Stran 1 od 1

Planinske koče manj vredne od gasilkih veselic

ObjavaObjavljeno: 1. avgust 2005, 10:43
Janez Koncilija
Takšen naslov me je pogrel danes zjutraj, ko sem odprl časopis. Res se vidi, da vsak, ki ima 5 minut časa, se obenem še ob gasilce spotakne :evil: . In zakaj gre :?:

V obravnavi je neka meni nepoznana novela, v kateri se obravnava obratovanje planinskih koč kot gostinskih oziroma negostinskih objektov, kjer je precejšna razlika v dajatvah.

In v tej noveli naj bi bile obravnavane tudi gasilske veselice, najbrž obilka prispevkov oziroma načina obdavčitve. O tem se na forumu ni govorilo nič, vprašanje je, če o tem kaj ve naša krovna organizacija.

Da ne bi zvonili po toči, bi prosil moderatorja, če ima možnost izvrtati za kaj se gre, saj, če nas namakajo že planinci, kaj nas ne bi davkarija.

Bemti sem jezen :evil: , mi organiziramo veselice, da si kupujemo opremo, ki bi jo morala država, planinci bi pa kasirali in nikomu ništa :evil: .

LP

Janez 8)

ObjavaObjavljeno: 1. avgust 2005, 11:07
Drago
Se bomo potrudili, če le poveš, kateri časopis imaš ti to "v rokah" :lol:. Sicer pa se (pre)mnogokrat dogaja, ko se govori o "gasilskih ukrepih" ipd. v nekem slabšalnem tonu. Verjetno je tako tudi v tem primeru, ker folk pač pojma nima, da so gasilske veselice tudi za namen zbiranja denarja, za nakup prepotrebne opreme. :evil:

lp DC :smoke:

ObjavaObjavljeno: 1. avgust 2005, 11:20
Janez Koncilija
Drago je napisal:Se bomo potrudili, če le poveš, kateri časopis imaš ti to "v rokah" :lol:.
lp DC :smoke:


Jah, Dnevnik, kaj pa drugega, ta časopis ja ljubi gasilce :twisted: .


Objava pa ni mišljena slabšalno, ampak kar konkretno, gre pa za to, ali lahko tudi mi kaj vplivamo na novelo, za katero sploh ne vemo, kaj določa. Če smo v njej že omenjeni, namreč :?

LP

Janez 8)

ObjavaObjavljeno: 1. avgust 2005, 15:12
Bobby
Celotni članek iz današnjega časopisa dnevnik....

Ponedeljek, 1.8.2005

Planinske koče manj vredne od gasilskih veselic

Novela zakona o gostinstvu društveno in klubsko gostinsko poslovanje izenačuje z običajnimi gostinci

Dragica Manfreda


LJUBLJANA - Gospodarsko ministrstvo in Planinska zveza Slovenije v zadnjem času nista v najboljših odnosih. Razlog je novela zakona o gostinstvu, s katero želi vlada preprečiti zlorabo gostinske dejavnosti tako, da društveno in klubsko gostinsko poslovanje izenačujejo z običajnimi gostinci. Planinska zveza ob tem očita ministrstvu, da z macolo rešuje posamične nepravilnosti in mu pri tem planinske postojanke niso mar niti toliko kot gasilske veselice. Planinskih koč namreč v noveli vlada ne omenja kot izjemo, omenja pa gasilske veselice.

Na ministrstvu se branijo

Ministrstvo očitek na račun novele, ki naj bi šla v jeseni v parlamentarno proceduro, zavrača, neuradno pa naj bi planincem obljubili, da bodo postojanke naknadno vnesli v novelo zakona. Obrtna zbornica Slovenije, ki je novelo spisala, bo na očitke odgovorila na novinarski konferenci, pravi hotelir in nekdanji župan Kranjske Gore Jože Kotnik, predsednik sekcije za gostinstvo pri Obrtni zbornici Slovenije. Kotnik pa opozarja, da ni vse planinsko, kar se imenuje planinski dom. "Če bi planinska društva jasno razmejila planinsko postojanko od gostiln v hribih ali pod njimi, morda do tega ne bi prišlo. Tako pa ni jasno, ali so gostinski objekti ob cesti na Vršič koče ali gostilne. Po mojem je to, kar je dostopno z avtomobilom, gostilna. Tja ne hodijo le planinci."

Vprašanje ni nepomembno, saj planinske postojanke poslujejo pod ugodnejšimi pogoji kot običajne gostilne, priznava predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar.

Prezahtevni pogoji

"V gorah imamo 170 koč, ki nudijo zavetje in pomoč planincem. Pri strežbi najnujnejše hrane in pijače v gorah ni mogoče zahtevati enakih davčnih, finančnih in obratovalnih pogojev kot za gostilne v dolini, saj bi bil to njihov pogreb. Že sedanji pogoji so za koče glede na predpise v EU prezahtevni. Bomo pa prevetrili register koč in izločili vse, ki ne izpolnjujejo pogojev za ta naziv. Ker ime planinski dom ali koča ni zaščiteno, si ga pogosto nadenejo obrati, ki niso v našem registru koč. A pod ugodnejšimi pogoji lahko poslujejo le koče, postojanke in bivaki iz našega registra, ki ga potrjuje upravni odbor na predlog gospodarske komisije."

Na gospodarskem ministrstvu so ubrali bolj pomirljive tone in Marko Podrekar pravi, da so z novelo preprečili, da bi posamezniki pod krinko društev ali klubov opravljali običajno gostinsko dejavnost: "Ta pojav se širi in ogroža preživetje gostincev."lp :wink:

ObjavaObjavljeno: 1. avgust 2005, 22:20
BorisGoličnik
A je možno kje dobit novelo zakona o gostinstvu?

Lp! B

ObjavaObjavljeno: 1. avgust 2005, 22:22
Bobby
Poglej če kaj v uradnem listu piše.....obstaja tudi nekje na internetu...:D

lp :wink:

ObjavaObjavljeno: 1. avgust 2005, 22:32
pes
Vlada sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o gostinstvu
Vlada RS je na današnji seji obravnavala predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o gostinstvu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo. Vlada je predlog sprejela in odločila, da ga posreduje državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku.

Z novelo zakona o gostinstvu se preprečuje zloraba gostinske dejavnosti s strani društev; z novelo se namreč črta 3. člen veljavnega zakona, ki je omenjene zlorabe omogočal. Predlagana rešitev v ničemer ne posega v delovanje planinskega gospodarstva. Planinski domovi so namreč z zakonom opredeljeni kot gostinski obrati v posebnem členu zakona, njihovo upravljanje s strani društev pa ni sporno. Prav tako se z novelo zakona ne spreminja ureditev, ki ureja delovanje turističnih, kulturnih, gasilskih in podobnih društev, ki so prisiljena manjkajoča sredstva za svoj obstoj zagotavljati z opravljanjem gostinske dejavnosti. S predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o gostinstvu se odpravlja zahteva o izpolnjevanju pogojev glede minimalne stopnje strokovne izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti. Gre za sproščanje podjetniške pobude, saj država posameznikom, ki so pripravljeni vložiti lastna sredstva v dejavnost in ob tem prevzamejo tudi poslovno tveganje za tako odločitev, ne sme postavljati nepotrebnih pogojev. Poleg tega je reguliranjem poklicev s strani države v popolnem nasprotju z usmeritvami na področju zagotavljanja prostega pretoka storitev.

Spreminja se tudi ureditev za sobodajalce; možnost za opravljanje te dejavnosti se širi tudi na pravne osebe, lastniki stanovanj, ki sami ne želijo opravljati dejavnosti sobodajalstva, pa bodo lahko stanovanja na temelju zakupne pogodbe oddajali fizični ali pravni osebi, ki bo to dejavnost dejansko opravljala. Takšna ureditev bo odprla širše možnosti pri organiziranju ponudbe zasebnih sob, apartmajev in počitniških hiš ter tako spodbudila razvoj sobodajalstva in tudi zmanjšala obseg dela na črno.


http://racunovodja.com/clanki.asp?clanek=783

ObjavaObjavljeno: 2. avgust 2005, 11:31
Janez Koncilija
pes je napisal: S predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o gostinstvu se odpravlja zahteva o izpolnjevanju pogojev glede minimalne stopnje strokovne izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti. Gre za sproščanje podjetniške pobude, saj država posameznikom, ki so pripravljeni vložiti lastna sredstva v dejavnost in ob tem prevzamejo tudi poslovno tveganje za tako odločitev, ne sme postavljati nepotrebnih pogojev. Poleg tega je reguliranjem poklicev s strani države v popolnem nasprotju z usmeritvami na področju zagotavljanja prostega pretoka storitev.

http://racunovodja.com/clanki.asp?clanek=783


No, ja, mogoče pa zadeva tokrat le ni slaba za nas, lahko pa se seveda motim :? .

LP

Janez 8)

ObjavaObjavljeno: 9. avgust 2005, 15:36
janez
Večina planinskih koč danes opravlja funkcijo običajne gostilne.

Ves teden je koča zaprta. Ob sobotah in nedljah je na parkirišču pred kočo kup avtomobilov s tujimi registracijami, v prvem nadstropju je klasična restavracija....

V pritličju je v gostinski sobi napis, da je prinašanje svoje hrane v ta prostor prepovedano....

Objekt (gostinski lokal) ima staus planinske koče.

Obdavčiti - dvojno obdavčiti.

Jezni...

Janez