Stran 1 od 2

DIREKTNO FINANCIRANJE PGD

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 14:37
darko
Financiranje PGD ponekod poteka direktno, ponekod pa preko gz ali kako drugače.
Ko občine direktno financirajo PGD gasilske zveze usihajo zaradi premale višine sredstev za delovanje. V veljavnem zakonu o gasilstvu je o tem malo govora in ni nikjer predviden občinski poveljnik, .... Če bi bilo v zakonu bolj natančno predpisano, bi teh problemov verjetno ne bilo.
kaj o tem menite ostali?
v spremembah zakona zagovarjam določitev očinskih in drugih višjih poveljnikov, z pristojnostmi in načinom opremljanja in financiranja.
darko

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 14:49
metodg
Darko, te povsem podpiram.

V nasprotnem primeru bo zavladala anarhija in zveze lahko kar zapremo.
Občinski poveljnik, poveljnik GZ bi bila potem brez pomena, ker z nikakršnim orodje nebi mogli enotno usmerjati zveze oz. PGD v neki občini...

Metod G.

Re: DIREKTNO FINANCIRANJE PGD

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 17:08
Marjetica
darko je napisal:Financiranje PGD ponekod poteka direktno, ponekod pa preko gz ali kako drugače.
Ko občine direktno financirajo PGD gasilske zveze usihajo zaradi premale višine sredstev za delovanje. V veljavnem zakonu o gasilstvu je o tem malo govora in ni nikjer predviden občinski poveljnik,

S trditvijo, da gasilske zveze usihajo, če so PGD direktno financirana, se ravno ne bi strinjala. Za svoje delovanje dobijo fin. sred. pač od PGD in ne direktno od občine.

Zdi se mi bolj primerno, da bi bile GZ financirane - delno direktno od občine (napr. za pokrivanje funkcionalnih stroškov, kajti to so stroški na katere ponavadi nimamo veliko vpliva), delno pa od PGD (za pokrivanje organizacijskih dejavnosti) katere pač PGD ne koristijo vsa v enaki meri.

Je pa res, da je v veljavni zakonodaji o tem premalo govora.

Re: DIREKTNO FINANCIRANJE PGD

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 17:59
Gregor K.
darko je napisal:Ko občine direktno financirajo PGD gasilske zveze usihajo zaradi premale višine sredstev za delovanje.


Ponekod pa usihajo društva, ker GZ pobere preveč sredstev preden ostalo razdeli društev.

Našo GZ financiramo društva. Pa nam za denar ki ji jo dajemo nudi preklemansko malo, pa še tisto z zamudo!

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 18:38
metodg
Naša GZ deli vsa sredstva PGD. Je pa res, da gre denar direktno iz občine, vendar ko GZ da nalog. Seveda se o vseh sredstvih prej pogovorijo na predsedstvu. GZ skrbi za enoten nakup opreme in praktično skoraj vso opremo kupimo preko GZ.
Zaenkrat se je tak sistem izkazal da deluje in mislim, da bo tako ostalo.

Metod G.

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 19:55
Jaka
Tudi pri nas (Bled - Bohinj) je podobno kot pri Metodu. Sredstva za delo GZ so zagotovljena direktno iz proračuna občine.
Delo organov GZ pa tako ali tako usmerjajo predstavniki PGD.

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 20:04
Jaka
Sedaj je čas, ko se pripravljajo plani za leto 2005 ter sprejemajo proračuni. Predlagam, da malo primerjamo podatke o višini sredstev, ki jih občine namenjajo za požarno varnost (ne za celoten sistem zaščite in reševanja). Da pa nebi mešali hruške in jabolka, pa je najbolje, da se dogovorimo za neko metodologijo.
Ker je višina potrebnih sredstev odvisna od števila in kategorije društev, predlagam, da malo preračunamo in primerjamo podatke o višini sredstev / kategorijo (primer: za 5 PGD I. kategorije, 3 PGD II. kategorije in 1 PGD IV. kategorije bi vsa predvidena sredstva v proračunu za celo leto delili z 15). Bi bili tako podatki primerljivi? Ima kdo boljši predlog?
Verjetno bi bili podatki zanimivi le, če jih lahko postavimo na skupni imenovalec, primerljiv za vse sredine.

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 20:09
metodg
Jaka, meni se zdi v redu. A bomo odprli novo temo a bomo nadaljevali tukaj.

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 20:16
Jaka
Meni je vseeno. Zaradi preglednosti pa lahko odpremo tudi novo temo.

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 20:16
Drago
Bi bila dobra nova tema, ja 8) ...Predlog gasilskih proračunov - 2005 :wink: (kao naslov) :arrow:

lp DC :smoke:

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 20:28
Drago
Tudi pri nas poznamo direktno financiranje PGD in GZ. Sredstva se delijo na - "za redno dejavnost", "za investicije" in "sredstva požarnega sklada". V letni pogodbi se točno opredeli višina sredstev iz prvih dveh postavk, sredstva požarnega sklada pa se delijo na osnovi razpisa. Kar se PGD-jev tiče, je takšen način financiranja kar OK, GZ pa ima v zvezi tega precejšnje probleme :oops:.

lp DC :smoke:

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 21:02
gast
Gasilski zvezi lahko tud nič ne damo, saj je združevanje prostovoljno.
Občinskemu poveljniku tud nič sredstev in opreme. Poveljniku GZ tud nič. Poveljniku .....tud nič. Kaj lahko pričakuješ od NIČ ???

NIČ

**gast

ObjavaObjavljeno: 4. oktober 2004, 21:08
Drago
gast je napisal:Občinskemu poveljniku tud nič sredstev in opreme. Poveljniku GZ tud nič. Poveljniku .....tud nič. Kaj lahko pričakuješ od NIČ ??? - NIČ


Čestitam na preciznem izračunu 8) :lol: ...pa še čisto prav imaš :oops:.

lp DC :smoke:

ObjavaObjavljeno: 9. oktober 2004, 13:21
janez
Vsaka finančna transakcija stane. Torej finančna pot:

občina (sklad) - gasilska zveza - društvo;

je za vsak pomišljaj plačala banki določeno provizijo. Torej smo izgubili del denarja po nepotrebnem.

Delitev denarja na ravni (občinske) gasilske zveze ima tako dobre kot slabe lastnosti.

Dobro je, če lahko na občinski ravni z večjo količino denarja uresničimo večjo investicijo. (In kdaj bomo mi na vrsti???)

Dobro je, da na občinski ravni financiramo izobraževanje (društva imajo vedno nekaj bolj nujnega - šolali bomo pa drugo leto). Tudi izvedba tečajev je na društveni ravni vprašljiva - predavatelji, število udeležencev, pogoji itd.

Dobro je, da z večjo količino lahko na občinski ravni dosežemo ugodnejše cene.

Slabo pa je, da vse to počnemo ljudje. Prehitro začnemo iskati lastne (pogosto skrite) interese. Postanem samopašni in nič več ne delamo kot smo se dogovorili.

Menim, da če poslujemo pošteno (danes je moderno reči transparentno), če se držimo sklepov, ne spreminjamo pravil igre; potem je finančno močna (občinska) gasilska zveza pravi blagoslov. Sicer je pa tako kot je .

Taki smo.

Janez

ObjavaObjavljeno: 9. oktober 2004, 13:36
mihael
Ja Jaka ravno pri nas je problem z financiranjem PGD, ker gre na žalost vse preko GZ - pa se kar precej vmes izgubi. Če bi zveza vsaj tako dobro delovala, kolikor finančnih sredstev porabi, potem bi tudi kakšno dol požrl :twisted: . Bo potrebno počasi vodstvo zamenjati, potem pa upajmo da bo bolje. Drugače pa bi bilo bolj pravilno, če bi občina nakazovala sredstva direktno PGD, saj le ta podpišejo pogodbe z občino in ne GZ. GZ je samo za usklajevanje društev med sabo, kar ji ne uspeva najbolje - vsaj pri nas ne. No ja saj je nekako isto kot na GZS.
Ja konec leta ob bilanci pa papir tako ali tako vse prenese a ne :roll: .

Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!