Stran 1 od 5

Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 1:30
Dave D
Kot je bilo zaslediti v medijih, na primorskem divja več večjih požarov v naravi, naši primorski tovariši so polno zaposleni:
http://24ur.com/novice/slovenija/zagorel-borov-gozd-pri-petrinjah.html

Aktivirana so vsa lokalna PGD ter iz širše okolice. Gasijo tudi s pomočjo helikopterjev SV, zaprosili so tudi za pomoč letal iz Italije ter Hrvaške, le ta pa se zaenkrat ne morejo odzvati na pomoč, saj se borijo s požari na lastnih tleh.

Glede na obseg, številčnost požarov in sušno obdobje bi bilo morda letos smotrno aktivirati enote prijavljene za dežurstvo na Krasu?

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 7:47
malek
Na primorskerm je situacija izredno pestra. Kot berem po medijih se je požar pri Črnem kalu združil s požarom pri Petrinjah in se širi. Vsi vemo kako gori borov gozd, sploh če malo zapiha veter požar vnovič nekontrolirano zbeži izpod nadzora. Zato me zanima, če ste ostala društva že kaj v pripravljenosti za pomoč na ta konec slovenije. Notranjska regijaje že aktivirana, zanimam me pa še kako je kaj z ostalimi regijami.

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 8:17
Bralec
http://24ur.com/novice/slovenija/pozar- ... ilcev.html

.. Na območje Črnega kala tako prihaja okoli 200 gasilcev, na območje Obrova pa okoli 150. Na poti so tudi helikopterji.

Aktivacija dežurstva?

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 9:09
gasilec 88
Pozdravljeni.

Precej grozno zgleda na Primorskem... Zanimivo pa mi je, da se na forumu o tem nič ne govori, če se spomnimo leta 2003 in 2006, ko so na Krasu pustošili veliki požari, napisanega in poslikanega je bilo ogromno, letos, ko je gorelo na Sveti gori nič, včerajšnji požar, ki se nadaljuje danes zopet nič.... Gasilci, ki nismo iz Primorskih koncev, pač o tem ne moremo pisati.

Kakšne pomoči iz notranjosti države ni za pričakovati?

Lp., pa srečno vsem, ki sodelujejo na požarih!

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 11:26
Oskar
Nas je žal povozil Facebuke. Tak je to , nič ni večno tudi naš forum ne ! #-o :cry:

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 13:55
Dave D
Verjamem, da bodo tudi fantje, ki so udeleženi na intervenciji kaj napisali na forum, samo da se zadeva malo umiri. Sedaj je enostavno preveč dela in nimajo še časa pisati na forum. Do takrat se bomo morali pač zanesti na naše malo manj zanesljive medije, kaj pa bo tudi že pricurljalo iz gasilskih vrst. Ko bo čas se bo zagotovo oglasil tudi Darko in pokomentiral zadevo.

Hja facebook res malo prehiteva forume, pa "baje" je že facebook oldfashion in "zastarel" način komunikacije. A kaj hočemo, takole gre svet naprej. Kogar interesira gasilsko poslanstvo, bo še vseeno prišel malo pogledat sem pa tja na forum, če je kaj novega in zanimivega. LP

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 14:38
Peter
Največji problem Facebooka je, da po njem ni mogoče iskati in da je veliko stvari skritih po raznih skupinah, ki niso javno dostopne. Se pa najde tudi kaj javno dostopnega.
Slika
Več na strani radia Capris na tej povezavi. Hvala Urošu za povezavo.

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 268&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 268&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 268&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 268&type=3

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 14:40
zagii
Sej nemorm vrjet baje je PV-2 ZiR na terenu in končno je uporabljen!! Po neuradnih podatkih s strani mojga kolega vojaka je na terenu tudi vojska natančneje 11. bataljon za zveze iz Vrhnike. !!Baje!! skrbijo za nemoteno delovanje radiozvez...

Me zanima če CZ kaj pomaga pri čem z svojimi unimogeci ko se tako lepo sončjo po državi...

488259_10151168066302269_156203964_n.jpg

(c Radio Capris - facebook)

Lp
Klemen

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 15:27
Dave D
Po podatkih iz prispevka je ogenj pogašen, oz. omejen in obvladan. Vendar kljub vsemu je bilo med izjavami zaslediti, da pridejo jutri na pomoč tudi gasilske enote iz Ljubljane (oziroma so že na terenu):
http://www.rtvslo.si/crna-kronika/foto-obvladali-pozar-pri-crnem-kalu-neuradno-na-delu-pozigalec/289215

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 15:50
Scottusa
Evo da se javim iz požara pri Obrovu. Danes je na terenu cca 70 gasilcev iz GZ ilirska Bistrica, 70 gasilcev iz Kraške GZ ter 86 gasilcev iz GZ Ljubljana. Pri gašenju pa sodelujeta tudi 2 helikopterja slovenske vojske.
Požar je bil ob 12 uri pod nadzorom vendar so se pojavljala posamezna tudi večja žarišča v notranjosti požara. Požar včeraj naredil kar nekaj preskokov in je vmes še nekaj neizgorjenega področja. Težava pa je tudi saj se požar ponovno vžge tudi zaradi podzemnega tletja iglic in humusa.
Toliko za enkrat. V kratkem pa dodam še kakšno sliko.

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 16:10
Tomkat
Mislim, da fantje na Primorskem res dajejo vse od sebe. Tudi rezultati njihovega dela so, vsaj po poročanjih medijev, vidni. =D> =D>

No, za tegale PV-2 sem se tudi sam spraševal, ali je kje na terenu ... Torej pomaga.

Me pa malo zanima, vprašanje za tiste, ki ste bili v akciji. Kako je z dobavo vode?
Vemo, da v tistih krajih že zaradi kamninske osnove ni površinske vode v izobilju, tudi vodovodni sistem je prej bolj siromašen kot izdaten, da o razvejanosti hidrantne mreže ne izgubljamo besed. Torej se je voda verjetno dovažala s cisternami. Zanima me, ali je količina tovrstnih vozil uspevala zalagati borce na terenu? Kje so se cisterne oskrbovale? Kakšni so okvirni dostopni časi za oskrbo z vodo?

Verjetno komu delujem tečen. Zanima me pa bolj iz vidika tega, da če naša "mati država" ne zmore napraskati sredstev za ustrezno zračno podporo (Pa ne mi zdaj, da Canaderjev ne rabimo oziroma so predragi za naše razmere - a za druge tumarije pa je denar!!!!), ali bi bilo torej smiselno investirati v en malo bolj spodoben kontingent vozil tipa GCGP-2 ali GCGP-3 in jih razdeliti po Primorskih enotah?
(Vem da nekaj tega je, tudi zaradi programa "Kras", ampak ne govorim o 1 ali 2 vozilih letno, ker pri takem tempu bi trajalo 20 let, govorim o kakšnih 20 vozilih "v šusu". Glede na cene na trgu je to "na oko" 4 miljone €, kar pa je vseeno ceneje kot avion.)

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 16:35
Scottusa
Pozdravljeni

Glede požara pri Obrovu lahko podam nekaj podatkov glede dostave vode. Mogoče imamo "srečo" ker imamo v Podgradu tovarno Plama, katera ima svoj vod iz lokalnega razoervarja zaradi same specifike tovarne in je zaradi nje zagotovljena večja količina vode za gašenje. Bazen za polnjene zračnih sil pa je na parkirišču te tovarne in se polni preko cisterne (9000l) v bazen (12000l). Danes je na terenu kar nekaj cistern ki so prišle iz Ljubljane in se napajajo na hidrantih v vasi Hrušica ki je od požara odaljena 1-5 km odvisno od lokacije gašenja.
Včiraj pa so bile zaradi tega aktivirane 3 cisterne iz GZ Postojna.

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 16:42
Radovljica27
Fotografije Klemen Purkart - Facebook

Slika
takoj po prihodu na zbirno mesto smo dobili zadolžitev, da zaščitimo štabno mesto pred ognjenimi zublji

Slika
kateri so prihajali iz smeri Černetičev in se preko stare regionalne ceste razširjali proti štabnemu mestu. Kasneje so prišli plameni tudi iz smeri izpod viadukta

Slika
prestavljeni v sektor IV smo pod svoje poveljstvo prejeli še dva GVGP-1 in eno GVC 16-25. Naloga: držanje linije neposredno pod viaduktom Črni Kal, da se požar ne razširi proti vasi

Slika

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 16:47
boris79
Na območj Črnega kala se je voda dovažala iz hidrantnega omrežja v kamnolomu.
Po poročanju šoferjev je tekla bolj počasi vendar je bilo glede na zadostno število cistern in bližine hidranta čisto zadovoljivo.
Moram povdariti, da je bilo tokrat za spremembo do časa aktivirano dovolj veliko število predvsem tehnike (GVC, AC, GVGP), saj razne variante kot so "100" gasilcev pa metle in naprtnjače ne bi imelo smisla.

lp

Odg: Požari v naravi - Primorska

ObjavaObjavljeno: 11. avgust 2012, 17:08
Radovljica27