Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava Vazdušar » 1. december 2009, 11:23

Zanima me torej omenjeni požar v tovarni barv in lakov Color v Medvodah,ki se je zgodil leta 1990,pogorel pa je objekt sinteze.Je morda kdo na forumu,ki je takrat bil na tem požaru? Ima kdo kako sliko?
Vem le,da je bilo takrat aktiviranih zelo veliko PGD-jev,kakor tudi GRS Kranj in GB Ljubljana,steber ognja in dima pa je bil zelo visok in zastrašujoč.
Delu čast in oblast!
Uporabnikova podoba
Vazdušar
 
Objave: 17
Registriran: 30. april 2009, 12:23
Lokacija: Cvičklandija

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava Lmetikos » 1. december 2009, 19:40

Analiza požara v Colorju 16. 2. 1990 je objavljena v gasilskem vestniku maj 1990.
Lp
Lmetikos
 

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava Zbiljc » 1. december 2009, 20:35

Uf, si si pa izbral požar... Sam ti ne bi vedel povedat nič o njem, lahko pa vprašam.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Uporabnikova podoba
Zbiljc
 
Objave: 631
Registriran: 10. september 2006, 19:38
Lokacija: Bojna linija
GE: Medvode

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava Gost » 2. december 2009, 23:05

Kot neposredna priča lahko navedem nekaj spominov. Pri požaru sem bil udeležen kot firbec, z namenom analitičnega opazovanja. Če se prav spomnim, se je začelo okrog 15. ali 16. ure, na delovni dan. Vozila GBL sem srečal pri Stanežičah in jim v oddaljenosti sledil proti Medvodam. Dimnega stebra še ni bilo videti. Ko sem zapustil Medno pa sem v smeri Preske zagledal manjši dim in nato zelo majhen plamen, ki je prebil salonitno streho Colorjevega proizvodnega objekta. Ko sem pripeljal do tovarniškega kompleksa, je vladala tam neka zelo čudna situacija. Ne panika, bolj bi rekel apatija in zmeda. Z ognjem so se prvi spopadli Donitovi gasilci a so bili prekratki, objekt je bil namreč precej visok. Nekaj so špricali a ognja niso dosegli. V bližini so bili tudi lokalni vaški gasilci , kaj so počeli ne vem. GBL je kar nekaj časa manevrirala z zglobno košaro (Mercedez), preden jo je spravila v primeren položaj in funkcijo. Tako torej kakšnih pet minut kar sem bil prisoten sploh še nihče ni neposredno napadel ognja. Od začetka požara pa je verjetno preteklo kar nekaj časa, kasneje sem prebral, da je GBL prispela na požarišče v 13 minutah. Ker se mi je (kot laiku) čudno zdelo nekoliko neodločen nastop in ker sem menil da so sile nezadostne, sem stopil v vratarnico, kjer je precej umirjeno in apatično sedel vratar. Sposodil sem si telefon in poklical center za obveščanje (985 ali nekaj takega). Po dvakratnem klicanju se ni oglasil nihče!!!. No gasilci so se očitno kljub temu dobro obveščali. Kajti čez nekaj minut se je začelo: rdeča vozila od vsepovsod. Na koncu sem naštel 105 (stopet) vozil. Všteta so vsa vozila rdeče barve z modrimi lučmi, ne glede na velikost in tipizacijo. Ampak približno takrat se je šele tudi začel pravi ognjeni ples. Ogenj je napredoval dosti hitreje kot so ga gasilci lahko krotili. Obkolili so ga z vseh strani, vključno s strehe. Ampak vse je izgledalo kot bi kres gasil s čajno žličko. Nenadoma pa silno vpitje: vsi so bežali, se plazili s trehe in odmikali vozove na katere so bile še priključene cevi. V nekaj trenutkih je hala sedla. Ogenj pa kot bi se pekel odprl. Vodo so z motorkami prečrpavali pod želežniško progo iz Sore, jo vozili s cisternami iz Goričan in seveda koristili hidrante. Dejansko objekta ni bilo možno rešiti, so pa obvarovali sosednje - ločene proizvodne objekte. Sodelovali so tudi delavci tovarne in viličaristi, ki so evakuirali sode z vnetljivimi snovmi. Dostop do požarišča praktično ni bil varovan, saj sem se jaz osebno kot firbec prosto sprehajal po tovarniškem kompleksu. Betonsko struho potočka ob tovarniški ograji so kasneje nekoliko zajezili, da bi preprečili iztekanje nevarnih snovi v reko. No to je nekoliko literarni opis iz mojega spomina.
Gost
 

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava 985 » 3. december 2009, 21:42

Leta 1990 je bila za gasilce v uporabi tel.št, 93. Centri za obveščanje so imeli takrat povsem drugačno vlogo.
985
 

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava Vazdušar » 4. december 2009, 17:32

Hvala za odgovore.

Vem tudi to,da tovarniški gasilci s svojo tehniko(TAM 5500 S 2000kg prahu in FAP 1520 za gašenje z vodo in peno) niso mogli kaj prida narediti,dokler ni zgorelo vse olje,s katerim so hladili reaktorje.Menda je bil vzrok požara ena od teh cevi,ki se je razletela.

Spominjam se neke slike iz časopisa,kjer je bil ognjeni steber,ki je bruhal iz sinteze tak,kakor v kakšnem filmu.Saj si nenazadnje lahko predstavljamo,kako je,ko zagori več 10m3 vnetljivih tekočin.
Delu čast in oblast!
Uporabnikova podoba
Vazdušar
 
Objave: 17
Registriran: 30. april 2009, 12:23
Lokacija: Cvičklandija

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava Gost » 4. december 2009, 22:48

985 je napisal:Leta 1990 je bila za gasilce v uporabi tel.št, 93. Centri za obveščanje so imeli takrat povsem drugačno vlogo.


Res je. Vendar je bila številka v telefonskih imenikih navedena kot "Center za obveščanje - kličite v primeru nesreč večjih razsežnosti". Klical sem to številko a oglasil se ni nihče.

gost - Andrej
Gost
 

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava žajla » 5. december 2009, 1:06

Vem, da obstaja tudi video posnetek tega požara. Če je komu dostopen, bi ga mogoče lahko spravil na Youtube, da bi ga lahko pogledali tisti, ki jih ta požar zanima.
Po lastnem spominu pa lahko povem, da sem med vožnjo z dela domov v vzratnem ogledalu zagledal mogočen steber črnega dima, ki se je vali izza Šmarne gore. Vse je kazalo, da gori nekaj velikega. Preden je bilo poklicano na pomoč tudi naše društvo, sva se z očetom še opeljala v Smlednik, kjer sva kupila piščance, alarm pa je bil sprožen šele ko sva se vrnila. Torej vsaj kako uro in pol po začetku požara. Takrat še ni bilo pagerjev, zato je bil alarm sprožen s sireno. Odziv je bil kar dober, ko pa je bilo jasno kaj gori, je nekaj ljudi brez besed obrnilo in se odpravilo nazaj domov. Mislim, da jih ni treba obsojati, saj so se verjetno dobro zavedali, kaj se lahko zgodi, ko gori v kemični industriji.
No nazadnje smo se odpravili s T80 in Tamom 125 s 4500 litri vode na mesto požara. Tam je vladala prava zmeda, množica cevi je bila položena, cevi so bile prepredene med seboj, po tleh se je vse lepilo od razlite smole. Poraba vode je bila enormna, gasilci so napadali objekt z vseh možnih strani, učinkovita pa sta bila le napada z avtolestev. Avtolestvi sta bili dve, ena iz Ljubljane in druga iz Kranja.
Nekaj časa smo čakali, kakšno delo nam bodo dodelili, nato pa so nas določili za prevoz vode iz papirnice Goričane, ker je na mestu požara primanjkovalo vode. Vožnja je bila kar adrenalinska, cesta je bila mokra, še posebej na ovinkih so jo namočile cisterne, ki so vozile vodo, zaradi letnega časa je ta voda zmrznila in vozili smo po poledici.
Kakšna je bila višina škode se ne spomnim, nekaj pa se je šušljalo, da celoten rezultat ni bil tako slab za tovarno, ker se je zavarovalnica dobro odrezala.
Uporabnikova podoba
žajla
 
Objave: 58
Registriran: 9. januar 2008, 20:34

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava ljubljančan » 28. april 2018, 21:07

ljubljančan
 
Objave: 124
Registriran: 5. december 2011, 22:27
GE: občan

Odg: Požar v tovarni Color v Medvodah leta 1990

Objava napadalec_2 » 7. maj 2019, 21:10

Jeklena konstrukcija ni primerna rešitev za objekte z veliko požarno obremenitvijo
Kjer je sloga, tam je moč, v dobro ljudstva na pomoč!
napadalec_2
 
Objave: 63
Registriran: 24. oktober 2011, 17:29


Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov