Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požar na območju Velikega Rogatca v občini Luče

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Re: Požar na območju Velikega Rogatca v občini Luče

Objava Gregor K. » 9. oktober 2013, 12:08

Po mojem osebnem mnenju usposobljenost fantov na tem območju ni vprašanje, ker so bolj ali manj vsi po vrsti izkušeni alpinisti in gorniki. Večji problem vidim v opremi. Do pred desetletjem so gasilske enote iz naše GZ večinoma posredovale ob klasičnih požarih na objektih. Od leta 1990 je sledila vrsta poplav in ujm, zadnja leta skoraj vsako drugo leto (2007, 2010, 2012...). Temu se pridružujejo požari v naravi, posledica udarov strel, vse skupaj pa je posledica vremenskih ekstremov, saj so gozdovi v poletnem času presušeni, nevihte so čedalje pogostejše in z njimi strele.
Tu pa se pojavi problem. Biti opremljen za požare na objektih, poplave, požare v naravi... ? S povprečno 4-6 tisočaki, kolikor jih enote tega območja prejmejo letno kot sredstva za redno dejavnost s strani občin. Ko se naredi seštevek komunalnih storitev, ogrevanja in tekočih stroškov tega denarja skorajda ni več. Kje so potem usposabljanja in oprema?

Na ta problem sem včeraj opozoril na sejo GPO naše občine. Sredstva stagnirajo, cene storitev rastejo. Gasilci ne dohajamo. Ob recesiji in krčenju proračunov bo treba prej ugašati luč "luksuznim storitvam", kot pa zaščiti in reševanju, ki je že ustavno temeljna pravica ljudi!

Žal nekateri na odgovornih funkcijah (pre)več truda namenijo postranskim aktivnostim v gasilstvu (tekmovanjem...) kot pa primarni dejavnosti (operativi in z njo povezanimi težavami).

Vendar spremembe ne morejo (in ne smejo) biti preko noči. Času je treba dati čas in v gasilstvu ne podpirati revolucije temveč evolucijo...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Nazaj

Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Bing [Bot] in 2 gostov

cron