Stran 1 od 1

Notranji požar in varnostna razsvetljava

ObjavaObjavljeno: 17. oktober 2016, 21:47
napadalec_2
Pozdravljeni!

Ker se poklicno ukvarjam s sistemi aktivne požarne zaščite sem se odločil da odprem to temo.

Sistemi aktivne požarne zaščite so, na kratko povedano, sistemi in naprave, ki v primeru požara oz. nastanka druge nesreče ščitijo objekt pred nastankom materialne škode, uporabnikom pa omogočajo čim hitrejši umik na varno in zmanjšujejo nastanek poškodb. Med te sisteme spada tudi varnostna razsvetljava, ki je nameščena na evakuacijskih poteh.

Zadeva zgleda tako (verjamem da jo večina od vas pozna, nekateri ste jo že videli, nekateri jo ste pa ne veste čemu zadeva služi).

https://www.google.si/search?q=VARNOSTN ... bwrwSIM%3A

V času pripravljenosti se polni akumulator, v primeru izklopa FID-a ali varovalke, na katero je zvezana, pa se prižge in deluje na lasten akumulator. Mora biti tudi označena z oznako razdelilca, oznako varovalke in zaporedno številko luči (npr. Rp F1/11). Pregledniki tudi varovalko pobarvajo z rdečo barvo, da se jo čimhitreje najde.

Sedaj pa mene zanima, če se morda kdo kdaj orientira po njej da najde izhod v zadimljenem prostoru v primeru gašenja notranjega požara? Moje mnenje je da je zadeva zelo praktična, vsako mnenje pa šteje, in ga bom probal udejanjiti pri izvajanju svoje službe, tako da kar z besedo na dan :)

Re: Notranji požar in varnostna razsvetljava

ObjavaObjavljeno: 20. december 2016, 0:58
tomaz
Vsa varnostna razsvetljava je ob požaru v dimu, ker je previsoko in si s tem tudi ujeti ne morejo veliko pomagat. Dober primer varnostne razsvetljave je naprimer v avionu, kjer so varnostne luči nameščene tudi po tleh. Potrebno bi bilo razmišljati tudi v to smer.