Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Odvoz poginulih živali

Moderator: Milan Dubravac

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Odvoz poginulih živali

Objava Rafter » 29. julij 2006, 23:48

Upam, da sem izbral pravi podforum - Nevarne snovi. Podobne teme na Forumu namreč še nisem zasledil.

Rad bi namreč pridobil nekaj informacij glede odvoza poginulih živali. Pa kar začnimo.

Včeraj, ko sem prišel s šihta, sem ob cesti, pri ograji našega dvorišča našel truplo večje mačke, ki je poginila zaradi bližnjega srečanja oz. udarca z avtomobilom - bila je še v enem kosu. Povprašal sem več sosedov, če je morda njihova, pa ni bila od nikogar (ali pač, pa niso želeli povedati).

Ker nimam namena igrati grobarja (morda bi, če bi bila mačka moja), pa še svinjsko vroče je bilo in ni se mi ljubilo kopati jame za pokop, sem o najdenem preko 112 obvestil ReCO Maribor. Dežurni dispečer je mojo prijavo prijazno sprejel in mi povedal, da bo o navedenem obvestil pristojno službo. Včeraj ni bilo odziva, zato sem danes okrog 11h ponovno poklical na 112. Delal je isti dispečer in mi povedal, da je bila pristojna služba obveščena že včeraj, da pa ne pozna njihovega odzivnega časa.

Že ob prvem klicu sem pustil svoje podatke in tel. številko in kmalu za tem me je poklical dežurni higienik, da sem mu povedal točno lokacijo. Čez deset minut je bil pri nas, mačko naložil ter se mi zahvalil za klic. Se pravi, celotni potek akcije je bil s strani obeh služb profesionalno izveden.

No, higienik se je pripeljal z Ivecom EuroCargo modre barve (enake kot CZ) in z LJ reg. tablicami. Zdaj pa me zanima, če morda kdo ve, v čigavi pristojnosti je odvoz poginulih živali, ali v pristojnosti katere specifične službe ali morda katerega ministrstva? Ali so dolžni odpeljati vsako poginulo žival, ne glede na njeno psihofizično stanje in vzrok pogina?

Kolega mi je povedal, da mu je lani poginil pes in so prišli ponj. Povprašali so ga, ali je pes njegov, če ima morda njegove papirje in če je bil redno cepljen. Ker je bil odgovor na vse pritrdilen, so psa odpeljali brezplačno. Kdaj oz. v katerih primerih je treba za odvoz plačati?

Fant, ki je pobral mačko, mi je povedal, da gre tudi v Kozjak po poginulega bika. Kam odpeljejo vse te poginule živali in kaj storijo z njimi?

Hvala in LP za odgovore, R. :wink:
Rafter
moderator
moderator
 
Objave: 3021
Registriran: 10. junij 2003, 0:06

Objava Mitja Gregorič » 29. julij 2006, 23:58

kremacija :?:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Luka19 » 30. julij 2006, 0:05

Hm... pri nas, če gre za divjad poskrbijo lovci. Za manjše stvari pa kar cestarji (seveda, če govorimo o prometnih površinah). Nesreče v kateri bi bila udeležena krava, konj... pa še nisem videl.
Luka19
 
Objave: 260
Registriran: 11. junij 2005, 13:03

NVI

Objava Volkec » 30. julij 2006, 8:35

V Sloveniji se z odvozom kadavrom ukvarja VHS- veterinarska higienska služba. Le- ta spada pod nacionalni veterinarski inštitut in je del Veterinarske fakultete v Ljubljani. Zato Ljubljanske registrske tablice na vozilih. NVI ima svoje območne enote v vseh regijskih središčih v Sloveniji (Nova Gorica, Kranj, Novo Mesto, Ptuj, Murska Sobota...). Vsaka območna enota ima svojo VHS.

Odzivni časi pri VHS močno nihajo- predvsem je to odvisno od zasedenosti higienika, ki pokriva določen rajon. Kakšen dan čakanja na odvoz, ni nič neobičajnega, sploh sedaj v času dopustov in povečanega števila poginov (povožene mlade lisičke, mlada srnjad ter povečano število poginov pri domačih živalih).
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)

LP Borut Volk
Uporabnikova podoba
Volkec
 
Objave: 318
Registriran: 8. januar 2003, 18:16
Lokacija: Kobarid
GE: Kobarid

Objava Oskar » 30. julij 2006, 11:01

Rafter , mislim , da vozijo nekam tam blizu tebe med Bohovo in Rogozo. :D :cry: :cry:

No vsaj včasih so, ni preverjeno.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Objava svoper » 30. julij 2006, 11:50

Glede odvoza povoženih živali je tako, da vse kadavre (divjad in domače živali) lahko odpelje za to pristojan služba - higieniki. Tudi lovci ne smejo več pobirati divjadi.
Glede odzivnega časa higienikov pa raje ne bi zgubljal besed in mislim da ne bo dolgo časa, ko bodo spet lovci lahko pobirali divjad po cesti. Ker drugače mislim da bo na vseh odsekih cest veliko povožene divjadi.

Kar pa se kadavrvo tiče se mi pa zdi da jih vozijo v KOTO, kjer se potem naprej ukvarjajo z njimi.
Uporabnikova podoba
svoper
 
Objave: 124
Registriran: 22. oktober 2004, 20:37
Lokacija: Šmartno pri Litiji


Nazaj na Nevarne snovi

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron