Stran 1 od 7

Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 4. januar 2008, 7:50
Milek
V tem letu po večini PGD in GZ izbirajo nove kadre, kateri bi naj zadeve vodili. Kako se pri Vas pripravljajo volitve za funkcije na GZ :?: Zanimajo me predvsem vaše izkušnje in seveda vaši pogledi na volitve po posameznih Gasilskih zvezah :lol: Kakšne izkušnje imate in na kakšen način se pripravlja "kandidacijska lista" za posamezne funkcije (predsednik, poveljnik,...) :?: Ali lahko GZ spremeni statut in zniža kriterije za poveljnika iz VGČ na GČ :?:

LP 8)

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 4. januar 2008, 14:04
Drago
Milek je napisal:Kakšne izkušnje imate in na kakšen način se pripravlja "kandidacijska lista" za posamezne funkcije (predsednik, poveljnik,...)


Na vse članice GZ (PGD-je) smo že pred časom poslali "kandidacijske formularje", v katere je potrebno vnesti predloge kandidatov za posamezne funkcije na GZ, ko jih bomo prejeli, skupaj s podpisanimi soglasji kandidatov, se bo uredila kandidacijska lista z upoštevanjem vseh predlogov. Naprej je samo še tehnična izvedba volitev ter upoštevanje rezultata taistih. Enostavno, a ne.. 8)

Kar se pa tiče opredeljevanja do raznoraznih kriterijev v naših statutih, sem mnenja, da to ni potrebno...če že drugače ne gre, se pač zapiše sklicevanje na zakon, pravila...itd. (v danem primeru na PGS).

lp DC :smoke:

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 4. januar 2008, 14:59
Peter
Milek je napisal:Ali lahko GZ spremeni statut in zniža kriterije za poveljnika iz VGČ na GČ :?:

Zveza lahko spremeni statut in zniža kriterije, lahko tudi napiše, da je lahko poveljnik psihofizično nesposoben ali prestar. Občni zbor ga lahko tudi izvoli. Vse to po Zakonu o društvih. Od kod pa misliš, da so (bili?) v nekaterih društvih poveljniki s činom gasilec.

Seveda pa je po Zakonu o gasilstvu tak poveljnik samo ptičje strašilo, saj ne ustreza PGS in tudi regijski poveljnik mu ne more dati soglasja.
Zakon o gasilstvu je napisal:(4) Način izbire in pristojnosti poveljnikov gasilskih zvez in regijskih poveljnikov ter drugih gasilskih poveljnikov in njihovih namestnikov se določi s pravili gasilske službe.


To je nekako tako, kot lahko kupiš avto in se voziš brez vozniškega dovoljenja, dokler te ne ustavi policaj ali bognedaj povzročiš nesrečo. Takrat pokasiraš vse za nazaj.

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 4. januar 2008, 23:15
hec
Jah takih društev, kjer poveljnik ne izpolnjuje pogojev (Čin GČ), je pri nas več kot 300! :shock: :shock: :shock: Zato nikakor ni samo problem, kako si predpišeš zakonodajo. Gre za širši problem!
Drugače, so mi pa priprave na letošnje volitve, vzele kar precej časa in živcev. Pri nas se na nivoju PGD in GZ vrtimo okrog enega vprašanja "kako izvest volitve tajno/javno" Ker so statuti tako blesavo napisani, si vsak član zadeve razlaga po svoje. Če se voli javno, je cel kup neopredeljenih, ali pa sploh ne volijo. Če se pa voli tajno, so vsi opredeljeni in neveljavnih glasovnic ni! :roll: Kako to rešit ne vem.....?

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 5. januar 2008, 7:03
Milek
Glede javnih volitev ali tajnih si jaz zadevo razlagam na ta način, da če so volitve javne potem je zadeeva takoj jasna, ker velja "čredni nagon" (ko dvignejo roko za enega kandidata, se tisti, ki ne vedo kaj bi, enostavno pridružijo in dvignejo roko), če pa govorimo o tajnih volitvah, je pa tako, da volijo "po svoji volji" in ni tako velikega vpliva na "volivce"... Sam sem že doživel oba načina volitev in vem, da so tajne volitve lahko dvorezni meč :wink: Osebno pa podpiram tajne volitve =D>

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 5. januar 2008, 14:47
rfireman
Zelo se strinjam s tabo Milek, mi smo se na članskem sestanku odločali ali bi bile volitve javne ali tajne in sem izpostavil to, da pri tajnih volitvah dobimo realni pogled oz. voljo članov kdo naj bi vodil PGD.
Ker pri javnih volitvah je pred občnim zborom sestanek ( kjer se ga ponvadi udeleži malo število članov ),kjer se vse dogovori, potem pa na občnem zboru samo potrjujejo vodstvo z dvigom rok.
Na našem sestanku je eden izmed članov rekel da je bolje imeti javne volitve,ker pri tajnih izgubimo uro in pol časa #-o , pa sem mu odgovoril kaj je ura in pol proti petim letam vodenja društva in tako smo se potem odločili za tajne volitve he he he =D>

