Umrl v požaru

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Umrl v požaru

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Na Silvestrovo ob 18.45 so se oglasili pozivniki. Požar stanovanjske hiše v Metavi , KS Malečnik. Izvozila je poklicna enota Maribor in PGD Malečnik. Gorela je stanovanjska hiše v kateri pa je žal podlegel lastnik, ki je poskušal gasiti. Intervencija še traja. Hiša je dokaj oddaljena od gasilske enote (cca 10 km) tako da žal nesrečnemu moškemu nismo mogli več pomagat.
Poškodovani sta še dve osebi. Hiša je uničena. Vzrok raziskuje policija. Neuradno pa naj bi šlo nekaj narobe pri peči na trdo gorivo.
Kaj več pa jutri.
Priponke
Copy of DSCF6879.jpg
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
M-Coki

Odg: Umrl v požaru

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Silvesterski požar v Metavi je tudi na nas gasilce naredil velik vtis. Najprej razvit požar kjer samo še gasiš in braniš sosednji objekt, nato tragedija in smrt lastnika, nato nemočna družina, ki je ostala brez vsega. Ob tem ne moreš ostati ravnodušen.

Že naslednji dan je stekla akcija, ki jo vodi RK , služba ZIR Mestne občine Maribor in KS Malečnik. Družina je dobila najosnovnejše in biva pri babici. Veliko so pomagali sosedje.
Jutri pa gremo v akcijo ponovno gasilci. Odstranili bomo poškodovano ostrešje in objekt pokrili s folijo. Danes si je objekt pogledal gradbeni strokovnjak in prve ocene so te, da se bo verjetno dalo objekt obnoviti.

Glede poteka intervencije lahko zapišem, da smo jo s s kupnimi močmi izpeljali uspešno glede na situacijo, ki je bila. Nekaj opreme je bilo poškodovane predvsem zaradi nizkih temperatur.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Akcija gasilcev in sosedov je uspela. ZIR MOM je zagotovila krovca, ki je pripeljal nekaj ponjav in lesa. Hiša je za nekaj časa zaščitena pred dežjem. Kljub -7 st.C smo delo končali v 3 urah. Zaščitili smo še staro hišo pred zamakanjem.

Naj bo ta tragedija tudi opozorilo v teh hladnih dneh k večji previdnosti. Vsak dan beremo o novih požarih in tudi žrtvah. Nek znanec me je danes vprašal: " Kaj gasilci nič več ne hodite pregledovat peči in dimnike kot nekoč?" Pravega odgovora nisem našel, sem se pa zamislil. Morda pa gasilci res premalo naredimo na preventivi ?!

http://www.rts.si/gasilci-na-pogoriscu- ... -gert.html
Priponke
sosedje, predstavnik RK in gasilci
sosedje, predstavnik RK in gasilci
sanacija 1.jpg
sanacija.jpg
Uporabniški avatar
linkotite
Kraj: Acivkol DGP

Re: Umrl v požaru

Odgovor Napisal/-a linkotite »

"Morda pa gasilci res premalo naredimo na preventivi ?!"

Tu se pa nebi popolnoma strinjal s tabo saj so za pregledovanje peči in čiščenje dimnikov zadolženi koncesionarji kateri mislim, da morejo v vsakem gospodinjstvu očistiti in pregledati naprave pred kurilno sezono. vsaj v naši občini je tako, in potem dobiš potrdilo od osebe ki je to storila. če ne dovoliš, da ti to stori si zato kaznovan. in glej ga zlomka ravno v teh dneh je v našem kraju prišlo do požara dimnika in je imel gospodar potrdilo, da mu je pred mesecem dni dimnikar očistil in pregledal dimnik. sedaj se pa poraja vprašanje ali te koncesionarji opravijo svoje delo kvalitetno ali pa vejo samo dobro zaračunat njihove storitve.
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Oskar napisal/-a:Kljub -7 st.C smo delo končali v 3 urah.
V to sploh nisem dvomil, ko sem videl kdo je bil "štajger" ( rdeča čelada ) :D .

Lp, BAČO
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
M-Coki

http://24ur.com/novice/crna-kronika/fot ... treho.html

Morda bo družini Gert tudi z našo pomočjo to leto vsaj malo lažje!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
MentorS
Kraj: GABRSKO-TRBOVLJE

Odgovor Napisal/-a MentorS »

V današnjem izvodu časopisa novice je spet govora o omenjenem dogodku, solidarnosti ljudi in (kar me najbolj moti) neumornega boja predsednika civilne iniciative Dimnik, da bi bil za nastal požar v vsakem primeru kriv dimnikar. Ne morem si kaj, da ne bi napisal oz. pokomentiral teh neumnih očitkov, ki so napisani v omenjenem časopisu. Ker sem bil sam dimnikarski "operativec" kar nekaj let gledam na stvari iz malo bolj "črnega" kota. Ko sem prvič izvedel za požar in vzrok za njega, sem bil prepričan, da bodo policisti sigurno našli krivdo v dimnikarskem podjetju (sem si sam pri sebi mislil, da verjetno ni bil pregled narejen ravno v tem roku). A glej ga zlomka, pregled je bil narejen, celo napisano mnenje o neustreznosti kurilnih in dimovodnih naprav. Poleg tega je evidentiranih še 5 zavrnjenih oz. odklonjenih obiskov dimnikarja (vzrok naj bi bile previsoke cene, ki so zrastle v nebo...). Na tem mestu bi vam rad opisal primer, na katerega sem se danes zjutraj spomnil, ko sem bral članek. Pri nas v Trbovljah, v majhni vasici pod Kumom živi družinica z zelo nizkimi prihodki. Kakšni so seveda ne vem, so jim pa sosedje in krajevna skupnost nekaj let nazaj zgradili hiško, saj jo sami zaradi socialne ogroženosti niso bili sposobni zgraditi. Kam torej ciljam? Kadarkoli sem prišel k hiši, so me vedno prijazno sprejeli, ponujali sok, pecivo..... Po opravljeni storitvi smo še kako rekli, si segli v roko.. Vedno sem čistil krušno peč, centralno na drva ter dva dimnika od omenjenih naprav. Nikoli ni bil problem za plačilo, celo "tringeld" so mi ponujali ter se zahvaljevali. Za denar so zmeraj "pizdili" in zmeram bodo takšni, ki imajo nasploh polno pizdo denarja ali pa takšni, ki dimnikarja ne bi spustili v hišo tudi takrat, če bi bila storitev samo 5 eur (pač odnos). S preprostimi (kmečkimi) ljudmi bolj ali manj nikoli nismo imeli problemov, ravno nasprotno. Da se vrnem na primer v Malečniku. Predsednik krajevne skupnosti sedaj prosi za pomoč prijazne ljudi, da bi prišli pomagat, ker je zagorel objekt zaradi dimnika, po drugi strani pa kot predsednik civilne iniciative hujska in nagovarja občane naj dimnikarja ne spustijo v hišo. Kje je sedaj tukaj logika? Gospodu tudi ni jasno zakaj ni bil sprožen postopek naprej na inšpekcijo. Kakšen bi bil potem članek v novicah? Tragedija, dimnikarji so sprožili postopek na inšpekcijo proti socialno ogroženi družini, katera jo mogla plačati kazen cca. 400 eur zaradi zavrnjenih storitev. Meni osebno se mi zdi dovolj da nekajkrat opozorim lastnika, da je z njegovimi napravami nekaj hudo narobe in da naj odpravi napako, saj mu v nasprotnem primeru lahko celo zagori objekt. Nekaj pa le lahko naredimo sami za našo varnost, ne da bi bilo pri tem sprožati cel kup represivnih postopkov.
Nažalost nekaterih v tem primeru zagovarjam dimnikarja oz. dimnikarsko podjetje. Lastnika so opozorili (in to večkrat), zaradi odklonjene storitve pa (v dobro lastnika) niso sprožali postopkov, vsaj kokr je razvidno iz medijev. Kaj več se tukaj res ni dalo narediti. So napake, delo nekaterih dimnikarskih podjetij , podeljevanje koncesij, cene (nekatere), nekatere naloge.. Ampak so pa stvari, katere pa je potrebno gledati tudi iz drugega zornega kota in le niso tako slabe, kot se jih predstavlja.

Oskar, kar se tiče tvojega predloga glede preventivnih pregledov.. Super ideja, samo ne vem, če bi prišli z občani na isto "valovno" dolžino (če me razumeš)?
Prihodnost gasilskega društva je odvisna od števila mladih v njem!!!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Te popolnoma razumem in na žalost bodo pregledi morali počakati, da se stvari malo "ohladijo".
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Tudi jaz sem dvakrat prebral današnji članek.
Vsakdo ima pravico upoštevati/ne upoštevati zakone, predpise in navodila.
Zelo jasno je, da je bil lastnik pravočasno opozorjen na pomanjkljivosti. Odločil se je da ne bo nič uredil!
Njegova pravica, vendar je s tem ogrožal tudi druge. Njegova pravica, njegova odgovornost. Naše pa je delo v težkih razmerah na silvestrovo?!

Dva mešalca malte pa tudi ne staneta 1000 EUR.
Darko
Uporabniški avatar
M-Coki

MentorS napisal/-a:Oskar, kar se tiče tvojega predloga glede preventivnih pregledov.. Super ideja, samo ne vem, če bi prišli z občani na isto "valovno" dolžino (če me razumeš)?
Drži, ideja ni slaba, a je precej težje izvedljiva. Problem bi nastal pri krajanih kjer bi jim opravili preventivni ''pregled'' ter svetovali glede kurilne naprave, kaj je dobro / kaj ne itd; čez teden dni pa bi jih obiskal dimnikar, ki bi mu lastnik odvrnil: ''Ne rabim pregleda in ne čiščenja kurilne naprave, saj so bili prejšnji teden pri meni GASILCI in rekli so, da je VSE VREDU!'' Nastala bi popolna zmeda. Pa še to, kaj bi dejal koncesionar, če bi gasilci s tem ponovno začeli ? Najbrž bi bil navdušen, ker mu ''hodimo v zelje'' [-X

Glede tega, kar pa je napisal MentorS pa samo to - gasilci pred kamero nismo ugotavljali vzroka požara, nismo nikogar krivili in obsojali, smo le POMAGALI! #-o
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
MentorS
Kraj: GABRSKO-TRBOVLJE

Re: Umrl v požaru

Odgovor Napisal/-a MentorS »

Coki, da bi gasilci koga krivili nisem niti malo omenjal, drugače se pa strinjam s tem kar si napisal, bo kar držalo ja...
Prihodnost gasilskega društva je odvisna od števila mladih v njem!!!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Prosim , če nadaljujemo v forumu Preventiva, kjer je za to odprta tema !
Hvala
moderator
Uporabniški avatar
M-Coki

Akcija gasilcev in sosedov je ponovno stekla. Dopoldne smo s hiše v Metavi 30 z lesene barake odstranili strešnike in jo s pomočjo avto-dvigala podrli. Pomagali smo še pri razrezu in spravilu lesa za zimo. Tako smo omogočili dovoz in izkop za novo hišo.
Priponke
Fotografija02052.jpg
Slika
Slika Slika
Odgovori