Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požig šole v Stari cerkvi ?

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Požig šole v Stari cerkvi ?

Objava darko » 9. junij 2013, 21:40

Danes zjutraj je zagorela šola v bližini Kočevja.
Požar v Osnovni šoli Stara cerkev v Kočevju je od poldneva pogašen, verjetno tudi že znan vzrok.
Velika verjetnost je da je prišlo do požara v pritličju in to verjetno preko kontejnerja za smeti.

Požar je na šoli izbruhnil nekaj minut čez 3. uro zjutraj, z rdečim petelinom pa so se borili gasilci PGD Kočevje, PGD Stara Cerkev, PGD Šalka vas, PGD Livold, PGD Dolga vas, PGD Ložine, PGD Ribnica, PGD Mahovnik in PGD Dolenja vas.

Po vsej verjetnosti ni to prvi niti zadnji požar - povzročen zaradi gorenja smeti v kontejnerju.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Požig šole ?

Objava darko » 10. junij 2013, 20:00

Osnovna šola Stara Cerkev ostaja zaprta vsaj do srede. Ministrstvo bo zaprosilo vlado za intervencijska sredstva.

Policija je sporočila, da je po doslej zbranih obvestilih in opravljenem ogledu kraja požara ugotovila, da se je požar razširil iz plastičnih zabojnikov, v katerih je bil gorljiv material papir in embalaža, ki so bili postavljeni neposredno ob fasadi šole.
Ogenj se je nato iz zabojnikov razširil po fasadi na ostrešni del šole. Pogorel je osrednji del šole, ki je sestavljen iz lesene montažne konstrukcije, predvsem prvo nadstropje in ostrešje, prav tako pa je zaradi termičnih poškodb in gašenja poškodovano tudi pritličje.

No ugibanja o vzrokih so potrjena. Škode naj bi bilo po prvih ocenah za vsaj 1,5 milijona evrov.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Požig šole v Stari cerkvi ?

Objava darko » 12. junij 2013, 20:37

Jutri bo na GZS tiskovna konferenca v vezi požara v Kočevju.
Na konferenci bodo tudi predstavniki URSZR, IVPNDN in združenja za požarno varstvo.
Seveda je pričakovati tudi kar nekaj novinarjev.

Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Odg: Požig šole v Stari cerkvi ?

Objava BorutLo » 15. avgust 2013, 10:40

POŽAR NA OŠ STARA CERKEV

Dne 09. 06. 2013 ob 3.20 ponoči smo bili gasilci pozvani na intervencijo v osnovno šolo Stara cerkev. Že med prihodom v gasilsko orodišče je domači poveljnik zahteval od Regijskega centra za obveščanje (112), da je glede na razmere potreben alarm tretje stopnje, kar pomeni, da so bile obveščene vse razpoložljive enote v bližnji okolici Stare cerkve. Na intervenciji so tako sodelovale enote PGD Stara cerkev, PGD Kočevje, PGD Ložine, PGD Šalka vas, PGD Dolga vas, PGD Livold, PGD Mahovnik in gasilski društvi PGD Dolenja vas , PGD Ribnica iz gasilske zveze Ribnica, kateri sta bili predvideni, kot rezerva ob morebitnem pomanjkanju gasilne vode. Intervencijo je skupaj z vodjem intervencije koordiniralo vodstvo GZ Kočevje.

Ob prihodu prvih gasilskih enot ob 3.30 je bil požar polno razvit, plameni so že zajeli celotni osrednji del stavbe, plameni so se iz ostrešja dvigali nekaj metrov visoko. Enotam je zaradi dveh požarnih zidov uspelo zaustaviti širjenja požara (ob 4.30 uri) v mejah, v katerih je bil požar že pred začetkom intervencije in požar pogasiti do 6.00 ure. Od 6.00-12.00 ure je potekalo pregledovanje prostorov ter gašenje posamičnih plamenov. Zahtevno delo so gasilci opravljali s pomočjo izolirnih dihalnih aparatov. Večji del enot je požarišče zapustilo že zjutraj pred 6.00 (gasilci iz GZ Ribnica) in takoj po 6.00 uri (del enot GZ Kočevje), preostale enote pa ob 12.00. Domači gasilci so že v jutranjih urah poskrbeli za osvežilni napitek in prigrizek. Domača enota PGD Stara cerkev je opravljala kontrolo požarišča še cel popoldan in hkrati pomagala šolnikom pri čiščenju in praznjenju stvari iz objekta šole. Enoti PGD Stara cerkev in PGD Ložine sta preko noči zagotavljali požarno stražo do 7.00 ure naslednjega dne, ko so na požarišče prišli gradbinci. Ob 7.00 uri zjutraj naslednjega dne je bila tako zahtevna gasilska intervencija zaključena.Skupaj je gašenje požara izvajalo 100 gasilcev, kar je bila dovolj velika gasilska formacija za uspešno in hitro pogasitev požara. Pri gašenju požara je sodelovalo 16 gasilskih vozil. Požarno vodo smo zagotavljali preko gasilskih cistern iz hidrantnega omrežja in dveh motornih brizgaln MB (vodnjak). Dodatna razsvetljava zaradi polno razvitega požara, obstoječe razsvetljave in zgodnjega jutra ni bila potrebna. Za gašenje je bilo porabljeno okoli 154.000 litrov vode, napolnjenih je bilo 29 jeklenk za izolirne dihalne aparate. Gasilci so za intervencijo porabili 752 delovnih ur, brez upoštevanja ur za čiščenje opreme in pranje avtomobilov. Ovrednoteni stroški intervencije po ceniku Gasilske zveze Slovenije znašajo tako 27.500 €. Gasilci so svoje delo opravili prostovoljno in brezplačno. Nihče izmed gasilcev ni bil poškodovan, uničeno je bilo 6 tlačnih cevi in 2 ročnika. Požar na srednji šoli je bil izredno zanimiv za medije, požarišče sta obiskala tudi pristojni minister in predsednik države. Župan občine Kočevje je sklical tudi tiskovno konferenco.

Še par slikic: http://www.gzkocevje.si/po%C5%BEar,ko%C ... ,%C5%A1ola
BorutLo
 


Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov