saj zato sem pa zapisal na forum vprašanje, kjer pa ste gasilci? Koliko je takšnih in drugačnih forumov... hvala bogu, da so tudi zunanji opazovalci, ki mnogokrat vidijo kakšno stvar, upravičeno ali ne, ki je morda ne vidijo tisti, ki bi pa to morali videti.rfireman napisal/-a:Območje Velike Piresice in Pake pri Velenju je urejeno z dvojnim pokrivanjem. Če pa nisi gasilec ali če nimaš izkušenj okoli teh stvari pa ne vem kaj sploh delaš tukaj in nekaj trdiš. To pogovarjanje z gasilci je pa tako, da nikoli ni realno in vsak ima svojo predstavo o tem a pojma o pojmu nima. Ocitno ti gasilci s tabo vred tudi ne veste sistem prozenja enot s strani ReCO tk da prosim raje zakljucimo to debato in temo moderator zaklene. Lpvselic napisal/-a:Nekaj na to temo se je pisalo tukaj, tako da se je na te težave očitno že opozarjalo:
http://www.gasilci.org/forum/viewtopic. ... je#p181673
glede jokanja... saj sem napisal, da se ne spomnim kje sem slišal nekoč pripombe in nisem prepričan če so bili vaši oz. vaš član, mislim pa da je bilo govora glede dela pri Pirešici in slovenjgraškega območja.
glede društva, ga ne morem napisati, ker nisem član in sem lepo zapisal, da sem zunanji opazovalec sistema - hkrati pa se ogromno pogovarjam s člani društev in imajo veliko bolj ozke poglede oz. dogajanja okoli ReCO in proženja, tako da ne vem, koliko je kaj merodajno biti član ali ne
ReCO - nelogično proženje društev/enot
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: ReCO - nelogično proženje društev/enot
Problem je v tem, da veliko gasilcev pojma nima o sistemu proženja, posredovanja, območij delovanja, poznavanja svoje regije kaj šele nekdo zunanji. Oziroma eni si mislijo, da vse vejo in da so najbolj pametni. Takšne ponavadi najdemo v društvih z 1 do 3 intervencije na leto.
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Nulte (0) kategorije so pa po mojem mnenju ena izmed večjih bedarij v gasilstvu. Sreča, da so sedaj začasno ukinjene in upam, da začasno preide v stalno.
Re: ReCO - nelogično proženje društev/enot
Kar se tiče pomurske avtoceste (AC) se prožijo celo do tri društva. Razlog: hitra cesta v preobleki avtoceste oz. ozki profil ceste otežuje dostop do mesta nesreče v smeri vožnje. Tako se aktivira več enot zaradi "upanja", da se bo dostopni čas zmanjšal, posebej, če katera enota obtiči v koloni. Ko načrtuješ, težko rečeš, kakšne nesreče se bodo dogajale, zato je ta "nelogičnost" v verjetno logična/smiselna. Kompliciranje glede alarmiranja pa bi lahko prineslo napake v samem proženju enot. Ne pravim, da so vsi plani alarmiranja smiselni, ampak je potrebno poznati kaj več, kot samo to, kar vidiš javno. Mogoče tudi kako zakonodajo, kakšna je oprema enot, kakšne nesreče so se v preteklosti že dogajale na tem območju, kakšna je požarna ogroženost oz. nevarnost, pa še kaj. Če gledamo Vransko in tisti del AC, vemo vsi, da so na bile kar hude nesreče v tunelih. In verjetno so prilagodili aktiviranje temu, da so hitrejši in posledično bolj učinkoviti. Saj se se ve, da v gasilstvu vsaka sekunda šteje. Zato verjetno izvoz enote iz PGE Celje, da je na lokaciji na AC vedno pripravljena enota za morebitno drugo nesrečo, ki bi se lahko razvila v zelo hudo katastrofo. Mogoče je pa treba pogledati s tega zornega kota.
- Matej B.
- GE: Ptuj / Tržec
- Kraj: Ptuj - Tržec
- Kontakt:
Mogoče bo nekomu pomgalo tudi ta povezava:
http://vgis2d.urszr.si/ geslo in up.ime je: zir
Tam si lahko natančno pogledate, kdo je v kak del Slovenije aktiviran od GE oz. kako bi naj bilo. V praksi je pa seveda veliko odvisno tudi od dežurnega operaterja na pristojnem ReCO in predvsem gasilskih vodij na terenu.
http://vgis2d.urszr.si/ geslo in up.ime je: zir
Tam si lahko natančno pogledate, kdo je v kak del Slovenije aktiviran od GE oz. kako bi naj bilo. V praksi je pa seveda veliko odvisno tudi od dežurnega operaterja na pristojnem ReCO in predvsem gasilskih vodij na terenu.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Odg: Re: ReCO - nelogično proženje društev/enot
Zadnji stavek, točno zato PGE Celje takoj izvozi na Vransko!aznidaric napisal/-a:Kar se tiče pomurske avtoceste (AC) se prožijo celo do tri društva. Razlog: hitra cesta v preobleki avtoceste oz. ozki profil ceste otežuje dostop do mesta nesreče v smeri vožnje. Tako se aktivira več enot zaradi "upanja", da se bo dostopni čas zmanjšal, posebej, če katera enota obtiči v koloni. Ko načrtuješ, težko rečeš, kakšne nesreče se bodo dogajale, zato je ta "nelogičnost" v verjetno logična/smiselna. Kompliciranje glede alarmiranja pa bi lahko prineslo napake v samem proženju enot. Ne pravim, da so vsi plani alarmiranja smiselni, ampak je potrebno poznati kaj več, kot samo to, kar vidiš javno. Mogoče tudi kako zakonodajo, kakšna je oprema enot, kakšne nesreče so se v preteklosti že dogajale na tem območju, kakšna je požarna ogroženost oz. nevarnost, pa še kaj. Če gledamo Vransko in tisti del AC, vemo vsi, da so na bile kar hude nesreče v tunelih. In verjetno so prilagodili aktiviranje temu, da so hitrejši in posledično bolj učinkoviti. Saj se se ve, da v gasilstvu vsaka sekunda šteje. Zato verjetno izvoz enote iz PGE Celje, da je na lokaciji na AC vedno pripravljena enota za morebitno drugo nesrečo, ki bi se lahko razvila v zelo hudo katastrofo. Mogoče je pa treba pogledati s tega zornega kota.
Večino GEŠP 0 je postalo GEŠP 1. Po mojem vedenju sta trenutno samo dve GEŠP 0 enoti, ki še vedno delujeta skupaj z nadrejeno GEŠP enoto.rfireman napisal/-a:Nulte (0) kategorije so pa po mojem mnenju ena izmed večjih bedarij v gasilstvu. Sreča, da so sedaj začasno ukinjene in upam, da začasno preide v stalno.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
In kaj GEŠP 1 dela? Pa ce lahko poves katere so? Prvic slisim zato me zanima.
https://gesp.sos112.si/dokumenti/Zapisn ... a_in_o.pdf
Eden izmed zapisnikov delovne skupine za GEŠP pri URSZR.
http://www.sos112.si/slo/page.php?src=szr23.htm
Seznam vseh GEŠP enot skupaj z vsemi novimi.
Eden izmed zapisnikov delovne skupine za GEŠP pri URSZR.
http://www.sos112.si/slo/page.php?src=szr23.htm
Seznam vseh GEŠP enot skupaj z vsemi novimi.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Sveda je razlika tukaj med tistimi,ki so sposobni sami ukrepat do prihoda vecje enote in tistimi,ki delajo na karambolu samo gužvo. V naši regiji nimamo GEŠP 0 enote. Vem za eno drustvo,ki bi lahko bili ampak se vodstvo zaveda,da so kadrovsko prevec podhranjeni za kaj takega. Lahko pa bi šli z glavo skozi zid recimo...
Lepo pozdravljeni.
Zelo zanimiva in zelo realna tema za celotno Slovenijo.
Na zadnjem obnovitvenem tečaju za tehnično reševanje, smo imeli (nevem točno s kom) debato, da je pogodba države s koncesionarji takšna, da morajo na mejnih območjih posredovati oboji. Je pa tudi recimo primer krožnega v Medvodah (takšna je bila debata, ne me držat za besedo), da v primeru da je tam nesreča, pridejo iz GBL, GRS Kranj in PGD Škofja Loka, ker naj bi bila tam tromeja (takšna je bila debata).
Med komentarji sem videl, da je nekdo napisal, da naj bi se društva opremljala namensko, pa da bi tu pa tam imeli parkiran kakšen HTV, ... Lepo poglejte v občino Vrhnika, kjer osrednjo enoto tvorijo 3 društva, ... pa še je primerov po državi.
Glede opremljanja društev po vaseh ... sam imam občutek po objavah na raznih FBjih in podobno, da vse več društev vlaga v takšne in drugačne cisterne (a nismo ravno prej rekli, da je požarov vse manj?).
Zelo zanimiva in zelo realna tema za celotno Slovenijo.
Na zadnjem obnovitvenem tečaju za tehnično reševanje, smo imeli (nevem točno s kom) debato, da je pogodba države s koncesionarji takšna, da morajo na mejnih območjih posredovati oboji. Je pa tudi recimo primer krožnega v Medvodah (takšna je bila debata, ne me držat za besedo), da v primeru da je tam nesreča, pridejo iz GBL, GRS Kranj in PGD Škofja Loka, ker naj bi bila tam tromeja (takšna je bila debata).
Med komentarji sem videl, da je nekdo napisal, da naj bi se društva opremljala namensko, pa da bi tu pa tam imeli parkiran kakšen HTV, ... Lepo poglejte v občino Vrhnika, kjer osrednjo enoto tvorijo 3 društva, ... pa še je primerov po državi.
Glede opremljanja društev po vaseh ... sam imam občutek po objavah na raznih FBjih in podobno, da vse več društev vlaga v takšne in drugačne cisterne (a nismo ravno prej rekli, da je požarov vse manj?).