Kornati: Med in po gašenju umrlo 12 gasilcev
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
- Kraj: Koper/Babiči
Odg: Kornati: Med in po gašenju umrlo 12 gasilcev
Ali smo se-se bomo(še je čas) slovenski gasilci kaj naučili od te tragedije.Vodilni in tisti ki mislijo da jim je dano poveljevanje zelo malo.Ko se zgodi nepopravljivo pa pade odgovornost na naj nižjega.
Kako se pri nas vodijo požari v naravi?Ali kdo upošteva in uporablja IPS sistem?Kdo je po navadi poveljujoči(pokl. gasilec, pov. PGD,pov.GZ)?
Kako se pri nas vodijo požari v naravi?Ali kdo upošteva in uporablja IPS sistem?Kdo je po navadi poveljujoči(pokl. gasilec, pov. PGD,pov.GZ)?
LP Robert
Babici.
Mislim da bi moral vedeti da je popovič napisal, da intervencijo v MO Koper vodi poklicni gasilec. Torej tudi ti. Dileme tu ni.
Pa tudi to bi moral vedeti da v primeru požara v kopru pride na pomoč gb ljubljana ali druge enote iz mestnih občin, ki so podpisale sporazum o nudenju pomoči,... Seveda če nas boste poklicali bomo prišli tudi mi.
Ob ogledu posnetkov, ki so baje nastali takoj po požaru pa me moti nekaj drugega. Ob posnetku požara na kornatih pa ni nikjer nobene bele barve (pepela), ki nastane po požarih. Povsod le temna oz črna barva ki ob požarih trave ni ravno pravilo.
Seveda nisem ravno strokovnjak za eruptivne požare in kdor se spomni nisem niti bil zagovornik te teorije.
Darko
Mislim da bi moral vedeti da je popovič napisal, da intervencijo v MO Koper vodi poklicni gasilec. Torej tudi ti. Dileme tu ni.
Pa tudi to bi moral vedeti da v primeru požara v kopru pride na pomoč gb ljubljana ali druge enote iz mestnih občin, ki so podpisale sporazum o nudenju pomoči,... Seveda če nas boste poklicali bomo prišli tudi mi.
Ob ogledu posnetkov, ki so baje nastali takoj po požaru pa me moti nekaj drugega. Ob posnetku požara na kornatih pa ni nikjer nobene bele barve (pepela), ki nastane po požarih. Povsod le temna oz črna barva ki ob požarih trave ni ravno pravilo.
Seveda nisem ravno strokovnjak za eruptivne požare in kdor se spomni nisem niti bil zagovornik te teorije.
Darko
-
Ja Darko ,tako je to pri nas,na" srečo" pa ne spadam v elito poklicnih gasilcev.Poveljevanje na požarih v naravi pa je vedno bolj prosto po Prešernu(kot se reče).Na parih zadnjih požarih nisi vedel kdo pije kdo plača,za ne tako velike požare pa je bila dvignjena cela obala.Kdo je bil prisoten na požarišču pa se ugotavlja po koncu intervencije.Moje poglede na poveljevanje pa sem že nekaj krat izrazil odgovornim(GZ,GB).Kar se tiče vaše pomoči ,pa upam da vas bodo odgovorni poklicali,ko bo ta pomoč potrebna.
Glede Kornatov ,pa se popolnoma strinjam s tvojimi komentarji.
Pa lep pozdrav v Postojno.
LP Robert
pgd_babici napisal/-a:Ja Darko ,tako je to pri nas,na" srečo" pa ne spadam v elito poklicnih gasilcev.Poveljevanje na požarih v naravi pa je vedno bolj prosto po Prešernu(kot se reče).Na parih zadnjih požarih nisi vedel kdo pije kdo plača,za ne tako velike požare pa je bila dvignjena cela obala.Kdo je bil prisoten na požarišču pa se ugotavlja po koncu intervencije.Moje poglede na poveljevanje pa sem že nekaj krat izrazil odgovornim(GZ,GB).Kar se tiče vaše pomoči ,pa upam da vas bodo odgovorni poklicali,ko bo ta pomoč potrebna.
glede dvigovanja cele obale; zadnji požar na železnici je bil tak. Center je dvigal vse po vrsti, brez da bi obvestil poveljnika GZ (vsaj našega) - mimo načrtov o alarmiranju....
pač res prosto po Prešernu...
-
Da ne bi bilo narobe razumljeno,nimam nič proti poklicnim kolegom.Rad bi da bi tudi oni razumeli pomembnost in odgovornost vodenja intervencij v katerih je udeleženo večje število enot.Brez pravočasnega umika poveljujočega iz kroga aktivnega gašenja ne more biti dobrega vodenja enot ,ki prihajajo na požarišče.Če poveljujoči s svojo ekipo pomočnikov nima kontrole nad požariščem ,se lahko mimogrede zgodi...
Alarmne načrte pa tako nihče ne bere in upošteva(zakon je poveljujoči,bolje da nas je več-preveč)
Morda ne spada ta debata v to rubriko,toda tudi pri nas nesreča ne počiva.
