Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požar na Vranjem vrhu

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odg: Požar na Vranjem vrhu

Objava janezlj » 17. maj 2014, 16:49

to, da so izključili društvo ni pravilno

če so nekateri člani kršili določene zadeve, so zato častna razsodišča - disciplinska komisija, katera o kršitvah odločajo, to da so pa izključili društvo je pa čisto maščevanje vladajočih ljudi, ki ne upoštevajo drugače mislečih

nekaterim je zelo narobe, da lahko vsak razmišlja z svojo glavo in ne kot v časih preteklega režima, in če ne boš delal kot hočemo te ne bo

kot je bilo na tv objavljeno izvemo iz komentarjev, je društvo zamenjalo celotno vodstvo, pa spet ni bilo povšeči vladajočih na gz, zato je ta izključitev samo in edino osebno maščevanje

če so kršili pravila na tekmovanjih, naj jih kaznujejo z 10 letno prepovedjo tekmovanja, ne pa da so krajanom odvzeli nekaj v kar je celotni kraj vlagal dolga desetletja, društvo ni last gz in ne občine ampak krajanov, pa naj bo v zakonih napisano kakor hoče biti
janezlj
 
Objave: 2
Registriran: 13. maj 2014, 13:37

Odg: Požar na Vranjem vrhu

Objava jmiro » 18. maj 2014, 22:25

DaveD, dobro vprašanje!

Menim, da se društva lahko povezujejo v zvezo, ki jo sama ustanovijo.
Ljudje, ki so gasilci lahko sodelujejo med seboj!
Pogojevati županu MI ali ONI, ni logično, še manj gasilsko.
Župan lahko podpiše pogodbo samo z nekaterimi društvi v občini, pameten župan pa z vsemi.

S kom boš podpisal pogodbo o izvajanju JGS v občini? Pomni, PGD se mora povezovati v GZ in za ustanovitev GZ sta potrebna vsaj 2 društva! Kdo bo šel v zvezo s tem "so called - problematičnim društvom"? Posledično nima para, ne more se povezati v GZ in posledično, ker ni v GZ, ga črtajo na GZS.Kje to piše?

V našem okolišu bi bila odločitev župana dokaj hitra. Rekel bi, fantje vi se kar bockajte med sabo, jaz bom denar odtegnil in pogodbo o opravljanju JGS dal poklicni enoti v bližini, vi se pa lepo svirajte in svalkajte po domovih, pa še te vam bom zaklenil in pobral opremo in vozila.


Tega vaš župan ne bi naredil, ker ve kaj pomeni prostovoljno gasilstvo. Kako in kdaj se zaklenejo domovi, »pobere« oz prenese lastništvo opreme in vozil se mora prebrati v Statutu društva.
Ni pa nobenega vzroka za kakršnokoli pokorenje župana komerkoli in čemerkoli. Možnost za podpis pogodbe po sistemu 1+9 je realna in posledično tudi financiranje. Na intervencijah bodo delovali usklajeno, ker so gasilci. Vodja intervencije bo vodja enote, ki bo prva prispela na kraj intervencije, če pa bo ocenil, da je za vodenje intervencije in uspešnost posredovanja bolje, potem bo po lastni oceni in dogovoru prepustil vodenje drugemu vodji enot, pa če tudi je iz 10. društva. To da sposobni vodje iz osrednjih enot avtomatsko prevzemajo vodenje ni nič novega, mogoče tudi prav, ker ne prevzamejo samo vodenje ampak velik del odgovornosti za uspeh posredovanja. Župana pa bo bolela glava, če nebo na ReCO pravičen in učinkovit načrt alarmiranja, ki nosi njegov podpis. Verjetno bi ga bolela tudi, če bi imelo društvo 12,8 metrov pokalov polnih vitrin, pa nebi pravočasno izvozilo, če bi bilo ustrezno alarmirano. Poklicna enota!!?? V teh časih in tudi sicer, pri učinkovitih, ustrezno opremljenih in dovolj usposobljenih enotah!?
Sicer pa se tu veliko omenja kratice, za njimi pa stojijo ljudje, gasilci, tovariši, a to so!? Toda tovariši gasilci, četudi niso sosedje, prijatelji, sošolci, sodelavci....., včasih tudi ne najbolj naklonjeni drug drugemu, kot člani društev, kaj šele kot člani različnih društev in zvez, KO PRIDEJO NA INTERVENCIJO IMAJO VSI ISTI CILJ. To je čar gasilstva, pa recite karkoli, menim da samo GASILSTVA!? Poglejte dlan in pet prstov, podobni pa vendar različni, ko pa je treba kaj narediti ne morejo drug brez drugega.

L.p. jmiro
jmiro
 
Objave: 198
Registriran: 4. marec 2008, 14:59

Odg: Požar na Vranjem vrhu

Objava Pero » 19. maj 2014, 17:15

boris79 je napisal:No glede na 7 letno kreganje v GZ SG med enim in vsemi ostalimi društvi, poskusu arbitraže GZS itd.., mislim, da je malce čudno, da bi krivdo nosila GZS!ne vem kaj in kako je s stem v GZ SG. Očitno je bilo potrebno nekaj ukrenit in kot kaže druge možnosti kot izključitev društva ni bilo več.
Sicer pa glede na to da so tam 3 društva na območju 10km, si mislim, da sama operativna dejavnost ne trpi tako zelo!(vsekakor ni boljše, ampak glede na situacijo kritično tudi ne). Kar se pa samega požara tiče pa tudi neverjamem, da bi izključeno društvo rešilo situacijo.
Mi je pa malce čudno, da glede na že objavljeno na tem forumu in drugje, nihče iz izključenega društva ni pomislil, da bi zamenjali dotična dva človeka, ki naj bi glede na vse napisano bila problem!saj so bile tudi že 2x volitve vmes!Pa saj PGD nista samo dva gasilca!Tudi pregovor pravi "prvo pometi pred svojim pragom!"


Za prepir sta vedno kriva dva. Lahko bi nekdo vdaril po mizi, pa zamenjal vse ki se kregajo (tako v GZ kot po društvih) pa naj mlajši, manj obremenjeni z 7 letnim kreganjem, prevzamejo vodenje.
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Odg: Požar na Vranjem vrhu

Objava silvano » 21. maj 2014, 10:08

Precej izven glavne teme, pa vseeno pomembno, predaja vodenja praviloma ni stvar "dobre volje"

jmiro je napisal:...Vodja intervencije bo vodja enote, ki bo prva prispela na kraj intervencije, če pa bo ocenil, da je za vodenje intervencije in uspešnost posredovanja bolje, potem bo po lastni oceni in dogovoru prepustil vodenje drugemu vodji enot, pa če tudi je iz 10. društva. To da sposobni vodje iz osrednjih enot avtomatsko prevzemajo vodenje ni nič novega, mogoče tudi prav, ker ne prevzamejo samo vodenje ampak velik del odgovornosti za uspeh posredovanja. ...

L.p. jmiro


V Zakon o gasilstvu iz leta 2005 je tule nastala "manjša" sprememba (2. odstavek 40. člen)

(2) Intervencije, pri katerih sodeluje več gasilskih enot, vodi poveljnik oziroma v skladu s prejšnjim odstavkom vodja intervencije iz gasilske enote, na območju katere je požar ali druga nesreča. Ob prihodu poveljnika višje kategorizirane enote ali višjega po činu mu preda vodenje intervencije, če se ne sporazumeta drugače. Vsi poveljujoči gasilskih enot in drugih reševalnih enot sestavljajo operativno vodstvo intervencije, ki je odgovorno vodji intervencije.
Uporabnikova podoba
silvano
 
Objave: 235
Registriran: 15. oktober 2002, 18:28
GE: PGD Boh. Bistrica

Odg: Požar na Vranjem vrhu

Objava tam5500 » 21. maj 2014, 12:10

V Zakon o gasilstvu iz leta 2005 je tule nastala "manjša" sprememba (2. odstavek 40. člen)

(2) Intervencije, pri katerih sodeluje več gasilskih enot, vodi poveljnik oziroma v skladu s prejšnjim odstavkom vodja intervencije iz gasilske enote, na območju katere je požar ali druga nesreča. Ob prihodu poveljnika višje kategorizirane enote ali višjega po činu mu preda vodenje intervencije, če se ne sporazumeta drugače. Vsi poveljujoči gasilskih enot in drugih reševalnih enot sestavljajo operativno vodstvo intervencije, ki je odgovorno vodji intervencije.


no tole je pa čisto z logiko skregano, višja kategorizirana enota ima sigurno več intervencij in s tem več izkušenj
- in potem pride visoki gasilski častnik iz 1A kategorije in brez vsake intervencije lahko prevzame vodenje, kot sem rekel vse skupaj je malo pisano na kožo določenim ljudem
- in še poveljnik mora biti, drugače ne more prevzeti vodenja, ker očitno intervencije vodijo samo poveljniki in ne vodje intervencije, ki je pa lahko vsak usposobljen in psihofizično sposoben gasilec

enostavno bi moralo pisati, enota, ki prva pride na kraj vodi intervencijo, v primeru sodelovanja več enot pa v dogovoru prevzame vodja višje kategorizirane enote
Uporabnikova podoba
tam5500
 
Objave: 128
Registriran: 22. januar 2010, 11:37

Odg: Požar na Vranjem vrhu

Objava peugeot » 22. maj 2014, 20:31

tam5500 je napisal:
enostavno bi moralo pisati, enota, ki prva pride na kraj vodi intervencijo, v primeru sodelovanja več enot pa v dogovoru prevzame vodja višje kategorizirane enoterazen če se sporazumeta drugače.
Uporabnikova podoba
peugeot
 
Objave: 116
Registriran: 19. oktober 2013, 18:58
Lokacija: Sela
GE: Sela

Odg: Požar na Vranjem vrhu

Objava Mayamaya » 23. maj 2014, 0:14

Upam, da glavni razlog za izključitev PGD Palome res niso tekmovanja, ker če so ..nevem kaj naj rečem, sram me je, res me je sram, da operativa trpi zaradi takih neumnosti. Po mojem mnenju, bi morala imeti GZS v takih primerih neko "varovalko", da bi lahko prisilno razpustila vodstvo te enote in nastavila novo, če je problem res v vodstvu enote, oziroma, da bi le ta delovala, samo še v izrednih razmerah (beri intervencijah), dokler se spori ne uredijo.

Pa še nekaj .. prihaja čas veselic; upam, da ne bo kakšno društvo izključeno iz GZS, ker je goljufalo pri prodaji piva, s tem da ga je preveč razredčilo z vodo. Sliši se smešno, ampak po tem kar se dogaja v primeru PGD Paloma, se mi ne zdi več tako nerealno ;)
Uporabnikova podoba
Mayamaya
 
Objave: 256
Registriran: 26. januar 2014, 21:02

Nazaj

Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron