KRAS 2004

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Strinjam se , da je zaraščanje krasa eden glavnh problemov. Strašljivo pa je, da temu pojavu sledi vsa SLO. Zadnjič sem videl nek zemljevid kjer je psalo da se je na krasu zarastlo 70 odstotkov površin drugod po SLO pa med 40 in 60 (izjema je premurje in LJ kotlina). Ko se bodo vzgali gozdovi visokega krasa (sneznik, kocevje), tarat smo ga najebali. Na krasu je visina dreves okoli 10 metrov, na visokem krasu pa 30 metrov. Tudi vrednost gozda je neprimerno vecja (cca 5 mio na hektar). Posredna skoda pa je se vecja, saj pozganem mestu gozd rabi okoli 200 let da se obnovi. Kdor ne verjame si lahko okleda predele, kjer je pred 200 in vec leti gorelo. Ti gozdovi so torej ze goreli in zagotovo se bodo, pogoj pa je približno taka suša kot je bila letos.
Z znanjem raste dvom!
Stevči

Kras 2004

Odgovor Napisal/-a Stevči »

Pred leti sem za službene namene delal požarno statistiko požarov na obalno kraškem področju. Vnašal sem podatke o lokacijah požarov na malo boljši zemljevid obalno kraškega področja. Po krajšem času sem ugotovil, da se požari ZELO velikokrat pojavljajo na isti lokaciji. Karta je neznano kje. Po tistem sem predlagal, da bi po vzoru na požarno bolj napredno ZDA in Kanado, ljudi s kampanjami oz. epp oz. kakorkoli se to že imenuje, naučili, kako naj varno kurijo in pri kakšnih pogojih naj ne kurijo, pa so me takoj napadli, da je to, kar jaz predlagam približno isto, kot kako učiti vlomilce vlamljat, da jih policaji ne bi dobili. Na zalost je tak pogled se zmeraj prisoten.

Lep pozdrav, stevci

ti sef od strani, dej mi razlozi, zakva mi ker naenkrat zmanjka sumnikov.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Jaz sef od strani ti priporocam, da se registriras in da take stvari opraviva preko ZS. Sicer je pa verjetno zdravilo za šumnike zamenjava kodiranja (View>Encoding oz. Pogled>Kodiranje) v Central European (Windows) oz. Srednjeevropsko (Windows).
Stevci

Kras 2004

Odgovor Napisal/-a Stevci »

Najprej Peteru hvala, da sem spet prišel do šumnikov.

Glede razvoja gasilstva na Krasu pa najprej en star gasilski izrek:

SAM SI POMAGAJ IN BOG TI BO POMAGAL!

Mal grdo povedano, ampak na tem izreku bazira Slovensko gasilstvo. Verjetno pa bi morala država malo bolj pomagat razvoj gasilstva na deficitarnih področjih. Kako, je pa drug problem. Lahko zmečeš v nek projekt čuda denarja, pa je vprašanje učinka. Ni zmeraj povezave med veliko denarja in učinkovitim gasilstvom.

Očitno je treba začet od osnov (vrtec-šola- itd.), pa udarit eno močno preventivo. Za začetek pa malo bolj resno raziskat vzroke za požare in koga tudi zaradi tega spravit v "špehkamro". Pa začet s kontroliranimi požigi pred kurilno sezono, pa očistiti okolico cest in železnice. Pa ne z gasilskim denarjem, ampak z denarjem lastnika ceste in železnice. Pa začet delat red na posekah in gozdnih cestah, pa ne z gasilskim denarjem, ampak z denarjem lastnikov gozdov in cest. Pa obnovit poseke ob daljnovodih, pa ne z gasilskim denarjem, ampak z denarjem elektro distribucije. Itd...

Pri nas ni lastnikov nikjer zraven, ko pa pride do kravala, naj pa pizdarijo rešujejo gasilci. Saj smo v kapitalizmu. Imamo sicer socialno državo, ampak ne za lastnino. Naj se lastniki začnejo obnašat kot lastniki, ne pa da vse prenašajo na gasilce. Gasilci bi morali biti zadnji v verigi. Ko vse odpove, pridejo na vrsto gasilci. Naj lastniki poskrbijo, da do požara ne bo prihajalo oz. da bodo posledice čim manjše.

V času najhujše "kurilne" sezone nisem zasledil niti ene propagandne akcije v medijih, edini, ki je opozarjal na nevarnost požarov v naravnem okolju je bil g. Trontelj in njegova garda z nekdanjega HMZ. Ni bilo jumbo plakatov, ni bilo epp sporočil, ni bilo objav v časopisih, ene pametne kampanje. Pa bi bila to tudi dobra reklama za GZS, če bi ta stala za tem. Nikjer nisem opazil ježka z URSZiR, ki bi bežal pred požarom, itd. Zametke, kampanji podobne, je naredil Zavod RS za gozdove z izdajo lične boršure o požarni nevarnosti v gozdovih. Eden redkih.

Fantje, ko bomo vse to naredili in izčrpali vse druge ideje, potem pa začnimo z rdečimi avtoti in osebno opremo. Ali pa bomo to naredli vmes. Te stvari pa ne grejo takoj in čez noč. Če bi začeli pred leti, bi že imeli vsaj mnimalne rezultate.

Lep pozdrav, Stevči

:twisted: 8)
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Stevči za tole bi ti pa kar zaploskal! 8)

Tudi jaz pogrešam propagando. Nikjer po medijih ni bilo NJIČ! :shock:

Mogoče bi bilo smiselno kdaj dati namesto reportaže o tem, kako je kakšni "gospodični" padel silikon iz airbagov, kakšno opozorilo glede požarov, ali kaj podobnega... :roll:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Stevči:
Ploskam,
KLAP ,KLAP,KLAP,Klap lepo si to napisal.Bravo.
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
Miha76
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Miha76 »

Stevči, bravo to je dobro zapisano. Zdaj je potrebno samo še vodstvo GZS zamenjati, saj je iz tvojega sestavka razvidno, da sedanjemu vodstu ni do tega. Mislim, da društva sicer lahko nekaj naredijo na tem, ampak kot si rekel 'ne iz gasilskega denarja'. Torej predlog, naj dajo pristojni še kakšen tolar za to gasilcem, mi ga bomo itak dvakrat obrnil, saj drugače se ne da delat, bo pa sigurno nekaj narejenega na preventivi.
LP
Miha
Andrej Z.

Odgovor Napisal/-a Andrej Z. »

Gradnje in vzdrževanje protipožarnih presek in gozdnih cest se ne financira iz denarja gasilcev.
Gradnja protipožarnih presek na Krasu se financira iz državnega proračuna postavka -protipožarno varstvo na Krasu.
Vzdrževanje gozdnih cest se financira z pristojbino ki jo plačujejo lastniki (6,9 % od katasterskega dohodka njihovih zamljišč ne glede na to ali po gozdovih tečejo gozdne ceste ali ne), prispevka iz državnega proračuna in prispevka lokalne skupnosti.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Andrej Z. napisal/-a:Gradnje in vzdrževanje protipožarnih presek in gozdnih cest se ne financira iz denarja gasilcev.
Gradnja protipožarnih presek na Krasu se financira iz državnega proračuna postavka -protipožarno varstvo na Krasu.
Vzdrževanje gozdnih cest se financira z pristojbino ki jo plačujejo lastniki (6,9 % od katasterskega dohodka njihovih zamljišč ne glede na to ali po gozdovih tečejo gozdne ceste ali ne), prispevka iz državnega proračuna in prispevka lokalne skupnosti.
Kaj pa plačujejo (če sploh kaj) kurjači iz Slovenskih železnic :?:

LP

Janez :lol:
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Andrej Z.

Odgovor Napisal/-a Andrej Z. »

SŽ za vzdrževanje gozdnih cest in protipožarnih presek ne plačuje nič. Vem pa, da je GB Koper preko sodišča iztožila od SŽ povrnitev stroškov gašenja požarov ob želežniški progi Divača-Koper.
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Še je upanje torej....... :twisted:
8)
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Najbolj primerne rešitve za preprečitev katastrofe takih razsežnosti na Krasu bi bila izdelana natančna doktrina preventive in ukrepanja v primeru požara (po kateri naj bi delovala PGD na tem območju), potem redčenje gozdov in podrasti s strani lastnikov in pristojnih služb (to bi vsaj nekoliko upočasnilo hitro napredovanje požara in bi obenem olajšalo delo gasilcem v primeru požara). Posebno poglavje si zaslužijo predeli ob železniških tirih,ki bi morali biti posebej urejeni. Dobro bi bilo tudi,da bi si SŽ uredile nekakšno zavarovanje za primer kakšnega požara,ki bi nastal po krivdi vlakov (podobno kot so Rusi naredili ob strmoglavljenju vesoljske postaje Mir,če bi kak del postaje padel na naseljeno območje).
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Še en predlog. Kmetijsko ministrstvo kupi vsakemu železničarju in vsakemu gasilcu eno kozo, pa jo bo pasel na ogroženem področju 8) 8) 8) . Pa ne bo nevarnosti za požar in še mleko bi imeli :? :? :? .

LP

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Miha76
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Miha76 »

Ja samo mislim da bomo potem spet gasilci na slabšem. Mislim, da bodo gasilci morali potem še koze od železničarjev rihtat, saj če neznajo počistit ob progi, tudi za koze ne bodo skrbeli. Bodo pa morda potem imele zaposlitev še žene gasilcev. Gasilci na požar, gospe in gospodične pa na koze :D :D :D
LP
Miha
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Miha76 napisal/-a:Gasilci na požar, gospe in gospodične pa na koze :D :D :D
Ta je dobra Miha :D , a kozli bi šli pa obratno :shock: :D :D :?:

LP

Janez :lol: :lol: :lol: