu, je pa itak jasno. Naslove je bilo potrebno poslati, ker bodo poslali gradivo za kongres na njihove domače naslove, kar se (tudi) dogaja prvič. Baje da je EE zaklenil vse dostope do kakršnihkoli informacij, ki so sicer javnega značaja - vendar niso v posvečenem interesu objave. Skratka, barabe so pač barabe do konca (in naprej)...benti čast vogrsko. :x

lp DC :smoke:

Odg: Sistem glasovanja na kongresu - v številkah.

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2008, 22:23
Franci
Da se javno predstavim :-"
Delegat naše GZ na kongresu v Krškem bom tudi jaz.