Spoštovani tovariši gasilci in gasilke!
V tej temi sem naivno pričakoval malo več resnosti in sodelovanja. Pa si žal večina ne vzame časa za premislek za perčo in pomembno zadovo tudi izven foruma. Na tem mestu najdemo odgovor na različna vprašanja:
"Zakaj zavračajo prostovoljne gasilce?", "Status gasilca?", "Zakaj nas okolica ne ceni?", "Koliko je vredena ura gasilca?" in tako naprej.
Prav nesramna se mi zdi primerjava urne postavke z različnimi poklici (keramičarji, ploščičarji, električarji, zidarji pa tudi s prostitutkami). Pa ne zaradi tega, ker bi to zmanjševalu ugled in ceno gasilca, marveč zato ker žalimo vsa cehovsko urejena združenja s primerjavo z neurejeno in dampinško skupino ljudi za katero ne veljajo nobeni dogovori.
Cenik GZS je postavljen, po mojem skromnem mnenju zelo korektno in spada med pozitivne stvaritve GZS. Cenik je uradno objavljen in velja za celotno območje R Slovenije. Mi sami, pa se na vseh področjih obnašamo žaljivo do strank, ki našo storitev potrebujejo, predvsem pa žaljivo do svoje organizacije, ki ji delamo nepopravljivo škodo.
Zakaj do strank?
Nelojalna konkurenca! Kdor spremlja dogajanja s cenami hrane, je lahko opazil kakšen je odnos strank in Društva za varstvo potrošnikov glede na različne cene žemljic (do 30 centov za kos). Pa mi verjamite, da so pri oblikovanju cen vsi trgovci bolj usklajeni kot mi. Pri gasilcih pa se dogaja, da neko društva za prevoz vode zaračuna vodo in prevoz po uradnem ceniku (ca. 100 €) in količino prepeljane vode prijavi lokalnemu vodovodu za istavljen račun pa državi plača pripadajoče prispevke. Drugo društvo pa tej isti stranki isto storitev zaračuna le borih 20 € (brez računa in prijave prepeljane vode) za delo gasilca, uporabo cisterne in zaščitne opreme. Stranke, občani in ljudje so si ustvarile svoje mnenje o gasilcih, da jih nategujemo. Med te pa spadajo tako tisti, ki opravljajo storitev po veljavnih cenikih in tudi tisti, ki nenazadnje vodo kradejo občanom tudi za polnjenje luksuznih bazenov.
Zakaj do sebe?
Del odgovora je že omenjen. Druga pomebna lastnost pri tako dampinškem oblikovanju cen pa je, da smo vredni prav toliko kakršno ceno postavimo. Torej 1€. In se čudimo, ko je lokalna skupnost za društvo s 50 gasilci pripravljena nameniti za njihovo celoletno delo le nekaj sto €. Na tak način je še to preveč, saj si sami zbijamo ugled in ceno, nepopravljive posledice pa bodo ostale tudi našim naslednikom.
Če se bo našel še kdo, ki trezno razmišlja in v tej temi še kaj pametnega doda, se bom še oglasil, drugače pa vsem skupaj Želim srečno in trezno leto, ki je pred nami.
Dušan Bosnar