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 31. januar 2008, 15:12
Miran 70
Te volitve v PGD in GZ so pranje umazanega perila in nič drugega. Zakaj.? Pišem o GZ pod katero spada tudi moje PGD V kateri sem član.
Še vedno imajo glavno besedo tisti,ki za gasilstvo samo škodujejo in delijo odlikovanja na obraz in poznanstvo ter vpliv. Za poveljnika GZ so na GZ prijavili samo enega člana pa še to na tajno da se je izvedelo šele takrat ko je bilo potrebno iti opraviti sprejemni izpit. Zopet se je pojavilo mnenje,oziroma vpliv močnejšega in to iz ,saj se ve katerih vrst.Zopet se pogrevajo stare zamere,ki so se zgodile na nekem požaru,pa čeprav bi morale biti pozabljene.
Gledati bi morali naprej ,za napredek gasilstva in ne za nazadovanje.Ampak se očitno nekateri res bojijo da bi prišel na GZ in mi ne dovolijo opravljati sprejemnega izpita,kaj šele da govorim o kakšnem odlikovanju,ki ga ne bom dobil nikoli več,dokler bo sedanja struktura ostala na GZ.pa čeprav mi pripada že kar nekaj let,ampak se konča z mu ne pripada in pika. TO pa na nesramen način odloča oseba ,ki je prejemnik najvišjega odlikovanja MATEVŽ HACE.In verjamem da se je Hace že kar nekajkrat obrnil v grobu,ker dobijo takšni odlikovanja ki si jih preprosto ne zaslužijo. To sem namenoma odprl,ker sedaj pa lahko napišem in objavim vse članke o tem kakšni dopisi so bili poslani na GZ,GZS in povratni odgovori.
Marsikateremu se bo zataknilo v grlu ko bo videl in prebral kaj se je takrat vse dogajalo in kakšne so bile obljube,tudi Klariča,ki je posredova na GZ da moram na sprejemne v Pekre in me iz naše GZ sploh niso obvestili z obrazložitvijo ,da ne rabijo takšnega kadra oziroma izobraževanja. Zato se potem sprejemni izpiti na naši GZ opravljajo na tajni način,da ve samo oseba ki bo šel na sprejemne.
Res je skrajni čas,da se zgodijo spremembe na vrhu GZS,ker potem se bodo tudi po GZin PGD.Ta garnitura je zavozila slovensko gasilstvo in si dovolijo ponovno kandidirati. Zakaj.?
Novi poveljnik bo res imel težko nalogo ampak če bo prava oseba,kot je Muhič potem se ni bati za obstoj in napredek gasilstva. On je res pravi operativec,ki je sposoben prevzeti to zahtevno nalogo in vpeljati tudi odločilne spremembe.
V tej remi pa bom postopoma objavil določene članke,ki so za nekatere občutljiv predmet in so do danes spretno zanikali te trditve.Objavil bom tudi v drugih temah kakšne so bile vaje in kakšne so bile napake ki so vidne,potem pa so ztrjevali da so dobro usposobljeni.Malo v razmislek.

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2008, 21:54
rfireman
Pri nas so volitve letos padle v vodo, ker moramo najprej sprejeti novi statut, tako da drugo leto bodo volitve. Čeprav ne razumem zakaj nekatera PGD v naši GZ pa bodo imela volitve letos oz. so jih že izvedli

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2008, 22:30
Primoz
rfireman je napisal:Pri nas so volitve letos padle v vodo, ker moramo najprej sprejeti novi statut, tako da drugo leto bodo volitve. Čeprav ne razumem zakaj nekatera PGD v naši GZ pa bodo imela volitve letos oz. so jih že izvedli


:lol: primer gasilske 'hunte' :lol: izredne razmere pa ne bo volitev? :lol:

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2008, 22:48
rfireman
:lol: primer gasilske 'hunte' izredne razmere pa ne bo volitev? :lol::?: :?: :?:

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2008, 23:59
Peter
Mandatna doba vseh organov GZ traja pet let. Tako je zapisano v veljavnem statutu in to je treba spoštovati. Kakršnikoli izgovori glede novega statuta so milo rečeno smešni. Temu se reče diktatura. Hvalabogu se za takšno samopaštvo v civiliziranemu svetu tudi najde zdravilo.

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2008, 0:32
hec
Tudi jaz težko, verjamem, da bi preložili volitve na GZ, zaradi statuta :shock: :shock: :shock: Volitve morajo bit, pa je prav vseeno ali velja novi statut, ali stari, ali katiri koli.

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2008, 0:46
FONTANA
Mnenja sem da volitve morajo bit statut pa se lahko naknadno sprejme

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2008, 14:17
matjaž
rfireman je napisal:Pri nas so volitve letos padle v vodo, ker moramo najprej sprejeti novi statut, tako da drugo leto bodo volitve. Čeprav ne razumem zakaj nekatera PGD v naši GZ pa bodo imela volitve letos oz. so jih že izvedli


Na društvenem nivoju ali nivoju GZ?

Odg: Volitve na gasilskih zvezah

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2008, 16:41
krivina
matjaž je napisal:
rfireman je napisal:Pri nas so volitve letos padle v vodo, ker moramo najprej sprejeti novi statut, tako da drugo leto bodo volitve. Čeprav ne razumem zakaj nekatera PGD v naši GZ pa bodo imela volitve letos oz. so jih že izvedli


Na društvenem nivoju ali nivoju GZ?


Volitve morajo biti na obeh nivojih. Odločiti se moraš le, kako boš volil, po novem statutu ali po starem. Če po novem, moraš pred volitvami sprejeti novi statut (oziroma glasovati o njem v delovni točki pred izvedbo volitev).

Če boste že sprejemali novi statut GZ po šimelcu GZS-ja, vsaj spremenite naziv "skupščina" v naziv "zbor" ali "občni zbor". Ko smo se osamosvojili smo republiško skupščino (beseda skup prihaja iz srhv. govornega področja) nadomestili s staro slovensko besedo zbor.