DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
dejanjancar

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a dejanjancar »

Pred 22 leti so se strokovnjaki tako so si oni pravili igrali z reaktorjem.
Hoteli so preizkusiti koliko časa po zaustavitvi lahko iz nejga še pridobijo elektriko tukaj naj bi šlo da pridobitev na času nekaj sekund mogoče minut.Z preizkusom so nameravali začeti že zvečer amapak problem je bil ker je Ukrajina zvečer porabila veliko električne energije in tako so preizkus prestavili pozno zvečer.
Dispečer ki je upravlaj z Ukrajinskih omrežjem je sporočil da lahko začnejo s poiskusom in tako so tudi pričeli .
Nekaj varnsotnih naprav so blokirali ker se bi ob takem poizkusu lahko sprožila varnostna sredstava.
Moč reaktorja so spustili v območje katero je bilo prepovedano za obratovanje tega reaktorja.
Nato se je moč v nekaj mili sekundah znatno povečala in reaktor je razneslo.
Pri tem ni prišlo do jederske eksplozije ampak je samo para vrglo ven iz reaktorja in s tem odpihnilo streho s tem pa so se delci razpršili po celi evropi .Na švedskem so ob eksploziji celo začutili kot manjši potres.
V Černobilu so uporabljali reaktorje ki imajo pozitivni koeficient to pomeni da ob povečanju temperature se poveča tudi energija.V krškem pa imamo reaktor z negativnim koeficientom kar je ravno obratno od Ukrajinskega.

Prvi gasilci ki so bili last elektrarne so na prizorišče prišli takoj po nesreči in pričeli za gašenjem saj so mislili da gre za običajen požar.Nato so reaktor zalivali z železobetonom in peskom kateri je vseboval element bor. Element bor se uporablja za zaviranje jederskih reakcij.

Ko so celoten reaktor zalili z betonom so ugotovili da niso naredili kaj preveč pametnega saj jederske reakcije so take kot da bi v plastičen lončke nalil čas in ga nato pokril lonček se bi ob tem takem stopil tako se je dogajalo z reaktorjem.
Prišli so do tega da reaktor še vedno deluje in se lahko tako segreje da bi se pod njim lahko vse stopilo in reaktor se bi ugreznil. Zato so pod reaktor skopali rov in nato so v reaktor dodajali dušik s katerim so hladili reaktor.

Jederska elektrarna je delovala do leta 2000.


Ukrajinske oblasti so odobrile gradnjo ogromnega jeklenega pokrova, ki bo pokril radioaktivno prizorišče najhujše nuklearne nesreče na svetu v Černobilu. Ukrajina je zato najela francoske delavce, ki bodo nadomestili trenutno propadajoč pokrov iz betona, ki so ga nad reaktorjem po nesreči leta 1986 zgradili v naglici. Celoten projekt naj bi Ukrajino stal okoli milijardo evrov. Denar so prispevali mednarodni darovalci.

Gradnja jeklenega pokrova bo trajala pet let, oblasti pa bodo po končani gradnji pričele z rušenjem reaktorja. Francosko gradbeno podjetje bo pokrov, ki bo 190 metrov dolg in 200 metrov širok, zgradilo iz jekla. Ukrajina je podpisala tudi pogodbo z ameriškim Holtecom, ki bo zgradil posebno cono , kamor bodo shranili radioaktivne odpadke.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je pozdravil projekt: "Danes lahko prvič pogledamo v oči narodni in mednarodni javnosti in povemo, da smo našli rešitev za černobilske probleme."

V reaktorju se še vedno nahaja kar 95 odstotkov vsega radioaktivnega materiala, obstoječa betonska zaščita pa je zaradi sevanja, vremenskih razmer in slabe izdelave že zelo šibka.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Prispevkov: 8311
Pridružen: 8. November 2002, 20:59
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Nekje sem prebral, da je prišlo do kemične eksplozije grafita !?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
dejanjancar

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a dejanjancar »

Vzel sem si malo več časa in zadevo opisal bolj podrobno.

Explozija černobilskega reaktorja je temeljila na močni parni eksploziji in hkratnem vžigu grafita.
Reaktor je bil sestavljen iz gorivnih palic urana 235, ki vzdržujejo jedrske reakcije in ob razpadu sproščajo proste hitre nevtrone. V palicah je tudi neaktivni uran 238, ki ob visokih temperaturah odlično absorbira nevtrone in "gasi" jedrske reakcije. Ob polni moči obratovanja tako reaktor sam vzdržuje stabilno stanje: ko se temperatura dvigne ob porastu moči, U238 pogasi delovanje, ko se temperatura spusti, reakcija spet hitreje steče. Zaradi tega mehanizma so navodila černobilske elektrarne zahtevala, da reaktor ne sme delati dlje časa z zmanjšano močjo. Gorivne palice so bile vložene v cevi, ki so bile hlajene s primarno vodo pod tlakom. Primarna voda pod tlakom je v tekočem stanju in se praviloma med normalnim obratovanjem ne more upariti, v uparjalniku pa je predajala toploto sekundarni vodi, ki pretvorjena v paro poganja parno turbino in generator kot v vsaki termoelektrarni (Šoštanj, Brestanica).
Ostali prostor v reaktorju je bil napolnjen z grafitom, ki služi za upočasnjevanje sproščenih nevtronov. Hitri nevtroni, ki se sprostijo pri jedrskem razpadu U235, namreč ne morejo vzdrževati verižne reakcije, ker se zaradi prevelike hitrosti le "odbijajo" od atomov (verjetno podobno kot zelo hitri čoln ali kamen ne more nenadoma potoniti, pač pa se kot žabica odbija od površine vode).
Mehanizem katastrofe: zunanje svetovalno podjetje, ki se je ukvarjalo s turbogeneratorskim delom, je hotelo (ob zaustavitvi reaktorja z namenom rednega vzdrževanja) preizkusiti, ali se da s preostalo energijo elektrarno ponovno pognati iz ustavljenega stanja. Nesreča je hotela, da je bil tudi direktor elektrarne po poklicu elektroinženir in ne strokovnjak za jedrske reakcije, in se je s poizkusom strinjal (potem ko je direktor elektrarne istega tipa v Kurski zavrnil takšen poskus). Operaterji so znižali moč raktorja na nedopustno nizki nivo, prej pa še izklopili sistem za avtomatsko gašenje, da ne bi "motil" poskusa. Ko je temperatura v palicah padla, je ugasnila absorbcijska sposobnost U238. Seveda je nevtrone upočasnjevala še voda okoli cevi, in pa grafit. Vendar pa se ta dva izključujeta in ne moreta spraviti generatorja v stabilno stanje: ko je narastel nevtronski fluks v reaktorju, se je skokovito dvignila temperatura palic, moč reaktorja je narastla na več kot 100-kratno nazivno, zato pa se je uparila hladilna voda okoli zaščitnih cevi. Ko pa voda zavre, absorbira neprimerno manj nevtronov. Grafit pa se ne more upariti, niti odteči, in je še vedno deloval kot zaviralec nevtronov, kar je silno pospešilo verižno reakcijo. Operaterji so skušali s spuščanjem palic moderatorja zaustaviti nevarno stanje, žal pa je bila konstrukcija palic taka, da je bil na konceh vgrajen grafit: spuščanje palic je torej najprej poslabšalo razmere. Ko so se zaradi visoke temperature porušile vodne cevi, je voda ob stiku s silno vročimi palicami razpadla na kisik in vodik. Eksplozija pare in kemične reakcije grafita, kisika in vodika so porušile reaktorsko stavbo, razmetale radioaktivno vsebino po okolici in sprostile oblak radioaktivnih elementov po vsej severni polobli Zemlje. Od trenutka porasta nevtronskega fluksa do kombinirane eksplozije je preteklo le kakšni dve sekundi.
Hm, torej v Černobilu v bistvu ni bilo klasične jedrske eksplozije kot v bombi. Jedrsko gorivo je le poskrbelo za dovolj toplote, ki je nekaj vode uparila, nekaj pa jo razgradila na kisik in vodik. Neke vrste "jedrski vulkan"....

Lep pozdrav Dejan
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a darko »

Danes je 24 let od nesreče.
Odgovorni bolnikom obljubljajo boljšo zdravniško oskrbo in boljše penzije.
Do danes ni znano število mrtvih in mrtvih zaradi posledic nesreče.
Vsi skupaj premalo razmišljamo o možnosti takih nesreč.
Darko
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a darko »

Te dni mineva četrt stoletja od katastrofe. Černobil je 25 let po tragediji najbolj radioaktivno ozemlje v Evropi. Na zastraženem območju sevanje ponekod 400-krat presega normalne vrednosti. Po nesreči so oblasti evakuirale 150.000 prebivalcev, vrnila pa se jih je le peščica. Nekateri se tudi še spominjamo dogodkov tistih dni.

Darko
izlet

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a izlet »

Baje, da se da iti na vodeni ogled ''mesta duhov'' oziroma mesta Pripyat, ki leži samo 2km od elektrarne Černobil, katerega so zgradili za delavce in njihove družine te elektrarne. Če se gre tudi v mesto Černobil, ki je 14km stran od elektrarne pa ne vem. Ali je že šel kdo na ta vodeni ogled mesta Pripyat?
Radovljica27
Prispevkov: 263
Pridružen: 24. Avgust 2009, 4:11
GE: Radovljica
Kontakt:

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a Radovljica27 »

Za pravi denar se vse da :wink:

Tale je pa #-o
Eno vprašanje

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a Eno vprašanje »

Že dlje časa me zanima z čim oziroma z katero tekočino pa se škropi čez ta onesnažena vozila od sevanja?
Uporabniški avatar
J.Andrej
Prispevkov: 84
Pridružen: 26. Januar 2009, 10:26

Odg: DVAJSETA OBLETNICA ČERNOBILA

Odgovor Napisal/-a J.Andrej »

Na tej povezavi boš našel svoj odgovor. http://www.ujv.gov.si/fileadmin/ujv.gov ... ti/jv6.pdf

Je pa vse odvisno od stopnje in vrste kontaminacije.

lp, Andrej
Vice-commander of voluntary fire fighting association Rut-Grant!
Odgovori