janez » 23. maj 2008, 18:52
Članka v Dnevniku nisem bral in ga tudi ne bom, ker se mi ne ljubi (ne zdi vredno) kupiti časopisa. Škoda je le, da gasilci peremo svoje umazano perilo po časopisih. To kaže na nemoč organizacije, da v svojih vrstah uredi stvari. Res je le to, da če se neka (morda v začetku) zanemarljiva slabost ne ozdravi pravočasno je treba kasneje morda poseči tudi po amputaciji.
Osebno sem prepričan, da je gasilska organizacija v Sloveniji zdrava. Če malo pogledam v zgodovino, je gasilstvo preživelo vse režime, vse sisteme, gasilstvu prijazne in neprijazne. Dobro in zdravo gospodarjenje v gasilskih društvih se razblini na višjih nivojih. Če v gasilskem društvu (s težavo) naberejo denar za nakup (po njihovem mnenju) potrebne opreme ali gradnjo gasilskega doma, se na višjih nivojih razmetava z davkoplačevalskim denarjem.
Višje kot gremo po hirarhični lestvici gasilske organizacije, bolj se zgublja stik z realnostjo. Vse več se pojavljajo neki »gasilci«, ki nikakor ne slišijo želja (potreb) v bazi, ampak vse bolj sledijo modremu vodstvu v oblakih. In tu se izgublja orientacija. Vse bolj se pozablja, da smo GASILSKA ORGANIZACIJA, torej, da je naša osnovna dejavnost gašenje (in drugačne oblike pomoči ob nesrečah) Vse ostalo so priveski – mladina, veterani, družabnost in podobno. Potrebni, vendar priveski, osnova in bistvo je gašenje (ali drugačna pomoč)
Dejstvo, da je bila operativna dejavnost gasilstva skozi desetletja (prav od matične organizacije) potiskana v stran, je privedlo do upravičenega nezadovoljstva. Torej ne gre za RAZKOL, gre za NUJNOST temeljite reorganizacije. Prav za prav ne gre za preureditev organizacije, gre za nujen povratek k svojim koreninam, za povrnitev pomembnosti tistemu delu organizacije, zaradi katerega smo bili ustanovljeni in ki ga nosimo v imenu.
Enkrat za spremembo se v celoti strinjam z Dragom, kljub nekaterim, po njegovo, začinjenimi besedami. Edino, kar mi ostane, je vera v trdoživost gasilstva na slovenskem in upanje na pravilne odločitve kongresa, ki se je danes začel.
LP
Janez