Alarmne načrte pa tako nihče ne bere in upošteva(zakon je poveljujoči,bolje da nas je več-preveč)
Morda ne spada ta debata v to rubriko,toda tudi pri nas nesreča ne počiva.
LP Robert
Minilo je drugo leto od tragedije na Hrvaškem. Ob obletnici je bilo kar nekaj dogodkov in polaganje vencev.
Prav je da se tudi mi spomnimo in da imamo to tragedijo vedno pred očmi, predvsem zato da še bolj poskrbimo za naše gasilce in njihovo zdravje.
Darko
Prav je da se tudi mi spomnimo in da imamo to tragedijo vedno pred očmi, predvsem zato da še bolj poskrbimo za naše gasilce in njihovo zdravje.
Darko
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Teorija je mozna in tudi verjetna.
V kolikor bo tudi dokazana (delno je ze) pa bodo nasi gasilski strokovnjaki izgubili svoj renome.
Dogaja se to, da amaterji prekasajo strokovnjake in kot sem napovedal se bo ustvarila slika iz delckov mozaika.
Kdor je gledal sliko kolega Lucica in intervju je opazil da ima se vedno mocne poskodbe po celem telesu in tudi prste bi tezko izgubil zaradi kratkotrajnega prehoda ognjenega viharja. In moja teorija o notranjih poskodbah vse bolj postaja realna.
Darko
V kolikor bo tudi dokazana (delno je ze) pa bodo nasi gasilski strokovnjaki izgubili svoj renome.
Dogaja se to, da amaterji prekasajo strokovnjake in kot sem napovedal se bo ustvarila slika iz delckov mozaika.
Kdor je gledal sliko kolega Lucica in intervju je opazil da ima se vedno mocne poskodbe po celem telesu in tudi prste bi tezko izgubil zaradi kratkotrajnega prehoda ognjenega viharja. In moja teorija o notranjih poskodbah vse bolj postaja realna.
Darko
Te dni se je pojavila še teorija o požaru SUROVEGA HUMSA (?) na Kornatih. Teorija strokovnjaka iz Dalmacije govori o eksploziji trave podobni prašni eksploziji. Tudi o tej teoriji bi se dalo razpravljati.
Darko
Darko
Zaradi navedenih ugibanj je vedno bolj verjetno kaj so iskale vojaške enote na otoku Kornat.
Mozaik se sestavlja.
Darko
Mozaik se sestavlja.
Darko
-
bliža se 3.obletnica katastrofe;
ŠIBENIK: Program obilježavanja 3. godišnjice stradavanja na Kornatu
Program obilježavanja 3. godišnjice stradavanja na Kornatu
Objavljen je Program obilježavanja treće godišnjice Kornatske tragedije i pogibije 12-orice vatrogasaca pri gašenju požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007.g.
Za ovu priliku Klapa Kampanel i Ante-Čedo Martinić ispjevali su pjesmu "Križi" (Toni Eterović-Branko Slivar) čija se video-promocija očekuje uskoro.
http://www.vatrogasni-portal.com/news.php?readmore=5108
ŠIBENIK: Program obilježavanja 3. godišnjice stradavanja na Kornatu
Program obilježavanja 3. godišnjice stradavanja na Kornatu
Objavljen je Program obilježavanja treće godišnjice Kornatske tragedije i pogibije 12-orice vatrogasaca pri gašenju požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007.g.
Za ovu priliku Klapa Kampanel i Ante-Čedo Martinić ispjevali su pjesmu "Križi" (Toni Eterović-Branko Slivar) čija se video-promocija očekuje uskoro.
http://www.vatrogasni-portal.com/news.php?readmore=5108
LP Robert
Danes je tretja obletnica katastrofe na Kornatih. Prav je da se vsi spomnimo tega dogodka, ki je ostro zarezal v gasilske vrste.
Po treh letih svojce muči še vrsta vprašanj in ugibanj.
Slavico pa čaka ponovno sojenje, čeprav so našteli 60 pomanjkljivosti v delovanju sistema zr.
Sveže originalne izjave:
#Mislim da ni do sljedeće obljetnice nećemo doznati što se dogodilo i zbog čega. Istina se zataškala. Nekima na vrhu očito je u interesu da što više vremena prođe kako bi se što teže otkrila. Istraga je od početka vođena naopako, ispitivala se samo odgovornost Dražena Slavice, a sve su ostale mogućnosti i pitanja koja se otvaraju odbačeni – ogorčen je Joško Klarić, i sam sudionik akcije na Kornatima u kojoj je izgubio sina Dina.
#Nadam se da će sud sve otkriti iako ne vjerujem u službenu verziju o eruptivnom požaru. Meni se čini da to nije. Ne znam što je, teško je reći, moguće je sve i svašta. Ali eruptivni požar nije – tvrdi Frane Lučič. Još se pitam zašto smo mi toliko čekali?! Ja ne znam koliko je sati čekanje trajalo, pročitao sam u medijima pet sati, ali meni je to trajalo pet dana. Ne znam koliko smo čekali, samo znam da je to bilo previše. Prvu bocu transfuzije dobio sam u Zemuniku u osam uvečer, a to je pet sati poslije tragedije. Poznato je da čovjek s ovakvim opeklinama u jedan sat mora primiti tekućine u količini trećine svoje težine – kaže nam Frane. Osim zašto su ozlijeđeni vatrogasci toliko čekali, muči ga pitanje zašto ih nisu odvezli u Split gdje ih je sve spremno čekalo. No, kaže, o svemu što zna rekao je u istrazi, ponovit će na sudu i to je sasvim dovoljno. Sjećanja su prebolna, ni na Kornatima nije bio od kobnoga dana, ali misli da će suđenje dati odgovore na još uvijek aktualna pitanja.
Toliko Darko
Po treh letih svojce muči še vrsta vprašanj in ugibanj.
Slavico pa čaka ponovno sojenje, čeprav so našteli 60 pomanjkljivosti v delovanju sistema zr.
Sveže originalne izjave:
#Mislim da ni do sljedeće obljetnice nećemo doznati što se dogodilo i zbog čega. Istina se zataškala. Nekima na vrhu očito je u interesu da što više vremena prođe kako bi se što teže otkrila. Istraga je od početka vođena naopako, ispitivala se samo odgovornost Dražena Slavice, a sve su ostale mogućnosti i pitanja koja se otvaraju odbačeni – ogorčen je Joško Klarić, i sam sudionik akcije na Kornatima u kojoj je izgubio sina Dina.
#Nadam se da će sud sve otkriti iako ne vjerujem u službenu verziju o eruptivnom požaru. Meni se čini da to nije. Ne znam što je, teško je reći, moguće je sve i svašta. Ali eruptivni požar nije – tvrdi Frane Lučič. Još se pitam zašto smo mi toliko čekali?! Ja ne znam koliko je sati čekanje trajalo, pročitao sam u medijima pet sati, ali meni je to trajalo pet dana. Ne znam koliko smo čekali, samo znam da je to bilo previše. Prvu bocu transfuzije dobio sam u Zemuniku u osam uvečer, a to je pet sati poslije tragedije. Poznato je da čovjek s ovakvim opeklinama u jedan sat mora primiti tekućine u količini trećine svoje težine – kaže nam Frane. Osim zašto su ozlijeđeni vatrogasci toliko čekali, muči ga pitanje zašto ih nisu odvezli u Split gdje ih je sve spremno čekalo. No, kaže, o svemu što zna rekao je u istrazi, ponovit će na sudu i to je sasvim dovoljno. Sjećanja su prebolna, ni na Kornatima nije bio od kobnoga dana, ali misli da će suđenje dati odgovore na još uvijek aktualna pitanja.
Toliko Darko
KRONOLOGIJA TRAGEDIJE
30. 8. 2007.
11.50 sati šef vatrogasaca dobio obavijest o požaru;
13.20 dvije skupine iskrcane na otok;
14.30 pilot kanadera javlja da na terenu nema vezu s gasiteljima;
14.30 kanader napušta požarište
16.25 prva vijest da ima ozlijeđenih;
17.20 helikopter stiže na Kornat i počinje traganje;
17.35 vatrogasci pronalaze mrtva tijela Gabrijela Skočića (19), Hrvoja Strikomana (18), Ivice Crvelina (52), Ivana Marinovića (37), Marka Stančića (17) i Dina Klarića (33) te sedmoricu teško opečenih vatrogasaca: Antu Crvelina (24), Tomislava Crvelina (23), Marinka Kneževića (52), Karla Ševerdiju, Josipa Lučića (19), Antu Juričev-Mikulina (22) i jedinog preživjelog vatrogasca Franu Lučića
18.00 diže se Gorska služba spašavanja i uključuju se u akciju izvlačenja ozlijeđenih vatrogasaca;
19.40 izvučen je posljednji stradali vatrogasac.
ORIGINALNA KRONOLOGIJA
Darko
30. 8. 2007.
11.50 sati šef vatrogasaca dobio obavijest o požaru;
13.20 dvije skupine iskrcane na otok;
14.30 pilot kanadera javlja da na terenu nema vezu s gasiteljima;
14.30 kanader napušta požarište
16.25 prva vijest da ima ozlijeđenih;
17.20 helikopter stiže na Kornat i počinje traganje;
17.35 vatrogasci pronalaze mrtva tijela Gabrijela Skočića (19), Hrvoja Strikomana (18), Ivice Crvelina (52), Ivana Marinovića (37), Marka Stančića (17) i Dina Klarića (33) te sedmoricu teško opečenih vatrogasaca: Antu Crvelina (24), Tomislava Crvelina (23), Marinka Kneževića (52), Karla Ševerdiju, Josipa Lučića (19), Antu Juričev-Mikulina (22) i jedinog preživjelog vatrogasca Franu Lučića
18.00 diže se Gorska služba spašavanja i uključuju se u akciju izvlačenja ozlijeđenih vatrogasaca;
19.40 izvučen je posljednji stradali vatrogasac.
ORIGINALNA KRONOLOGIJA
Darko