Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Kako do ognja?

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Kako do ognja?

Objava man 14.284 » 11. februar 2013, 15:06

Naslov ki sem ga izbral je vprašanje katero se mi je podilo po glavi ob nedavnem dimniškem požaru, ki je prerasel v požar ostrešja stanovanjske hiše.
Opis situacije: Ob prihodu na lokacijo, ki smo jo dobili iz ReCO nam stanujoči podajo informacijo o požaru v dimniku ter da so prenehali z kurjenjem, ampak sam pogled na streho je razkril, da je situacija mnogo resnejša saj se je pri slemenu valil dim iz ostrešja. Izvedemo napad v notranjost hiše(VT+IDA) lastnik nas napoti v vrhnje nadstropje ob vprašanju kje je loputa oz vrata za dostop na podstrešje nam sporoči da je ni da je v celoti oblečeno v knauf brez dostopa na podstrešje. Napad podaljšamo do strešne okne in se podamo na streho kjer pa ugotovim da je zaradi naklona,ledu in snega gibanje nemogoče, ko na streho namestimo del lestve se lahko le po tej gibamo po strehi hiše pokrite z pločevino od slemena do žleba v enem kosu ponovno šok kako priti čez pločevino do lesa ki gori in se ogenj se zaradi zračnega kanala izredno hitro širi uparjanje snega na strehi pa povzroča ničelno vidljivost. Šele po nasvetih soseda(krovec) nam z baterijskim vijačnikom uspe odstraniti pločevino in požar hitro pogasimo. Škoda ki je nastala ni velika bi pa lahko bila bistveno manjša če bi nam bil omogočen dostop na podstrešje če bi bila hiša krita z strešniki ki se jih zelo enostavno odstrani ali če bi uporabili kakšno priročno sredstvo za rezanje pločevine. Specialne motorne žage nismo uporabili zaradi izredno drseče površine. Me pa zanima ali v takšnih situacijah uporabite kakšne ročnike za zabijanje v pločevino ali električne rezalke zelo dobra zadeva pa se mi zdi tudi baterijska žaga lisičji rep?! Me zanimajo vaše izkušnje v takih primerih
Uporabnikova podoba
man 14.284
 
Objave: 1011
Registriran: 8. januar 2003, 23:25
Lokacija: Zgornja Bistrica

Odg: Kako do ognja?

Objava MartinV » 11. februar 2013, 16:41

Pozdravljeni!

S sabo imamo vedno kaseto z orodjem, s katerim odvijačimo vijake na takšni strehi - če je še čas in če ne obstaja nevarnost hitrega širjenja požara po ostrešju. Drugače pa se da v pločevinasti kritini zelo hitro narediti odprtina z gasilsko sekiro - vsaj toliko, da na podstrešje vstopijo gasilci in na slemenu za odvod dima. Ustrezna motorna žaga pride zelo prav, če jo seveda imamo s seboj an intervencijo.

Lep dan še naprej!


Martin
MartinV
 
Objave: 128
Registriran: 18. julij 2008, 11:00


Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov