Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Pravilnik o finančno materialnem poslovanju društva

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

DURS nam bo požru vse

Objava Denis » 13. marec 2008, 22:49

Danes sem dobil v roke pravilnik " Razlaga Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepriodibtne dejavnosti " torej kar bomo zaslužili z našimi rokami bomo mogli državi plačat davek razen če bomo mel toliko stroškov da bo društvo poslovalo v minus, torej na grobo razlaga pravilnika katerega so sprejeli in začne veljati od 1.1.2008 in tako bomo gasilci ki že tako delamo za nič, še dajali tej z.... državi dobesedno kolegi bo enkrat moglo poknat sam vprašanje kje ????
Ta hudi PGD VRBJE.
Uporabnikova podoba
Denis
 
Objave: 885
Registriran: 11. avgust 2003, 1:12
Lokacija: Vrbje - Spodnja savinjska dolina

Odg: Pravilnik o finančno materialnem poslovanju društva

Objava MarkoSimšič » 14. marec 2008, 19:09

Pravilnik je napisan za vse kateri se srečujejo z problemom razmejevanja nepridobitne in pridobitne dejavnosti (društva, klubi,zavodi, javni zavodi,...). Dokler bo v veljavi sedanja zakonodaja smo gasilci, v primeru da s svojimi storitvami konkuriramo drugim ponudnikom na trgu, izenačeni z ostalimi. Če gasilsko društvo na svoji prireditvi omogoči reklamiranje nekega podjetja bo za to moralo izstaviti račun in ob koncu leta od teh prihodkov plačati DDPO. Enostavno kot pasulj. :twisted: Podobno je z prevozi vode. Vodo lahko pripelje tudi podjetje, ki ima ustrezno vozilo. Taisto podjetje vam bo ravno tako izdalo račun, od katerega obodo za podjetje nastali obdavčljivi prihodki. Torej je nekoliko nepravično, da bi nekateri plačevali davek, za isto storitev, nekateri pa ne

Drug primer, ki sedaj buri duhove je obdavčitev namenskih javnih sredstev. Jaz si to razlagam takole. Da bodo obdavčena vsa namenska javna sredstva ne bo držalo. Obdavčena bodo samo sredstva, ki jih do konca leta ne boste uspeli porabiti. Torej: če vam občina nakaže 10.000 € namenskih sredstev, vi pa boste za ta namen uspeli nabrati samo 8.000 € stroškov boste od razlike (2.000 €) plačali davek. Ker pa vsi vemo, da je teh sredstev vedno premalo se jaz ne bojim, da bo konec leta ostala kaka razlika od katere bo treba odšteti nekaj tudi cesarju. Problem, ki ga pri tem vidim pa je način nakazovanja občine. Recimo, da vam občina obljubi namenska sredstva v višini 10.000 €. Vsi vemo kako ažurne so občine pri nakazovanju sredstev. Ker nimate drugih sredstev čakate na nakazilo občine, ki pa ga ni in ni. Materiala oziroma stroškov ne morete ustvariti, ker jih nimate s čim plačati. In potem pride 30.12. ali pa celo 31.12. in na računu se vam nariše 10.000 €. Kako potem to zapraviti je pa drugo vprašanje? :roll:

lp marko =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Uporabnikova podoba
MarkoSimšič
 
Objave: 542
Registriran: 13. september 2003, 20:33
Lokacija: Planina

Odg: Pravilnik o finančno materialnem poslovanju društva

Objava Pero » 19. marec 2008, 13:16

S tem simpl kot pasulj se jaz nebi strinjal. Podjetnik ki ti pripelje vodo, in je obdavčen, na koncu ves dobiček pokasira v svoj žep in ga zapravi za lastne potrebe.
Društvo (humanitarno) pa, z tem denarjem financira svoje delovanje. Nevem kakšno osebno korist imam jaz od tega, da imam negorljivo delovno obleko in čelado, opremo? imam celo cel kup obveznosti, da jo vzdržujem in da znam opremo uporabljat, torej morem še par dni na leto tičat na igu (po možnosti za svoj dopust)? Za razliko od podjetnika, ko si lahko kupi nov avto ali pa se gre na morje sončit...

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Odg: Pravilnik o finančno materialnem poslovanju društva

Objava MarkoSimšič » 19. marec 2008, 17:23

Zato pa sem pred pasuljem napisal, da dokler bo v veljavi sedanja zakonodaja...

lp marko =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Uporabnikova podoba
MarkoSimšič
 
Objave: 542
Registriran: 13. september 2003, 20:33
Lokacija: Planina

Odg: Pravilnik o finančno materialnem poslovanju društva

Objava Nataly » 24. marec 2008, 11:33

Pozdravljeni, ker sem nova na tem forumu vas vse prav lepo pozdravljam. Dobila sem nalogo da moram pripraviti pravilnik o računovodstvu za gasilsko društvo v katerem sem. Pa me zanima če mi lahko kako pomagate? en primer sem že dobila ravno na tej strani, je to ok? Gre za pravilnik, ki velja za enostavno knjigovodstvo?

hvala za pomoč pa vesele praznike vsem skupaj
Nataly
 
Objave: 1
Registriran: 24. marec 2008, 11:27

Odg: Pravilnik o finančno materialnem poslovanju društva

Objava M-Coki » 24. marec 2008, 16:06

Pri tistemu na 1. strani (PGD Podhom) piše, da društvo poslovne knjige vodi po sistemu enostavnega knjigovodstva v obliki blagajniške knjige s pomočjo računalnika.

Sicer pa, veliko stvari je tudi tukaj:
- http://racunovodja.com/forum/viewforum.php?f=37&sid=506335da95f4ba17d61287775d114319
- http://www.drustva.com/
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Nazaj

Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron