Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Financiranje glede na udeležbo na tekmovanjih

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava Jani » 5. november 2002, 16:35

Tudi sam sem mnenja, da se z vajami sicer naučiš osnovnih stvari o gasilstvu. Ali pa mogoče še to ne. Mogoče spoznaš orodje, pridobiš nekaj kondicije, to je pa tudi vse. Se pravi, s tem, ko si bil s pionirji dvakrat na tekmovanju, je tekmovanje izgubilo izobraževalni namen. Orodja so od tam naprej enaka, samo malo se povečajo preseki cevi!
Jaz osebno, bi tekmovanje sestavil iz nekakih raznoterosti in v drugem delu v stilu iger brez meja! Naučil bi se uporabljati še katero drugo gasilsko orodje, naredil veliko več za svojo kondicijo in ohranil ravno pravšnjo mero tekmovalnosti! Saj veste, če gre malo za hec, je vse veliko lažje!

Naj vam zaupam še to. V GZ Kranjska Gora, so se pričele pojavljati celo težnje k temu, da bi znesek mesečnih dotacij izoblikovali sorazmerno z udeležbo na tekmovanjih!

Pa vi meni povejte, ali je bolj pomembno, da se vedno uvrstiš na vrh in na tekmovanje sedemkrat na leto pelješ še veterane, izvoz imaš pa komaj kaj prej kot v desetih minutah, ali pa se na tekmovanjih uvrstiš tik pod vrh, veteranov nimaš, izvoziš pa v dveh ali maksimalno treh minutah?

Vem, da bom tudi ja nekoč star (vsaj upam), toda veterani za operativo žal niso več pomembni. Pa saj vem, da je prav, da se jim nekako zahvališ in da se jim fino zdi, ampak to je treba ločiti!

lp Jani
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Objava Milek » 6. november 2002, 11:37

Jani!

:mrgreen: To, kar se je začelo pojavljati v vaši GZ je pri nas že dolgoletna praksa!!!! :cry: In kaj je rezultat tega :?: Nekatera društva ne počnejo drugega kot, da celo leto samo "tekmujejo" in so zato lepo dotirana. Obstajajo pa društva, ki se trudijo po drugih straneh in od tega nimajo (skoraj) nič!
:cry:

LP :P
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava Jani » 6. november 2002, 11:55

Bolj to berem, bolj sem mnenja, da po potrebno poskrbeti za individualno financiranje osrednje GE s strani lokalne skupnosti, ostali pa naj si potem sredstva delijo kakor si hočejo. :? Že tako imamo vedno problem, da nas manjša društva preglasujejo, saj so v večini! :|

lp Jani
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Gasilska tekmovanja

Objava polo » 8. november 2002, 0:10

V naši GZ je kar nekaj občinskih poveljstev, ki seveda imajo rezlične odnose z lokalno skupnostjo. V našem OP, ki je tudi največje občina oz. lokalna skupnost poskrbi za prehreno na tekmovanjih (plačilo stroškov).

Pri nas je praksa, da društvo prve kategorije mora imeti na tekmovnju GZ vsaj eno desetino članov in eno mladinsko ekipo, za II. kategorijo .... Če na tekmovanju ni prijavljene ekipe, občina ob dotaciji ta znasek odtrgaza povračilo malice, prav tako pa se zmanjša dotacija društvo, ker ni izpolnil nalog, ki jih je zastavila GZ.

Lp Polo
Uporabnikova podoba
polo
 
Objave: 54
Registriran: 27. oktober 2002, 15:50
Lokacija: Štajerska

Objava roman » 8. november 2002, 0:32

To je pa verjetno že redkost :lol: !

Pohvale lokalni skupnosti :lol: !

