Stran 1 od 3

Vstopi v gorece stavbe

ObjavaObjavljeno: 23. julij 2002, 10:40
matjaž
No kar se pa vstopov v goreče stavbe tiče sem pa brez besed. :x Kakše amaterizem se še gredo nekateri dan današnji, ti je nerazumljivo. Pred dsetimi dnevi je bila v sosednji GZ intervencija (večje gospodarsko poslopje), na kateri so gasilci iz domače GZ intervenirali kar v kratkih hlačah, športnih copatah, oranžnih (dežnih) plaščih, ki se pri visoki temperaturi mehurjasto napihnejo, čelade pa so imeli na glavo kar poveznjene, nič pritrjene in pripete. GROZA! :!: Poveljnik naše GZ, ki je na im+ntervenciji sodeloval kot član svojegab PGD-ja se je zgražal, a storiti ni mogel ničesar.Za info naj omenim, da smo še prd nekaj leti bili v skupni GZ.

Matjaž

P.S.: Vem da sem malu skrenil iz teme, a se mi zdi vseeno pomembno,da pričnemo tudi PGD-jevci KONČNO študirat tudi na svoje zdravje ne samo na naj avte! Naj mi moderator oprosti odmik od prvotne teme! Predlagam da odpremo novo polemiko na to temo.

ObjavaObjavljeno: 26. julij 2002, 19:29
Gregor
Žal je mnogokje tako.

Osebna oprema

ObjavaObjavljeno: 29. julij 2002, 10:40
matjaž
Grega zdravo! Žal ti moram sporočiti da tu na mislim izpostavljati nikogar (ne oseb, ne PGD-jev in ne GZ-jev). :wink:
Rad pa bi da, se razvije spološna polemika, debata na to temo. Kajti sam opažam, da kljub temu, da gre razvoj pri osebno zaščitnih sredstvih naprej, da so materiali vse boljši in lažji (predvsem pomembno na dolgotrajnih intervencijah) :? v nekaterih sredinah teh sredstev še vedno ne uporabljajo. Sprašujem se kaj je krivo za to?

Kolegi prosim vas za mnenja!


LP!

Matjaž :D

Re: Osebna oprema

ObjavaObjavljeno: 29. julij 2002, 13:00
metodg
matjaž je napisal: Sam opažam, da kljub temu, da gre razvoj pri osebno zaščitnih sredstvih naprej, da so materiali vse boljši in lažji (predvsem pomembno na dolgotrajnih intervencijah) :? v nekaterih sredinah teh sredstev še vedno ne uporabljajo. Sprašujem se kaj je krivo za to?


Moje mnenje je tako. Še vedno vse preveč mislimo "SAJ MENI SE PA NE MORE NIČ ZGODITI". Zaenkrat smo s takim mišljenjem in dejanji imeli še srečo, samo kajkmalu lahko naletimo na tisti požar, ko pa to ne bo več res in bomo imeli poškodovane ali celo mrtve. Jaz sem že bil v situaciji, ko sem se pošteno ustrašil. Bil sem v popolnoma zadimljenem objektu brez dihalnega aparata. Takrat sem mislil, da ne bom več prišel ven. Me ne pripravite več, da bi šel v zadimljen objekt brez ustrezne zaščite.
Je pa še en problem, ker nekatei gasilci kljub večkratnim razlagam o uporabi opreme in opozorilih teh stvari ne upoštevajo. Verjetno bo moral res biti kdo poškodovan, da se bomo zresnili.

LP!!

Metod G. :D

ObjavaObjavljeno: 29. julij 2002, 14:27
matjaž
Ja Metod popolnoma se stinjam s tvojim navedkom "". A postavlja se mi novo vprašanje, "Kdo je kriv, če v goreči objekt vstopi gasilec, ki ni primerno zaščiten?" Ali je to vodja intervencije, vodja enote, oz. povelnik PGD-ja katerega član je gasilec ali kdo tretji?Kajti menim, da je že en poškodovan gasilec lahko velik davek za lahkomiselnost.

LP!

Matjaž :lol:

ObjavaObjavljeno: 29. julij 2002, 16:02
metodg
matjaž je napisal:"Kdo je kriv, če v goreči objekt vstopi gasilec, ki ni primerno zaščiten?" Ali je to vodja intervencije, vodja enote, oz. povelnik PGD-ja katerega član je gasilec ali kdo tretji?


Kriv je tisti, ki ga pošlje v objekt oz. sam, če je samovoljno vstopil v objekt. To je moje mnenje.
Glavni problem je vodenje intervencije. Velikokrat se ljudje kar prosto gibljejo okrog požarišča in pasejo firbce. Tako nikoli ne veš, kdo v objektu. Sama intervencija je bolj kaos kot pa organizirano delo (vsaj na začetku). Vedno najprej pomislimo, da moramo začeti gasiti, nihče pa ne pomisli na zavarovanje okolice. To običajno naredi šele policija.
Zato se mi zdi dobrodošlo, da bodo organizirali tečaj za vodenje intervencij. Tako bomo vsaj malo izboljšali razmere ne intervenciji (upam).
Seveda je pa vse odvisno od vodje intervencije, kako iznajdlijiv in fleksibilen je.

LP!!!

Metod G. :P

ObjavaObjavljeno: 24. avgust 2002, 22:05
Milan Dubravac
Glede na dosedanjo razpravo eno provokativno vprašanje:Kdaj Lahko napadalec odkloni vstop ali izvedbo notranjega napada?? :? :?

