EBOLA

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

EBOLA

Odgovor Napisal/-a darko »

Po zadnjih podatkih, ki jih je WHO objavila danes, je od začetka leta v doslej najhujšem izbruhu ebole umrlo 1229 ljudi, od tega 84 v zadnjih treh dneh. V tem obdobju so prav tako zabeležili 113 novih okužb z ebolo, s čimer se je skupno število primerov povečalo na 2240. Največ novih primerov okužb so zabeležili v Liberiji, in sicer 48, medtem ko je v zadnjih treh dneh tam umrlo 53 ljudi.

Na Hrvaškem je 18 oseb pod zdravstvenim nadzorom zaradi preprečevanja ebole, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Gre za osebe, ki so se vrnile iz Sierre Leone, Liberije in Gvineje. Na kliniko v Berlinu pa so sprejeli 30-letnico, ki je kazala znake okužbe s smrtonosnim virusom.

V Sloveniji zaenkrat ni problemov. Vsi odgovorni trdijo (letališča, bolnice,idr...) da je vse pripravljeno in urejeno.
Nimamo se kaj sekirati in pripravljati. Zanimivo, sploh da ni navodil. Najbolj sem bil pa zadovoljen ko sem videl osebo v kombinezonu, ki je kazala pravilno slačenje kombinezona (tistega Tyveka ša od AI).

Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a darko »

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da Liberijo, ki jo je prizadel izbruh ebole, najhujše še čaka. Liberijski obrambni minister Brownie Samukai pa pravi, da ebola že ogroža sam obstoj Liberije.

V samo enem dnevu je zaradi ebole umrlo skoraj 200 ljudi, kar je slabih deset odstotkov vseh žrtev zadnjega izbruha, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki dodaja, da je po uradnih podatkih skupaj umrlo najmanj 2296. A žrtev je verjetno še več.

WHO je v zadnjem izbruhu tega virusa v petih državah Zahodne Afrike zabeležil 4293 primerov okužb. Nima pa še novih podatkov iz Liberije, ki jo je izbruh virusa najbolj prizadel. Zato bi bilo lahko število žrtev še večje. WHO namreč pričakuje na tisoče novih okužb v Liberiji v prihodnjih treh tednih.

Tudi v RP KC Ljubljana so že imeli preizkus postopkov ob grožnji z okužbo.

Darko
Luka90
Prispevkov: 92
Pridružen: 3. Julij 2013, 17:48
GE: JGS Škofja Loka

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a Luka90 »

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin - človeških bolezni
22.9.2014 12:46
CERKLJE NA GORENJSKEM
Na letališlu je avion, ki so ga dali v karanteno zaradi potnika pri katerem obstaja sum Ebole.

Vir: SPIN
Luka90
Prispevkov: 92
Pridružen: 3. Julij 2013, 17:48
GE: JGS Škofja Loka

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a Luka90 »

Ob 14:30 tega dogodka ni bilo več na SPIN.u
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a darko »

NO PA SE JE ZAČELO:
torek, 21. oktober 2014

V Sloveniji je po ocenah strokovnjakov zelo majhna, skoraj nična verjetnost za širjenje ebole. “A če bi se virus ebole pojavil pri nas, zagotavljamo prebivalcem, da bo za njih poskrbljeno,” je na novinarski konferenci zagotovila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Vse pristojne institucije namreč aktivno sodelujejo pri pripravljenosti.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Nine Pirnat pozorno spremljajo situacijo v zvezi s pojavom ebole že od prvih poročil o izbruhu bolezni v državah zahodne Afrike, torej od spomladanskih mesecev.

Podobno kot v drugih evropskih državah, so po zagotovilih Pirnatove tudi v Sloveniji okrepili aktivnosti na področju pripravljenosti in odzivanja. V tem tednu so tudi sklicali sestanek ključnih akterjev. Sestanki, na katerih se bodo tudi vnaprej dogovarjali o potrebnih aktivnostih, pa bodo po njenih napovedih poslej potekali enkrat tedensko. O dogovorjenih aktivnostih bodo sproti obveščali tudi javnost.
Pirnatova je pojasnila, da je v Sloveniji dovolj zaščitne opreme. Večino opreme so nakupili že v času pandemije ptičje gripe, nekaj pa so je dokupili tudi v preteklih mesecih. Hkrati je poudarila, da je obveznost nakupa te opreme posameznega zdravstvenega zavoda, saj se vsak dan srečujejo z ljudmi, ki imajo nalezljive bolezni in bruhajo, imajo drisko in podobno.

LEPO, ZADOVOLJEN SEM DA SO VSI PRIPRAVLJENI IN OPREMLJENI.
Lahko noč narod
DARKO
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a darko »

V soboto 18.10.2014je bilo namreč uradno poročilo (vir Delo):
Na prihod ebole Slovenija še ni pripravljena.
Epidemiologi še brez skafandrov. Sobe za izolacijo ni.
Čakanje na koordinacijski sestanek ministrstva.

Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a darko »

Na koroškem so v petek 24.oktobra že imeli "suhi preizkus" odziva na domnevo o okuženem tujcu.

V sindikatu policistov so zatrdili, da imajo izjave in listine, ki dokazujejo, kako zdravniki ZD Ravne niso želeli ukrepati, ko so jih obvestili o bolnem Nigerijcu, pri katerem so pomislili na ebolo, in so jim svetovali Lekadol. Direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik je to zanikal.

"Ta primer kaže, da imamo lahko še tako popolne strategije, zdravstvene protokole pa nam to ne koristi, če imamo na koncu izvajalce, ki se jih bojijo izvajati. In to je nedopustno.
Zoran Petrovič, predsednik SPS"

Darko
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Prispevkov: 1865
Pridružen: 10. Julij 2002, 11:54
Kraj: smokuč

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Navodilo za gasilce glede posredovanja ob sumu ebole dobite na spletni strani www.ctif.org
Navodilo je žal v angleščini.
lp
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Pero
Prispevkov: 1091
Pridružen: 17. April 2006, 17:34

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a Pero »

Še dobro da imamo v Slo krovno organizacijo, ki zahetva navodila v slovenščini za vsak kos opreme.
Edina "navodila" za ukrepanje pa dobimo na "privat" foromu, pa še to v angleščini....
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Prispevkov: 1865
Pridružen: 10. Julij 2002, 11:54
Kraj: smokuč

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Ja vidim da bomo na tem forumu morali spet postati bolj aktivni in spreminjati stavri na bolje tudi s kakšno ''prevajalno'' akcijo pa še čim drugim, takle mamo ;)
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Raptor
Prispevkov: 13
Pridružen: 3. November 2014, 20:43
GE: PGD Na Golici

Odg: EBOLA

Odgovor Napisal/-a Raptor »

Mogoče bi pa sestavili razpis za to tam so nekateri kar asi :wink:
napadalec_2
Prispevkov: 63
Pridružen: 24. Oktober 2011, 17:29

Re: EBOLA

Odgovor Napisal/-a napadalec_2 »

GASILCI IN PACIENTI Z EBOLO

UVOD

Ta vodnik govori o pristopu gasilskih služb v primerih rokovanju s pacienti s sumom ebole.

1. KAJ JE EBOLA

Ebola je virus, ki izvira iz zahodne Afrike. Povzroča redko a resno nalezljivo bolezen. Simptomi so visoka vročina, glavoboli, bolečine v mišicah, bruhanje, driska in krvavitve v telesu. Simptomi se pojavijo med 2. in 21. dnevom po okužbi, povprečno 7. dan. Dokler pacienti ne kažejo simptomov se blezen ne more prenesti na okolje.

2. KAKO SE LAHKO OKUŽIMO

Bolezen se lahko prenese samo z direktnim stikom z obolelim oz. z njegovimi telesnimi tekočinami (kri, slina, urin, znoj, itd..)

Možno se je okužiti tudi s prehranjevanjem oz. klanjem okuženih živali. Bolezen se ne prenaša po zraku. Bolezen je kužna le v primeru obolelega oz. mrtvega človeka. Ko je človek okužen je verjetnost da bo umrl visoka (med 40 in 90 %)

3. POSTOPEK ZDRAVLJENA

Trenutno ne obstaja cepivo ali zdravljenje za to bolezen. Postopek zdravljenja poteka tako da se nadzira komplikacije. Ebola povzroča tako resne simptome, da je za pacienta potrebno skrbeti ves čas, takrat je tudi možnost prenosa bolezni največja.

4. OBVLADOVANJE BOLEZNI

Širjenje bolezni se da obvladovati s pravočasno diagnozo in izolacijo obolelega, tako da se bolezen ne more prenesti. Ljudje, ki so bili v stiku z obolelim (nezaščiteni) ostanejo na opazovanju 3 tedne da se opazi če začnejo kazati simptome. V primeru da se to zgodi se jih hospitalizira in obravnava kot ostale paciente (izolacija itd...). Delavci prve pomoči morajo obvezno nositi zaščitna oblačila in se strogo držati pravil da do širjenja bolezni ne pride.

5. ZAŠČITA PRVIH POSREDOVALCEV

Obstaja navodilo na nivoju države namenjeno prvim posredovalcem za prevoze bolnikov z zelo nalezljivo boleznijo. To navodilo vsebuje podrobnosti o zaščiti reševalcev. Te informacije se lahko uporabijo tudi za gasilce.

Pomembno je da se ne dotikamo pacienta dokler imamo oblečena zaščitna oblačila. Bolezen se lahko kljub temo prenese v okolico. V primeru da je kontakt z obolelim potreben, lahko gasilci uporabiji razpoložjivo zaščitno obleko s popolno zaščito za obraz, gumjaste rokavice in škornje. Možna je tudi uporaba standardnih kemično ali plinotestnih oblek.

6. KDAJ JE MOŽNO DA PRIDEJO GASILCI V STIK Z OBOLELIMI

V primeru da se ebola razširi v našo državo ni izključeno da se gasilci ne morejo priti v kontakt z ljudmi s sumom ebole. To se lahko zdogi v primeru ko pomagajo reševalcem.

Takoj dekontaminirajte gasilca po intervenciji in odstranite obleko. Poslušajte nasvet zdravstvenega osebja. Gasilec bo na podrobnem opazovanju za 3 tedne.

8. DEZINFEKCIJA

Majhne površine dezinfekcirajte z 70 °% alkoholom oz. močnejšim, večje površine s raztopino klora z vsaj 0,5 % ( podrobnosti na http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/). Raztopino pripravite tik pred uporabo.

Vse površine naj ostanejo mokre za vsaj 10 minut. Nato sperite z vodo in posušite.

9. KAKO SE ZNEBITI DE-/KONTAMINIRANIH STVARI

Kontaminirane stvari se obravnana kot patogene stvar (stvari ki lahko povzročijo bolezen, v bistvu se jih obravnava kot patogene smeti). Sleti nacionalnim standardom za patogene smeti....

TAK BI BLO NA BRZINO, se priporočam, ker mi ja angleščina včasih bol šla od slovenščine se opravičujem za kaki feler :D
Kjer je sloga, tam je moč, v dobro ljudstva na pomoč!
balonchek22
Prispevkov: 2
Pridružen: 25. Januar 2020, 9:55
GE: Komenda

Re: EBOLA

Odgovor Napisal/-a balonchek22 »

na koncu bomo vsi umrli od nekega virusa katerega vzgojijo umetno za potrebe vojn po svetu - žalostno
Odgovori