Lp, Roman
Uporabnikova podoba
roman
 
Objave: 85
Registriran: 1. oktober 2002, 13:40
Lokacija: Celjska regija

Objava JozeR » 11. november 2002, 23:19

Eni kriteriji za podeljevanje dotacij morajo biti. Ampak tole s tekmovanji je po mojem povsem mimo...
V naši GZ je 14 društev in se k sreči teritorialno pokriva z eno občino, tako da vsaj ni problemov s tem, kdo bo koliko prispeval. V glavnem pa dobi večino sredstev osrednja občinska gasilska enota (4. kategorije). To ne pomeni, da so ostala društva brez denarja, dobijo pa znatno manj.
Po mojem mnenju je lahko merilo za sredstva kategorija PGD ali še bolje - število intervencij v preteklem letu (na katera jih je poslal ReCO; da se ne bodo sedaj razvila "tekmovanja", kdo bo "našel" več intervencij v svojem okolišu :wink: )
Najbolje pa je, če se vsa društva v GZ dobro razumejo med sabo, če je vodstvo GZ sposobno in zna presojati potrebe posameznih društev, če se vodstvo GZ dobro razume z županom,... Ampak to so že pravljice :roll:
Na pomoč,
Jože
Uporabnikova podoba
JozeR
 
Objave: 206
Registriran: 23. avgust 2002, 13:37
Lokacija: Zagorje ob Savi

Objava Milek » 12. november 2002, 8:59

JožeR 8)

Višina dotacije glede na število opravljenih intervencij v preteklem letu... To je odličen predlog :lol: . Podoben sistem se vrši tudi pri enotah, ki imamo koncesijo s strani RS. :roll:
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava silvano » 12. november 2002, 17:35

Ja glede tekmovanj se tudi pri nas pojavlja, da naj bi se iz vsakega društva udeležila vsaj ena desetina na tekmovanje. To naj bi vpilvalo na višino sredstev. To mi je v osnovi prav. NI zdi pa se mi pošteno, ko stvar začnem gledati z drugega zornega kota. Sam sem v osrednji enoti v naši občini, zato imamo v primeravi z drugimi društvi 1 kategorije, ki imajo po 1 inetrvencijo na leto ali pa še te ne, veliko več časa, volje, saj pridejo k gasilcem samo kadar imajo vaje in uživanjo ob kapljici...

Pri nas pa se pojavi zelo veliko intervencij že čez celo leto zato smo operativci že zaradi tega več v domu in imamo manj časa ter tudi volje, za "tro delni napad", ki ga nikoli ne uporabljamo na inervenciji. Poleg teh vaj, ki jih imamo za tekmovanje, kot osrednja enota izvedemo tudi veliko vaj, kjer poskušamo konkretno izvesti reševanje oziroma gašenje.

Če pa se ne udeležimo tekmovanja, pa bomo dobili manj sredstev zato ker opravimo tudi do 30 inervencij na leto v vsej občini-TO TI JE SISTEM. :evil:
Uporabnikova podoba
silvano
 
Objave: 235
Registriran: 15. oktober 2002, 18:28
GE: PGD Boh. Bistrica

Objava mezan » 12. november 2002, 19:52

Silvano!

Pri nas je podobno, no pa saj smo iz iste zveze. Točkovanje oz. način dodeljevanja dotacij so sprejela vsa društva v občini. Moram povedati da v naši občini 99% intervencij opravi naše društvo, vendar glej ga zlomka, število intervencij se ne šteje v dotacijo. Verjetno zato, da mogoče ne bi dobili več denarja, potem pa se omislijo vseh raznih načinov za točkovanje, o točkovanju za intervencije pa noče noben nič slišati, vedno nas kot osrednjo enoto povozijo v glasovanju, s tisto saj imate dovolj denarja, ker imate koncesijo.
Uporabnikova podoba
mezan
 
Objave: 178
Registriran: 9. avgust 2002, 12:00
Lokacija: Bled

Objava binep » 15. november 2002, 20:03

Mežan ne zastopim kako lahko podelate 99% intervencij v vaši občini kaj z drugimi PGD ni nič? No če se osrednja enota npr. odpelje na intervencijo ki ga sicer pokriva drugo PGD in o tem teritorialno PGD ni obveščeno s strani osrednje enote ali ReCO potem boste v zelo kratkem času podelali ne samo 99% ampak 100% intervencij. No ne poznam vašenga načrta alarmiranja v vaši občini, zato se bom ostalih komentarjev vzdržal. Je pa tudi res, da se alarmiranja izvajajo čedalje bolj dosledno in po postopkih ki jih predvidevajo posamezne občine tudi s strani ReCO!!!

LP

Bine
Uporabnikova podoba
binep
 
Objave: 558
Registriran: 1. september 2002, 23:55
Lokacija: Podnart

Objava mezan » 15. november 2002, 20:15

Binep

Katero društvo v naši občini tudi celo leto nima 1 intervencije, verjetno je tako tudi pri vas in še kje.
Drugače pa se vedno držimo načrta alarmiranja, oz. se ga drži RCO Kranj. Izvozimo pa na vsak požar, ki je na stanovanjsekm objektu v občini in velikokrat se je že zgodilo, da domače društvo določene vasi, sploh ni prišlo oz. če je prišlo smo intervencijo vodili mi, oni pa so izvajali pomoč. Moram pa povedati tudi to, da v cca90% na intervencijo v okolišu drugega društva pridemo na kraj požara pred domačim društvo.
Nočem pa nobega obtoževati, saj je predsem dopoldan problem z ljudmi povsod. Tudi pri nas jih pride dopoldan manj kot popoldan ali ponoči, pač ima vsak svojo službo.
Uporabnikova podoba
mezan
 
Objave: 178
Registriran: 9. avgust 2002, 12:00
Lokacija: Bled

Objava Milek » 15. november 2002, 20:16

Halo... :lol:

A ni to lepo, da so tekmovanja, parade, udeležba na pogrebih itd., bolj točkovana :twisted: Vse to je veliko bolj pomembno kot pa intervencija, vaje, usposabljanja... :cry: Na žalost se tako ščitijo določena društva, ki drugače ne morejo opravičiti svojega dela oziroma dotacije!

Imamo pa tudi društva, ki imajo svoje pevske zbore in na ta račun nabijajo točke... Ko jih pa povabiš na društveno vajo, jih pa ni nikoli več kot trije operativci z enim vozilom (kljub temu, da imajo po svojih podatkih preko sto članov v društvu...)
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava Gost » 17. november 2002, 16:10

Jani je napisal:Tudi sam sem mnenja, da se z vajami sicer naučiš osnovnih stvari o gasilstvu. Ali pa mogoče še to ne. Mogoče spoznaš orodje, pridobiš nekaj kondicije, to je pa tudi vse. Se pravi, s tem, ko si bil s pionirji dvakrat na tekmovanju, je tekmovanje izgubilo izobraževalni namen. Orodja so od tam naprej enaka, samo malo se povečajo preseki cevi!
Jaz osebno, bi tekmovanje sestavil iz nekakih raznoterosti in v drugem delu v stilu iger brez meja! Naučil bi se uporabljati še katero drugo gasilsko orodje, naredil veliko več za svojo kondicijo in ohranil ravno pravšnjo mero tekmovalnosti! Saj veste, če gre malo za hec, je vse veliko lažje!

Naj vam zaupam še to. V GZ Kranjska Gora, so se pričele pojavljati celo težnje k temu, da bi znesek mesečnih dotacij izoblikovali sorazmerno z udeležbo na tekmovanjih!

Pa vi meni povejte, ali je bolj pomembno, da se vedno uvrstiš na vrh in na tekmovanje sedemkrat na leto pelješ še veterane, izvoz imaš pa komaj kaj prej kot v desetih minutah, ali pa se na tekmovanjih uvrstiš tik pod vrh, veteranov nimaš, izvoziš pa v dveh ali maksimalno treh minutah?

Vem, da bom tudi ja nekoč star (vsaj upam), toda veterani za operativo žal niso več pomembni. Pa saj vem, da je prav, da se jim nekako zahvališ in da se jim fino zdi, ampak to je treba ločiti!

lp Jani


JANI, PROSIM NE PRODAJAJ NERESNIC! ŽELELI SMO SPREJETI TOČKOVNIK O FINANCIRANJU GASILSKIH ENOT IN ENA IZMED 11. (ENAJSTIH) TOČK PRAVILNIKA JE OBRAVNAVALA TUDI TEKMOVANJA! TO ŠE NE POMENI, DA SO TEKMOVANJA EDINA OCENA DELOVANJA TVOJE ENOTE. V KOLIKOR PODATKE ŠIRIŠ PREKO SPLETA, JIH PROSIM ŠIRI VERODOSTOJNO! S spoštovanjem ! pov. GZ Kranjska Gora
Gost
 

Objava Jani » 17. november 2002, 18:19

Spoštovani gospod Jožef Lavtižar (gost)!

Morda si stvari razlagam napačno, toda če pravilnik financiranja GE, s strani lokalne skupnosti samo v eni točki govori o financiranju glede na udeležbo na tekmovanjih to sigurno pomeni, da so dotacije odvisne od udeležbe na tekmovanjih, pa čeprav je zraven še sto drugih točk.

Oziroma:
- izhajajmo iz tega, da širim neresnice!

Pa zdaj ti meni, spoštvani gospod poveljnik povej, zakaj si potem sredi septembra, na posvetu poveljstva v Mojstrani, predlagal, oziroma najavil (pa čeprav to ni v tvoji pristojnosti), da boš PGD Gozd Martuljek odvzel dotacijo, če jih ne bo na občinsko tekmovanje. V takih malih društvih se namreč prav hitro lahko pojavi, da pač ravno na ta dan ne morejo zbrati niti ene ekipe, bodo pa morda drugo leto dve!

Sedaj sem pa še šestič prebral svojo objavo in še vedno nisem nikjer videl zapisano, da so tekmovanja edina ocena za dodelitev sredstev. Vem pa, da težite k temu, da bi imela kar velik vpliv.

Torej spoštovani gospod poveljnik:

Z gasilskim podravom na pomoč!

Janez Pristavec, poveljnik PGD Kranjska Gora
(da se ne bom še jaz za gostom skrival!)
Zadnjič uredil Jani - 18. november 2002, 14:55. Skupaj urejeno 1 krat.
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Objava Jaka » 17. november 2002, 19:06

Mezan in Silvano !
Res v naši GZ nimamo točkovane intervencije. To pa preprosto zaradi tega, ker imamo PGD z Občino podpisano pogodbo o opravljanju gasilske javne službe ter se intervencij moramo udeležiti, pa ni važno kje in kdaj.
Glede same dotacije pa toliko:
Merila je sprejelo Predsedstvo GZ, toda ne s preglasovanjem. Vsako pripombo do sedaj smo pretehtali in se do nje opredelili.
Dotacija društvom je sestavljena iz dveh delov: prvi del je odvisen le od kategorije društva. Razlika med I., III. in IV. kategorijo je očitna.
Drugi del dotacije je odvisen od:
a) ugotovitev pri opravljenem letnem pregledu društva (urejenost vozil, skupne opreme itd). Razlika med številom vozil, črpalk itd da toliko točk, da nobeno od PGD I. kategorije ne more z zelo aktivnim delom dohiteti društva III. ali IV. kategorije.
b)aktivnosti društev med letom. V tem delu se točkujejo vaje, tekmovanja, udeležba na pogrebih, proslavah (v drugem društvu - ne v svojem).
Pa še to: za urejeno vozilo ob pregledu dobi PGD 100 točk, za vsako ekipo na tekmovanju GZ je 100 točk, za udeležbo na regijskem in državnem tekmovanju 200 točk, za udeležbo člana na proslavi v drugem PGD pa 2 točki. Verjetno s tem ne favoriziramo le proslav in pogrebov
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Naprej

Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov