Ali je voznik ravnal pravilno?
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
Tilen-ReCO LJ
Ali je voznik ravnal pravilno?
Pozdravljeni!
V petek so nas iz OKC PU Ljubljana na ReCO Ljubljana obvestili, da imajo na telefonski zvezi voznika vlačilca s cisterno polno bencina. Z AC Ljubljana - Kranj je klical policijo, ker mu je gorelo zadnje kolo na prikolici.
Glede na to, da se je na usposabljanju za prevoz nevarnih snovi naučil, da vozila v takšnih primerih ne zaustavlja, se je zaradi možnosti razširitve požara peljal naprej iz Ljubljane proti cestninski postaji Torovo.
V ReCO LJ smo seveda takoj aktivirili poklicne gasilce GB Ljubljana, gasilce PGD Vodice ter preko ReCO Kranj tudi pokline gasilce JZ GRS Kranj, ki so prišli iz nasprotne smeri. Obvestili smo tudi nadzorni center DARS, ki je s policijo poskrbel, da se zapre avtocesta med Vodicami in cestninsko postajo Torovo.
Voznik je cisterno ustavil tik pred cestnino in z gasilnikom mu je s pomočjo delavcev DARS-a uspelo omejiti ogenj. Kmalu so na kraj že prišli tudi gasilci iz Vodic (vse pohvale za hiter izvoz in prihod na kraj), ki so prevzeli gašenje in ohlajanje zavornih oblog. Na srečo ni prišlo do hujšega.
Zanima pa me sledeče. Glede na to, da je vodja enote iz JZ GRS Kranj, ki je ob koncu intervencije dal poročilo tudi v ReCO Ljubljana povedal, da je voznik ravnal nepravilno in bi se moral takoj ustaviti, ali to drži ali ne drži?
Je voznik res ravnal nepravilno?
Še isti dan sem se pogovarjal z upokojenim gasilcem iz GBL, ki pravi,da je voznik ravnal pravilno.
Zanima me mnenje ostalih.
Hvala za konkretne odgovore.
V petek so nas iz OKC PU Ljubljana na ReCO Ljubljana obvestili, da imajo na telefonski zvezi voznika vlačilca s cisterno polno bencina. Z AC Ljubljana - Kranj je klical policijo, ker mu je gorelo zadnje kolo na prikolici.
Glede na to, da se je na usposabljanju za prevoz nevarnih snovi naučil, da vozila v takšnih primerih ne zaustavlja, se je zaradi možnosti razširitve požara peljal naprej iz Ljubljane proti cestninski postaji Torovo.
V ReCO LJ smo seveda takoj aktivirili poklicne gasilce GB Ljubljana, gasilce PGD Vodice ter preko ReCO Kranj tudi pokline gasilce JZ GRS Kranj, ki so prišli iz nasprotne smeri. Obvestili smo tudi nadzorni center DARS, ki je s policijo poskrbel, da se zapre avtocesta med Vodicami in cestninsko postajo Torovo.
Voznik je cisterno ustavil tik pred cestnino in z gasilnikom mu je s pomočjo delavcev DARS-a uspelo omejiti ogenj. Kmalu so na kraj že prišli tudi gasilci iz Vodic (vse pohvale za hiter izvoz in prihod na kraj), ki so prevzeli gašenje in ohlajanje zavornih oblog. Na srečo ni prišlo do hujšega.
Zanima pa me sledeče. Glede na to, da je vodja enote iz JZ GRS Kranj, ki je ob koncu intervencije dal poročilo tudi v ReCO Ljubljana povedal, da je voznik ravnal nepravilno in bi se moral takoj ustaviti, ali to drži ali ne drži?
Je voznik res ravnal nepravilno?
Še isti dan sem se pogovarjal z upokojenim gasilcem iz GBL, ki pravi,da je voznik ravnal pravilno.
Zanima me mnenje ostalih.
Hvala za konkretne odgovore.
Lep pozdrav,
Tilen
Tilen
-
Tilen-ReCO LJ
-
Tilen-ReCO LJ
Ravno to je dilema. Ali naj ustavi in sam priče gasiti ali naj pelje dokler mu ne pride nasproti pomoč?NH30 napisal/-a:Posledice bi bile katastrofalne v primeru,če nebi ustavil vozila ter ga začel gasiti.Glede nato,da je prevažal večjo količino naftnih derivatov.
Ravnal je pravilno,da je vstavil vozilo ter začel gasiti pnevmatiko ter zavorne obloge
Če te prav razumem bi moral takoj ustaviti, ko je opazil požar?
Z gorečim kolesom je peljal sigurno 10 - 15 minut.
Lep pozdrav,
Tilen
Tilen
Večini kamionov, ki se ustavijo zaradi goreče pnevmatike se ogen razširi na tovor.
Tukaj sta dva posnetka, kaj se zgodi če se kamion z gorečo pneumatiko ustavi:
- http://www.youtube.com/watch?v=IiUo-EOg-hs
- http://www.youtube.com/watch?v=PT2LIRKI ... re=related
Tukaj sta dva posnetka, kaj se zgodi če se kamion z gorečo pneumatiko ustavi:
- http://www.youtube.com/watch?v=IiUo-EOg-hs
- http://www.youtube.com/watch?v=PT2LIRKI ... re=related
tudi sam sem mnenja da je ravnal pravilno ko je peljal naprej in se ustavil šele v trenutku ko je videl,da mu bodo pomagali gasiti še cestarji! Nekaj časa nazaj je bil na Discoveriju dokumentarec o požaru v predoru Mount B. in prav takrat je bil eden od razlogov da je prišlo do take katastrove, tudi zaradi tega ker je šofer ustavil vozilo!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Zelo zanimivo in na našem forumu še neobdelano vprašanje, ki ga ne boste našli v nobenem učbeniku.
Bravo Tilen.
Dilema je in to drži. Tako kot učimo v taktiki , da nikoli nista dva požara enaka.
Jaz sem in še vedno bom učil voznika , takoj ustavi in gasi, zato imaš na voljo gasilno sredstvo. Če učijo na tečaju za ADR izpit drugače, ne vem.
Vem le, da je Ernest Robnik, včasih je bil inšpektor, poučeval tudi praktični del za ADR , čeprav je ogenj videl le od daleč.
Ustavljanje v tunelu, in ob črpalkah ter drugih podobnih mestih pa ni primerno, s tem se strinjam.
Bravo Tilen.
Dilema je in to drži. Tako kot učimo v taktiki , da nikoli nista dva požara enaka.
Jaz sem in še vedno bom učil voznika , takoj ustavi in gasi, zato imaš na voljo gasilno sredstvo. Če učijo na tečaju za ADR izpit drugače, ne vem.
Vem le, da je Ernest Robnik, včasih je bil inšpektor, poučeval tudi praktični del za ADR , čeprav je ogenj videl le od daleč.
Ustavljanje v tunelu, in ob črpalkah ter drugih podobnih mestih pa ni primerno, s tem se strinjam.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
-
Tilen-ReCO LJ
Pozdravljen Oskar!
Poklical sem prijatelja, ki prevaža nevarne snovi in je pred 14 dnevi ponovno polagal izpit iz ADR v Fužinah, LJ.
Povedal je, da jim predavatelji vedno povdarjajo, da vozila, ko zagori guma ne smejo ustavljati. To je zapisano tudi v skripti, katero bom poskušal dobiti in naredit scan strani kjer je to zapisano.
Poleg tega mi je povedal še zgodbo kolega iz firme kateremu je na tovornjaku (ni prevažal nevarne oziroma vnetljive snovi) zagorela guma. Ko je vozilo ustavil se je požar takoj razširil. Med gašenjem, gasil je sam, mu je eksplozija gume, katere kos mu je priletel v čeljust in močno poškodoval obraz.
Poklical sem prijatelja, ki prevaža nevarne snovi in je pred 14 dnevi ponovno polagal izpit iz ADR v Fužinah, LJ.
Povedal je, da jim predavatelji vedno povdarjajo, da vozila, ko zagori guma ne smejo ustavljati. To je zapisano tudi v skripti, katero bom poskušal dobiti in naredit scan strani kjer je to zapisano.
Poleg tega mi je povedal še zgodbo kolega iz firme kateremu je na tovornjaku (ni prevažal nevarne oziroma vnetljive snovi) zagorela guma. Ko je vozilo ustavil se je požar takoj razširil. Med gašenjem, gasil je sam, mu je eksplozija gume, katere kos mu je priletel v čeljust in močno poškodoval obraz.
Lep pozdrav,
Tilen
Tilen
Re: Ali je voznik ravnal pravilno?
Kot prvo bi jih lahko naučili katero številko poklicat, bi rekel Oskar......Tilen-ReCO LJ napisal/-a:Pozdravljeni!
V petek so nas iz OKC PU Ljubljana na ReCO Ljubljana obvestili....
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Popolnoma pravilna reakcija voznika. Goreče kolo na vozilu pripeljati čim bližje gasilcem. Med vožnjo tako ali tako ne gori močno.
Če se je danes peljal naprej na odprti cesti, se bo tudi jutri ko bo v predoru.
Če se je danes peljal naprej na odprti cesti, se bo tudi jutri ko bo v predoru.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Če računamo, da mu bo uspelo prepeljati predor, je to dobra taktika. Če pa mu ne bo uspelo, je pa dejansko bežal pred gasilci in bi lahko namesto nekaj sto metrov, morda moral ustaviti nekaj kilometrov v predoru.MICKA napisal/-a:Če se je danes peljal naprej na odprti cesti, se bo tudi jutri ko bo v predoru.