ObjavaObjavljeno: 24. avgust 2002, 23:32
metodg
Moje mnenje:
Če napadalec oceni, da povelje ki mu je bilo izdano ogroža njega, njegovo življenje in zdravje ali pa če se napadalec počuti, da ni kos nalogi. Čeprav se sliši neumno, saj vsaka intervencija "ogroža" zdravje in življenje, vendar se lahko zgodi situacija, ko bi bilo tako dejanje samomor.

Metod G. :D

ObjavaObjavljeno: 26. avgust 2002, 8:51
matjaž
Pa je že kdo odklonu? :wink:
Zanima me tako s strani napadelcev kot s strani poveljujočih?! :D
LP!

Matjaž

ObjavaObjavljeno: 26. avgust 2002, 12:36
metodg
Jaz osebno še nisem slišal in doživel, da bi kdo odklonil.

Metod G. :D

ObjavaObjavljeno: 29. avgust 2002, 0:01
Milan Dubravac
Ja to kar drži, večji problem je verjetno prevelika korajža gasilcev kot pa strah. Pravilno usposabljanje naj bi vsebovalo tudi pravočasno prepoznavanje nevarnosti. Žal pa se ukvarjamo s tako dejavnostjo, da velikokrat pravilno presojo prinesejo le izkušnje. Med izkušnje se vsekakor šteje tudi realistični trening.

ObjavaObjavljeno: 29. avgust 2002, 7:56
matjaž
Lahko da je koerajža, lahko pa je tudi zavest, da moraš pomagati in s tem rešiti čim več. Pa še nekaj je lahko, če deluješ v manjšem kraju, kjer te vsi poznajo hočeš na tak način ohraniti tudi odbro ime gasilstva, pri tem pa seveda pozabiš na svojo varnost. Pa še nekaj je, adrenalin, sploh pri tistih ki ne intervenirajo pogosto in pol kr bezljajo in včasih sploh ne vedo kaj delajo :roll:

Matjaž

ObjavaObjavljeno: 29. avgust 2002, 18:06
metodg
matjaž je napisal: Pa še nekaj je lahko, če deluješ v manjšem kraju, kjer te vsi poznajo hočeš na tak način ohraniti tudi odbro ime gasilstva, pri tem pa seveda pozabiš na svojo varnost. Pa še nekaj je, adrenalin, sploh pri tistih ki ne intervenirajo pogosto in pol kr bezljajo in včasih sploh ne vedo kaj delajo :roll:


Ne vem, kako boš ohranil dobro gasilstva, ko boš po svoji "neumnosti" ostal notri. Res je, da adrenalin naraste, sploh pri takih, ki niso bili na veliko intervencijah. Kot je rekel Milan, tukaj pomagajo samo izkušnje in veliko realističnih vaj.
Mislim, da nobeno premženje ni vredno človeškega življenja. Pomisli še na vodjo intervencije, ki tega gasilca poslal noter. Kako bo on živel naprej...

Na srečo pri nas še ni tako ekstrmnih primerov, samo nikoli se ne ve...

Metod G. :?

ObjavaObjavljeno: 30. avgust 2002, 8:03
matjaž
Ja Metod za enkrat jih še res ni, občutek imam da da ne bo dolgo ko se bodo lahko pojavili (v mislih imam ekstremne primere). Če greva samo na objekte. Ker nisem gradbinec ne vem, a zanima me kako se ob visokih temperaturah obnašajo gips plošče in zrak med njimi. Pa tudi nekateri segmenti industrije znajo biti zelo neverni pa vedno več bloko, itd. Ter vedno daljši predori, davek ki so ga terjali pred leti po Evropi je zastrašujoč.

Kar pa se tiče tvojega prvega odstavka se steboj popolnoma strinjam. :D

LP!

Matjaž

ObjavaObjavljeno: 30. avgust 2002, 13:44
Fireman
matjaž je napisal:Ja Metod za enkrat jih še res ni, občutek imam da da ne bo dolgo ko se bodo lahko pojavili (v mislih imam ekstremne primere). Če greva samo na objekte. Ker nisem gradbinec ne vem, a zanima me kako se ob visokih temperaturah obnašajo gips plošče in zrak med njimi. Pa tudi nekateri segmenti industrije znajo biti zelo neverni pa vedno več bloko, itd. Ter vedno daljši predori, davek ki so ga terjali pred leti po Evropi je zastrašujoč.

Kar pa se tiče tvojega prvega odstavka se steboj popolnoma strinjam. :D

LP!

Matjaž


Navadna gips plošča običajno poči pri večjih temperaturah, v notranjosti ( med obema ploščama) pa je steklena ali kamena volna, ki se stali. Razen če je negoreča. V novejših zgradbah mora projektant požarne varnosti predpisati kakšne stene naj vgradi investitor, kakšne naj bodo njihove lastnosti: nosilnost (da določen čas ne izgubi nosilnosti), celovitost ( da določen čas preprečuje prenos požara s prebojem plamenov), toplotno izolativnost (da določen čas preprečuje prenos požara zaradi prenosa toplote), ... . Večina proizvajalcev gips plošč izdeluje tudi take, ki imajo požarno odpornost 30, 60 ,90, 120 minut. Take plošče so sevaeda vgrajene le na mestih, ki so pomembnejša: evakuacijske poti, skladišča vnetljivih snovi, kurilnice,...

To pogalvje je zelo obširno, zato sem ga skušal prikazati karseda na kratko in enostavno.