Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Financiranje gasilskih zvez

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava DušanB » 7. junij 2004, 12:43

:oops: Reimond je zapisal!
Oprostite moji nevednosti, vendar ne vem o čem pišete.
No pa poglejmo Gasilska zveza je PROSTOVOLJNA zveza društev THATS IT. Če društvu zveza ne paše lahko komot izstopi iz zveze. :oops:

1. Pri nas ima gasilska zveza v imenu društev v GZ sklenjeno pogodbo o opravljanju javne gasilske službe z Mestno občino (MO).
2. Če društvu zveza ne paše lahko komot izstopi iz zveze!
Če to ni v interesu lokalne skupnosti (veljakov MO), se bo društvo srečalo s problemom financiranja. Pokaži mi predsednika društva, ki na problem ne gleda na dolgi rok. Kaj lahko društvo stori brez urejenega financiranja, ali lahko preživi? Več kot 70 % predstavnikov društev zaradi bojazni podpira politiko razdljevanja sredstev s strani GZ, pa čeprav jim je popolnoma jasno, da taka oblika ni primerna. 25 % jih je ritoliznikov, v obstoječem sistemu imajo kljub temu koristi, da podpirajo neprimeren sistem financiranja, tisti, ki jim obstoječi sistem ne odgovarja pa so žal prisiljeni čakati ugodno klimo za možne spremebe v politiki financiranja. To pa bo, ko bo v naših vrstah dovolj izobraženih in mladih strokovnjakov, ki jim bo bolj kot politična moč, pomembna operativna moč društva.
3. Hrbtenica, pa čeprav je še tako močna, se pod težo bremen ukrivi!
Vztrajnost pa je tista, ki tudi pod težo brmen, prispeva, da bomo nekoč prišli do željenih rezultatov, vendra nikoli čez noč in z glavo skozi zid.

Vsem tistim, ki bi nekaj storili na ho-ruk, lahko povem, da se to v prihodnosti ne obrestuje, pa čeprav imajo jajca, zavedajo naj se, da so za našo prihodnost potrebni tudi možgani.

l.p. dušan
Uporabnikova podoba
DušanB
 
Objave: 125
Registriran: 12. marec 2003, 17:58
Lokacija: LJUBLJANA

Objava Reimond » 7. junij 2004, 23:03

Dušan to mi delaj!!
Popolnoma se strinjam da revolucija "žre" svoje otroke in da so dobre spremembe samo tiste, ki so evolutivne. In to je to, kar najbolj cenim pri gasilstvu, da se večina zadev rešuje postopoma in premišljeno. Na žalost smo gasilci doživeli delno revolucijo leta 1994 z nastankom novih občin in čez noč preoblikovnje starih zvez v nove. Bodimo odkriti, da na to nismo bili pripravljeni in da se je vsaka zveza znašla po svoje.
Oprosti moji nevednosti, vendar mi ni jasno kako je zveza v imenu PGD podpisala pogodbo za opravljanje javne službe. KAKO HUDIČA saj poleg poslovnega računa in predsednika nima nič. Nima gasilscev, opreme, vozil,.............. Društva se lahko vsak trenutek premislijo in izstopijo iz zveze potem pa da vidimo v kakšnem imenu se bo opravljala javna služba. Vidim, da si v mestni zvezi iz česar lahko sklepam, da imate tudi mestno poklicno gasilsko enoto, zato so PGD za MO stranski tir in vas lahko izsiljujejo, vendar te prosim ne se dat.
Ker sem še zelen mogoče živim v zmoti, ko menim da se poštenemu gasilcu zlepa ne ukrivi hrbet, če se pa je zaradi neznostnih razmer, ti predlagam kiropraktika in "auf biks", ter počasi odpraviti napake iz leta 1994. Na prvo predlagam podpis med MO in PGD za opravljanje javne službe, saj vse ostalo nesmiselno. Meni verjami, da se tega nesmisla zavedajo tudi na MO in če bi to pricurljalo v medije bi bilo marsikateremu vroče. Vse ostalo gladko steklo, saj mora vsako društvo zase odločati saj končni fazi vi odgovarjate za delo in nedelo ne pa zveza.

V tem slogu bi lahko nadaljeval, vendar menim, da ti je jasno, kaj hočem povedati. Upam, da boste zadevo uredili v naslednji 10 letih, in ne čakaj na gasilski pomladek, saj jaz ne plačujem zapitkov svojega očeta in verjetno tudi ti ne.
:wave: Vso srečo ti želim
Reimond
 
Objave: 49
Registriran: 12. april 2004, 11:07

Objava ŽUPANEK » 22. junij 2004, 14:26

DušanB je napisal naslednji stavek:

Vsem tistim, ki bi nekaj storili na ho-ruk, lahko povem, da se to v prihodnosti ne obrestuje, pa čeprav imajo jajca, zavedajo naj se, da so za našo prihodnost potrebni tudi možgani.

Ko se pojavi kakšna lepa besedna kombinacija vedno oživim. Tudi kombinacija jajc z možgani je bila meni včasih všeč. Sedaj ko se je pojavila bolezen "norih krav" je uporaba možganov prepovedana.

V razpravi sem prebral marsikaj o financiranju GZ. V naši občini (Naklo) pa smo pred nedavnim ustanovili svojo zvezo in sicer prav zaradi lažjega financiranja. Dosedaj smo sodelovali v GZ Kokra, v katero so bila vključena društva iz še štirih drugih občin. V naši občini je delovalo občinsko poveljstvo, ki ni imelo statusa pravne osebe, ni imelo svojega računa, niti ni moglo kupovati opreme.

Naša občina del denarja (požarna taksa, ...) namenja direktno za nabavo opreme, ki tako ostaja v lasti občine. To pomeni določen problem (amortizacija), zato bomo odslej opremo kupovali v zvezi. Z občino imamo dobre odnose, vsaj jaz mislmim tako in ni večjih težav z denarjem. OGP je pripravil plan razvoja opreme v občini po posameznih društvih in ta plan občina upošteva ob pripravi proračuna. Tako se je do sedaj potreben denar vedno zagotovil, seveda po izmenjavi vseh argumentov na obeh straneh.

Zanima me tudi naslednje. Naša občina ima podpisano pogodbo z enoto GRS Kranj. Za to plačujemo letno 0.5% zagotovljene porabe letno (za našo občino to znese nekaj nad 4.00 mio SIT). Zanima me kako imajo to urejeno v drugih občinah.

lp
ŽUPANEK
 
Objave: 53
Registriran: 10. julij 2003, 12:08
Lokacija: DUPLJE

Objava Skavt » 26. junij 2004, 22:33

Štajerc je napisal:PZ denarjem iz požarne takse (ki ga v LJ ostane 30% in je preostalih 70% potem za nas 100%, s katerimi razpolagamo)


Dragi Štajerc! Kakor vem, je sedež pisarne ki razpolaga z 30% požarne takse v Štajerski prestolici in jo vodi čistokrven Štajerc. Sicer tudi močvirnikov ne zagovarjam, vendar kar je res je res :lol: :lol:
Z znanjem raste dvom!
Uporabnikova podoba
Skavt
 
Objave: 484
Registriran: 17. december 2002, 0:31
Lokacija: Nadlesk- Loška dolina

Objava Skavt » 26. junij 2004, 22:47

Pa še o našem primeru:
Pred dvema letoma smo ustanovili GZ po načelu ena občina ena zveza. Je ena manjših zvez saj pokriva 3 PGD-je in enega IPGD. Občina sredstva nakaže direkno na ŽR GZ. (V bivši zvezi se je dogajalo, da je občina nakazovala denar tudi društvom , seveda tistim, katerih predsednik, je večkrat kofetkal z županom.) Kar se tiče nadaljnega deljenje denarja pa bi težko rekli, da GZ deli denar društvom. GZ je servis GE zato tudi poravna večino računov za njihivi nemoteno delovanje, (izobraževanje, zavarovanje, gorivo, naročnine, nakup opreme...), del denarja pa nameni društvom za pokritje neposrednih stroškov (elektrika, tel., vzdrševanje objektov)
Zadeva kar gre. Še največ problemov je ker nekateri nočejo razumeti, da društvo z večjo kategorijo potrebuje več sredstev za delovanje kot z nižjo, vendar je potrebno kdaj pa kdaj popustiti na račun dobrih odnosov.
Z znanjem raste dvom!
Uporabnikova podoba
Skavt
 
Objave: 484
Registriran: 17. december 2002, 0:31
Lokacija: Nadlesk- Loška dolina

PERPETOMOBILE!!

Objava Reimond » 3. julij 2004, 3:21

ŽUPANEK, daj povej mi na katerem planetu živiš, ker grem takoj v NASO po raketno karto in bom poleg sebe še celo društvo pritrogal.

Vsaka vam čast, da ste občino prepričal, da vam da VSA SREDSTVA, ki jih društva planirajo v tekočem letu oziroma v planu do leta 2009.

Daj bodi odkrit in rajši povej, da si nas malo okrog prenesel.

Če se jaz motim pa te sedaj, na tem mestu, takoj predlagam za novega predsednika GZ Slovenije.

" NAJ ŽIVI ŽUPANEK" :huh:
Reimond
 
Objave: 49
Registriran: 12. april 2004, 11:07

Objava Štajerc » 3. julij 2004, 3:35

Skavt, servus!

Razloži mi, kaj si s tem želel povedati!!!

Kolikor vem, ta $ ostane v LJ in z njim razpolaga LJ!!!

Iz $ požarne takse vsake občine se ti plačajo vse aktivnosti GZS in URSZR..................................

lp

bp
Štajerc
 
Objave: 310
Registriran: 15. februar 2003, 7:59
Lokacija: Maribor

Objava Andrej » 3. julij 2004, 11:34

Spoštovani Reimond, to kar je Županek napisal 100% drži. Plan opremljanja enot do leta 2009 skupaj s finančnim planom je pripravilo OGP v letu 2003, župan pa ga je podpisal in se v celoti tudi izvaja.

Tako sedaj pa v Naso in na Mars, pa nikoli nazaj

Andrej
Andrej
 
Objave: 499
Registriran: 27. avgust 2002, 16:44
Lokacija: Duplje

Objava Skavt » 3. julij 2004, 21:57

Štajerc je napisal:Skavt, servus!

Razloži mi, kaj si s tem želel povedati!!!

Kolikor vem, ta $ ostane v LJ in z njim razpolaga LJ!!!

Iz $ požarne takse vsake občine se ti plačajo vse aktivnosti GZS in URSZR..................................

lp

bp


Najprej je potrebno osvetliti od kod sploh pride denar: Večino ga prispevajo zavarovalnice od denarja, ki ga poberejo zavarovancem iz naslova požarnega zavarovanja. Del tega denarja pozavarujejo, del ga porabijo za svoje stroške, in del ga namenijo gasilski dejavnosti, ki naj bi zmanjševala škodo zaradi požarov.
Sklad ki upravlja z tem denarjem ima sedež v MB. Vlada je sprejela sklep, o razporeditvi tega med lokalne skupnosti in državo (70-30, prej 60-40).
70% tega denarja se razporedi na okoli 200 občin, katere ga morajo obvezno porabiti za investicije v gasilstvu.(to morajo vsako leto občine dokazati z računi).
30% denarja pa se delno nameni za nakup opreme ( v zadnjih letih za dihalne aparate, pozivnike in postaje, prej pa tudi ta avtomobile), drugi del pa se porabi za financiranje GZS in Iga.
Problem pa je je v tem, da v Sloveniji na lokalni ravni (iz tega denarja se v pretežni meri finacira gasilstvo) porabimo 5,8% BDP-ja v EU pa je povprečje okoli 45% BDP-ja. Torej ni druge kot da čakamo drobtinice z vladne mize (Razpis 300 mio kot nadomestilo za DDV).

Deli in vladaj! Večno :?: :!: :?: :!:
Z znanjem raste dvom!
Uporabnikova podoba
Skavt
 
Objave: 484
Registriran: 17. december 2002, 0:31
Lokacija: Nadlesk- Loška dolina

Objava Reimond » 4. julij 2004, 9:18

Andrej povej Županeku da se globoko opravičujem za svoj dvom.

Ravno kar krožim v tratosferi. Dopil sem raketno karto z gasilskim popustom. Ti rečem ti američani čisto drugače obravnavajo gasilce kot mi. Ustanovil sem tudi predvolini štab za Županeka.

"""""""""""""""""""""ŽUPANEK ZA PREDSEDNIKA""""""""""""""""""""""""""
Reimond
 
Objave: 49
Registriran: 12. april 2004, 11:07

Objava ŽUPANEK » 5. julij 2004, 9:07

Reimond

Še naprej prijetno potovanje.

Kašen predsednik neki še župan ne bom nikoli.

LP
ŽUPANEK
 
Objave: 53
Registriran: 10. julij 2003, 12:08
Lokacija: DUPLJE

Nazaj

Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost